Relatietherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep relatietherapeut
Werken als relatietherapeut
Vechten voor een relatie of huwelijk
Feiten over het huwelijk
Waarom lopen veel relaties stuk
Beste manier om een relatie te verbreken:
Opleidingen tot relatietherapeut
Bedrijven waar een relatietherapeut werkzaam kan zijn
Competenties relatietherapeut
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als relatietherapeut
Arbeidsvoorwaarden en salaris relatietherapeut
Eigen bedrijf starten als Relatietherapeut
Boekhoudprogramma vergelijken Relatietherapeut

Beroep relatietherapeut

Een relatietherapeut is een gespecialiseerde therapeut en/of psycholoog, die zich richt op het geven van relatietherapie. Het is de relatietherapeut, die stelletjes en echtparen kan helpen als ze een moeilijke periode doormaken. Een relatietherapeut moet gezien worden als een onafhankelijk tussenpersoon, die probeert te doorgronden wat nu precies de problemen zijn binnen de relatie. Als de partners direct met elkaar praten kunnen de emoties in sommige gevallen hoog oplopen en is vaak alle redelijkheid weg. Een relatietherapeut zal hiervoor waken en zal als mediator optreden, zodat er wel fatsoenlijke gesprekken mogelijk zijn, die wellicht de relatie kunnen verbeteren en/of redden. Relatietherapie is erg persoonlijk en heeft in alle gevallen te maken met goede communicatie. Iedereen die te maken heeft met relationele problemen kan dus gebruikmaken van een relatietherapeut. Het is niet zo dat een relatietherapeut alleen te maken heeft met ernstige conflicten, omdat er ook sprake kan zijn van kleinere relatieproblemen. Afhankelijk van de soort relatieproblemen kan het voor een relatietherapeut wel belangrijk zijn om eerst de echte problemen te doorgronden, voordat er aan een mogelijke oplossing gewerkt kan worden. Om gebruik te kunnen maken van een relatietherapeut hoeft men niet getrouwd te zijn, omdat iedereen bij een relatietherapeut terechtkan voor ondersteuning of hulp met betrekking tot de relatie. Het komt redelijk veel voor dat relaties stuklopen om redenen die misschien helemaal niet nodig zijn. Een relatietherapeut kan ook nuttig zijn voor mensen, die hun relatie niet meer zo ervaren zoals die eerder geweest is. Dit heeft vaak te maken met de omstandigheden die veranderd zijn. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, een nieuwe carrière of aan nieuwe vrienden. Ook het creëren van wederzijds begrip kan een belangrijk onderdeel zijn binnen relatietherapie. Om op een nuttige manier gebruik te maken van relatietherapie is het wel belangrijk dat beide partners openstaan voor de therapie.

Werken als relatietherapeut

Een relatietherapeut is dus een therapeut, die ook aangemerkt kan worden als mediator. Een relatietherapeut kan niet aangemerkt worden als counselor, omdat counselors laagdrempelige hulpverleners zijn, die verder geen advies geven. Een therapeut zal juist wel advies geven om verder te komen. Wie gebruik wenst te maken van een relatietherapeut zal eerst met zijn partner moeten overleggen, omdat het eigenlijk alleen zin heeft om naar een relatietherapeut te gaan als beide partners openstaan voor externe hulp. Als een van de partners niet wil zal het bezoeken van een relatietherapeut niet veel zin hebben. Een relatietherapeut is er niet alleen om relaties te redden, maar is er ook om duidelijke afspraken te maken als een relatie niet meer te redden is, zoals over de kinderen of het huis. Veel relaties lopen niet stuk omdat iemand vreemd is gegaan, maar eerder omdat mensen niet goed communiceren met elkaar en wellicht verkeerde verwachtingen hebben. Voor dit soort mensen kan het nuttig zijn om naar een relatietherapeut te gaan. De relatietherapeut zal proberen te doorgronden wat deze problemen precies zijn en gerichte vragen stellen, zodat de partners wel gaan communiceren en elkaar wellicht beter zullen begrijpen.

Vechten voor een relatie of huwelijk

Tegenwoordig zijn relaties anders dan dat deze vroeger waren en zijn mensen in veel gevallen minder bereid om te knokken voor de relatie. Het bij elkaar blijven voor de kinderen was vroeger heel normaal, maar tegenwoordig is deze belemmering voor veel mensen niet meer aanwezig en geen reden meer om een relatie niet te beëindigen. Ook moderne communicatiemogelijkheden, zoals sociale media en bepaalde websites, maken het tegenwoordig heel gemakkelijk om contact met een ander te zoeken en wellicht weg te dromen van een andere ideale partner. Om vervelende situaties te voorkomen is het daarom belangrijk om goede afspraken te maken met de partner. Het voorkomen van vechtscheidingen is in alle gevallen belangrijk, omdat vechtscheidingen voor beide partners grote problemen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het gedwongen moeten verkopen van het huis of aan financiële problemen.

