Figurant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep figurant
Wat doet een figurant
Verschillende figuranten
Vergoeding figurantenwerk
Figureren in een film
Film: beroep figurant
Film: bekendste figurant van Nederland
Opleidingen tot figurant
Bedrijven waar een figurant werkzaam kan zijn
Competenties figurant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als figurant
Arbeidsvoorwaarden en salaris figurant
Eigen bedrijf starten als Figurant
Boekhoudprogramma vergelijken Figurant

Beroep figurant

Een figurant is een acteur die meestal geen inhoudelijke rol heeft tijdens films, reclamespotjes of toneelstukken. Een figurant is dan ook verantwoordelijk voor figurantenwerk, wat gezien kan worden als aanvulling van een bepaalde voorstelling. Het beroep figurant kan over het algemeen door iedereen uitgevoerd worden die graag één of meerdere keren wil fungeren als figurant binnen series, speelfilms en ander soort voorstellingen. Afhankelijk van de soort figurant en de specifieke werkzaamheden als figurant kan het in sommige gevallen wel nodig zijn om deel te nemen aan een selectiedag. De meeste figuranten schrijven zich in bij een zogenaamd auditbureau om kans te maken op figurantenwerk. Het auditbureau krijgt meestal opdracht van producenten om specifieke figuranten aan te leveren, die binnen de gestelde doelgroep passen. Als figurant kan het ook zijn dat je bepaalde testen moet doorlopen om te bekijken of je wel geschikt bent als figurant. Maar dit is lang niet bij al het figurantenwerk nodig, zoals in het geval dat het om massa figurantenwerk gaat. Als figurant heb je zelden of nooit een noemenswaardige rol binnen een film of reclamespotje, zoals het woord figurant al aangeeft. Een figurant wordt meestal alleen ingezet als invulling van een bepaald decor. Over het algemeen is het zo dat specifiek geselecteerde figuranten iets langer in beeld zijn dan massa figuranten. De specifieke eisen waaraan figuranten moeten voldoen kunnen per opdracht verschillen, omdat iedere serie, film en toneelstuk weer anders is. Over het algemeen zal de soort voorstelling of opname bepalen of je in aanmerking komt voor een figurantenrol. Omdat producten en regisseurs te maken hebben met vaste scenario's kan er gebruikgemaakt worden van een casting director. Het is in dat geval de casting director die alle (rand)voorwaarden zal opstellen waaraan figuranten moeten voldoen. Een (rand)voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat het om jongeren moet gaan, of dat er alleen gezocht wordt naar figuranten met de juiste uitstraling die past bij de doelgroep van de voorstelling.

Wat doet een figurant

Een figurant is dus een acteur die meestal geen inhoudelijke rol heeft tijdens de voorstelling. Er zijn verschillende soorten figurantenwerk mogelijk, die ook verschillende eisen aan een figurant kunnen stellen. De meest simpele vorm van figurantenwerk is het op de achtergrond tonen van figuranten, wat op verschillende manieren mogelijk is, zoals het zitten op een terras of het lopen op de achtergrond. Ook kan je als figurant ingezet worden als publiek op een tribune om te klappen, of ingezet worden voor een grote demonstratie. Voor deze genoemde rollen worden meestal geen speciale eisen gesteld. Wel kan het zijn dat een regisseur op zoek is naar jonge figuranten. In dat geval komen ouderen mensen niet in aanmerking voor een figurantenrol. Zoals eerder omschreven zijn regisseurs in de meeste gevallen specifiek afhankelijk van het scenario, waarbinnen alle voorwaarden met betrekking tot acteurs en figuranten zijn opgenomen. Iemand die scenario's schrijft, noemt men een scenarioschrijver. Binnen het scenario staan meestal alle belangrijke voorwaarden waaraan acteurs en figuranten moeten voldoen. Dit kan ook inhouden dat er precies is opgenomen welke kleding acteurs en figuranten moeten dragen. Ook is het denkbaar dat acteurs en figuranten gebruik moeten maken van een visagist. Een visagist is gespecialiseerd in het opmaken en omtoveren van acteurs en figuranten.

Verschillende figuranten

Figurantenwerk waarvoor meer specifieke eisen gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld figurantenwerk waarvoor je speciale vaardigheden moet bezitten, zoals een mini rol als figurant of acteur in een film. Denk hierbij aan een gevecht of aan een ongeluk op de achtergrond, waarvoor veel aandacht zal zijn tijdens de opname. Maar er kan ook gezocht worden naar een figurant die erg lijkt op een bekende acteur, of een figurant die uiterlijke kenmerken heeft. Denk hierbij aan een dwerg of iemand die juist heel lang is. Als figurant heb je in de meeste gevallen geen echt belangrijke rol binnen een film of reclamespotje, maar kan het zomaar zijn dat er meer verwacht zal worden van je en je misschien wel een gastrol mag spelen, met wellicht ook een beetje tekst als figurant. Wanneer je echt zal moeten acteren zijn de eisen meestal een stuk strenger en worden er meestal meerdere screenings gedaan.

Vergoeding figurantenwerk

De vergoeding als figurant zal meestal sterk afhankelijk zijn van de werkzaamheden. Lang niet al het figurantenwerk wordt betaald, zoals wanneer het om massa figurantenwerk gaat. Voor dit soort figurantenwerk zijn meestal voldoende mensen beschikbaar die maar al te graag een rolletje willen spelen. Het is wel gebruikelijk dat er een lunch wordt aangeboden tijdens de opname, maar veel meer dan dat zit er meestal niet in. Het meer specifieke figurantenwerk wordt meestal wel vergoed maar zal ook niet veel betalen, afhankelijk van de soort opnames, de locatie en specifieke eisen gesteld aan de figurant. Als figurant krijg je meestal een dagvergoeding voor je diensten, van ongeveer vijftig euro. De dagvergoeding of het loon kan natuurlijk wel sterk verschillen per opdracht en verdere eisen. De echte verdiensten als figurant worden natuurlijk pas behaald wanneer het je lukt om door te breken van figurant tot echte acteur. Er zijn veel voorbeelden te vinden van bekende acteurs die begonnen zijn als figurant. Ook binnen verschillende soaps spelen figuranten meestal een belangrijke rol.

