Hulpvoorzieningsspecialist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep hulpvoorzieningsspecialist
• Verschillende medische hulpmiddelen
• Sanitaire voorzieningen senioren of hulpbehoevende
• Advies senioren of hulpbehoevende veilig wonen
• Mobiliteit senioren en hulpbehoevende
• Zelfstandig wonen op hoge leeftijd:
Opleidingen tot hulpvoorzieningsspecialist
Bedrijven waar een hulpvoorzieningsspecialist werkzaam kan zijn
Competenties hulpvoorzieningsspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hulpvoorzieningsspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris hulpvoorzieningsspecialist
Eigen bedrijf starten als Hulpvoorzieningsspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Hulpvoorzieningsspecialist
Beroep hulpvoorzieningsspecialist
Een hulpvoorzieningsspecialist is een werknemer en/of ondernemer, die hulpmiddelen verkopen, installeren en onderhouden. Hulpmiddelen zijn middelen die mensen helpen bij hun zelfstandigheid en mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van trapliften, het installeren van steunbeugels in badkamers en aan toeleveranciers, zoals rolstoelleveranciers, sanitairleveranciers, alarmsysteem leveranciers, beddenleveranciers, rollator leveranciers, scootmobiel leveranciers en aan de zogenaamde brommobiel leveranciers. Het beroep hulpvoorzieningsspecialist moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende hulpmiddelen bedenkbaar zijn om hulpbehoevende mensen te helpen. Al deze verschillende hulpmiddelen dragen voor een belangrijk deel bij aan de zelfstandigheid of de mobiliteit van mensen. Hulpmiddelen kunnen eenvoudig zijn, zoals een extra beugel naast het toilet, maar kunnen kostbaar en complexe zijn. Denk bij complexe hulpmiddelen eerder aan het aanpassen van keukens of aan een speciaal zorgbed dat voorzien is van een lift. Omdat mensen met verschillende problemen te maken kunnen hebben bestaan er veel verschillende hulpmiddelen, die op verschillende manieren toegepast kunnen worden. Afhankelijk van de soort hulpmiddelen is het denkbaar dat ook andere organisaties betrokken zijn bij de aanschaf van hulpmiddelen, omdat de hulpmiddelen kostbaar kunnen zijn. In veel gevallen zijn mensen sterk afhankelijk van een financiële bijdragen of vergoeding als het om kostbare aanpassingen gaat. Dit betreft vaak gemeentes, zorgverzekeraars en andere zorginstellingen. In sommige gevallen kan er ook gebruikgemaakt worden van een ergotherapeut. Een ergotherapeut is gespecialiseerd in het helpen bedenken en toepassen van praktische oplossingen, zodat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.
Verschillende medische hulpmiddelen
Hulpvoorzieningsspecialist moet dus gezien worden als algemene benaming voor bedrijven en personen, die zich gespecialiseerd hebben in het produceren, leveren, installeren en onderhouden van hulpmiddelen. Mensen kunnen om verschillende redenen aanpassingen nodig hebben aan hun woning, zoals door verminderde mobiliteit of door een handicap. Het aanpassen van bestaande woningen kan een kleine klus zijn maar soms ook veel werk zijn. Het drempelvrij of rolstoelvriendelijk maken van een woning klinkt simpel, maar is dat in de praktijk lang niet altijd. Het kan hoge kosten met zich meebrengen, zoals als de deuren te kort blijken te zijn of als het parket niet doorloopt onder de drempels. Maar ook het plaatsen van een traplift is meestal een dure aangelegenheid. De overheid en gemeentes werken tegenwoordig steeds meer samen met woningcoöperaties en woningeigenaren om mensen langer thuis te houden, wat voor de meeste mensen prettig is. Het aanpassen van woningen wordt tegenwoordig niet meer standaard vergoed en zal in veel gevallen met diverse instanties besproken moeten worden. Dit betreft meestal de gemeente of een zorgverzekeraar. Zoals eerder omschreven kunnen mensen ook te maken krijgen met een ergotherapeut als extra ondersteuning. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn dat hulpbehoevende mensen verhuizen naar een meer geschiktere woning. In dat geval is het meestal mogelijk om voorrang te krijgen op andere huurders, afhankelijk van de zorgvraag.
Sanitaire voorzieningen senioren of hulpbehoevende
Zoals eerder omschreven zijn er veel speciale hulpmiddelen die het thuis wonen comfortabeler kunnen maken. Een standaard badkamer is voor de meeste ouderen niet zomaar een veilige ruimte, en kan zelfs gevaarlijk worden voor ouderen. Denk hierbij maar eens aan een gladde tegelvloer die vervangen dient te worden door een antislipvloer, of aan het plaatsen van een douchezitting en mogelijke extra handgrepen. Maar ook een standaard thermostaatkraan kan in sommige gevallen al gevaarlijk zijn voor ouderen, als deze te heet gezet kan worden. Daarnaast is een standaard toilet in de meeste gevallen veel te laag voor ouderen en zal er een seniorentoilet geplaatst moeten worden, zodat het zitten en opstaan makkelijk zal worden. Maar ook het kunnen inschakelen van een alarminstallatie in een badkamer is geen overbodige luxe voor ouderen. Ook is het ontbreken van een tweede toilet op de bovenverdieping voor ouderen erg lastig.
