Maquettebouwer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep maquettebouwer
• Een maquettebouwer werkt niet alleen met computers
• Maquettes en CAD
• Maquettebouwer als hobby
• Maquettes maken
• Film maquettebouwers:
• Film maquette van Roosendaal:
Opleidingen tot maquettebouwer
Bedrijven waar een maquettebouwer werkzaam kan zijn
Competenties maquettebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als maquettebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris maquettebouwer
Eigen bedrijf starten als Maquettebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Maquettebouwer
Beroep maquettebouwer
Een maquettebouwer is iemand die gebouwen en/of landschappen maakt op schaal. Maquettes worden meestal gebruikt om gebouwen en/of landschappen driedimensionaal te kunnen weergeven. Naast gebouwen en landschappen kunnen maquettes toegepast worden om stedenbouwkundige ontwerpen inzichtelijk te maken. Door het maken van schaalmodellen kan er dus visueel inzichtelijk gemaakt worden, wat er nu precies ontworpen is en wat er precies gebouwd gaat worden. Naast maquettes van gebouwen en stedenbouwkundige ontwerpen kunnen er ook bijvoorbeeld ook binnenruimtes weergegeven worden van fabrieken op schaal, zodat de binnenkant van fabrieken visueel inzichtelijk gemaakt kan worden voor de eindgebruikers. Maquettes komen eigenlijk overal wel voor, en niet alleen voor bouwdoeleinden. Denk bij maquettes ook aan het ontwerpen van vliegtuigen en auto's op schaal. In dat geval spreken we wel eerder van een modelbouw dan van een maquettebouw. Het bouwen of maken van maquettes is aan te merken als specialistenwerk, omdat maquettes nauwkeurig opgebouwd moeten worden op schaal. Geduld en precisie zijn belangrijke eigenschappen als maquettebouwer. Het bouwen van een maquette neemt meestal veel tijd in beslag en zal niet voor iedereen geschikt zijn. Het beroep maquettebouwer is tegenwoordig wel steeds meer aan het veranderen, omdat een maquettebouwer ook werkzaam kan zijn met computersoftware waarmee maquettes op de computer uitgewerkt worden. De traditionele maquettebouw betreft andere werkzaamheden dan het uitwerken van maquettes op de computer. Het zijn meestal architecten die opdracht geven voor het laten maken van een maquette. Als maquettebouwer is het belangrijk dat je over veel geduld beschikt en dat je heel secuur werkt. Ook creativiteit zal in de meeste gevallen een belangrijke rol spelen. Maquettebouwers maken gebruik van een werktekening om op schaal te kunnen werken.
Een maquettebouwer werkt niet alleen met computers
Een maquettebouwer is dus verantwoordelijk voor het maken van gebouwen op schaal om gebouwen inzichtelijk te maken. Maquettebouwers zijn vooral belangrijk voor personen, bedrijven en overheden, die te maken hebben met bouwkundige werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan architecten, planologen, stedenbouwkundige, landschapsarchitecten en aan projectontwikkelaars. De functie van maquettes is het visueel inzichtelijk maken van ontwerpen, zodat mensen en/of beleidsmedewerkers een goede indruk krijgen van de plannen. Denk hierbij aan een wethouder, die door middel van een maquette op een betere manier kan inschatten hoe bepaalde bouwplannen er visueel uitzien. Een ander voorbeeld kan zijn het maken van een maquette met betrekking tot rivierlandschappen. Als het grote plannen betreft, is het niet ongebruikelijk dat een maquette tentoongesteld wordt binnen een gemeentehuis, zodat de inwoners van de betreffende gemeente de plannen op het gemeentehuis kunnen bekijken door middel van de maquette.
Maquettes en CAD
Het beroep maquettebouwer komt tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger, maar is niet uitgestorven. Tegenwoordig werken veel architecten en stedenbouwkundigen met het programma computer-aided design (CAD) om ontwerpen driedimensionaal te kunnen geven. Pas als een ontwerp goedgekeurd is, of bijna, wordt er dan in sommige gevallen nog een maquette gebouwd voor het publiek. Het uitwerken van maquettes op de computer kan niet zomaar vergeleken worden met het daadwerkelijk maken van maquettes, omdat hiervoor andere vaardigheden nodig zijn. Een traditionele maquettebouwer kan eigenlijk meer gezien worden als aannemer, omdat een maquettebouwer ook zal werken met echte bouwtekeningen. Net zo als een aannemer zal een maquettebouwer op schaal werken volgens de maatvoering op tekening en de juiste materialen toepassen. Het belangrijke verschil met een aannemer is dat een maquettebouwer schaalmodellen bouwt. Een maquettebouwer zal tijdens zijn werkzaamheden ook regelmatig te maken hebben met architecten en stedenbouwkundige afhankelijk van de soort opdracht.
