Laborant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep laborant
Werken als laborant
Laborant ziekenhuis
Enkele taken van een laborant zijn:
Wat doet een laborant:
Biomedisch laborant:
Opleiding tot laborant
Bedrijven waar een laborant werkzaam kan zijn
Competenties laborant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als laborant
Arbeidsvoorwaarden en salaris laborant
Eigen bedrijf starten als Laborant
Boekhoudprogramma vergelijken Laborant

Beroep laborant

Een laborant of laboratoriumtechnoloog is een gespecialiseerde medewerker die werkzaam is in een laboratorium, zoals een ziekenhuis laboratorium, universiteit laboratorium of bedrijfslaboratorium. Als laborant onderzoek en analyseer je allerlei (bio)chemische stoffen, die kunnen verschillen per werkgever. Binnen een ziekenhuis onderzoekt een laborant bijvoorbeeld urine, ontlasting, bloed en andere monsters. Een laborant is over het algemeen de hele dag druk met het onderzoeken, testen en analyseren van monsters. Als laborant hoef je niet in een ziekenhuis werkzaam te zijn, omdat ook het bedrijfsleven gebruikmaakt van laboranten. Denk bijvoorbeeld aan de chemische industrie, farmaceutische industrie en aan de voedingsmiddelenindustrie. Het beroep laborant betreft over het algemeen een beroep op minimaal Mbo-niveau drie. Een laborant kan dus werkzaam zijn binnen verschillende vakgebieden, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden per laborant kunnen verschillen. Een laborant is in alle gevallen wel werkzaam binnen een onderzoekslaboratorium. De werkzaamheden van een laborant zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat instellingen en bedrijven afhankelijk zijn van de juiste onderzoeksresultaten. Het beroep laborant heeft grote raakvlakken met het beroep analist, echter is een analist over het algemeen alleen verantwoordelijk voor het analyseren en interpreteren van meetresultaten. Het zijn de laboranten die alle meetresultaten aanleveren, en het is de analist die de meetresultaten zal analyseren. Een laborant is juist verantwoordelijk voor het op een deskundige manier uitvoeren van onderzoeken, het registreren van meetresultaten, het bijhouden van meetresultaten en het bedienen van alle apparaten om metingen te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn laboranten meestal verantwoordelijk voor het bijhouden van de voorraden en het verwerken van alle onderzoeksresultaten. Een andere benaming voor laborant kan ook zijn laboratoriumassistent, afhankelijk van het opleidingsniveau.

Werken als laborant

Een laborant is dus een laboratoriummedewerker, die binnen verschillende vakgebieden werkzaam kan zijn. De verschillende werkzaamheden die een laborant kan uitvoeren zijn allemaal gericht op het onderzoeken van monsters en zijn belangrijk voor ziekenhuizen en bedrijven. Ook universiteiten maken veel gebruik van onderzoekslaboratoriums. Als laborant bestaan er verschillende uitstroomrichtingen, zoals laborant klinische chemie, laborant pathologie, laborant biotechnologie, chemisch fysisch laborant en de uitstroomrichting microbiologisch laborant. Deze verschillende uitstroomrichtingen bepalen waar je precies werkzaam bent als laborant. Binnen het bedrijfsleven kan een laborant bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een levensmiddelentechnoloog, biotechnoloog of farmacoloog. Als laborant onderzoek en analyseer je dus allerlei (bio)chemische stoffen aan de hand van bestaande protocollen. Dit betreft meestal relatief gezien eenvoudige laboratoriumwerkzaamheden, die aangemerkt moeten worden als basisanalyses. Zoals eerder omschreven komt het beroep laborant in de praktijk op veel verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan laboranten die verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van grondmonsters en watermonsters.

