Geluidsman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep geluidsman
• Werken als professioneel geluidsman
• Studiowerkzaamheden
• Geluidstechnicus worden
• Wat doet een geluidsman:
• De geluidsman:
Opleiding tot geluidsman
Bedrijven waar een geluidsman werkzaam kan zijn
Competenties geluidsman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geluidsman
Arbeidsvoorwaarden en salaris geluidsman
Eigen bedrijf starten als Geluidsman
Boekhoudprogramma vergelijken Geluidsman
Beroep geluidsman
Een geluidsman is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met geluidssystemen te maken hebben. Een andere benaming voor geluidsman kan ook zijn geluidstechnicus. Als geluidsman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals televisieomroepen of radio-omroepen, of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor toneelgezelschappen. Daarnaast kan een geluidsman werkzaam zijn bij grote concerten en andere optredens waarbij geluid belangrijk is. Goed geluid is tijdens alle vormen van optredens belangrijk, omdat geluid bijdraagt aan de uiteindelijke beleving van mensen. Als geluidsman kan je eigenlijk overal ingezet worden waar dat nodig mocht zijn, zoals in een studio of op locatie. Tegenwoordig is het niet standaard meer dat er overal een geluidsman ingezet wordt, omdat dit in sommige gevallen niet meer nodig is door de opkomst van moderne technieken. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een geluidsman het beste omschrijven als het aansluiten en inregelen van geluidsapparatuur zodat er een optimale geluidskwaliteit zal zijn. Ook het bedienen van geluidsapparatuur behoort tot de werkzaamheden van een geluidsman. De term geluidsman moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een geluidsman ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het opnemen en verzorgen van geluid. Als geluidsman ben je in alle gevallen wel werkzaam binnen de audiovisuele sector en zul je veel samenwerken met andere vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan lichttechnici en aan podiumbouwers. In de meeste gevallen heeft een geluidsman ook te maken met geluidsregie. Geluidsregie is belangrijk om het juiste geluid te kunnen produceren dat past bij de voorstelling. Daarnaast kan een geluidsman verantwoordelijk zijn voor het installeren van draadloze microfoons, zodat de acteurs of muzikanten de vrijheid hebben om hun werk op een goede manier te kunnen uitoefenen.
Werken als professioneel geluidsman
Een geluidsman kan ook gezien worden als een technicus, omdat techniek en geluid niet los van elkaar gezien kunnen worden. Als geluidsman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn die ook deels de soort werkzaamheden als geluidsman zullen bepalen. Het werken als geluidsman voor een producent kan ook weer betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, zoals studiowerkzaamheden of filmwerkzaamheden op locatie. Het beroep geluidsman is dan ook niet eenduidig te omschrijven, omdat de werkzaamheden per soort opname en/of voorstelling kunnen verschillen. Het verzorgen van het geluid voor artiesten tijdens grote concerten is inhoudelijk anders dan studiowerkzaamheden. Daarnaast is het denkbaar dat een geluidsman binnen omroepen verantwoordelijk kan zijn voor voice-over werkzaamheden en verantwoordelijk kan zijn voor het mixen van geluiden. Het is niet zo dat een geluidsman automatisch verantwoordelijk is voor het installeren van geluidsinstallaties. Het opbouwen van geluidsinstallaties behoort officieel gezien toe tot de werkzaamheden van de systeemtechnicus. Het is systeemtechnicus, die alle bekabeling zal aanbrengen en het geluidssysteem zal inregelen. In de praktijk is het goed denkbaar dat dit soort werkzaamheden ook uitgevoerd worden door de geluidsman. De meeste geluidsmensen moeten gezien worden als allround medewerkers, die inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden.
Studiowerkzaamheden
Bij een opname van een soap of ander soort voorstelling in een studio zorgt de geluidsman er voor dat de microfoon boven de acteurs hangt zonder dat deze in beeld komt. Deze techniek noemt men ook wel het hengelen. Het is belangrijk om de microfoon zo dicht mogelijk bij de acteurs te houden, zodat alle geluiden op een goede manier opgenomen worden. Ook kan het voorkomen dat er meerdere microfoons gebruikt worden om alle geluiden van acteurs goed op te kunnen nemen. Als geluidsman is het belangrijk dat je weet wat acteurs gaan doen, zodat je daarop kunt inspelen zonder dat er geluid verloren gaat. Ook bij verslaggevers op locatie wordt de zogenaamde hengeltechniek vaak toegepast.