Figureren in een film

Als je geïnteresseerd bent om te figureren in een film, zijn er verschillende manieren om dit te regelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Zoek naar castingbureaus: Castingbureaus zijn verantwoordelijk voor het selecteren en inhuren van figuranten voor filmproducties. Zoek online naar castingbureaus in jouw regio en bekijk hun websites om te zien of ze figuranten zoeken voor lopende projecten. Veel castingbureaus hebben een inschrijfformulier op hun website waar je je gegevens kunt invullen en foto's kunt uploaden.
  • Volg castingoproepen: Houd castingoproepen in de gaten via casting websites, sociale media of nieuwsbrieven van castingbureaus. Deze oproepen bevatten vaak specifieke vereisten, zoals leeftijd, uiterlijk, etniciteit of speciale vaardigheden. Als je voldoet aan de criteria, kun je je aanmelden voor de rol door je gegevens en foto's in te dienen volgens de instructies in de oproep.
  • Netwerk in de filmindustrie: Probeer contact te leggen met mensen die actief zijn in de filmindustrie, zoals filmmakers, producenten, regisseurs of acteurs. Netwerkevenementen, filmfestivals en workshops kunnen goede gelegenheden bieden om in contact te komen met professionals en je interesse om te figureren te uiten. Ze kunnen je mogelijk doorverwijzen naar relevante casting mogelijkheden.
  • Meld je aan bij een castingplatform: Er zijn online platforms waarop je je als figurant kunt aanmelden. Deze platforms werken als tussenpersonen tussen castingbureaus en figuranten. Je kunt je profiel aanmaken, je beschikbaarheid aangeven en regelmatig controleren op nieuwe casting mogelijkheden.
  • Maak een portfolio: Het kan handig zijn om een portfolio samen te stellen met professionele foto's van jezelf in verschillende looks. Zorg ervoor dat de foto's recent en representatief zijn voor hoe je er op dit moment uitziet. Een goede portfolio kan je kansen vergroten om uitgekozen te worden voor rollen.
  • Wees flexibel en geduldig: Figureren in een film vereist vaak flexibiliteit qua planning. Filmdagen kunnen variëren en soms kunnen last minute wijzigingen optreden.

Film: beroep figurant

Film: bekendste figurant van Nederland

Opleidingen tot figurant

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep figurant te volgen via gewone scholen. Wel zijn er voldoende auditbureaus te vinden, waar je je kan inschrijven voor figurantenwerk, die mogelijk ook trainingen of cursussen aanbieden om je te begeleiden, zodat je meer kans maakt op werk. Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden die raakvlakken hebben met de werkzaamheden als figurant. Voor het werken als figurant zal je meestal geen opleiding nodig hebben. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een figurant werkzaam kan zijn

Als figurant werk je doorgaans voor de filmwereld, waarbinnen verschillende mogelijkheden zijn, zoals het figureren voor films, series of reclamespotjes. Als figurant werk je meestal niet in loondienst, omdat het om korte werkzaamheden gaat, die in veel gevallen niet meer tijd zullen kosten dan één werkdag. De meeste figuranten moeten eerder aangemerkt worden als vrijwilliger, die wellicht wel een bepaalde onkostenvergoeding kunnen ontvangen. Het is denkbaar dat figuranten ingeschreven staan bij een impresario. Een impresario is een belangenbehartiger voor acteurs en andere soorten artiesten.

Competenties figurant

Er zijn geen specifieke competenties voor het beroep figurant aan te geven, omdat deze nogal kunnen verschillen per opdracht. Over het algemeen kunnen we stellen dat je veel geduld zal moeten hebben, omdat opnames lang kunnen duren. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven en natuurlijk over te komen. Wanneer je als figurant een specifieke gastrol krijgt zijn je competenties wel belangrijk, en moet je ook over enig acteertalent beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, luisteren, passie, plezier en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als figurant

Er is voor het beroep figurant geen echt arbeidsmarktperspectief van toepassing, omdat het eigenlijk geen volwaardig beroep is. Het verkrijgen van werk als figurant is niet heel makkelijk omdat er veel mensen zijn die het leuk vinden om een gastrol te spelen. Wel is het zo dat je als figurant niet steeds opnieuw gevraagd zal worden voor de simpele opdrachten, omdat nieuwe gezichten al snel nodig zullen zijn. De doorgroeimogelijkheden als figurant moeten gezien worden in het volgen van een opleiding tot acteur en het doorbreken als filmacteur. Er zijn voor het specifieke beroep figurant geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris figurant

Er zijn voor het beroep figurant geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing omdat het meestal om korte opdrachten zal gaan die slechts enkele dagen duren. Het salaris als figurant is meestal een vaste dagvergoeding van bijvoorbeeld vijftig euro. Als figurant kan je afhankelijk van je opdrachten en opdrachtgever soms in aanmerking komen voor andere vergoedingen, zoals reiskostenvergoeding of onregelmatigheidstoeslagen wanneer je bijvoorbeeld in de nacht moet werken. Echter zullen de vergoedingen per opdracht wel sterk kunnen verschillen.

Eigen bedrijf starten als Figurant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Figurant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Figurant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Figurant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Figurant.

Mijnzzp.nl