Liftmonteur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep liftmonteur
• Werken als liftmonteur
• Keuren van liftinstallatie
• Waar controleert een liftmonteur op
• De diverse taken van een liftmonteur zijn:
• Wat gebeurt er tijdens de liftkeuring:
Opleiding tot liftmonteur
Bedrijven waar een liftmonteur werkzaam kan zijn
Competenties liftmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als liftmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris liftmonteur
Eigen bedrijf starten als Liftmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Liftmonteur
Beroep liftmonteur
Een liftmonteur is een monteur en installateur, die zich gespecialiseerd heeft in het opbouwen, monteren, onderhouden en repareren van liftinstallaties, rolpaden en roltrappen. Daarnaast kan een liftmonteur verantwoordelijk zijn voor het keuren van liftinstallaties, rolpaden en roltrappen. Een liftmonteur zal zich hoofdzakelijk bezighouden met nieuwbouw, renovatie en service van liften. Liften kunnen elektrisch of hydraulisch aangedreven zijn en hebben regelmatig onderhoud nodig willen ze veilig gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig worden alle liften in een schacht geplaatst en zit de aandrijving van de lift bovenin de schacht. Er bestaan ook zogenaamde open liften, maar die komen binnen Nederland eigenlijk niet voor. Wel worden dit soort liftinstallaties toegepast aan de buitenkant van grote bouwsteigers. Omdat een liftmonteur met verschillende technieken te maken heeft moet een liftmonteur aangemerkt worden als allround installateur, die beschikt over kennis van elektronica, hydraulische systemen en mechanische systemen. Deze verschillende technieken worden allemaal toegepast bij liften. Het beroep liftmonteur betreft een verantwoordelijk beroep, omdat liften, rolpaden en roltrappen op de juiste manier onderhouden moeten worden volgens de richtlijnen, omdat anders de veiligheid in het geding komt. Daarnaast zal een niet onderhouden lift, rolpad of roltrap vaker te maken hebben met storingen. Vooral bij liften moet dit voorkomen worden, omdat mensen anders vast komen te zitten in de lift. Het voorkomen van storingen heeft ook betrekking op het uitvoeren van preventief onderhoud. Met andere woorden zal een liftmonteur onderdelen die versleten zijn, of te oud zijn, vervangen door nieuwe onderdelen om storingen preventief te voorkomen. Liften zijn bij nieuwbouw verplicht vanaf vier verdiepingen. Bij bestaande bebouwing is dit niet zo, omdat het achteraf inbouwen van liften bijna onmogelijk is en kostbaar is.
Werken als liftmonteur
Een liftmonteur is dus een installateur, die meestal aangemerkt moet worden als monteur, elektrotechnicus en hydrauliek monteur. Dit is het geval, omdat liftinstallaties, rolpaden en roltrappen gebruikmaken van verschillende technieken om te kunnen functioneren. Daarnaast zal een liftmonteur meestal over de nodige ICT-kennis moeten beschikken, omdat een liftmonteur te maken heeft met besturingssystemen. De inhoudelijke werkzaamheden van een liftmonteur kunnen wel verschillen per functie, omdat het installeren van liften, rolpaden en roltrappen andere werkzaamheden betreft dan het inregelen en onderhouden van liften, rolpaden en roltrappen. Een liftmonteur die alleen verantwoordelijk is voor het opbouwen van liftinstallatie, rolpaden of roltrappen hoeft niet specifiek over andere kennis te beschikken. De meeste lifttechnische bedrijven maken gebruik van verschillende vaklieden, die wel allemaal aangemerkt kunnen worden als installateur.
Keuren van liftinstallatie
Het keuren van liftinstallaties is verplicht en is vastgelegd in het warenbesluit liften. Hellingsbanen, zoals rolpaden en roltrappen, vallen onder het warenbesluit machines en kenner minder strenge eisen dan liftinstallaties. Nieuwe liftinstallaties krijgen te maken met twee keuringen voordat ze gebruikt mogen worden. De eindcontrole na installatie mag uitgevoerd worden door de leverancier, als deze gecertificeerd is, of door een keuringsinstituut. De tweede verplichte keuring heeft betrekking op de ingebruikname keuring. De ingebruikname keuring wordt altijd door een keuringsinstituut uitgevoerd. Bestaande liftinstallaties moeten minimaal eenmaal per anderhalf jaar gekeurd worden door een keurende instantie. Liftinstallaties worden over het algemeen alleen toegepast binnen gebouwen die voorzien zijn van minimaal vier verdiepingen. Denk bijvoorbeeld aan woonflats, kantoorgebouwen en aan ziekenhuizen. Het zijn meestal de VVE beheerders, vastgoedmanagers en hoofd technische diensten, die het contact onderhouden met de fabrikant van de installatie. Liftinstallaties die niet voorzien zijn van verplichte certificering mogen niet gebruikt worden.