Feiten over het huwelijk

Binnen Nederland zijn er per dag ongeveer 200 huwelijken en jaarlijks ongeveer 73.000. Van de 73.000 jaarlijkse huwelijken beëindigen ongeveer 33.000 huwelijken vroeg of laat weer in een scheiding. De meeste huwelijken lopen binnen de eerste vijf jaar uit op een scheiding. Van alle scheidingen verloopt ongeveer 15 procent problematisch. Een gemiddeld huwelijk binnen Nederland duurt ongeveer 14 jaar.

Waarom lopen veel relaties stuk

  • Bemoeienis van vrienden of familie.
  • De partners zijn uitgekeken op elkaar.
  • De partners zijn te verschillend van elkaar.
  • De partner is verliefd op een ander geworden.
  • De partners hebben geloofsverschillen.
  • De partners maken ruzie om de kinderen.
  • Een van de partners praat te weinig.
  • Een van de partners heeft zijn werk verloren.
  • Een van partners drinkt te veel of gebruikt drugs.
  • Een van de partners heeft last van groeiende irritaties.
  • Een van de partners toont alleen interesse in anderen.
  • Een van de partners liegt en komt zijn afspraken niet na.
  • Een van de partners is vreemdgegaan.
  • Een van de partners is jaloers.
  • Het stel maakt veel ruzie om verschillende redenen.
  • Het stel heeft geldproblemen.
  • Seksuele verschillen tussen de partners.

Beste manier om een relatie te verbreken:

Opleidingen tot relatietherapeut

De meeste mensen die werkzaam zijn als relatietherapeut hebben een achtergrond als psycholoog. Voor mensen die geen afgeronde psychologenopleiding of andere opleiding binnen de hulpverlening hebben zijn er voldoende externe opleidingen te vinden als relatietherapeut. Wie meer informatie zoekt over het beroep relatietherapeut kan op de website van de Nederlandse vereniging voor relatie- en gezinstherapie (NVRG) kijken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een relatietherapeut werkzaam kan zijn

Als relatietherapeut ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. Wel kan het zijn dat je aangesloten bent bij een bepaalde organisatie waar wellicht ook andere hulpverleners werkzaam zijn. Het is denkbaar dat een relatietherapeut ook gezien kan worden als een psycholoog of ander soort therapeut.

Competenties relatietherapeut

Als relatietherapeut is het in de eerste plaats belangrijk dat je goed kan luisteren en analyseren. Daarnaast ben je als relatietherapeut een vertrouwenspersoon omdat je als relatietherapeut veel intieme zaken te horen zal krijgen die niet voor anderen bestemd zijn. Omdat je als relatietherapeut veel zal bespreken met je cliënten moeten je communicatieve vaardigheden uitstekend zijn. Als relatietherapeut is het analytisch handelen erg belangrijk zodat alleen de belangrijke punten naar voren zullen komen en de bijzaken niet de hoofdrol gaan spelen. Algemeen belangrijke woorden zijn coachen, luisteren, inspireren, stimuleren, motiveren, sensitiviteit, onafhankelijkheid, analytisch, analyseren en conflictbeheersing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als relatietherapeut

Het arbeidsmarktperspectief als relatietherapeut is redelijk goed te noemen, echter zijn er wel veel zelfstandig ondernemers te vinden die een eigen praktijk bezitten en de concurrentie dus redelijk groot te noemen is. De doorgroeimogelijkheden als relatietherapeut zijn er over het algemeen voldoende, ook omdat de meeste relatietherapeuten al opgeleid zullen zijn als psycholoog. Maar het echte doorgroeien als relatietherapeut moet gezien worden als het starten van je eigen praktijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris relatietherapeut

Omdat wij er vanuit gaan dat je als relatietherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je deze ook zelf zal bepalen als ondernemer. Een relatietherapeut zal doorgaans per sessie werken, niet per uur. Maar over het algemeen zal een relatietherapeut tussen de 2000 en 4000 bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Relatietherapeut

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Relatietherapeut, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Relatietherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Relatietherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Relatietherapeut.

Mijnzzp.nl