Team Mijnzzp

Schutting en tuin

Algemene informatie over de landbouw en tuinbouwbranche

Binnen Nederland zijn er ongeveer 67.500 land- en tuinbouwbedrijven, die onder te verdelen zijn in de volgende bedrijfssoorten en aantallen: glastuinbouw- en champignonbedrijven 3.790, opengrondstuinbouw bedrijven 6.797, akkerbouwbedrijven 12.142, melkveebedrijven 17.000, overige graasdierbedrijven 17.757, intensieve veehouderijbedrijven 6.744 en gecombineerde bedrijven 3.246. Jaarlijks neemt het aantal bedrijven binnen de landbouw en tuinbouwbranche af met ongeveer 2.1 procent. De totale rundveestapel binnen Nederland bedraagt ongeveer 4 miljoen stuks, het aantal varkens bedraagt ongeveer 12 miljoen stuks en het aantal kippen in Nederland bedraagt ongeveer 100 miljoen stuks. De totale werkgelegenheid binnen de landbouw en tuinbouwbranche bedraagt ongeveer 170.000 mensen, maar dit aantal neemt steeds verder af omdat bedrijven binnen de landbouw en tuinbouwbranche steeds meer gebruikmaken van inhuurkrachten. Ook zijn de bedrijven binnen de landbouw en tuinbouwbranche steeds op zoek naar moderne technieken om verder te kunnen besparen op arbeid.

Carrièremogelijkheden binnen de landbouw en tuinbouwbranche

Binnen de land- en tuinbouwbranche zijn de carrièremogelijkheden sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingen. De sector kent steeds meer zelfstandig ondernemers, zoals de bekende hoveniersbedrijven. Het aantal zelfstandig werkende hoveniers is de laatste jaren sterk toegenomen en inmiddels zijn er binnen Nederland ongeveer 6.000 hoveniersbedrijven actief. De meeste hoveniersbedrijven in Nederland zijn te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht, Drenten en Zeeland. Wie binnen de landbouw en tuinbouwbranche carrière wenst te maken zal in veel gevallen een eigen bedrijf moeten starten, omdat de carrièremogelijkheden anders beperkt zullen zijn.

Opleidingen en cursussen landbouw en tuinbouwbranche

Binnen de landbouw en tuinbouwbranche worden veel verschillende soorten opleidingen en cursussen aangeboden, die onderling sterk kunnen verschillen qua opleidingsniveau en duur. Binnen de landbouw en tuinbouwbranche kan je als ongeschoolde werknemer werkzaam zijn tot universitair en alles daar tussen. De meeste mensen die werkzaam zijn in de landbouw en tuinbouwbranche zijn mbo of Hbo opgeleid. Voor bestaande werknemers binnen de branche is het regelmatig volgen van bijscholing belangrijk, omdat de landbouw en tuinbouwbranche steeds aan het vernieuwen is.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de landbouw en tuinbouwbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de landbouw en tuinbouwbranche

Binnen de landbouw en tuinbouwbranche zijn veel zelfstandig ondernemers werkzaam in uiteenlopende vakgebieden, zoals hoveniers, loonwerkers en boomverzorgers. Het starten als ondernemer binnen de landbouw en tuinbouwbranche is zeker niet voor alle vakgebieden eenvoudig binnen de branche, omdat er voor bepaalde vakgebieden grote investeringen nodig zijn. Zo is het starten van een eigen boerderij voor veel mensen een droom, maar is dit in de praktijk zeer moeilijk. Het starten van een eigen hoveniersbedrijf zal in de praktijk een stuk makkelijker zijn, maar de concurrentie is wel weer heel groot. Startende ondernemers doen er zeker goed aan om zich uitgebreid voor te laten lichten door verschillende organisaties, zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst en belangenbehartigers. Ook het informeren bij collega-ondernemers kan vaak veel informatie opleveren.

Verzekeren als zzp'er

Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.

Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.

Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.

Informatie over de landbouw en tuinbouwbranche op Mijnzzp

Binnen de branche landbouw en tuinbouw op Mijnzzp.nl hebben wij inmiddels ruim 51 beroepen opgenomen die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Ook hebben wij vaste teksten opgenomen bij alle beroepen, zoals mogelijke opleidingen, waar je werkzaam kan zijn, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De populairste beroepen binnen de landbouw en tuinbouwbranche op Mijnzzp.nl zijn momenteel tuinarchitect, loonwerker, boomverzorger, boswachter en hovenier.

Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Landbouw en Tuinbouw op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties