Leerlooier
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep leerlooier
• Een leerlooier is (was) meestal actief als fabrikant
• Producten van leer
• Leerfabriek:
Opleidingen tot leerlooier
Bedrijven waar een leerlooier werkzaam kan zijn
Competenties leerlooier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als leerlooier
Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlooier
Eigen bedrijf starten als Leerlooier
Boekhoudprogramma vergelijken Leerlooier
Beroep leerlooier
Een leerlooier is gespecialiseerd in het verwerken van dierenhuiden tot leer. Het beroep leerlooier komt binnen Nederland bijna niet meer voor, maar wereldwijd gezien nog wel. Binnen Nederland was een leerlooier meestal een boer, die het leerlooien naast zijn gewone werkzaamheden uitvoerde om extra inkomsten te genereren. De bekendste landen waar tegenwoordig nog steeds leer gelooid wordt zijn Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk, Turkije, Marokko, India en Pakistan. Omdat het leerlooien erg milieuonvriendelijk is, wordt er binnen Europa streng toezicht gehouden op de leerlooierij-industrie. Binnen Nederland is het leerlooien afgenomen met de opkomst van moderne materialen, zoals kunstleer. Leer is omstreden als het leer afkomstig is van beschermde diersoorten en kan per land verboden zijn om in te voeren. Als we tegenwoordig spreken van het leerlooien heeft dit betrekking op grotendeels geautomatiseerde processen, die een stuk milieuvriendelijker zijn dan dit vroeg het geval was. Het beroep leerlooier was aan te merken als zwaar en vooral smerig beroep, omdat een leerlooier te maken had met pas geslachte dieren waarvan de huid verwijderd moest worden. Het leer verkocht een leerlooier aan verschillende handwerkers, die het leer gebruikten om producten van te maken, zoals schoenen, tassen en kleren. Ook voor het stofferen van meubels en om auto's te bekleden wordt leer gebruikt. De meeste leerproducten worden gemaakt van runderhuiden en kalfshuiden. De luxe leersoorten die ook gebruikt worden komen meestal van een lam, hert, kalf, krokodillen, slangen, haaien of roggen. Doordat de huid gelooid wordt is het leer onbeperkt houdbaar geworden. Het looien van leer werd oorspronkelijk gedaan door de huiden in een eikenhouten vat te dompelen, dat gevuld was met run (gemalen eikenschors). Zoals eerder omschreven komt het traditionele beroep leerlooier binnen Nederland niet meer voor. De meeste bedrijven die met leer werken kopen het leer in bij een gespecialiseerde groothandel.
Een leerlooier is (was) meestal actief als fabrikant
Een leerlooier moet dus als fabrikant en handelaar gezien worden die leer verkoopt aan de industrie en groothandel. In het verleden waren het dus vooral boeren, die werkzaam waren als leerlooier. Tegenwoordig maakt de leerlooierij-industrie gebruik van moderne technieken en chemische hulpstoffen om leer te looien. Hierdoor is het leerlooien een stuk milieuvriendelijker geworden. Door het gebruik van moderne technieken is het leerlooien ook een stuk makkelijker geworden. Vroeger moest een leerlooier na het villen van de huid de vleesresten van het leer afschrapen om het leer schoon te krijgen. Tegenwoordig zijn hiervoor andere methodes en machines voor, die het werk een stuk makkelijker maken. Om leer een mooie afwerking te geven moet het leer geverfd worden. Dit wordt gedaan door het toepassen van aniline kleurstoffen, die in het leer trekken. De glans van leer komt door het opspuiten van lak in kleur. Omdat leer kostbaar is worden er tegenwoordig moderne machines gebruikt om het leer uit de huid te snijden, zodat er minder afval ontstaat. Omdat leer een natuurproduct is, kan het voorkomen dat er slechte stukken in het leer zitten, zoals beschadigingen. Deze slechte stukken worden automatisch herkend door de snijmachine en worden niet uitgesneden. Het meeste leer dat tegenwoordig gebruikt wordt is afkomstig van koeien of varkens. Leer van beschermde diersoorten mag binnen Nederland niet ingevoerd worden. Een professionele lederwarenmaker zal over het algemeen alleen voor de beste kwaliteit leer kiezen.
