Melkboer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep melkboer
• Het beroep melkboer is niet meer
• Rauwe melk bewerken
• Bekende soorten zuivelproducten zijn:
• De rijdende melkboer stopt:
• Dag van een melkboer:
Opleidingen tot melkboer
Bedrijven waar een melkboer werkzaam kan zijn
Competenties melkboer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als melkboer
Arbeidsvoorwaarden en salaris melkboer
Eigen bedrijf starten als Melkboer
Boekhoudprogramma vergelijken Melkboer
Beroep melkboer
Een melkboer was een middenstander die langs de deuren van mensen ging om melk en andere zuivelproducten te verkopen. Andere benamingen voor melkboer waren ook wel melkslijter of melkman. Het beroep melkboer komt tegenwoordig niet meer voor. Er zijn wellicht nog enkele winkeliers die ook zuivelproducten, zoals melk leveren bij de mensen thuis, maar de echte melkboer zoals, die vroeger werkzaam was, bestaat inmiddels niet meer. De melkboer was in het verleden voornamelijk actief, omdat mensen over het algemeen nog niet beschikten over een eigen koelkast. De melkboer kwam dan ook in veel gevallen dagelijks aan de deur van mensen om verse melk en andere zuivelproducten te verkopen. De vroegere melkboer kocht zijn melk meestal in op zogenaamde melkmarkten, waar melkveehouders en melkboeren samen kwamen. Daarnaast konden veel melkveehouders zelf aangemerkt worden als melkboer, die rechtstreeks verkochten aan consumenten. Vanaf de jaren dertig kwamen de zogenaamde melkfabrieken in opkomst, die de melk met vrachtwagens bij de boeren op gingen halen en deze verwerkte tot verschillende producten, zoals melk, kaas en boter. Zoals eerder omschreven komt het beroep melkboer in zijn oorspronkelijke vorm niet meer voor. Tegenwoordig zullen de meeste mensen zelf hun zuivelproducten kopen in een supermarkt. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat de boodschappen tegenwoordig ook thuis bezorgd kunnen worden. In dat opzicht is het beroep melkboer nog niet helemaal uitgestorven. Tegenwoordig verkopen melkveehouders hun melk niet meer rechtstreeks aan consumenten, maar aan melkcoöperaties, die de melk bewerken en verwerken. Een melkveehouder kan dus niet gezien worden als melkhandelaar, omdat een melkveehouder niet rechtstreeks verkoopt aan consumenten.
Het beroep melkboer is niet meer
De melk wordt tegenwoordig allemaal opgehaald bij de melkveehouders en centraal verwerkt bij de melkcoöperaties, die tegenwoordig veel verschillende soorten producten maken van melk. De melk, zoals wij, die kennen en drinken, komt voornamelijk van koeien. Geitenmelk, schapenmelk en kamelenmelk worden door de melkindustrie nauwelijks gebruikt. Tegenwoordig kopen de meeste consumenten hun melk in de supermarkt. Daarnaast zijn er consumenten, die hun melk direct kopen bij de zuivelboerderij. Op zuivelboerderijen worden over het algemeen diverse producten verkocht, zoals kaas, boter en overige melkproducten. Tegenwoordig zijn er strenge regels als het aankomt op voedselveiligheid. Dit is ook een van de belangrijke redenen dat er bijna geen melk rechtstreeks verkocht wordt aan consumenten. Binnen melkcoöperaties is er dan ook streng toezicht op de verwerking van alle melk. Denk bijvoorbeeld aan het controleren op de aanwezigheid van penicilline in melk. Penicilline in melk is afkomstig van zieke koeien, die medicijnen toegediend hebben gekregen van een veearts of de boer. Melkveehouders mogen geen melk aanleveren die penicilline bevat. Als penicilline in de melktank komt zal alle melk verloren zijn, omdat de melk niet meer gebruikt mag worden.
