Weerman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep weerman
• Werken als weerman en het weer mogen presenteren
• Het belang van een goed weerbericht
• Verschillende weer informatiebronnen
• Weerman Nederland
• Wat doet een weerman:
• Hoe presenteer je het weerbericht:
Opleiding tot weerman
Bedrijven waar een weerman werkzaam kan zijn
Competenties weerman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weerman
Arbeidsvoorwaarden en salaris weerman
Eigen bedrijf starten als Weerman
Boekhoudprogramma vergelijken Weerman
Beroep weerman
Een weerman of weervrouw is een presentator of presentatrice van het weerbericht. Als weerman of weervrouw ben je over het algemeen te zien of te horen op lokale of landelijke televisie- en radioprogramma's. In de meeste gevallen zal de weerman aan het einde van de uitzendingen het weer presenteren. Om jezelf een weerman te mogen noemen is het niet verplicht om een afgeronde opleiding tot meteoroloog gevolgd te hebben. Wel is het zo dat de professionele nieuwszenders alleen gebruikmaken van goed opgeleide meteorologen. Er zijn redelijk veel mensen die zichzelf uitroepen tot weerman, maar wellicht geen echte opleiding hebben genoten. Het beroep weerman en weervrouw hoeft dus niet in alle gevallen betrekking te hebben op een meteoroloog, maar bij de landelijke nieuwszenders is dat meestal wel het geval. Als weerman ben je niet alleen verantwoordelijk voor het presenteren van het weerbericht, omdat een weerman ook andere werkzaamheden uitvoert, zoals het vooraf verzamelen van alle benodigde informatie om het weerbericht te kunnen brengen. Daarnaast kan een weerman verantwoordelijk zijn voor het selecteren van passende weerfoto's, die tijdens de uitzending op televisie getoond worden aan de kijkers. Op de radio komt het vaak voor dat een weerman een korte anekdote of passende spreuk zal vertellen om de luisteraars extra te vermaken. Het beroep weerman is een bijzonder beroep, omdat de meeste weermannen en weervrouwen bekende Nederlanders zijn, die de weersverwachting geven tijdens een nieuwsuitzending. Het worden van weerman is in de praktijk niet makkelijk, omdat het beroep weerman relatief gezien niet veel voorkomt. Daarnaast is het verloop onder weermannen klein te noemen. Bekende weermannen en weervrouwen zijn soms verantwoordelijk voor het presenteren van andere programma's en kunnen dus op andere manieren werkzaam zijn als presentator.
Werken als weerman en het weer mogen presenteren
Een weerman is dus een presentator, die specifiek verantwoordelijk is voor het presenteren van het weerbericht. De weermannen of weervrouwen die voor een televisieomroep werken en dagelijks te zien zijn op televisie krijgen de uitgebreide mogelijkheid om het weer te presenteren na het journaal. Op de radio is het weerbericht meestal korter dan op televisie. De weermannen en weervrouwen zijn vaak bekende Nederlanders, omdat ze een soort van presentators zijn, maar dan specifiek gericht op het weer. Bekende weermannen of weervrouwen worden tegenwoordig ook wel gevraagd voor hun eigen specifieke programma, dat in veel gevallen over het weer en de natuur gaat. Het beroep weerman of weervrouw is dus een extra aanvulling voor iemand die opgeleid is als meteoroloog. Een meteoroloog maakt gebruik van verschillende technieken om het weer te kunnen bepalen, op de korte termijn en meestal op de langere termijn. Een weerman maakt onder meer gebruik van weersatellieten en computerprogramma's om het weer te kunnen voorspellen. Het analyseren van het weer is niet makkelijk, omdat er met veel verschillende zaken rekening gehouden moet worden, zoals hogedrukgebieden, lagedrukgebieden, luchtstromen en wolkenvorming. De bevindingen van de weerman of vrouw worden dan in het weerbericht aan de kijkers getoond met een helderde uitleg over het weer.
Het belang van een goed weerbericht
Het weerbericht is voor iedereen belangrijk, omdat mensen, bedrijven en overheid inspelen op weerberichten en het te verwachten weer. De belangen kunnen per persoon of bedrijf wel erg verschillen. Een gezin kan bijvoorbeeld besluiten om niet morgen naar een pretpark te gaan, maar juist volgende week, wanneer er beter weer wordt verwacht. Voor bedrijven is dit doorgaans wel anders, omdat bedrijven kosten maken die wellicht met slecht weer hoger uit vallen, omdat mensen hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren als het bijvoorbeeld regent, stormt, vriest of sneeuwt. Zo kan een kraanmachinist meestal niet werken als het stormt, omdat dit te gevaarlijk is. Maar ook wanneer het streng vriest kunnen mensen niet buiten werken, omdat de materialen niet te verwerken zijn en de mensen gewoon niet tegen de extreme kou kunnen. Mensen en bedrijven houden dan ook goed het weerbericht in de gaten, zodat ze kunnen inspelen op het weer.
