Mimespeler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mimespeler
Wat doet een mimespeler
Mimespeler en publiek
Waarom praten mimespelers niet?
Film: pantomime
Opleidingen tot mimespeler
Bedrijven waar een mimespeler werkzaam kan zijn
Competenties mimespeler
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mimespeler
Arbeidsvoorwaarden en salaris mimespeler
Eigen bedrijf starten als Mimespeler
Boekhoudprogramma vergelijken Mimespeler

Beroep mimespeler

Een mimespeler is een entertainer en acteur die voorstellingen geeft met zijn lichaam, zonder te spreken. Een mimespeler gebruikt doorgaans zijn handen, lichaamstaal en bepaalde gezichtsuitdrukkingen om zijn voorstelling te geven. De mimespeler kan ook voorwerpen of muziek gebruiken om zijn voorstelling een extra dimensie te geven. Zo kan een treurig gezicht in samenspel met treurige muziek een duidelijk beeld scheppen tijdens een voorstelling. Andere benamingen voor mimespeler zijn ook wel pantomime of mime. Een mimespeler spreekt niet tijdens zijn voorstellingen en is dus alleen visueel aanwezig voor het publiek. Een mimespeler maakt vaak gebruik van een wit geschminkt gezicht tijdens zijn of haar optredens, maar dit hoeft altijd het geval te zijn. Oorspronkelijk waren mimespelers vooral werkzaam binnen theatergebouwen, echter zijn mimespelers tegenwoordig ook op straat werkzaam of tijdens bepaalde festivals. In de meeste gevallen bestaan de belangrijkste werkzaamheden van een mimespeler uit het vermaken van het aanwezige publiek door het geven van bijzondere voorstellingen. Deze voorstellingen hebben over het algemeen een grappig of juist een treurig karakter. In alle gevallen is een mimespeler gespecialiseerd in non-verbale communicatie en gebruikt de mimespeler lichaamstaal en gebaren om te kunnen communiceren met mensen. Als een mimespeler op straat zijn acteur werkzaamheden uitvoert, spreekt men ook wel van straattheater. Op straat, in vooral de grotere steden, zijn regelmatig mimespelers te vinden die aan het optreden zijn en meestal een kleine vrijwillige vergoeding vragen voor hun optreden. Ondanks dat het beroep mimespeler al heel lang, bestaat zijn er in de bekende theaters niet veel mimespelers te vinden. De meeste mimespelers zijn op straat werkzaam als straatartiest.

Wat doet een mimespeler

Een mimespeler is dus een acteur die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als straatartiest. Een mimespeler is gespecialiseerd in non-verbale communicatie. Over het algemeen kunnen mimespelers ook aangemerkt worden als entertainer. Dit is het geval omdat mimespelers ook amusementswaarde leveren door het opvoeren van een toneelstukje. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat mimespelers helemaal geen gebruik maken van geluiden. Een mimespeler kan juist ook gebruikmaken van bepaalde muziek. Deze muziek moet dan wel aangemerkt worden als aanvulling op de voorstelling. Als mimespeler kan je op verschillende manieren gebruikmaken van gebarentaal om te kunnen communiceren met het publiek. Dit heeft dan betrekking op gebaren, lichaamstaal en mimiek. Mimiek heeft betrekking op gelaatsuitdrukkingen, waardoor bepaalde emoties uitgestraald kunnen worden. Oorspronkelijk moesten mimespelers aangemerkt worden als toneelspelers, die werkzaam waren binnen een theater. Tegenwoordig zijn de meeste mimespelers alleen nog op straat werkzaam als straatartiest. Mimespelers zijn dus aan te merken als bijzondere acteurs, die alleen acteren door middel van visuele aanwezigheid.