Advies senioren of hulpbehoevende veilig wonen
Er zijn tegenwoordig veel bedrijven, instellingen en overheden actief die zich op verschillende manieren kunnen bezighouden met ouderen en hulpbehoevenden zoals toeleveranciers, gemeentes, woningcoöperaties en zorgverzekeraars. Een belangrijke taak voor deze mensen binnen hun vakgebied is het adviseren van mensen over bestaande mogelijkheden, zoals het veiliger maken van een woning door een woning aan te passen, of de woning veiliger maken door andere sloten te plaatsen en wellicht extra verlichting toe te passen. Maar in sommige gevallen kan een advies natuurlijk ook betekenen dat iemand beter kan verhuizen. Omdat gemeentes steeds meer verantwoordelijkheden krijgen zal een advies in veel gevallen samenvallen met de gemeente, zoals mogelijke vergoedingen, subsidies of vergunningen.
Mobiliteit senioren en hulpbehoevende
Mobiliteit van senioren en hulpbehoevende hoeft niet alleen te betekenen dat iemand gebruikmaakt van een rollator of rolstoel. Mobiliteit is veel breder dan dat alleen en kan ook betekenen dat iemand een scootmobiel of een brommobiel gebruikt om mobiel te blijven. Daarnaast kunnen normale auto's tegenwoordig prima aangepast worden, zodat iemand zijn mobiliteit behoudt. Er zijn dan ook veel leveranciers te vinden die zich gespecialiseerd hebben op mobiliteit van senioren en hulpbehoevenden.
Zelfstandig wonen op hoge leeftijd:
Opleidingen tot hulpvoorzieningsspecialist
Er zijn natuurlijk geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep of de dienst hulpvoorzieningsspecialist, omdat de term heel breed is en diverse specialisaties kan inhouden. Zo is het aanpassen van een woning vaak werk voor een klusser of aannemer, en het maken of verbouwen van een auto is werk voor een automonteur of carrosseriebewerker. Zoals eerder aangegeven kunnen hulpvoorzieningen zeer divers zijn. Er zijn dan ook geen specifieke opleidingsmogelijkheden aan te geven voor dit beroep. Voor meer informatie over opleidingen verzoeken wij u bij de specifieke beroepen te kijken. Het is ook van belang de boekhouding bij te houden als je werkzaam bent in de zorgsector als ondernemer.
Bedrijven waar een hulpvoorzieningsspecialist werkzaam kan zijn
Als hulpvoorzieningsspecialist zul je doorgaans voor commerciële bedrijven werkzaam zijn, die fungeren als toeleverancier. Dit kan betekenen dat je daadwerkelijk systemen maakt of dat je adviseur bent voor een bedrijf. Daarnaast kan je natuurlijk ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, zoals een verkoopspecialist van brommobielen of rollators.
Competenties hulpvoorzieningsspecialist
De competenties van een hulpvoorzieningsspecialist kunnen verschillen per specialisatie, maar over het algemeen kunnen we stellen dat je binnen dit beroep een grote adviserende rol hebt en je communicatief goed onderlegd moet zijn. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Daarnaast is het netwerken belangrijk, omdat het leren kennen van de juiste mensen en/of organisaties belangrijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn maatwerk, adviseren, overleggen, samenwerken, plannen, organiseren, analytisch, geduld, inzicht, kennis en maatschappelijk handelen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hulpvoorzieningsspecialist
Het beroep hulpvoorzieningsspecialist is te algemeen om het arbeidsmarktperspectief te kunnen benoemen. Zoals eerder omschreven kan het beroep hulpvoorzieningsspecialist betrekking hebben op verschillende beroepen en organisaties. Over het algemeen zal het arbeidsmarktperspectief goed te zijn, omdat binnen de zorgsector sprake is van veel werk. Het is verder ook niet mogelijk om mogelijke doorgroeimogelijkheden te benoemen. De doorgroeimogelijkheden zijn geheel afhankelijk van opleidingen, werkgever en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris hulpvoorzieningsspecialist
Er zijn ook geen arbeidsvoorwaarden en salarisindicatie aan te geven voor het beroep hulpvoorzieningsspecialist, omdat de term te algemeen is en je ook werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Als ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en eventueel salaris. Het salaris zal in de meeste gevallen sterk afhankelijk zijn van je eigen opdrachten of verkopen als ondernemer.
Eigen bedrijf starten als Hulpvoorzieningsspecialist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hulpvoorzieningsspecialist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Hulpvoorzieningsspecialist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hulpvoorzieningsspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hulpvoorzieningsspecialist.
Mijnzzp.nl