Garagehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep garagehouder
Een carrière starten als zelfstandig garagehouder
Verschillende garages
Bedrijfswagen garage
Wat doet een garagehouder:
Welkom in de wereld van BMW:
Een vak om trots op te zijn:
Opleiding tot garagehouder
Bedrijven waar een garagehouder werkzaam kan zijn
Competenties garagehouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als garagehouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris garagehouder
Eigen bedrijf starten als Garagehouder
Boekhoudprogramma vergelijken Garagehouder

Beroep garagehouder

Een garagehouder is een ondernemer die verschillende diensten kan aanbieden. Denk hierbij aan het onderhouden van voertuigen, het verkopen van voertuigen en aan het verkopen van brandstof. Een andere benaming voor garagehouder is garagist. Er zijn tegenwoordig verschillende garages, die merkgebonden kunnen zijn of alle merken auto's repareren en verkopen. Bij merkgebonden garages praten we meestal van merkdealers, die maar één automerk verkopen. Er bestaan ook gespecialiseerde garages, die alleen bepaalde werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan garages die zich gespecialiseerd hebben in het repareren en vervangen van versnellingsbakken, of aan garages die zich richten op banden en schokbrekers van voertuigen. Het is dus niet zo dat alle garagehouders gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van algemeen onderhoud. Als garagehouder ben je een ondernemer en zul je meestal te maken hebben met verschillende personeelsleden. Denk hierbij aan automonteurs, bedrijfswagenmonteurs, keurmeesters, verkoopadviseurs en aan administratief personeel. Dit kan wel verschillen per garagehouder, omdat er tegenwoordig ook veel kleine garagehouders zijn. In dat geval zal de garagehouder meestal zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De meeste garagehouders beschikken over een werkplaats en showroom, waarbinnen nieuwe en tweedehands voertuigen aangeboden worden. De verkoopadviseurs binnen de showroom zijn verantwoordelijk voor het verkopen van voertuigen. Binnen de werkplaats zijn het de monteurs, die al het onderhoud uitvoeren voor de klanten. Het is de garagehouder, die als eigenaar alle verschillende personeelsleden zal aansturen. De meeste garagehouders die beschikken over een grote garage zijn zelf niet op de werkvloer actief. Als garagehouder ben je actief binnen een sterk concurrerende markt. Het verkopen van voldoende voertuigen en het binnenhalen van voldoende werkplaatsopdrachten zal bepalen of een garagehouder financieel kan rondkomen.

Een carrière starten als zelfstandig garagehouder

Een garagehouder is dus een directeur, die verantwoordelijk is voor het aansturen van de garage. Het zijn vooral de garagehouders die beschikken over een werkplaats en showroom, die te maken hebben met verschillende personeelsleden. Denk hierbij aan automonteurs, autoverkopers en aan keurmeesters. Daarnaast kan een garagehouder gebruikmaken van vertegenwoordigers en een aftersales manager. Ook zal een garagehouder gebruikmaken van administratief personeel. De garagehouder zelf zal zich in de meeste gevallen bezighouden met het inkopen van voertuigen, het financieel beleid, personeelszaken en met het onderhouden van bestaande relaties, zoals met de toeleveranciers of de auto-fabrikant. Als garagehouder is het belangrijk dat je een echte netwerker bent. Denk hierbij vooral aan het in contact komen met fleet managers en met leasemaatschappijen. Fleet managers en leasemaatschappijen zijn grote afnemers, die veel omzet kunnen opleveren. Vanzelfsprekend kunnen de inhoudelijke werkzaamheden per garagehouder verschillen, omdat niet alle garagehouders op dezelfde manier werkzaam zijn. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen grote merkgebonden garages en zelfstandig werkende automonteurs, die beschikken over een eigen garage. Als een garagehouder zich alleen richt op het verkopen van tweedehands auto's is de benaming autohandelaar van toepassing.

Verschillende garages

Er bestaan tegenwoordig verschillende garages, die ongeveer dezelfde werkzaamheden uitvoeren, maar onderling wel kunnen verschillen. Zo kent iedereen de merkdealers, die alleen werken met vastgestelde onderhoudsrichtlijnen en kwaliteitsnormen die opgesteld zijn vanuit de autofabrikant. Merkdealers worden streng gecontroleerd op de geboden service en prestaties. Er zijn tegenwoordig ook garagehouders die merk onafhankelijk opereren. Bij dit soort garages kunnen klanten met alle merken auto's terecht voor onderhoud, inkoop of verkoop. Ondanks dat dit soort garagehouders niet gebonden is aan vaste automerken leveren de meeste van dit soort garagebedrijven ook kwaliteit. Bij onafhankelijk werkende garagehouders is het wel belangrijk om te controleren of de garagehouder is aangesloten bij een brancheorganisatie. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle garagehouders zich richten op gewoon onderhoud. Denk bijvoorbeeld ook aan gespecialiseerde garagehouders, die zich richten op revisiewerkzaamheden van versnellingsbakken, motors of turbo's. Daarnaast zijn er garagebedrijven, die zich alleen richten op bepaalde werkzaamheden of voertuigen. Denk hierbij aan bandenbedrijven, camperbedrijven en aan bedrijfswagens.

