Graveur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep graveur
• Wat doet een graveur
• Stempels of graveren
• Gravering ring verwijderen
• Film: graveren:
Opleiding tot graveur
Bedrijven waar een graveur werkzaam kan zijn
Competenties graveur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als graveur
Arbeidsvoorwaarde en salaris graveur
Eigen bedrijf starten als Graveur
Boekhoudprogramma vergelijken Graveur
Beroep graveur
Een graveur is een ambachtsman die verantwoordelijk is voor het graveren van figuren, initialen of namen in verschillende materialen. Denk hierbij aan edelmetaal, metalen, glas of aan natuursteen. De inhoudelijke werkzaamheden van een graveur kunnen verschil per graveur en ondergrond. Het graveren in metaalsoorten kan niet zomaar vergeleken worden met het graveren in glas of natuursteen. Het met de hand graveren komt bijna niet meer voor, omdat de meeste graveurs gebruikmaken van een graveermachine. Het met de hand weg gutsen van materiaal, zoals dat vroeger gedaan werd, kost veel tijd en vraagt om speciale vaardigheden. Een gravure gemaakt met de hand is zeer duidelijk te onderscheiden van een met de machine gemaakte gravure. Een gravure met de hand gemaakt ziet er, bekeken door een loep, niet strak uit. Een gravure gemaakt door een machine is strak van vorm en toont geen oneffenheden. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen te vinden die de techniek beheersen van het met de hand graveren. Gravures worden bijna alleen toegepast op bijzondere voorwerpen, zoals sieraden, bekers, schalen en op luxe naambordjes. De meeste mensen komen in aanraking met een graveur als het om sieraden gaat, zoals voor het graveren van ringen en armbanden. Daarnaast worden er zilveren gebruiksvoorwerpen gegraveerd, zoals kinderbekers. Door het toepassen van een gravure is het mogelijk een cadeau of voorwerp een speciale betekenis te geven, die lang meegaat. Omdat gravures alleen in waardevolle voorwerpen gezet worden is het belangrijk dat de gravure in één keer goed gezet wordt, omdat fouten bijna niet te verwijderen zijn. Het weg polijsten van een gravure is soms mogelijk, maar zal in de meeste gevallen schade achter laten die niet meer te repareren is. In grotere voorwerpen is het onzichtbaar weghalen van een gravure soms mogelijk, afhankelijk van de plek van de gravure en materiaalsoort. Een handgraveur maakt meestal gebruik van een burijn om materiaal te kunnen weg gutsen.
Wat doet een graveur
Een graveur kan dus gespecialiseerd zijn in het graveren van verschillende materialen. In de meeste gevallen zal het gaan om edelmetaal, zoals goud of zilver. Bij het graveren van edelmetaal kan er sprake zijn van een handgraveur. Het met de hand weg gutsen van edelmetaal is moeilijk en vraagt om veel ervaring. Daarnaast heeft een handgraveur te maken met kostbare en vaak dierbare voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan trouwringen, kinderbekers of aan andere gebruiksvoorwerpen. Bij het graveren van andere voorwerpen, zoals natuursteen of glas, zal er in de meeste gevallen gebruikgemaakt worden van freestechniek of lasertechniek. Ook bij het graveren van sieraden is het mogelijk om gebruik te maken van lasertechniek. De meeste juweliers maken gebruik van een handgraveur of een graveermachine. Vooral bij kostbare sieraden is het raadzaam om gebruik te maken van een handgraveur. Een met de hand gemaakte gravure heeft een bijzondere uitstraling, die warmer overkomt dan een machinaal gemaakte gravure. Het graveren van sieraden met de hand of door middel van een graveermachine kan het beste gedaan worden bij massieve sieraden. Bij holle sieraden bestaat het gevaar van indeuken. In dat geval kan het beste gekozen worden voor het laten laseren van een gravure.
Stempels of graveren
Het grote voordeel van graveren ten opzichte van stempels, in bijvoorbeeld edelmetalen, is dat het vaak om kwetsbare materialen gaat die geen schade oplopen door het graveren. Wanneer er stempels gebruikt worden, zoals bij het inslaan van keurmerken, kan het nogal eens voorkomen dat de inslag van de stempel doordrukt aan de achterkant, wat als schade gezien kan worden. Bij kwetsbare voorwerpen worden dus eigenlijk geen stempels gebruikt. De keurmerken zoals wij die kennen van de waarborg worden wel geslagen, maar op zorgvuldig gekozen plekken zodat ze geen schade kunnen veroorzaken. Een traditionele graveur kan aangemerkt worden als ambachtsman. Het is denkbaar dat een graveur ook aangemerkt kan worden als diamantzetter.