Mimespeler en publiek

Een mimespeler die leuk inspeelt op het publiek weet meestal veel mensen aan het lachen te maken door zijn bijzondere gedragingen. Vooral de bijzondere emoties, gebaren en lichaamstaal die een mimespeler zal gebruiken maken mensen al snel aan het lachen. Ondanks dat een mimespeler zelf geen geluid zal maken kan een mimespeler wel gebruikmaken van achtergrondgeluiden die de voorstelling een extra dimensie geven. Pantomime is tegenwoordig nog steeds redelijk populair te noemen. Dit betreft tegenwoordig wel vaak straatartiesten, omdat pantomime in het theater niet veel meer voorkomt. Het is niet zo dat een mimespeler aangemerkt moet worden als goochelaar, omdat het goochelen verder niks te maken heeft met pantomime. Een mimespeler kan wel aangemerkt worden als komiek. Binnen de pantomime draait het om de mimespeler en niet om de eventuele trucjes die de mimespeler uithaalt.

Waarom praten mimespelers niet?

Mimespelers maken gebruik van non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, om verhalen, emoties en ideeën uit te drukken. Het vermijden van gesproken woorden is een essentieel onderdeel van het minicarnaval, omdat het de focus legt op de visuele en fysieke aspecten van de uitvoering. Door niet te praten, kunnen mimespelers een universele taal creëren die begrepen kan worden door mensen van verschillende culturen en talen.

Film: pantomime

Opleidingen tot mimespeler

Wie een opleiding wenst te volgen als mimespeler kan het beste een opleiding volgen aan een theaterschool die ook een opleiding mime aanbiedt. De opleiding mime aan de theaterschool zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en is natuurlijk qua opleiding breder dan alleen het onderdeel mime. Via de volgende website is meer informatie te vinden over pantomime voor de geïnteresseerden. Het leren acteren als mimespeler is niet alleen afhankelijk van een eventuele beroepsopleiding. Het oefenen en motivatie zijn in de meeste gevallen net zo belangrijk als we spreken van het beroep mimespeler. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een mimespeler werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een mimespeler aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het zo dat lang niet alle mimespelers beroepsmatig actief zijn. Het rondkomen van het beroep mimespeler alleen zal in de meeste gevallen niet makkelijk zijn. Het is wel denkbaar dat een mimespeler gebruikmaakt van een artiestenbemiddelaar om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Denk bijvoorbeeld ook aan boekingen voor feestjes, waarbinnen mimespelers goed passen.

Competenties mimespeler

Als mimespeler is je expressie de belangrijkste competentie, omdat daar alles om draait. Maar ook creativiteit en vernieuwing spelen een grote rol, omdat je steeds met nieuwe voorstelling moet weten te komen. Mimespeler is wellicht een van de weinige beroepen waar je communicatieve vaardigheden niet zo belangrijk zijn, omdat je als mimespeler niet spreekt. Wel moet je beschikken over zeer goede non-verbale communicatieve vaardigheden. Maar kan het tijdens de voorbereidingen wel nodig zijn om te spreken als mimespeler. Ook inspiratie en motivatie zijn als mimespeler twee belangrijke woorden. Zonder inspiratie en motivatie is het eigenlijk niet mogelijk om als mimespeler werkzaam te zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn plezier, passie, lol, sensitiviteit, emotie, presteren, zelfstandigheid en samenwerking.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mimespeler

Het arbeidsmarktperspectief van een mimespeler is niet van toepassing. Dit is het geval, omdat mimespelers werkzaam zijn als ondernemer. Een mimespeler zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door voldoende optredens binnen te halen. Daarnaast hoeft een mimespeler niet beroepsmatig actief te zijn. De meeste mimespelers zijn niet fulltime werkzaam als mimespeler. De doorgroeimogelijkheden van een mimespeler moeten gezien worden in het steeds bekender worden in artiest. In het algemeen zal het doorgroeien als mimespeler niet heel makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mimespeler

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Het salaris als mimespeler is natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je optredens die in het theater of op straat plaats kunnen vinden.

Eigen bedrijf starten als Mimespeler

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mimespeler, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mimespeler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mimespeler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mimespeler.

Mijnzzp.nl