Vuilnisman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vuilnisman
Wat doet een vuilnisman
Werken als vuilnisman
Hoeveel verdient een vuilnisman?
Film: vuilnisman als beroep:
Opleiding tot vuilnisman
Bedrijven waar een vuilnisman werkzaam kan zijn
Competentie vuilnisman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vuilnisman
Arbeidsvoorwaarden en salaris vuilnisman
Eigen bedrijf starten als Vuilnisman
Boekhoudprogramma vergelijken Vuilnisman

Beroep vuilnisman

Een vuilnisman is een reinigingsmedewerker, die verantwoordelijk is voor ophalen van afval, zoals huisafval en bedrijfsafval. Het vuilnis wordt door middel van een vuilniswagen opgehaald op vaste dagen. De werkzaamheden van een vuilnisman zijn niet moeilijk, maar kunnen wel redelijk zwaar zijn, omdat je veel zal lopen en tillen. De juiste instelling en persoonlijkheid zijn daarom belangrijk als vuilnisman. Er bestaan tegenwoordig strikte arbeidsregels waaraan vuilnismannen zich moeten houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit heeft vooral betrekking op het gewicht dat een vuilnisman per werkdag mag tillen. Ondanks dat het beroep vuilnisman veel voorkomt, is het wel zo dat er steeds meer sprake is van automatisering. Denk hierbij aan de moderne vuilniswagens, die automatisch kliko's kunnen oppakken. Tegenwoordig houden vuilnismannen ook toezicht op het aangeboden vuilnis, door het controleren van kliko's op inhoud. Dit heeft vooral betrekking op het controleren of mensen het juiste afval aanbieden. Een vuilnisman werkt meestal in vaste loondienst, echter kan een vuilnisman ook werkzaam zijn via een uitzendbureau. Het beroep vuilnisman heeft bij redelijk veel mensen een negatief imago, omdat het zwaar werk is, smerig werk is en niet het meeste zal betalen. Toch is dit jammer, omdat de werkzaamheden van een vuilnisman belangrijk zijn. Als vuilnismannen het afval niet ophalen kunnen er al snel gezondheidsrisico's ontstaan. Vuilnismannen die achter de vuilniswagen lopen worden beladers genoemd. In de meeste gevallen zijn vuilnismannen in een team van drie medewerkers werkzaam. Dit heeft betrekking op twee beladers en de vrachtwagenchauffeur. Als vuilnisman heb je te maken met verschillende vormen van afval. Denk bijvoorbeeld ook aan de plastic zakken en aan het Gft-afval. Omdat de meeste vuilnismannen niet alleen verantwoordelijk zijn voor het ophalen van afval worden vuilnismannen ook wel aangemerkt als milieuambtenaren.

Wat doet een vuilnisman

Een vuilnisman is dus een reinigingsmedewerker, die verantwoordelijk is voor het ophalen van huisafval of bedrijfsafval. Als vuilnisman ben je werkzaam als belader of als vrachtwagenchauffeur. Het ophalen en van afval betreft geen moeilijke werkzaamheden, echter wel zware werkzaamheden. Dit heeft er vooral mee te maken dat de meeste mensen hun restafval per lediging moeten betalen. Hierdoor zetten de meeste mensen hun kliko's alleen aan de weg als deze vol zit. Dit houdt in dat vuilnismannen in de meeste gevallen te maken hebben met zware kliko's. Een vuilnisman is geen handhaver of toezichthouder, echter mogen vuilnismannen wel melding maken van overtredingen. Denk hierbij aan het aanbrengen van een rode kaart op de kliko als er verkeerde afvalstoffen aangeboden worden of aan het vermelden dat een kliko te vol zit. Als vuilnisman heb je niet alleen te maken met kliko's, omdat afval ook op andere manieren aangeboden kan worden. Denk hierbij aan de bekende vuilniszakken of aan de bekende ondergronds vuilcontainers. Vooral in drukke binnensteden waar mensen geen plek hebben voor een eigen kliko is er meestal sprake van ondergronds vuilcontainers of vuilniszakken.