Verschillende weer informatiebronnen
De overheid en andere grote bedrijven hebben doorgaans hun eigen kanalen als het om het weer gaat en maken geen of minder gebruik van de weermannen en weervrouwen van het journaal of radio. Voor Rijkswaterstaat is het bijvoorbeeld belangrijk om het weer in de gaten te houden, zodat ze beter kunnen inspelen op mogelijke verkeersellende, zoals storm of wanneer het gaat vriezen. Om de snelwegen goed begaanbaar te houden moet Rijkswaterstaat in een vroeg stadium inspelen op het weer door bijvoorbeeld te gaan strooien op de wegen, zodat er minder kans is op ongelukken. Maar ook voor het vliegverkeer en de scheepvaart is het te verwachte weer heel belangrijk.
Weerman Nederland
In Nederland zijn er verschillende bekende weermannen die dagelijks het weer presenteren op televisie. Een van de meest bekende weermannen is Gerrit Hiemstra. Hij was meer dan 25 jaar werkzaam bij de NOS en staat bekend om zijn uitgebreide kennis en enthousiasme voor het weer. Een andere bekende weerman is Peter Kuipers Munneke, een meteoroloog en presentator bij de NOS. Hij heeft een vlotte presentatiestijl en legt op een begrijpelijke manier het weer uit. Ook Marco Verhoef, weerman bij RTL Nieuws, is een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie. Daarnaast zijn er nog veel meer bekende weermannen en weervrouwen die ook voor regionale omroepen werkzaam kunnen zijn. Ook verschillende online platformen maken gebruik van weermannen en weervrouwen. De bekendste weerman van Nederland was Jan Pelleboer.
Wat doet een weerman:
Hoe presenteer je het weerbericht:
Opleiding tot weerman
Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep weerman of weervrouw via gebruikelijke scholen. Het beroep weerman of weervrouw is natuurlijk een extra toevoeging op je carrière als meteoroloog. De meeste weermannen of weervrouwen zijn dus doorgegroeid als meteoroloog. Wie meteoroloog wenst te worden kan in Nederland in Wageningen of in Utrecht terecht voor de universitaire meteorologische opleiding. Met deze meteorologische opleiding ben je dus nog geen weerman of weervrouw. Tegenwoordig kan je als weerman of weervrouw ook je carrière starten bij lokale televisieomroepen en wellicht doorgroeien tot de landelijke televisie of radio. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk als startende ondernemer. De meeste zzp'ers gebruiken een boekhoudprogramma zzp voor hun eigen bedrijf.
Bedrijven waar een weerman werkzaam kan zijn
Als weerman of weervrouw ben je natuurlijk werkzaam in de media, die tegenwoordig op verschillende manieren bestaat zoals televisie, radio en internet. Wel zijn er verschillende manieren van media die qua grootte nogal kunnen verschillen, omdat je als weerman of weervrouw ook voor een lokale omroep werkzaam kan zijn en dus geen landelijke bekendheid geniet.
Competenties weerman
De belangrijkste competentie van een weerman of weervrouw is dat je vakinhoudelijk goed opgeleid bent tot meteoroloog. Omdat het presenteren van het weerbericht een toevoeging is op je carrière als meteoroloog zul je ook communicatief goed onderlegd moeten zijn en wellicht een extra opleiding of cursus moeten volgen op media gebied, zodat je op een goede manier het weer kunt presenteren. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, motivatie, creativiteit, professionaliteit, overleggen, stressbestendigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weerman
Het arbeidsmarktperspectief als weerman of weervrouw is redelijk te noemen. Het verkrijgen van een baan als weerman of weervrouw zal niet makkelijk zijn, maar is zeker niet onmogelijk, omdat er steeds meer zenders zijn die gebruikmaken van een weerman of weervrouw. Wel is het zo dat de meeste weermannen en weervrouwen niet snel van carrière meer veranderen, wat doorstroming binnen het beroep voor nieuwe talenten lastig kan maken. De doorgroeimogelijkheden als weerman of weervrouw moet gezien worden in het verkrijgen van een baan bij een landelijke omroep. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als weerman of weervrouw zijn er niet echt.
Arbeidsvoorwaarden en salaris weerman
Er zijn voor het beroep weerman of weervrouw geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende omroepen werkzaam kan zijn die wellicht lokaal uitzenden of landelijk. Een weerman of weervrouw zal doorgaans tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en soort werkgever. Een weerman of weervrouw werkzaam voor een landelijke omroep zal doorgaans meer verdienen dan bij een lokale omroep.
Eigen bedrijf starten als Weerman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Weerman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Weerman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Weerman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Weerman.
Mijnzzp.nl