Etaleur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep etaleur
• Professioneel werken als etaleur
• Het belang van een mooie etalage
• Winkeletalages:
Opleiding tot etaleur
Bedrijven waar een etaleur werkzaam kan zijn
Competenties etaleur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als etaleur
Arbeidsvoorwaarden en salaris etaleur
Eigen bedrijf starten als Etaleur
Boekhoudprogramma vergelijken Etaleur
Beroep etaleur
Een etaleur is verantwoordelijk voor het inrichten van vitrines, etalages en beurzen. Een etaleur kan in sommige gevallen ook aangemerkt worden als reclameontwerper, omdat de werkzaamheden soms samen vallen, maar de oorspronkelijke taak van een etaleur is etaleren. Het zijn doorgaans de grotere winkelketens en bedrijven, die gebruikmaken van professionele etaleurs. Als etaleur zul je altijd met de opdrachtgever overleggen om tot een bepaald idee te komen om een bepaald thema uit te lichten. Naast het etaleren heeft de etaleur dus de verantwoordelijkheid voor het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën in een zogenaamd etalageplan, waar de kostenbegroting in wordt opgenomen. Bij ingewikkelde opdrachten kan het zijn dat een etaleur in een werkplaats voorbereidende handelingen uitvoert, zodat de etalage in de winkel sneller kaar is. Een etaleur kan ook ingezet worden om de winkel zelf aan te kleden. Als etaleur is het belangrijk dat je beschikt over voldoende creativiteit, omdat je iedere keer pakkende aankledingen moet bedenken. Als etaleur maak je over het algemeen gebruik van verschillende materialen en losse accessoires om tot een passende aankleding te kunnen komen. Als etaleur ben je over het algemeen niet alleen werkzaam binnen de detailhandel, omdat ook andere soorten bedrijven regelmatig gebruikmaken van een etaleur. Denk bijvoorbeeld ook aan hotels, luchthavens en aan pretparken. In het algemeen zal een etaleur aangemerkt moeten worden als allround vakman of vakvrouw, omdat je te maken krijgt met verschillende materialen en technieken. Als je als etaleur te maken krijgt met grote opdrachten is het ook prima denkbaar dat je zult samenwerken met verschillende andere etaleurs. Dit is vaak het geval tijdens drukke periodes, zoals tijdens de feestdagen. Ook op beurzen is er meestal sprake van een heel team van etaleurs.
Professioneel werken als etaleur
Als etaleur kan je dus werkzaam zijn op verschillende manieren. Het beroep etaleur heeft niet alleen betrekking op de detailhandel. Ook binnen beurzen zijn etaleurs regelmatig werkzaam. Het zijn de standbouwers die de stand opbouwen, en het zijn de etaleurs die de stand zullen aankleden. In dat geval kan een etaleur ook aangemerkt worden als eventstylist(e). Vanzelfsprekend is styling ook belangrijk binnen de gebruikelijke winkeletalages en heeft dit niet alleen betrekking op beurzen. Als etaleur en als eventstylist(e) is het belangrijk dat je schept, inspeelt op mogelijke trends. Dit is het geval omdat een etaleur in veel gevallen zal inspelen op actualiteiten. Het beroep etaleur houdt meer in dan het neerzetten van een paar reclameborden of paspoppen in de etalage. Een goede etaleur is in staat om iedere keer met een creatief ontwerp te komen voor de etalage. Winkelstyling bestaat doorgaans niet alleen uit het aankleden van een etalage of winkel. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over een bepaalde reclamecampagnes of positionering van de winkel. Dat moet allemaal meegenomen worden in het etalageplan. Overigens kan ook verlichting een belangrijke rol spelen binnen het beroep etaleur.
Het belang van een mooie etalage
De detailhandel draait om verkopen en emotie, en is natuurlijk sterk afhankelijk van klanten. Hoe mooier of nuttiger een etalage ingericht is, hoe meer bezoekers en dus potentiële klanten deze zal trekken, die weer omzet opleveren. De grotere winkels weten dit maar al te goed en zullen dan ook mooie en relevante etalage-inrichtingen wensen, die diverse keren per jaar veranderen. Een winkel kan een nieuwe etalage-inrichting wensen als er bijvoorbeeld een actie is, een nieuw merk, of als er een bepaalde periode aangebroken is van het jaar zoals de kerstperiode. Naast het mooi inrichten van een etalage is het ook belangrijk dat de etalage schoon is. De ramen van de etalage moeten aan de buitenkant en aan de binnenkant schoon zijn. Een smerige etalage zal bezoekers afstoten en kost omzet. Een andere benaming voor etaleur kan zijn merchandiser.
Winkeletalages:
Opleiding tot etaleur
Wie als etaleur wil gaan werken kan het beste de beroepsopleiding Etaleur of Eventstylist volgen. De beroepsopleiding tot etaleur is zowel op Mbo-niveau te volgen als op Hbo-niveau en kent verschillende niveaus. Tijdens de opleiding etaleur is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en vaardigheden: etalage- en eventstyling, planning, positionering, context bepaling, verlichtingstechnieken, design, materiaalkennis, copywriting, mediakeuze, financiële budgettering en reclamestrategie. Het beroep etaleur heeft raakvlakken met de beroepen reclameontwerper en copywriter, omdat reclame belangrijk is binnen dit vak. Zoals eerder omschreven komt het beroep etaleur in de praktijk op Mbo-niveau en op Hbo-niveau voor. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een etaleur werkzaam kan zijn
Een etaleur kan werkzaam zijn bij een ontwerpbureau, reclamebureau of evenementenbureau, of werkzaam zijn voor een grote winkelketen gericht op de detailhandel. Daarnaast zijn er relatief gezien redelijk veel etaleurs werkzaam als ondernemer. Deze ondernemers kunnen voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn, zoals voor grote middenstanders, hotelketens en bedrijven, die regelmatig op de beurs staan. Het is mogelijk dat een zelfstandig werkende etaleur ook andere werkzaamheden uitvoert.
Competenties etaleur
De belangrijkste competentie van een etaleur is dat je een creatief persoon bent. Daarnaast moet een etaleur aangemerkt kunnen worden als trendwatcher. Omdat je in de meeste gevallen veel zal samenwerken met verschillende collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, stressbestendigheid, plannen, energie, flexibiliteit, organiseren en presteren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als etaleur
Het arbeidsmarktperspectief van een etaleur is over het algemeen redelijk te noemen. Wel is het zo dat de meeste bedrijven meerdere disciplines uitvoeren en zich dus niet alleen bezighouden met etaleren. Met andere woorden kan het wel belangrijk zijn dat je aangemerkt kan worden als allround vakman of vakvrouw. Over het algemeen zal een goede etaleur vroeg of laat werk moeten kunnen verkrijgen, omdat het etaleren in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Zoals eerder omschreven kan een etaleur ook buiten de detailhandel werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden van een etaleur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie operationeel manager of aan de functie ploegbaas. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van de werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris etaleur
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep etaleur omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een etaleur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is er zeker een hoger salaris mogelijk, maar dan zul je je eerst moeten bewijzen als etaleur, omdat ervaring zeker telt binnen dit beroep. Ook zal je inkomen stijgen wanneer je naast etaleren andere werkzaamheden uitvoert, zoals het ontwerpen van reclamecampagnes. Als zelfstandig ondernemer zijn je inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten dat je binnen weet te halen als etaleur of ontwerper.
Eigen bedrijf starten als Etaleur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Etaleur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Etaleur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Etaleur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Etaleur.
Mijnzzp.nl