Chocolatier
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep chocolatier
• Wat doet een chocolatier
• Hoofdbestanddeel van chocolade
• Werken als chocolatier
• Belgische chocolade winkel
• Chocolatiers Nederland
• Film: werken als chocolatier:
• Film: hoe maak je bonbons:
Opleiding tot chocolatier
Bedrijven waar een chocolatier werkzaam kan zijn
Competenties chocolatier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chocolatier
Arbeidsvoorwaarden en salaris chocolatier
Eigen bedrijf starten als Chocolatier
Boekhoudprogramma vergelijken Chocolatier
Beroep chocolatier
Een chocolatier is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het verwerken van chocolade tot diverse eindproducten. Een belangrijke aanvulling op het beroep chocolatier is dat een chocolatier alleen werkt met chocolade, die al klaar is om te verwerken tot repen, bonbons of andere lekkere producten. Een chocolatier kan dus niet gezien worden als een chocolademaker, omdat een chocolademaker juist gespecialiseerd is in het verwerken van onbewerkte cacaobonen tot chocolade. Als chocolatier maak je over het algemeen veel verschillende producten, die per dag of seizoen van het jaar kunnen verschillen. Zo zal je als chocolatier met Pasen veel chocoladekonijntjes maken en met Sinterklaas juist veel chocoladeletters. Maar ook tijdens de normale productieweken zal het aanbod regelmatig veranderen. Als chocolatier ben je doorgaans werkzaam in een chocoladeatelier van een bakkerij of fabriek. Als chocolatier is het belangrijk dat je voldoende creativiteit bezit, om steeds met nieuwe ideeën te kunnen komen. Het vak chocolatier moet gezien worden als een echt ambacht, dat veel kennis en ervaring vraagt, omdat je als chocolatier in veel gevallen met niks zal beginnen. Als chocolatier moet dus alles zelfstandig bereiden, zodat er uiteindelijk een mooi en vooral lekker eindproduct zal ontstaan. Omdat chocoladeproducten tegenwoordig gezien worden als een echte lekkernij en vooral luxeproduct zijn er redelijk veel chocolatiers te vinden, die zich gespecialiseerd hebben in de kunst van de chocoladewereld. Zij komen met de meest lekkere chocoladeproducten op de markt. Vooral in België zijn er veel gespecialiseerde chocolatiers, die hun eigen chocolaterie winkel bezitten en die vooral bekend zijn om hun pralines. Pralines worden in Nederland ook wel bonbons genoemd.
Wat doet een chocolatier
Een chocolatier is dus een ambachtsman die altijd werkt met couverture. Couverture is een halffabricaat dat gemaakt wordt door een chocolademaker of gemaakt wordt door de cacao-industrie. Zoals eerder omschreven maakt een chocolatier niet zelf chocolade, omdat dit gedaan wordt door andere vaklieden. Een chocolatier is juist verantwoordelijk voor het maken van eindproducten van chocolade. Vanzelfsprekend moet een chocolatier over veel vakkennis beschikken, omdat het verwerken van chocolade tot verschillende eindproducten niet heel makkelijk is. Een chocolatier zal bijvoorbeeld eerst de couverture tempereren. Het tempereren van chocolade houdt in dat een chocolatier de chocolade op de juiste temperatuur zal brengen, waardoor de chocolade mooi gaat glanzen. Voor het tempereren van chocolade kan een chocolatier gebruikmaken van verschillende technieken. Over het algemeen zal een chocolatier chocolade verschillende keren opwarmen en laten afkoelen, waardoor er bepaalde kristallen ontstaan, die de chocolade een gewenste structuur en glans geven.
