Algemene gegevens waar je moet denken na welke installatie ontwerpt
De conventionele ketel heeft een rendement van circa 75%, Aanschaf goedkoop, duur in gebruik.
VR
VR staat voor verbeterd rendement en heeft een minimale rendement van 80%. Aanschaf goedkoop, goedkoper in gebruik en kleine capaciteit.
HR
HR staat voor hoogrendement en heeft een minimale rendement van 90% Aanschaf duur en goedkoop in gebruik.
Combi
Combi ketels beschikken over een ingebouwde boiler, waardoor een externe boiler onnodig wordt beschouwd.
Solo
Solo ketels hebben geen ingebouwde boilers. Bestemd voor mensen die een grotere capaciteit willen opbouwen door daar een externe grotere boiler op aan te sluiten.
In de laatste jaren is de HR ketel sterk in populariteit gegroeid:
bron: www.vrom.nl
Welke verschillende gaskeurmerken zijn er?
HR label
Ketels met een HR107-label zijn de topklasse inzake een laag energiegebruik.
HRww label
Toestellen die zijn voorzien van dit label produceren op efficiënte wijze warm water. Het is een aanvulling op het bestaande Gaskeur/CW-label, echter de eis aan het rendement ligt een forse stap hoger en ook de eisen aan de wachttijd in zowel de zomer- als de wintersituatie zijn strenger.
SV Label
Toestellen met een SV-label (SV staat voor Schonere Verbranding) beschikken over een geavanceerde brander waardoor de NOx-uitstoot zo laag mogelijk gehouden wordt. Mensen die op zoek zijn naar een toestel dat het milieu zo min mogelijk belast, moeten op dit label letten.
NZ Label
Steeds vaker worden zonneboilers geïnstalleerd. Omdat de zon echter niet altijd schijnt, moet het water worden naverwarmd. Daarvoor is een gastoestel nodig dat aan specifieke eisen voldoet. U herkent deze toestellen aan het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboilers). Zonneboilers gebruiken de energie van de zon om water te verwarmen voor tapwater en eventueel ruimteverwarming. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector wordt op of in het dak geplaatst en vangt zonlicht op. De vloeistof (bijvoorbeeld water) die door het buizenstelsel in de collector stroomt wordt verwarmd door het zonlicht, zelfs in de winter. Het verwarmde water wordt bewaard in een voorraadvat of in de collector zelf. Als het water niet warm genoeg is, dan wordt het naverwarmd door bijvoorbeeld de CV-ketel, de geiser of een warmtepomp. De energieopbrengst van een zonneboiler wordt uitgedrukt in GigaJoule (GJ). Een GigaJoule is gelijk aan een miljard Joules, wat overeenkomt met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van 31 m³ aardgas, genoeg voor een gemiddeld huishouden om vijf maanden op te koken. Er zijn zonneboilers met een energieopbrengst van meer dan 3 GJ.
CW Label
Het Gaskeur CW-label is een prestatielabel voor gasgestookte warmwaterbereiders en geeft aan dat het betreffende toestel bij de bereiding van warm tapwater voldoet aan specifieke eisen met betrekking tot een aantal doelmatigheids- en comfortaspecten.
Toepassingsklasse 3
Geschikt voor: - CW tapdebiet van minimaal 6 l/min. van 60°C,
- een douchefunctie vanaf 6 l/min. tot tenminste 10 l/min. van 40°C,
- het vullen van een bad met 100 liter water van 40°C gemiddeld, binnen 12 min,
- gelijktijdigheid van de functies is niet vereist.
Toepassingsklasse 4
Geschikt voor:
- CW tapdebiet van minimaal 7,5 l/min. van 60°C,
- een douchefunctie vanaf 6 l/min. tot tenminste 12,5 l/min. van 40°C,
- het vullen van een bad met 120 liter water van 40°C gemiddeld, binnen 11 min,
- gelijktijdigheid van de functies is niet vereist.
Toepassingsklasse 5
Geschikt voor:
- CW tapdebiet van minimaal 7,5 l/min. van 60°C,
- een douchefunctie vanaf 6 l/min. tot tenminste 12,5 l/min. van 40°C,
- het vullen van een bad met 150 liter water van 40°C gemiddeld, binnen 10 min,
- gelijktijdigheid van de functies is niet vereist.
Toepassingsklasse 6
Geschikt voor:
- CW tapdebiet van minimaal 7,5 l/min. van 60°C,
- CW tapdebiet van minimaal 7,5 l/min. van 60°C, gelijktijdig met een douchefunctie van minimaal
3,6 l/min. tot maximaal 7,5 l/min. van 60°C (overeenkomend met 6 tot 12,5 l/min. van 40°C),
- het vullen van een bad met 150 liter water van 40°C gemiddeld, binnen 10 min, gelijktijdig
met een CW tapdebiet van minimaal 7,5 l/min. van 60°C,
- het vullen van een bad met 200 liter water van 40°C gemiddeld, binnen 10 min, zonder
gelijktijdigheid met een andere functie.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Gebruik een waarde van tussen de 15 – 120 kW. Voor een schatting adviseren wij deze formule om een indicatie te krijgen welk vermogen u nodig heeft:
Benodigde vermogen = Inhoud (m³) x 0,065 kW *
Er zijn nog een aantal factoren waar men rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld soort isolatie, aantal radiatoren, vloerverwarming etc. Voor een exacte vermogen adviseren wij u een erkende installateur te raadplegen!
* formule is een schatting/gemiddelde
Het verschil tussen een open en een gesloten verbanding systeem wordt bepaald door de luchtaanvoer. Luchtaanvoer is nodig voor de verbranding. Bij een open systeem wordt de lucht aangezogen uit de ruimte waar het toestel is geplaatst. Een gesloten systeem wordt met behulp van een ingebouwde ventilator en een daarop aangesloten pijp de verbrandingslucht van buiten gehaald. Een open systeem is goedkoper maar haalt de lucht van binnenuit. Het betekent dat de lucht minder schoon is en dat het toestel altijd in een geventileerde ruimte moet worden opgesteld.
Uw installatie heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo wordt de uitstoot van gevaarlijke en schadelijk gassen als koolmonoxide verminderd. Regelmatig onderhoud geeft u ook de garantie dat uw installatie ook in zware tijden probleemloos blijft functioneren. Vaak worden een aantal onderdelen beter afgesteld, waardoor het rendement van de cv ketel hoog blijft. Een kleine vervanging kan eventueel een hele ketelvervanging besparen.
- Heeft u een ketel voor de verwarming en/of warm water?
- Wat voor soort cv ketel heeft u? Betreft het hier om een Solo ketel, Combi ketel, VR ketel?
- Komt deze ketel op dezelfde plek of wilt u de ketel op een nieuwe plek installeren?
- Zitten alle aansluitingen in de buurt zitten? Wanneer deze aansluitingen niet binnen 1.5 meter zitten, moet u denken aan hogere kosten voor de installatie
Mijnzzp.nl