Werken als vuilnisman

Een vuilnisman kan ook op een gemeentewerf werkzaam zijn, waar verschillende vormen van afval aangeboden worden. Denk hierbij aan groenafval, bouwpuin, meubels of aan verfblikken. De vuilnismannen, die werkzaam zijn op een milieustraat, houden toezicht op het inzamelen van afval, zodat het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Er zijn binnen Nederland ongeveer vijfentwintig duizend vuilnismannen werkzaam, die dagelijks onderweg zijn met een vuilniswagen om huisvuil bij mensen thuis op te halen. Naast de vuilnismannen zijn er nog veel meer mensen en bedrijven actief met afvalverwerking. Denk bijvoorbeeld aan demontage medewerkers, straatvegers en aan afvalcoaches. De werkzaamheden van een vuilnisman kunnen dus divers zijn. Wel gaat het allemaal om werkzaamheden binnen de openbare ruimte.

Hoeveel verdient een vuilnisman?

Het salaris van een vuilnisman kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, de locatie en het dienstverband. Over het algemeen ligt het salaris van een vuilnisman in Nederland tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het precieze bedrag kan echter verschillen en kan ook beïnvloed worden door toeslagen voor onregelmatige werktijden of andere vergoedingen die van toepassing kunnen zijn. Ook kan een vuilnisman werkzaam zijn via een uitzendbureau.

Film: vuilnisman als beroep:

Opleiding tot vuilnisman

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden via scholen voor het beroep vuilnisman. Als vuilnisman hoef je ook niet over een gerichte opleiding te beschikken, omdat iedereen werkzaam kan zijn als vuilnisman. Het beroep vuilnisman moet aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. De meeste vuilnismannen beschikken dan ook niet over specifieke opleiding. Wel is het denkbaar dat vuilnismannen een veiligheidscursus moeten doorlopen, zoals een VCA-cursus. Ook het kunnen herkennen van schadelijke afvalstoffen is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan mensen die asbest verstoppen tussen het afval. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je zelfstandig ondernemer wilt worden, is het verstandig om online boekhoudsoftware te gebruiken.

Bedrijven waar een vuilnisman werkzaam kan zijn

Een vuilnisman kan in loondienst werkzaam zijn bij een gemeente of werkzaam zijn via een uitzendbureau. Daarnaast komt het beroep vuilnisman bij meerdere bedrijven voor, zoals bij de spoorwegen die ook prullenbakken moeten legen en te maken hebben met mogelijk zwerfafval. Maar ook andere grote bedrijven kunnen te maken hebben met afval en speciaal personeel in dienst hebben op het gebied van afvalverwerking.

Competentie vuilnisman

De belangrijkste competentie van een vuilnisman is dat je fysiek gezond bent. Daarnaast is het belangrijk dat een vuilnisman mogelijke gevaarlijke afvalstoffen kan herkennen. Omdat een vuilnisman veel zal samenwerken met verschillende collega's moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen. Dit heeft vooral betrekking op het werken in alle weersomstandigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, samenwerken, flexibiliteit, plannen, organiseren en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vuilnisman

Het arbeidsmarktperspectief van een vuilnisman is goed te noemen. Er zijn voldoende vuilnisman vacature te vinden, maar de concurrentie is meestal wel groot, omdat iedereen werkzaam kan zijn als vuilnisman. Daarnaast zijn er gemeentes die vuilnismannen inhuren via een uitzendbureau. De doorgroeimogelijkheden van een vuilnisman moeten gezien worden in het volgen van opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van het vrachtwagenrijbewijs en chauffeursdiploma, waardoor je werkzaam kan zijn als vrachtwagenchauffeur. Verder doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vuilnisman

Een vuilnisman zal in de meeste gevallen onder de cao Grondstoffen Energie en Omgeving (GEO) vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een vuilnisman zal in loondienst zal meestal een salaris verdienen tussen de 1800 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Het gemiddeld inkomen van een vuilnisman per stad kan iets verschillen.

Eigen bedrijf starten als Vuilnisman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vuilnisman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vuilnisman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vuilnisman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vuilnisman.

Mijnzzp.nl