Producten van leer
Leer is traditioneel gezien vooral populair om schoenen van te maken. Tegenwoordig worden er veel meer producten gemaakt van leer. Denk bijvoorbeeld aan handtassen, meubels, voertuigbekleding, kleding, hoeden, sieraden, portemonnees, ruiterzadels, notitieboekjes, etuis en aan riemen. Ook moderne keukens worden in sommige gevallen deels voorzien zijn van leer. Tegenwoordig bestaat er ook kunstleer dat men skai noemt en gemaakt wordt van kunststof. De kunstleer komt voornamelijk voor bij meubels, handtassen en schoenen. Goed kunstleer is bijna niet te onderscheiden van echt leer. Het grote voordeel van kunstleer is de diervriendelijkheid. Daarnaast is kunstleer makkelijker te onderhouden dan leer. Het grote nadeel van kunstleer is de mindere duurzaamheid en de gevoeligheid voor slijtage. Er bestaan tegenwoordig verschillende kunstleer soorten, die van kwaliteit en naam kunnen verschillen.
Leerfabriek:
Opleidingen tot leerlooier
Voor het beroep leerlooier bestaan geen opleidingsmogelijkheden. Binnen Nederland is er bijna geen leerindustrie meer, omdat de arbeidskosten hiervoor te hoog zijn. Daarnaast maakt men steeds vaker gebruikt van moderne materialen, zoals kunstleer. Leer binnen Nederland zal hoofdzakelijk ingevoerd worden. Er zijn dus geen opleidingen tot leerlooier, omdat het traditionele beroep leerlooier niet meer voorkomt. Leerlooiers waren in het verleden aan te merken als ongeschoolde arbeiders. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een leerlooier werkzaam kan zijn
Een leerlooier was werkzaam voor een leerlooierij. Daarnaast waren het in het verleden boeren werkzaam als leerlooier. Tegenwoordig komt het beroep leerlooier niet meer voor binnen Nederland. Het zijn alleen nog gespecialiseerde groothandelsbedrijven, die leer importeren vanuit het buitenland. Zoals eerder omschreven moeten leerlooierijen voldoen aan strenge wet- en regelgeving.
Competenties leerlooier
De competenties van een leerlooier zijn niet echt van toepassing, omdat het beroep leerlooier niet meer voorkomt binnen Nederland. De belangrijkste competentie van een leerlooier was doorzettingsvermogen, omdat het werken als leerlooier aan te merken was als smerig en zwaar werk. Ook veiligheid was een belangrijke competentie, omdat een leerlooier met chemicaliën werkte. Een andere belangrijke competentie was hygiëne. Algemeen belangrijke woorden waren zelfstandigheid, vakmanschap, kennis en verantwoordelijkheidsgevoel.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als leerlooier
Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een leerlooier, omdat het beroep leerlooier niet meer voorkomt. Er zijn voldoende bedrijven te vinden in Nederland, die leer verhandelen en bewerken, echter kan dat niet zomaar aangemerkt worden als het leerlooien. De meeste bedrijven zullen het leer importeren vanuit het buitenland. Er zijn als leerlooier verder ook geen doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep leerlooier niet meer voorkomt.
Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlooier
Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlooier zijn ook niet meer van toepassing op dit beroep omdat het bijna niet meer voorkomt. Er zijn nog enkele leerlooierijen, maar niet veel meer en de meeste bedrijven importeren het leer en looien het leer niet zelf.
Eigen bedrijf starten als Leerlooier
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Leerlooier, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Leerlooier
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Leerlooier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Leerlooier.
Mijnzzp.nl