Bijlesdocent
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep bijlesdocent
• Wat doet een bijlesdocent
• Huiswerkbegeleiding
• Wat zijn de voordelen van bijles:
• Film: bijles
• Film: huiswerkbegeleiding
Opleidingen tot bijlesdocent
Bedrijven waar een bijlesdocent werkzaam kan zijn
Competenties bijlesdocent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijlesdocent
Arbeidsvoorwaarden en salaris bijlesdocent
Eigen bedrijf starten als Bijlesdocent
Boekhoudprogramma vergelijken Bijlesdocent
Beroep bijlesdocent
Een bijlesdocent is een docent, leraar, student of ander persoon, die affiniteit heeft met het onderwijs. Als bijlesdocent geef je bijles in bepaalde vakken aan leerlingen of studenten, die moeite hebben met hun leerstof. De belangrijkste taak van een bijlesdocent is het ondersteunen en het eventueel motiveren van leerlingen en studenten. Als een leerling in de klas niet helemaal mee kan komen met de lesstof kan een bijlesdocent uitkomst bieden. De meeste bijlessen worden een-op-een gegeven, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er ook speciale bijlesklassen bestaan, waarbinnen meerdere leerlingen aanwezig zijn. De bijlesdocent kan op deze manier al zijn aandacht geven aan de leerlingen of studenten. Een andere taak die prima past bij een bijlesdocent is huiswerkbegeleiding. In Nederland zijn er redelijk veel leerlingen en studenten, die op één of andere manier gebruikmaken van bijles. Bijles heeft in alle gevallen betrekking op extra onderwijs, dat leerlingen of studenten volgen, naast de lessen die de leerlingen of studenten volgen binnen de onderwijsinstelling. Er zijn tegenwoordig redelijk veel onderwijsinstellingen die het volgen van bijles op school mogelijk maken, echter kan dit per onderwijsinstelling verschillen. Bijles heeft in veel gevallen betrekking op de exacte vakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Daarnaast kan het gaan om vakken zoals Nederlands, Engels of Frans. Het volgen van bijles is op verschillende manieren belangrijk voor leerlingen en studenten. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht moeten halen van vakken en aan de algemene motivatie, die aanwezig moet zijn om verder te komen binnen de opleiding. Het volgen van bijles is dus niet alleen nuttig voor het kennisniveau. Het beroep bijlesdocent moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat bijlesdocent betrekking kan hebben op verschillende docenten en andere vaklieden die les geven in verschillende vakken. Een bijlesdocent kan bijvoorbeeld ook een gepensioneerde docent zijn.
Wat doet een bijlesdocent
Als bijlesdocent heb je dus te maken met leerlingen die niet goed kunnen meekomen met bepaalde leerstof. Het is niet zo dat leerlingen alleen bijles volgen omdat ze lesstof niet begrijpen. Denk bijvoorbeeld ook aan leerlingen, die moeite hebben met structuur of aan leerlingen die concentratieproblemen hebben. Voor leerlingen die concentratieproblemen hebben, of die de lesstof niet begrijpen is er vaak extra hulp nodig. Meestal is het volgen van bijles voor enkele uren per week al voldoende om de leerling op weg te helpen. De bijlesdocent ziet in de meeste gevallen snel of de leerling de stof echt begrijpt en ziet er op toe dat de leerling doet wat er wordt verlangd. Voor bijna ieder vak is er wel iemand te vinden, die extra bijles wenst te geven. Het komt veel voor dat leerlingen in een bepaald vak, zoals wiskunde, niet goed kunnen meekomen. Meestal snapt de leerling een bepaald onderdeel van de stof niet, waardoor de leerling achter blijft. Om later problemen te voorkomen is het raadzaam om gebruik te maken van een bijlesdocent, zodat het niveau op peil gebracht wordt en de lessen in de klas beter begrepen worden. In de meeste gevallen zijn enkele persoonlijke lessen voldoende om een leerling de stof te leren begrijpen, zodat deze zelfstandig kan werken. Er zijn overal wel mensen te vinden, die leerlingen bijles willen geven. Vaak zijn dit mensen met veel verstand van een bepaald vak, of gepensioneerde leraren, die tijd over hebben en zo, wat extra inkomsten willen genereren.