Laborant ziekenhuis

Laboranten zijn voor ziekenhuizen belangrijk, omdat ze veel te maken hebben met monsters die onderzocht moeten worden. In sommige gevallen zal er ook haast geboden zijn om snel duidelijkheid te kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een allergoloog, die snel moet weten welke allergische reactie iemand precies heeft. Daarnaast zul je binnen ziekenhuizen regelmatig te maken krijgen met arts-microbiologen en klinisch chemici. Als laborant werk je over het algemeen onder de hoofdanalist, die leiding geeft aan alle laboranten en analisten die werkzaam zijn binnen een laboratorium. Een analist is een laborant die minimaal over een Mbo-opleiding niveau vier zal beschikken. In de praktijk is het zo dat analisten vaak over de hbo-opleiding, biologie en medisch laboratoriumonderzoek beschikken.

Enkele taken van een laborant zijn:

  • Het bijhouden van voorraden.
  • Het controleren van monsters.
  • Het klaarmaken van monsters voor analyse.
  • Het rapporteren van de bevindingen.
  • Het registeren van gegevens van de monsters.
  • Het testen van de monsters.

Wat doet een laborant:

Biomedisch laborant:

Opleiding tot laborant

Om als laborant te kunnen werken zul je een Mbo-opleiding allround laborant moeten volgen op niveau drie. De opleiding tot laborant zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Je zal ook stage moeten lopen tijdens de opleiding. Tijdens de opleiding laborant is er onder meer aandacht voor het onderhouden van de werkomgeving en apparatuur, het voorbereiden van werkzaamheden, het kweken en kwantificeren van micro-organismen, het identificeren van monsters en het analyseren van monsters. Om de opleiding als laborant te volgen kan men het beste als vooropleiding de vakken biologie, natuurkunde en wiskunde gekozen hebben, omdat deze terug komen tijdens de opleiding tot laborant. Een vervolgopleiding kan zijn de Mbo-opleiding tot analist op niveau vier. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig werkende laborant.

Bedrijven waar een laborant werkzaam kan zijn

Als laborant kan je voor verschillende soorten laboratoria werkzaam zijn, afhankelijk van de gekozen specialisatie. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, universiteiten, onderzoeksinstituten, fabrieken, bloedbanken en aan paramedische diensten. Waar je precies werkzaam bent is afhankelijk van de specialisatie. Er zijn veel instellingen, organisaties en bedrijven, die op verschillende manieren gebruikmaken van laboratoriums. Paramedische diensten heeft betrekking op vaklieden die medische behandelingen uitvoeren, maar zelf geen arts of tandarts zijn. Denk bijvoorbeeld aan mondhygiënisten, fysiotherapeuten, anesthesiemedewerkers en aan huidtherapeuten.

Competenties laborant

De belangrijkste competentie van een laborant is de vakinhoudelijke kennis van laboratoriumwerkzaamheden. Daarnaast moet een laborant zelfstandig en accuraat kunnen werken. Het op de juiste manier analyseren van meetresultaten is erg belangrijk, omdat fouten voorkomen moeten worden. Omdat een laborant in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, controleren, voorraadbeheer, resultaatgericht, overleggen, motivatie, details, flexibiliteit, stressbestendigheid en discipline. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde bij je moeten passen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als laborant

Het arbeidsmarktperspectief van een laborant is over het algemeen goed te noemen. Het verkrijgen van werk als laborant is meestal niet moeilijk, omdat er veel bedrijven en instellingen gebruikmaken van laboratoriums. Met andere woorden zal een laborant meestal geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een laborant moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen. Een laborant kan bijvoorbeeld doorgroeien tot analist. Zonder het volgen van extra opleidingen is het over het algemeen niet mogelijk om door te groeien als laborant.

Arbeidsvoorwaarden en salaris laborant

Er zijn voor het beroep laborant geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een laborant zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als laborant kan het voorkomen dat je ook tijdens de avonduren of in de weekenden werkzaam bent, omdat bijvoorbeeld bloedmonsters snel geanalyseerd moeten worden.

Eigen bedrijf starten als Laborant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Laborant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Laborant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Laborant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Laborant.

Mijnzzp.nl