Gravering ring verwijderen
Het verwijderen van een gravering van een ring kan lastig zijn, vooral als de gravering diep is. Hier zijn een paar mogelijke methoden om een gravering van een ring te verwijderen:
- Polijsten: Een veelgebruikte methode om een gravering te verwijderen, is door de ring te laten polijsten. Dit kan worden gedaan door een professionele juwelier met behulp van polijstgereedschappen en materialen. Het polijstproces zal het metaal rond de gravering afslijpen, waardoor de gravering geleidelijk vervaagt totdat deze niet meer zichtbaar is. Het is echter belangrijk om te weten dat bij diepe graveringen het polijsten mogelijk niet alle sporen volledig kan verwijderen.
- Graveren over de bestaande gravering: Als de gravering niet te diep is, kan een alternatieve methode zijn om een nieuwe gravering over de bestaande gravering aan te brengen. Een ervaren juwelier kan een nieuwe gravering creëren die de oude gravering gedeeltelijk of volledig bedekt.
- Ring opnieuw laten plateren: Een andere optie is om de ring opnieuw te laten plateren. Bij het plateren wordt een nieuwe laag metaal (zoals goud of zilver) aangebracht over het bestaande metaal van de ring. Dit kan helpen om de gravering te verbergen of minder zichtbaar te maken. Het is echter belangrijk op te merken dat het plateren een tijdelijke oplossing is en na verloop van tijd kan slijten.
Het is raadzaam om contact op te nemen met een professionele juwelier om advies te krijgen over de beste methode om de gravering van jouw specifieke ring te verwijderen. Ze kunnen de ring beoordelen en je informeren over de mogelijkheden en de mogelijke resultaten van elke methode.
Film: graveren:
Opleiding tot graveur
Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden (meer) via gewone scholen voor het beroep graveur. Het leren graveren met de hand is een kwestie van veel oefenen en het opdoen van praktijkervaring. In de meeste gevallen zal een handgraveur eerst werkzaam zijn onder toezicht van een ervaren handgraveur, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. In de praktijk is het zo dat de meeste gravures met een graveermachine of lasertechniek gemaakt worden. Het ambacht graveur is op de oorspronkelijke manier langzaam aan het uitsterven. De meeste graveurs zijn werkzaam als ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.
Bedrijven waar een graveur werkzaam kan zijn
Een graveur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Graveurs zijn meestal werkzaam voor verschillende juweliers en antiquairs. Daarnaast is het denkbaar dat een edelsmid, koperslager of metaalbewerker zich gespecialiseerd heeft in het graveren van gravures. Het graveren van voorwerpen heeft niet alleen betrekking op edelmetaal.
Competenties graveur
De belangrijkste competentie van een graveur het nauwkeurig kunnen werken, omdat fouten bijna niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Een andere belangrijke competentie is het maken van duidelijke afspraken over de gravure, die geplaatst moet worden. In dat opzicht kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een graveur sterk afhankelijk is van voldoende opdrachten kan het netwerken belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden secuur, netjes, kwaliteit, presteren, voorzichtigheid, plannen, organiseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als graveur
Het arbeidsmarktperspectief van een graveur is niet van toepassing. Er is in loondienst bijna geen vraag meer naar graveurs. Dit neemt niet weg dat graveurs voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Een allround graveur zal in de meeste gevallen aan voldoende opdrachten kunnen komen. Er zijn als graveur verder geen echte doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarde en salaris graveur
Er zijn geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar voor dit beroep, omdat het in loondienst niet veel zal voorkomen. De meeste graveurs zullen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en eventueel andere werkzaamheden naast het graveren uitvoeren om voldoende inkomen te kunnen genereren. Het graveren van letters kan per letter afgerekend worden of per opdracht, wat natuurlijk geheel afhankelijk is van de graveur.
Eigen bedrijf starten als Graveur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Graveur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Graveur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Graveur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Graveur.
Mijnzzp.nl