Huiswerkbegeleiding
Alle leerlingen krijgen vroeg of laat te maken met huiswerk. De bedoeling van huiswerk is dat de leerling dit thuis maakt zonder hulp van de leraar. Een van de belangrijkste redenen van huiswerk is het bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel bij de leerling. Voor sommige leerlingen is huiswerk maken niet even gemakkelijk. Dit kan gedeeltelijk komen doordat de leerling de stof niet begrijpt of door concentratieproblemen. Ook kan de verleiding om andere dingen te doen kan van invloed zijn op het huiswerk. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, gamen, sporten of aan televisie kijken. Een bijlesdocent kan dus ook nuttig zijn als het gaat om huiswerkbegeleiding. In dat geval kan een bijlesdocent ook gezien worden als toezichthouder met betrekking tot het daadwerkelijk maken van het huiswerk. Huiswerkbegeleiding hoeft dus geen betrekking te hebben op leerlingen, die de leerstof niet begrijpen.
Wat zijn de voordelen van bijles:
- Het opbouwen van structuur.
- Het krijgen van individuele begeleiding.
- Het vergroten van het zelfvertrouwen.
- Het wegwerken van achterstanden.
- Het verbeteren van de algemene ontwikkeling.
- Het wegnemen van onnodige stress.
- Het terugwinnen van motivatie.
Film: bijles
Film: huiswerkbegeleiding
Opleidingen tot bijlesdocent
Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bijlesdocent. Wel zijn er zogenaamde studiekringen te vinden, waar bevoegde leraren of andere mensen met de juiste papieren zich bij aan kunnen sluiten om bijles te geven. Om je bij een studiekring aan te kunnen sluiten zal men doorgaans minimaal Hbo-niveau verwachten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook leraren of andere mensen die de dienst zelfstandig kunnen aanbieden. Bij een bijlesdocent kunnen leerlingen over het algemeen verschillende diensten afnemen, zoals huiswerkbegeleiding, bijles of een examentraining volgen. Van alle diensten die een bijlesdocent kan aanbieden is het onderdeel bijles meestal een-op-een begeleiding, en kan bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding met meerdere personen gevolgd worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp bijlesdocent, dan krijg je ook te maken met boekhouden. Hiervoor kun je het beste gebruiken van een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers.
Bedrijven waar een bijlesdocent werkzaam kan zijn
Een bijlesdocent moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer of als docent, die bijles geven. Daarnaast kan een bijlesdocent actief zijn als vrijwilliger. Het beroep bijlesdocent heeft meestal betrekking onderwijskundige, zoals een docent wiskunde, docent natuurkunde, docent scheikunde, docent Nederlands, docent Frans of docent Engels. Ook vaklieden die beschikken over minimaal een hbo-opleiding kunnen actief zijn als bijlesdocent. Denk bijvoorbeeld aan biologen, natuurkundige of aan educatief medewerkers, die zich eventueel ook inzetten voor het geven van bijles. In de praktijk kan een bijlesdocent ook een ouder of familielid zijn, die zich tijdelijk inzetten voor het geven van bijles.
Competenties bijlesdocent
De belangrijkste competentie van een bijlesdocent zijn de didactische vaardigheden. Daarnaast moet een bijlesdocent aangemerkt worden als belangrijke coach voor leerlingen. Het coachen heeft niet alleen betrekking op onderwijskundige taken, omdat ook het opbouwen van structuur en discipline meestal een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden uitmaakt. Ook zal een bijlesdocent moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, plannen, organiseren, controleren, analyseren, geduld en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijlesdocent
Het arbeidsmarktperspectief van een bijlesdocent is niet echt van toepassing, omdat het geven van bijles voor de meeste bijlesdocenten aangemerkt moet worden als aanvullende werkzaamheden. Daarnaast kan een bijlesdocent als freelancer werkzaam zijn. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor het arbeidsmarktperspectief, door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Een bijlesdocent heeft over het algemeen niet te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris bijlesdocent
Een bijlesdocent werkt doorgaans als zelfstandige en zal dus zijn eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Dit kan natuurlijk wel anders zijn als een docent zich aansluit bij een organisatie. De meeste bijlesdocenten vragen een vaste vergoeding voor de bijles per uur. Het tarief voor bijles kan nogal verschillen per docent of organisatie. Doorgaans zijn de zelfstandig werkende docenten goedkoper dan bijlesdocenten via een organisatie. Het tarief voor bijles ligt over het algemeen tussen de twintig en vijfendertig euro per uur, inclusief btw, per leerling.
Eigen bedrijf starten als Bijlesdocent
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bijlesdocent, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Bijlesdocent
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bijlesdocent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bijlesdocent.
Mijnzzp.nl