Hoefsmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hoefsmid
Werken als hoefsmid
Wat doet een hoefsmid?
Nadelen van hoefijzers
Enkele taken van de hoefsmid zijn:
Beroepsfilm hoefsmid:
Beroepsfilm hoefsmid:
Opleiding tot hoefsmid
Bedrijven waar een hoefsmid werkzaam kan zijn
Competenties hoefsmid
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoefsmid
Arbeidsvoorwaarden en salaris hoefsmid
Eigen bedrijf starten als Hoefsmid
Boekhoudprogramma vergelijken Hoefsmid

Beroep hoefsmid

Een hoefsmid is een ambachtsman die hoefdieren, zoals paarden, pony's en ezels, voorziet van hoefijzers. De belangrijkste reden voor het aanbrengen van hoefijzers is het voorkomen van slijtage aan de hoeven. Het is de hoefsmid die gespecialiseerd is in het behouden en bevorderen van de juiste hoefstand, zodat hoefproblemen voorkomen worden. In het verleden was het vrij normaal dat een plaatselijke dorpssmid paarden voorzag van nieuwe hoefijzers. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde hoefsmeden, die op locatie werkzaam zijn om paarden te voorzien van nieuwe hoefijzers. Het beroep hoefsmid is geen beschermd beroep en iedereen kan zich dan ook hoefsmid noemen. Ondanks dat iedereen zich hoefsmid kan noemen is het als hoefsmid wel erg belangrijk om een goede opleiding te volgen, omdat je met dieren werkzaam bent. Het beroep hoefsmid valt onder de zogenaamde gespecialiseerde dierverzorging. Als hoefsmid is het belangrijk dat je over voldoende kennis van de anatomie van hoefdieren beschikt, omdat het beroep meer inhoudt dan alleen het beslaan van hoefdieren. Een hoefsmid werkt tegenwoordig in de meeste gevallen met hoefijzers die fabrieksmatig gemaakt zijn, en past ze aan als het nodig is. Het aanbrengen van hoeven noemt men ook wel het beslaan van hoefijzers. Een hoefijzer is een metalen of gietijzeren bescherming voor de hoeven van een hoefdier. Een hoefsmid moet ook kennis hebben van de anatomie van de hoef en van het paard en moet mogelijke gezondheidsproblemen kunnen herkennen en eventueel voorkomen of verhelpen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hoefsmid het beste omschrijven als hoefverzorging. Hoefverzorging heeft ook betrekking op het uitkrabben en invetten van hoeven, echter hoeven deze werkzaamheden niet uitgevoerd te worden door een speciale hoefsmid. Het bekappen van hoeven zal over het algemeen wel gedaan worden door een hoefsmid.

Werken als hoefsmid

Een hoefsmid is dus gespecialiseerd in het beslaan en bekappen van hoeven van paarden en pony's. In het verleden was een hoefsmid een smid, die ook andere werkzaamheden uitvoerde. Tegenwoordig kan een hoefsmid niet meer aangemerkt worden als smid, omdat een hoefsmid geen hoefijzers meer smeedt. Het smeden van hoefijzers heeft betrekking op het warm stoken van een staaf ijzer en het bewerken van het ijzer tot een hoefijzer. Hoefsmeden maken tegenwoordig gebruik van fabriekijzers, die alleen aangepast hoeven te worden. In het verleden werkten hoefsmeden vooral voor boeren, die gebruikmaakten van werkpaarden om het land te kunnen bewerken. Tegenwoordig heeft een hoefsmid in veel gevallen te maken met manegepaarden. Een hoefsmid kan verschillende hoefijzers toepassen bij paarden en pony's. Het type hoefijzer dat gebruikt wordt is afhankelijk van de activiteit waarvoor een paard of pony ingezet wordt. Het werken als hoefsmid is aan te merken als fysiek zware arbeid. Dit is het geval, omdat een hoefsmid op verschillende locaties werkzaam is waarbij de arbeidsomstandigheden soms niet ideaal zijn. Zoals eerder omschreven is een hoefsmid niet alleen verantwoordelijk voor het beslaan en bekappen van hoefdieren. Een hoefsmid is ook verantwoordelijk voor het voorkomen van hoefziekten en het controleren op afwijkingen aan de hoeven. Als hoefsmid kan je ook samenwerken met een dierenarts als je bepaalde afwijkingen constateert. Een traditionele hoefsmid kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Wat doet een hoefsmid?

Een hoefsmid is een vakman die gespecialiseerd is in het verzorgen en bekappen van paardenhoeven en het aanbrengen van hoefijzers. Het werk van een hoefsmid omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden, waaronder:

  • Bekappen en onderhouden van hoeven: Hoefsmeden zijn getraind om de hoeven van paarden te bekappen en te onderhouden. Dit omvat het verwijderen van overtollige hoorn, het bijwerken van de hoefwand en het zorgen voor een gezonde en evenwichtige hoefgroei.
  • Hoefijzers aanbrengen: In sommige gevallen kan een paard hoefijzers nodig hebben om extra bescherming, ondersteuning of correctie te bieden. De hoefsmid is verantwoordelijk voor het zorgvuldig aanmeten, vormgeven en aanbrengen van de hoefijzers op de hoeven van het paard.
  • Diagnose en behandeling van hoefproblemen: Hoefsmeden hebben kennis van verschillende hoefproblemen en aandoeningen. Ze kunnen problemen zoals hoefziektes, scheuren, ontstekingen of onregelmatigheden diagnosticeren en passende behandelingen aanbevelen om de gezondheid en functionaliteit van de hoeven te verbeteren.
  • Advies geven over hoefverzorging: Hoefsmeden spelen ook een rol in het adviseren van paardeneigenaren over de juiste hoefverzorging. Ze kunnen informatie verstrekken over het schoonhouden van de hoeven, het gebruik van hoefverzorgingsproducten en algemene maatregelen om de gezondheid van de hoeven te behouden.
  • Samenwerken met andere paardenprofessionals: Hoefsmeden werken vaak samen met dierenartsen, paardentrainers en andere paardenprofessionals om de algehele gezondheid en prestaties van het paard te bevorderen. Ze kunnen informatie uitwisselen en samenwerken bij de behandeling van hoef gerelateerde problemen.