Waar controleert een liftmonteur op
Een liftmonteur controleert onder andere de snelheidsbegrenzing, de vanginstallatie, de tegengewichten, de deurvergrendeling, de knelveiligheid, het stopverschil (vloer lift en verdieping), de intercom en de noodverlichting. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke punten, waarop liftinstallaties worden. In totaal worden liftinstallaties op ongeveer zestig verschillende punten gecontroleerd. Een liftkeuring noemt men ook wel VIP-keuring (Volledig Inspectie Pakket).
De diverse taken van een liftmonteur zijn:
- Het controleren van liften, roltrappen en rolpaden op veiligheid, bedrijfszekerheid en rijgedrag.
- Het bijhouden van de administratie, zoals servicerapporten.
- Het verhelpen van storingen aan liften, roltrappen en rolpaden.
- Het keuren van liften, roltrappen en rolpaden.
- Het afstellen van liften, roltrappen en rolpaden.
- Het bouwen en installeren van liften, roltrappen en rolpaden.
- Het renoveren van liften, roltrappen en rolpaden.
- Het verrichten van werkzaamheden aan de elektrische installatie en mechanische installatie.
Wat gebeurt er tijdens de liftkeuring:
Opleiding tot liftmonteur
Wie een carrière ambieert als liftmonteur kan het beste kiezen voor een technische opleiding. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding allround machinebouwer of aan de hbo-opleiding werktuigbouwkunde. Een andere technische opleiding op Mbo-niveau of Hbo-niveau behoort ook tot de mogelijkheden. Welke opleiding te beste zal passen is ook afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsinstituten te vinden, die verschillende geschikte opleidingen aanbieden. Wanneer je gaat starten als zzp liftmonteur, dan is het nodig om na te denken over het bijhouden van de boekhouding. Het bijhouden van de financiële administratie kan het beste gedaan worden middels een online boekhoudpakket.
Bedrijven waar een liftmonteur werkzaam kan zijn
Een liftmonteur is over het algemeen werkzaam voor een lifttechnisch bedrijf, dat verschillende diensten kan aanbieden. Denk hierbij aan het installeren van nieuwe liften, het renoveren van bestaande liften en aan het uitvoeren van gewone onderhoudswerkzaamheden aan liftinstallaties. Als liftmonteur kan je ook werkzaam zijn voor een keuringsinstituut. De meeste liftmonteurs zijn ook regelmatig werkzaam als storingsmonteur.
Competenties liftmonteur
De belangrijkste competentie van een liftmonteur is het werken volgens de geldende richtlijnen, omdat liftmonteurs te maken hebben met wet- en regelgeving. Daarnaast zal een liftmonteur over allround technische kennis moeten beschikken. Ook communicatie is een belangrijke competentie, omdat je met verschillende opdrachtgevers, uitvoerders en opzichters te maken krijgt binnen je werkzaamheden. Een andere belangrijke competentie is bijscholing. Een liftmonteur zal regelmatig te krijgen met nieuwe technieken. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, oplossingsgericht, kritisch, adviseren, plannen, organiseren, verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, servicegericht en tekening lezen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als liftmonteur
Het arbeidsmarktperspectief van een liftmonteur is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. De meeste lifttechnische bedrijven zitten te springen om goed opgeleide vaklieden. Een goede liftmonteur zal niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een liftmonteur zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit ook afhankelijk is van de specifieke werkzaamheden en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris liftmonteur
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep liftmonteur. Als liftmonteur zal je wel regelmatig storingsdiensten draaien. Dat is heel gebruikelijk binnen de liftenbranche. Een liftmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2600 en 3300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Wie meer storingsdiensten draait kan wellicht iets meer verdienen.
Eigen bedrijf starten als Liftmonteur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Liftmonteur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Liftmonteur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Liftmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Liftmonteur.
Mijnzzp.nl