Hoofdbestanddeel van chocolade
Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao, wat gewonnen wordt uit cacaobonen. Een cacaoboon is het zaad van de cacaoboom, die wel tot tien meter hoog kan worden en voorkomt in Zuid-Amerika en West-Afrika. De cacaobomen op plantages worden doorgaans teruggesnoeid tot vier meter, zodat het oogsten makkelijk is. Nederland is de grootste importeur en verwerker van cacao ter wereld en verwerkt ongeveer 450.000 ton cacao per jaar. Als de cacaobonen aankomen in Nederland worden de diverse soorten cacaobonen gemengd, zodat er een egale smaak zal ontstaan. Na het schoonmaken van de cacaobonen worden ze in een rond draaiende trommel verhit tot 140 graden Celsius. De temperatuur en duur van het draaien bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak. Na het verhitten en draaien van de cacaobonen gaan ze door een zogenaamde breker. Daar breken de bonen open en blijft alleen de kern van de cacaoboon over, die daarna worden fijngemalen tot een dikke vaste pasta voor verdere bewerking. Chocolade wordt over het algemeen lekker gevonden, omdat deze in de eerste plaats lekker smaakt en omdat chocolade beperkte hoeveelheden cafeïne, theobromine en tryptofaan bevatten, wat een effect op de hersenen kan geven. Ook het smelten van de chocolade in de mond wordt door veel mensen als prettig ervaren. Binnen de industrie speelt het proeven van producten een belangrijke rol.
Werken als chocolatier
Het beroep chocolatier is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen ambacht en creativiteit op een bijzondere manier gecombineerd worden. Omdat chocolade gezien wordt als luxe product maakt een chocolatier over het algemeen ook bijzondere producten van chocolade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chocolatier die in opdracht een bijzonder beeldwerk maakt voor een bruiloft. In sommige gevallen kan een chocolatier dus ook gezien worden als beeldhouwer, die beelden maakt van chocolade. Het maken van grote voorwerpen, zoals beeldwerken van chocolade, is niet heel makkelijk en vraagt om veel kennis en ervaring. Dit soort opdrachten kan over het algemeen ook enkele dagen in beslag nemen, afhankelijk van de moeilijkheid.
Belgische chocolade winkel
Belgische chocolade winkels staan wereldwijd bekend om hun heerlijke assortiment van fijne chocolade lekkernijen. De Belgische chocoladetraditie is al eeuwenoud en heeft een reputatie opgebouwd met betrekking tot de kwaliteit en smaak. Het is dan ook geen verrassing dat Belgische chocolade winkels enorm populair zijn. De winkels bieden een overvloed aan verleidelijke chocoladecreaties, waaronder pralines, truffels, chocoladerepen, gevulde bonbons en nog veel meer. Het geheim achter de populariteit van Belgische chocolade ligt in de zorgvuldige selectie van hoogwaardige ingrediënten en de deskundige bereidingstechnieken die worden toegepast door gepassioneerde chocolatiers.
Wat Belgische chocolade winkels extra speciaal maakt, is het ambachtelijke karakter. Veel winkels maken hun chocolade ter plaatse, met liefde en vakmanschap. Hierdoor kunnen klanten genieten van verse, handgemaakte chocolade met een unieke smaak en textuur. De winkels zelf zijn vaak ware paradijzen voor chocoladeliefhebbers, met prachtige displays en verleidelijke geuren die je al bij binnenkomst tegemoetkomen. De winkelmedewerkers zijn meestal goed geïnformeerd over de verschillende chocoladesoorten en smaken, en ze staan klaar om klanten te helpen bij het maken van de perfecte keuze.
Chocolatiers Nederland
Naast de bekende Belgische chocolade winkels, is er de laatste jaren een opvallende groei te zien van chocolatiers in Nederland. Deze ambachtelijke chocolademakers hebben de kunst van het chocolade maken omarmd en brengen hoogwaardige en verrukkelijke chocoladeproducten naar liefhebbers in het hele land. Nederlandse chocolatiers hebben zich toegelegd op het creëren van unieke en smaakvolle chocoladecreaties. Ze gebruiken hoogwaardige cacaobonen van over de hele wereld en combineren deze met lokale ingrediënten en inspiratie. Het resultaat zijn heerlijke bonbons, truffels, chocoladerepen en andere verrassende lekkernijen. Veel chocolatiers werken met duurzaam geproduceerde en traceerbare cacaobonen, waardoor ze niet alleen heerlijke chocolade leveren, maar ook een positieve impact hebben op de cacaoteelt gemeenschappen en het milieu.