Bedrijfswagen garage

Garagehouders die zicht richten op bedrijfswagens hebben meestal alleen te maken met beroepsvervoerders, zoals expediteurs, vrachtwagenchauffeurs, koeriers en taxichauffeurs. Voor transporteurs en dienstverlenende bedrijven is goed onderhoud belangrijk, omdat pech onderweg niet mag voorkomen. Vrachtwagens en andere bedrijfsmatige voertuigen hebben net zoals auto's regelmatig onderhoud nodig. Garages die zich richten op bedrijfswagens hebben meestal wel met complexere techniek te maken, omdat bedrijfswagens voorzien kunnen zijn van verschillende technische installaties. Bedrijfswagens worden onderhouden door gespecialiseerde bedrijfswagenmonteurs. Garagehouders die zich richten op de zakelijke markt hebben in de meeste gevallen niet veel te maken met particulieren.

Wat doet een garagehouder:

  • Het aansturen van personeel.
  • Het inkopen van voertuigen.
  • Het onderhandelen over grote deals.
  • Het netwerken binnen de doelgroep.
  • Het verzorgen van de financiële administratie.
  • Het waken over de omzetdoelstelling.
  • Het waken over de kwaliteit.
  • Het motiveren van personeel.

Welkom in de wereld van BMW:

Een vak om trots op te zijn:

Opleiding tot garagehouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep garagehouder. Wie als garagehouder wenst te gaan werken en dus zijn eigen garage wenst te starten kan het beste de hbo-opleiding autotechniek of de hbo-opleiding commerciële economie volgen, omdat deze opleidingen het breedst zijn. Maar natuurlijk kan je ook met een Mbo-opleiding automonteur prima je eigen garagebedrijf starten. Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen een groot garagebedrijf starten of het zelfstandig werken als automonteur binnen je eigen garage. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een garagehouder werkzaam kan zijn

Een garagehouder is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een garagehouder werkzaam is als ondernemer binnen zijn of haar eigen garagebedrijf. Zoals eerder omschreven kan een garagehouder op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle garagebedrijven even groot zijn. Het werken als kleine garagehouder kan niet zomaar vergeleken worden met het aansturen van een grote garage als merkdealer. In alle gevallen zal een garagehouder wel werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties garagehouder

De belangrijkste competentie van een garagehouder is dat een garagehouder aangemerkt kan worden als ondernemer. Met andere woorden zal een garagehouder over algemene ondernemingsvaardigheden moeten beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het onderhandelen en netwerken zijn twee belangrijke competenties als garagehouder. Als garagehouder zal je daarnaast over voldoende vakinhoudelijke kennis van de autobranche moeten beschikken. Over het algemeen is het als garagehouder ook belangrijk dat je gezien kan worden als allround technicus en monteur, ondanks dat niet alle garagehouders zelf zullen sleutelen aan voertuigen. Als een garagehouder meerdere medewerkers aanstuurt moet een garagehouder beschikken over algemene managementvaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, presteren, kwaliteit, controleren, plannen, organiseren, visie, innovatie, en lef.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als garagehouder

Het arbeidsmarktperspectief van een garagehouder is niet van toepassing, omdat een garagehouder werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. In het algemeen is het starten van een eigen garage niet makkelijk te noemen. Dit heeft vooral te maken met de grote investering en de kosten van de werkplaats. De doorgroeimogelijkheden van een garagehouder moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor de garage meer klanten zal aantrekken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris garagehouder

Als ondernemer heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie voor het beroep garagehouder is niet echt mogelijk omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je inkomsten als ondernemer en onkosten zoals huur en eventuele personeelskosten. Een garagehouder zal doorgaans het meeste verdienen door het verkopen of handelen in auto's en minder met reparaties. De verkoop van auto's is dan ook voor de meeste bedrijven zeer belangrijk.

Eigen bedrijf starten als Garagehouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Garagehouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Garagehouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Garagehouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Garagehouder.

Mijnzzp.nl