Rauwe melk bewerken
Omdat rauwe melk, zoals die bij de boer vandaan komt, niet lang houdbaar is moet de melk bewerkt worden voordat deze verkocht kan worden aan consumenten. Het langer houdbaar maken van melk wordt voornamelijk bereikt door het doden van de bacteriën in de melk. Om de bacteriën te doden zal de melk verhit moeten worden in verschillende stappen. De eerste keer zal de melk verhit worden tot 72 graden en noemt men dit pasteurisatie. Stap twee is het verhitten van de melk tot 120 graden en dit noemt men sterilisatie. Stap drie is het verhitten van de melk met ultrahoge temperaturen voor de duur van enkele seconden tot ongeveer 140 graden. Als laatste stap zal de melk nog gezuiverd moeten worden in een speciale centrifuge voordat deze gebruiksklaar is.
Bekende soorten zuivelproducten zijn:
Boter, Chocolademelk, Consumptie-ijs, Crème fraîche, Hangop, Kaas, Karnemelk, Koffiemelk, Kwark, Kefir, Melk, Melkpoeder, Pap, Room, Pudding, Slagroom, Vla, Yoghurt en Zure room. De grootste zuivelproducenten ter wereld zijn Nestlé uit Zwitserland, Danone uit Frankrijk en FrieslandCampina uit Nederland.
De rijdende melkboer stopt:
Dag van een melkboer:
Opleidingen tot melkboer
Er zijn geen opleidingen tot melkboer, omdat het beroep melkboer tegenwoordig niet meer voorkomt. De melkboer van vroeger was vaak familie van de boer en verkocht de melk om de kost te kunnen verdienen. Een melkboer kon dus gezien worden als soort handelaar en commercieel medewerker. Het werken als melkboer kon ook gezien worden als ongeschoolde arbeid, omdat de inhoudelijke werkzaamheden van een melkboer verder niet heel moeilijk waren. In sommige gevallen was de melkboer zelf ook de veehouder. Het ouderwetse beroep melkboer heeft raakvlakken met het beroep boodschappen bezorger, echter is een boodschappen bezorger op een bredere manier verantwoordelijk voor het bezorgen van boodschappen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een melkboer werkzaam kan zijn
De melkboer van vroeger werkte als middenstander en/of ondernemer. Meestal was een melkverkoper ook familie van de boer. Zoals eerder omschreven komt het beroep melkboer tegenwoordig niet meer voor. Dit neemt niet weg dat in andere landen het beroep melkboer nog wel kan voorkomen, echter zal dit ook niet veel zijn. Tegenwoordig zal een melkboer eerder aangemerkt moeten worden als algemeen supermarktmedewerker.
Competenties melkboer
De belangrijkste competentie van een melkboer was betrouwbaarheid, omdat veel mensen afhankelijk waren van de melkboer. In vroeger dagen hadden mensen geen koelkast in huis, waardoor de melkboer voor veel mensen belangrijk was. Een andere belangrijke competentie was dienstverlening. Algemeen belangrijke woorden waren hygiëne, service, commercieel, presteren, plannen en kwaliteit.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als melkboer
Het arbeidsmarktperspectief van een melkboer is niet van toepassing, omdat het beroep melkboer niet meer voorkomt in de oorspronkelijke vorm. Zoals eerder omschreven zijn er wellicht nog enkele winkeliers, die melk aan huis leveren, maar dit zijn niet de echte melkboeren zoals die vroeger bestonden. Ook het thuis laten bezorgen van boodschappen kan niet gezien worden als het beroep melkboer. Omdat het beroep melkboer niet meer bestaat zijn er verder ook geen doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris melkboer
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet meer van toepassing op het beroep melkboer omdat het niet meer bestaat. Bovendien waren de melkboeren meestal zelfstandig ondernemer en bepaalde de melkboer zijn eigen arbeidsvoorwaarden.
Eigen bedrijf starten als Melkboer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Melkboer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Melkboer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Melkboer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Melkboer.
Mijnzzp.nl