Oppasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep oppasser
Werken als oppasser
Vakantieoppas
Regels oppassers
Tarief oppassen
Film: voor oppas wordt gekeken naar familie:
Opleidingen tot oppasser
Bedrijven waar een oppasser werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Oppasser
Boekhoudprogramma vergelijken Oppasser

Beroep oppasser

Een oppasser is verantwoordelijk voor oppaswerkzaamheden, wat in de meeste gevallen betrekking heeft op particulieren die elkaar helpen. Andere benamingen voor oppasser kunnen ook zijn oppas, babysitter of kinderoppas(ser). Bij oppaswerkzaamheden spreken we niet over een echt beroep, maar eerder van een passende hulp of dienst. Deze hulp of dienst kan bijvoorbeeld aangeboden worden door bekenden van de familie of door familieleden zelf uitgevoerd worden. Ondanks dat we niet van een echt beroep kunnen spreken, zijn er tegenwoordig wel diverse websites en bedrijven te vinden die bemiddelen tussen oppassers en mensen, die een geschikte oppasser zoeken. Het vinden van een goede oppas is niet altijd even makkelijk voor ouders, omdat er sprake moet zijn van vertrouwen. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden waarom mensen liever gebruikmaken van een bekende oppasser. Het oppassen zelf zal in de meeste gevallen hobbymatige werkzaamheden betreffen, waarvoor de oppasser een vaste vergoeding zal ontvangen van de ouders. Dit kan een vaste vergoeding per uur zijn of een vaste vergoeding per oppasavond. Daarnaast kan er sprake zijn van geen vergoeding. Als een oppasser beroepsmatig werkzaam is dan spreken we eerder van een au pair. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de werkzaamheden van een au pair in de meeste gevallen verder gaan dan alleen het oppassen. Een au pair kan ook verantwoordelijk zijn voor het doen van boodschappen, het wegbrengen en ophalen van kinderen, schoonmaakwerkzaamheden en het koken voor de familie. Het is niet zo dat een oppasser automatisch met kinderen te maken krijgt. Een oppasser kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het oppassen op dieren of het oppassen op bezittingen, zoals een huis. Het beroep oppasser moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat oppassers verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende oppaswerkzaamheden.

Werken als oppasser

De meeste mensen die een kinderoppas zoeken zullen eerst hun eigen netwerk doorzoeken. Denk bijvoorbeeld aan familieleden of wellicht aan een buurmeisje, omdat dit het meest vertrouwd is en het makkelijkst is. Een kinderoppas is meestal alleen voor enkele uurtjes nodig als de ouders weg zijn. De oppas zal hiervoor meestal een kleine vergoeding ontvangen. Een oppasser is over het algemeen een jong persoon, die wat extra inkomsten wil verdienen. Voor het beroep of de dienst oppasser zijn er geen verplichting qua opleiding of diploma's, zoals dit bij een professionele kinderopvang wel van toepassing is. Zoals eerder omschreven zijn de meeste oppassers niet beroepsmatig werkzaam. Dit neemt niet weg dat een gepassioneerde oppasser zich kan aanmelden als au pair bij een bemiddelingsbureau. Dit betreft vaak jongeren, die op een bijzondere manier meer van de wereld willen zien. Een au pair verblijft over het algemeen in huis van het oppasgezin en is niet alleen verantwoordelijk voor oppaswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het doen van boodschappen, het koken en algemene schoonmaakwerkzaamheden. Een au-pair is dus wel beroepsmatig werkzaam als oppasser. Voor welke werkzaamheden een oppasser precies verantwoordelijk is kan per oppasgezin verschillen.

Vakantieoppas

Naast de gewone kinderoppas, die meestal voor enkele uren ingeschakeld wordt, kennen wij de zogenaamde vakantieoppas. De vakantieoppas heeft verder niks met kinderoppas werkzaamheden te maken, maar eerder met de oppas of beheer van een huis als de bewoners op vakantie zijn. In dat geval kan een oppasser ook aangemerkt worden als objectbeveiliger. Het inschakelen van een vakantieoppas is een goede en effectieve manier om een woning een leefbare indruk te geven tijdens een vakantie. Daarnaast kan een vakantieoppas eventueel verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van dieren. In dat geval hoeven dierbezitters geen gebruik te maken van een dierenpension.

Regels oppassers

Wie gebruik wenst te maken van een informele oppasser of oppasster hoeft een oppasser geen contract aan te bieden als de oppasser maximaal drie dagen in de week werkzaam is. Deze regeling is opgenomen binnen de Wet dienstverlening aan huis. De Wet dienstverlening aan huis maakt het mogelijk dat particulieren elkaar kunnen helpen met verschillende diensten zonder dat er meesten sprake is van een arbeidscontract. Als iemand gebruik wenst te maken van toeslagen met betrekking tot het inhuren van een gastouder moet de betreffende gastouder ingeschreven staan bij een gastouderbureau. In de meeste gevallen staan oppassers niet ingeschreven bij een gastouderbureau en kan er dus geen sprake zijn van toeslag.

Tarief oppassen

Het tarief voor oppassen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het aantal kinderen, de ervaring van de oppas en de duur van de oppasperiode. Gemiddeld genomen liggen de uurtarieven voor oppassen tussen de 6 en 8 euro per uur. Een goed oppastarief is deels ook afhankelijk van het aantal kinderen.

Film: voor oppas wordt gekeken naar familie:

Opleidingen tot oppasser

Voor de hobby of dienst oppasser bestaan geen opleidingsmogelijkheden. Wie professioneel in de kinderopvang wenst te gaan werken in bijvoorbeeld een kinderdagverblijf kan het beste de Mbo-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang op niveau drie volgen. De meeste oppassers hebben verder niks te maken met een mogelijke opleiding, omdat iedereen werkzaam kan zijn als oppasser. De meeste oppassers zijn actief voor familieleden of bekenden, om een extra zakcentje te kunnen verdienen. Dit neemt niet weg dat een oppasser ook werkzaam kan zijn als gastouder. Gastouders zijn over het algemeen werkzaam via speciale gastouderbureaus. Als oppasser is de juiste motivatie over het algemeen belangrijker dan een gerichte beroepsopleiding. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zzp oppasser.

Bedrijven waar een oppasser werkzaam kan zijn

Over het algemeen heeft een oppasser niet echt te maken met een mogelijke werkgever. Dit kan wel het geval zijn als we spreken van het beroep gastouder. De meeste gastouders vallen ook onder de regeling dienstverlening aan huis en hebben verder niet te maken met een arbeidscontract. Daarnaast kan een oppasser gewoon werkzaam zijn als vrijwilliger, die uit liefde oppaswerkzaamheden uitvoert voor familie of bekenden.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als oppasser zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Oppasser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Oppasser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Oppasser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Oppasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Oppasser.

Mijnzzp.nl