Film: werken als chocolatier:
Film: hoe maak je bonbons:
Opleiding tot chocolatier
Er bestaan binnen Nederland geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep chocolatier. Wel zijn er natuurlijk opleidingsmogelijkheden als banketbakker en bestaat er nog een opleiding specialist banketbakker waar uit gekozen kan worden. Beide opleidingen zijn op Mbo-niveau en kunnen verschillen van niveau drie tot vier, wat per school anders kan zijn. Tijdens deze opleidingen is er breed aandacht voor de diverse disciplines waar je als banketbakker mee te maken zal krijgen. Voor het beroep chocolatier is het vooral belangrijk om veel ervaring en kennis op te doen, omdat het vak chocolatier zeer breed te noemen is. Om het vak chocolatier echt goed onder de knie te krijgen is het belangrijk om te gaan werken bij een chocolatier, zodat de leermeester je alle kneepjes kan bijbrengen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een chocolatier werkzaam kan zijn
Over het algemeen zal een chocolatier werkzaam zijn voor een gespecialiseerd chocoladeatelier. Het is ook denkbaar dat een chocolatier werkzaam is voor een banketbakkerij, die soms ook beschikken over een chocoladeatelier. Het beroep chocolatier komt ook voor binnen de industrie, in dat geval is een chocolatier werkzaam voor een fabriek. Daarnaast kan een chocolatier werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen chocoladeatelier. Vanzelfsprekend kunnen de werkzaamheden als chocolatier binnen een fabriek niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een ambachtelijke chocolatier.
Competenties chocolatier
De belangrijkste competentie van een chocolatier is de vakinhoudelijke kennis, omdat het anders niet mogelijk is om te werken als chocolatier. Daarnaast kan creativiteit aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een goede chocolatier iedere keer nieuwe pakkende ideeën moet bedenken. In dat opzicht kan ook inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een chocolatier in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als chocolatier kan het tijdens bepaalde periodes van het jaar hard werken zijn, waar je tegen moet kunnen. Het kan dus belangrijk zijn dat een chocolatier stressbestendig is. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden als chocolatier zijn hygiëne, kwaliteit, proeven, secuur, motivatie, innovatie, controleren, plannen en zelfstandigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chocolatier
Het arbeidsmarktperspectief van een chocolatier is over het algemeen sterk afhankelijk van de genoten opleidingen, eventuele werkervaring en je eigen creativiteit. Het beroep chocolatier is aan te merken als bijzonder beroep dat alleen voorbehouden is aan echte ambachtslieden, die beschikken over de juiste motivatie en passie. Wie beschikt over de juiste opleidingen en passie zal een baan kunnen vinden als chocolatier. De doorgroeimogelijkheden als chocolatier moeten gezien worden in het starten van een eigen chocoladeatelier als ondernemer. Verdere doorgroeimogelijkheden als chocolatier zijn er eigenlijk niet. Wel kan het steeds verder blijven specialiseren en ontwikkelen als chocolatier gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière. Ook het starten van een eigen foodblog kan helpen bij het opbouwen van meer naamsbekendheid.
Arbeidsvoorwaarden en salaris chocolatier
Er zijn geen specifiek arbeidsvoorwaarden voor het beroep chocolatier aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wel bestaat er tegenwoordig het zogenaamde cao zoetwaren, waar zoetwaren bedrijven zoals koek-, snoep- en chocolade bedrijven onder vallen. Een chocolatier zal in loondienst een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, mits je een goed lopende zaak weet op te bouwen, wat niet makkelijk zal zijn als chocolatier.
Eigen bedrijf starten als Chocolatier
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Chocolatier, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Chocolatier
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Chocolatier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Chocolatier.
Mijnzzp.nl