Geluidstechnicus worden
Een goed opgeleide geluidsman zal tijdens de opleiding meer leren dan alleen het hengelen met een microfoon. Ook het bespelen van geluid is een belangrijk onderdeel, dat een optreden kan maken of breken. Net zoals lichteffecten is geluid een belangrijk onderdeel van een voorstelling of optreden. Wel is het zo dat het geluid voor een muziekoptreden of voorstelling anders is dan een normale geluidsopname van een gesprek, omdat dit een ander doel heeft. Geluidsmensen binnen de muziekindustrie dragen voor een belangrijk deel bij aan de uiteindelijke beleving van concerten. Een goede geluidsman weet precies welke instrumenten artiesten bespelen om hierop te kunnen inspelen qua geluidstechniek. Ook kan het belangrijk zijn om op strategische plekken extra microfoons te installeren, zodat bepaalde geluiden beter opgevangen worden. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van extra microfoons bij een drummer en/of de gitarist.
Wat doet een geluidsman:
De geluidsman:
Opleiding tot geluidsman
Wie als geluidsman wil werken kan verschillende opleidingen volgen, zoals de Mbo-opleiding Podium- en Evenemententechnicus Geluid van drie jaar. Tijdens de opleiding geluidstechnicus is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en technieken: elektrotechniek, muziekleer, elektronische muziek, geluidsleer, mix technieken, opnametechniek, geluidstechnieken, Nederlands, Engels en Wiskunde. Wie alleen als geluidsman wil werken kan meestal ook een korte cursus volgen waarin je bekend wordt gemaakt met de verschillende technieken. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep geluidsman. Wanneer je een eigen onderneming gaat starten als zzp geluidsman, dan is het belangrijk om de zzp administratie op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je een online boekhoudprogramma gebruiken dat speciaal gemaakt is voor kleine ondernemer.
Bedrijven waar een geluidsman werkzaam kan zijn
Een geluidsman kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn binnen de audiovisuele sector. Denk bijvoorbeeld aan omroepen, programmamakers, filmproductiebedrijven, theaters, concertgebouwen en aan festivalorganisators. Daarnaast kan een geluidsman voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn redelijk veel geluidsmannen werkzaam als freelancer. De meeste geluidsmensen die werkzaam zijn als ondernemer voeren ook andere werkzaamheden uit, zoals het opbouwen van podiums met alle technische installaties.
Competenties geluidsman
De belangrijkste competentie van een geluidsman is de brede kennis van de audiovisuele sector. Daarnaast moet een geluidsman aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Ook improvisatievermogen is belangrijk, omdat je met techniek te maken hebt. Met andere woorden moet een geluidsman snelle flexibele oplossingen kunnen bedenken in geval van nood. In dat opzicht kan stressbestendigheid ook aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met andere vaklieden binnen de audiovisuele sector. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, passie, motivatie, inzicht, plannen, presteren en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook kunnen netwerken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geluidsman
Het arbeidsmarktperspectief van een geluidsman is over het algemeen redelijk te noemen. Het is wel belangrijk dat je over de juiste opleidingen beschikt om in aanmerking te kunnen komen voor werk. Daarnaast is het zo dat je als geluidsman voor verschillende bedrijven werkzaam is. Met andere woorden moet het verkrijgen van werk vroeg of laat lukken. De doorgroeimogelijkheden van een geluidsman moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een geluidsman die aangemerkt kan worden als teamleider of operationeel manager. In dat geval zal je op locatie diverse andere vaklieden aansturen. Daarnaast kan een geluidsman doorgroeien tot editor, afhankelijk van de soort werkgever.
Arbeidsvoorwaarden en salaris geluidsman
Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Het salaris als geluidsman kan nogal verschillen per werkgever en je verantwoordelijkheden. Wanneer je alleen als geluidsman werkt, zul je doorgaans een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Geluidsman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Geluidsman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Geluidsman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Geluidsman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Geluidsman.
Mijnzzp.nl