Maquettebouwer als hobby
Naast professionele maquettebouwers zijn er ook veel mensen hobbymatig actief met het maken van maquettes, zoals modelbouwers die ook een landschap kunnen creëren. Het nabootsen van een landschap is feitelijk ook een maquette. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een treinliefhebber die zelf aankleding maakt rondom het treinspoor. Deze maquettes hebben verder niks te maken met de professionele maquettes, omdat ze hobbymatig opgebouwd en gebruikt worden.
Maquettes maken
Maquettes maken is een creatieve en praktische activiteit waarbij een schaalmodel van een object, gebouw of landschap wordt gemaakt. Het is een veelgebruikte techniek in verschillende disciplines, zoals architectuur, stedenbouw, industrieel ontwerp en filmproductie.
Het proces van maquettes maken begint meestal met het verzamelen van relevante informatie en referentiemateriaal over het object dat wordt gerepresenteerd. Vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt, waarbij de juiste verhoudingen en details worden opgenomen. Materialen zoals karton, hout, plastic, schuim, klei en diverse andere bouwmaterialen worden gebruikt om de maquette te construeren. Het maken van maquettes vereist creativiteit, precisie en vakmanschap.
Film maquettebouwers:
Film maquette van Roosendaal:
Opleidingen tot maquettebouwer
Wie een carrière ambieert als maquettebouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Urban Design op niveau vier. De Mbo-opleiding Urban Design is niet alleen gericht op maquettebouw, maar maquettebouw maakt wel een belangrijk onderdeel uit van de Mbo-opleiding Urban Design. Er zijn verder geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot maquettebouwer via gebruikelijke scholen. Tijdens de opleiding Urban Design is er onder andere aandacht voor het vormgeven van openbare ruimtes, technisch tekenen en maquettebouw. Het bouwen van maquettes is dus een onderdeel van de opleiding Urban Design. De opleiding Urban Design zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen, waarna je nog vervolgopleidingen kan volgen, zoals een hbo-opleiding. Zoals eerder omschreven is er met betrekking tot het beroep maquettebouwer wel een belangrijk verschil tussen het werken met computers en het daadwerkelijk maken van maquettes met de hand, omdat deze verschillende disciplines niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Als zzp maquettebouwer kun je voor de financiële administratie het beste gebruikmaken van online boekhouden. Met de beste boekhoudprogramma's kun je eenvoudig de complete boekhouding bijhouden.
Bedrijven waar een maquettebouwer werkzaam kan zijn
Een maquettebouwer is in veel gevallen werkzaam als ondernemer. Dit kan verschillen per maquettebouwer, echter huren de meeste projectontwikkelaars, gemeentes, architecten en stedenbouwkundige maquettebouwers in voor bepaalde opdrachten, omdat het maken van maquettes zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het beroep maquettebouwer komt in loondienst eigenlijk niet veel voor. Als een maquettebouwer digitale maquettes maakt kan dit anders liggen.
Competenties maquettebouwer
De belangrijkste competentie van een maquettebouwer is wellicht nog wel creativiteit en het kunnen ontwerpen. Daarnaast is het als maquettebouwer erg belangrijk dat je secuur kunt werken op een realistische manier. Omdat je als maquettebouwer in de meeste gevallen veel zal overleggen met opdrachtgevers en andere betrokkenen kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie kan zijn stressbestendigheid. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, vakmanschap, presteren, zelfstandigheid, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als maquettebouwer
Het arbeidsmarktperspectief als maquettebouwer is in het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet veel gebruikgemaakt wordt van maquettes. Het betreft wel zeer specifieke werkzaamheden, die niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. In de meeste gevallen zal een maquettebouwer werkzaam zijn als ondernemer en dus het eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een maquettebouwer zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit ook afhankelijk is van het opleidingsniveau en eventuele andere werkzaamheden als ondernemer. Ook het opbouwen van een goede naam kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris maquettebouwer
Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar, omdat je deze zelf bepaalt als ondernemer. Ook is er geen salarisindicatie aan te geven voor dit beroep, omdat de meeste opdrachten tegen een vaste vergoeding worden uitgevoerd. Het zal niet makkelijk meer zijn voor nieuwe maquettebouwer om een bestaan op te bouwen uit het maken van maquettes. Nieuwe ontwerpers zullen steeds meer met de computer doen, waar dan ook wellicht meer toekomstmogelijkheden in zijn.
Eigen bedrijf starten als Maquettebouwer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Maquettebouwer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Maquettebouwer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Maquettebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Maquettebouwer.
Mijnzzp.nl