Wijnboer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep wijnboer
• Een bijzonder beroep als wijnboer
• Druiven oogsten
• Een wijnboer doet meer dan alleen wijn maken
• Wijnboer Nederland:
• Wijnboer Frankrijk:
Opleiding tot wijnboer
Bedrijven waar een wijnboer werkzaam kan zijn
Competenties wijnboer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wijnboer
Arbeidsvoorwaarden en salaris wijnboer
Eigen bedrijf starten als Wijnboer
Boekhoudprogramma vergelijken Wijnboer
Beroep wijnboer
Een wijnboer is een akkerbouwer die zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van landbouwgrond ten behoeve van de wijnstok. De vruchten (de druiven) aan de wijnstok zijn bestemd voor de productie van wijn. Het is niet zo dat alle wijnboeren zelf ook wijn maken, omdat een wijnboer de druiven ook kan doorverkopen aan handelaren. Een wijnboer wordt ook wel een wijndruiventeler of wijngaardenier genoemd. Om goede wijndruiven te kweken is het belangrijk dat de wijngaard gelegen is in een gunstig klimaat. Ondanks dat het klimaat in Nederland niet helemaal geschikt is voor de wijnbouw, zijn er in Nederland ook wijnboeren te vinden die zelf wijn maken. Een wijnboer zal regelmatig op de wijngaarden te vinden zijn om onkruid te verwijderen en om te snoeien, omdat dit belangrijk is voor de optimale groei van de druiven. Een wijnboer is dus gespecialiseerd in wijnbouw. Wijnbouw heeft niet alleen betrekking op de druiven, maar op alle handelingen die nodig zijn om wijn te maken, zoals het persen van druiven, gisten van druiven en de uiteindelijke botteling van wijn. Het worden van een echte wijnboer is niet makkelijk, omdat een wijnboer over veel kennis moet beschikken om goede wijnsoorten te kunnen maken. Het beroep wijnboer is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen sprake moet zijn van veel passie. Zonder de juiste passie is het niet mogelijk om op een goede manier werkzaam te zijn als wijnboer. De inhoudelijke werkzaamheden van een wijnboer zijn verder niet zomaar eenduidig aan te geven, omdat wijnboeren op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In de meeste gevallen zal een wijnboer zelf ook werkzaam zijn op de wijngaard, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral de buitenlandse wijngaarden kunnen zeer groot zijn qua omvang. In dat soort gevallen zal een wijnboer in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider en als manager.
Een bijzonder beroep als wijnboer
Binnen Nederland zijn er hoofdzakelijk wijngaarden te vinden in de provincies Limburg en Gelderland. Frankrijk is een van de belangrijkste wijnproducenten van de wereld en binnen Europa zijn Italië en Spanje de enige echte concurrenten van Frankrijk. De Fransen zijn zeer trots op hun wijnbouw-industrie en kennen dan ook veel wettelijke bepalingen met betrekking tot namen, voorwaarden, wijngebieden en wijnstokken die gebruikt mogen worden. Wie zelf een keer naar Frankrijk gaat en door de verschillende wijngebieden rijdt, zal zien je dat op veel plekken deel kan nemen aan wijnproeverijen en natuurlijk wijn kan kopen. Enkele bekende wijngebieden in Frankrijk zijn onder andere Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Charentes en Corsica.
Druiven oogsten
Omdat het oogsten van druiven snel gedaan moet worden en veel werk is voor de wijnboer, zijn er redelijk veel wijnboeren die studenten uit andere landen de mogelijkheid bieden om bij hun op het land te komen druiven plukken. De studenten krijgen hiervoor een geringe vergoeding en kost en inwoning, zodat het mogelijk is om op een goedkope manier op werkvakantie te gaan naar Frankrijk. Ook is het meestal zo dat na het oogsten je nog minimaal een week mag blijven om echt van je vakantie te genieten. Het oogsten van druiven op wijngaarden is geen licht werk, omdat de druiven snel geoogst moeten worden en de wijnboeren over het algemeen ook in de avond doorgaan. Een wijnboer zal tijdens de oogstperiode dan ook gebruikmaken van veel verschillende plukkers en andere soorten seizoenarbeiders.