Het werk van een hoefsmid vereist vaardigheid, kennis en ervaring op het gebied van hoefverzorging. Hoefsmeden moeten ook beschikken over fysieke kracht en behendigheid, omdat het werken met paarden en het hanteren van hoefsmid gereedschappen fysiek veeleisend kan zijn. Hoefsmeden spelen een essentiële rol in het behoud van de gezondheid en het welzijn van paarden door zorg te dragen voor de conditie van hun hoeven.

Nadelen van hoefijzers

Hoefijzers hebben niet alleen maar voordelen. Er zijn zelfs behoorlijk wat nadelen die schade toe kunnen brengen, zoals een verminderde doorbloeding van de hoef en de verminderde schokabsorptie van het hoefdier. Enkele andere nadelen zijn het verzwakken van de hoefwand, de nagelgaten, de kans op uitglijden op asfalt, de gewichtsverandering en de versmalling van de hoef, omdat deze samengeknepen wordt door het hoefijzer en de natuurlijk groei van de hoef daardoor wordt tegengegaan. Maar ook voor de eigenaar zelf hebben hoefijzers niet alleen maar voordelen, omdat hoefijzers onderhoudsgevoelig zijn en relatief gezien kostbaar zijn.

Enkele taken van de hoefsmid zijn:

  • Het beoordelen van hoeven, beslag en verzorgingstoestand.
  • Het bekappen van paarden.
  • Het uitvoeren van dagelijkse verzorging.
  • Het uitvoeren van periodieke verzorging.
  • Het beoordelen van hoeven, stand en gang.
  • Het bekappen van een dode voet.
  • Het verwijderen van los ijzer.

Beroepsfilm hoefsmid:

Beroepsfilm hoefsmid:

Opleiding tot hoefsmid

Wie hoefsmid wil worden kan het beste de Mbo-opleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard) volgen. De opleiding gespecialiseerde dierverzorging met de specialisatie paard is een Mbo-opleiding op niveau drie en zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Tijdens deze opleiding zal er onder andere aandacht zijn voor het bekappen, smeden en beslaan van hoefdieren. Maar er is natuurlijk ook veel aandacht voor de anatomie van het paard. Deze opleiding zal veel praktijkles inhouden en zeker niet alleen theoretisch zijn. Omdat je als hoefsmid in veel gevallen als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn is er ook aandacht voor het ondernemen, zoals het bijhouden van een administratie, en je commerciële vaardigheden. Er is een Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden waar meer informatie te vinden is over opleidingsmogelijkheden voor het beroep hoefsmid en voorwaarden om de titel Certified European Farrier te mogen voeren als hoefsmid. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een hoefsmid werkzaam kan zijn

De meeste hoefsmeden moeten aangemerkt worden als ondernemer, die binnen een eigen hoefsmederij werkzaam zijn. Als hoefsmid zul je vooral werkzaam zijn voor maneges, ruiters, paardenfokkers, dierenklinieken, paardensportbedrijven en dierenartsenpraktijken. In de meeste gevallen is een hoefsmid op locatie werkzaam. Zoals eerder omschreven kan een hoefsmid niet meer aangemerkt worden als smid, zoals vroeger het geval was. Veruit de meeste hoefsmeden moeten tegenwoordig aangemerkt worden als zelfstandig ondernemer.

Competenties hoefsmid

De belangrijkste competentie van een hoefsmid is de vakinhoudelijke kennis van hoefverzorging. Daarnaast zul je fysiek gezond moeten zijn, omdat het werken als hoefsmid redelijk zwaar te noemen is. Als hoefsmid heb je niet alleen met paarden te maken maar ook met de eigenaren. Het is dus belangrijk dat een hoefsmid beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Omdat de meeste hoefsmeden werkzaam zijn als ondernemer moet je ook over algemene ondernemingsvaardigheden beschikken. Ook het netwerken kan belangrijk zijn als ondernemer. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, samenwerken, waakzaamheid, controleren, plannen, verantwoordelijkheidsgevoel, energie en kritisch.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoefsmid

Het arbeidsmarktperspectief als hoefsmid is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam als hoefsmid en lang niet alle hoefsmeden kunnen rondkomen van hun werkzaamheden. Ze combineren de werkzaamheden dan ook met andere taken op gezondheidsgebied. De doorgroeimogelijkheden als hoefsmid moeten gezien worden in het verder leren naar bijvoorbeeld een Mbo-opleiding niveau vier, zodat je betere doorgroeimogelijkheden zal hebben als hoefsmid. Het opbouwen van een klantenbestand als nieuwe hoefsmid is niet altijd even makkelijk en zal doorgaans veel doorzettingsvermogen van iemand vragen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoefsmid

Omdat wij er vanuit gaan dat je als hoefsmid werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep hoefsmid, omdat je als ondernemer je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Er is ook niet eenvoudig een salarisindicatie aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten dat weet te vergaren als hoefsmid. Een hoefsmid werkt doorgaans niet per uur, maar met vaste vergoedingen voor zijn diensten. Zoals eerder omschreven zijn er redelijk veel hoefsmeden die ook andere taken uitvoeren naast het beslaan van paarden.

Eigen bedrijf starten als Hoefsmid

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hoefsmid, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hoefsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoefsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hoefsmid.

Mijnzzp.nl