Een wijnboer doet meer dan alleen wijn maken
Omdat het verbouwen van wijnstokken en het maken van wijn een grote aantrekkingskracht heeft op veel mensen kunnen de meeste wijnboeren aangemerkt worden als educatief medewerker. De meeste wijnboeren fungeren regelmatig als gids om wijnkennis over te brengen op geïnteresseerde wijnliefhebbers. Zoals eerder omschreven is het verbouwen van wijn voor veel wijnboeren meer dan werk alleen. Wijnboeren zijn gepassioneerde wijnliefhebbers, die in de meeste gevallen op een brede manier werkzaam zijn binnen de wijnbouwsector.
Wijnboer Nederland:
Wijnboer Frankrijk:
Opleiding tot wijnboer
Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep wijnboer. Het vak wijnbouwer is deels iets wat geleerd zal moeten worden in de praktijk en is deels te leren door het volgen van cursussen of opleidingen. Er zijn diverse beroepen en hobby's die je kennis van wijn en wijnbouw kunnen helpen verbeteren, zoals de beroepen sommelier en vinoloog. Daarnaast kan een agrarische opleiding zinvol zijn. Over welke opleiding een wijnboer het beste kan beschikken is niet zomaar aan te geven. Een wijnboer kan op verschillende manieren werkzaam zijn, waardoor er ook sprake kan zijn van verschillende opleidingen. Over het algemeen is het wel zo dat een opleiding op minimaal Hbo-niveau raadzaam is. Dit is vooral het geval als een wijnboer beschikt over een grotere wijnboerderij. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een wijnboer werkzaam kan zijn
Een wijnboer is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven, omdat de meeste wijnboeren aangemerkt moeten worden als ondernemer. Andere termen voor een wijnboer kunnen zijn landbouwer en/of akkerbouwer. Het is denkbaar dat grotere wijnboerderijen gebruikmaken van een bedrijfsleider. In de meeste gevallen zal een wijnboer zelf ook in het veld werkzaam zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral in het buitenland kunnen wijngaarden en wijnboerderijen zeer groot zijn.
Competenties wijnboer
De belangrijkste competentie als wijnboer is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt met betrekking tot de wijnbouw en dat je over een commerciële instelling beschikt. Maar als wijnbouwer zal je ook over doorzettingsvermogen moeten beschikken, omdat de wijnbouw niet altijd even makkelijk is en de oogst ook kan mislukken. Omdat een wijnboer in de meeste gevallen te maken heeft met diverse personeelsleden en andere bedrijven kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, inspiratie, motivatie, zelfstandigheid, samenwerken, managen, lef, visie, passie, energie en presteren. Als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het beheersen van de Franse taal kan belangrijk zijn.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wijnboer
Het arbeidsmarktperspectief van een wijnboer is niet echt van toepassing, omdat de meeste wijnboeren aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer kan zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te ondernemen. Het starten van een eigen wijnboerderij is niet heel makkelijk. In dat opzicht kan het arbeidsmarktperspectief van een wijnboer als zeer gering aangemerkt worden. De doorgroeimogelijkheden van een wijnboer moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle wijnboerderij. Vanzelfsprekend is het starten en opbouwen van een eigen succesvolle wijnboerderij niet heel makkelijk.
Arbeidsvoorwaarden en salaris wijnboer
Er zijn voor het beroep wijnboer geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je deze zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat de uiteindelijke winst sterk afhankelijk is van je kosten als ondernemer en de mogelijke opbrengst.
Eigen bedrijf starten als Wijnboer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Wijnboer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Wijnboer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wijnboer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Wijnboer.
Mijnzzp.nl