Viroloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep viroloog
Wat doet een viroloog
Medische microbiologie
Film: viroloog
Film: Mexicaanse griep
Opleidingen tot viroloog
Bedrijven waar een viroloog werkzaam kan zijn
Competenties viroloog
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als viroloog
Arbeidsvoorwaarden en salaris viroloog
Eigen bedrijf starten als Viroloog
Boekhoudprogramma vergelijken Viroloog

Beroep viroloog

Een viroloog is een wetenschapper die zich gespecialiseerd heeft in het bestuderen van virussen en hun specifieke eigenschappen, in de wetenschap virologie genaamd. Virussen komen in veel verschillende vormen voor, waardoor een viroloog met verschillende vakgebieden te maken krijgt binnen zijn of haar werkzaamheden, zoals microbiologie, plantkunde en biologie. Wat een viroloog precies doet qua werkzaamheden is afhankelijk van de gekozen specialisatie. Over het algemeen zal een viroloog wetenschappelijk onderzoek uitvoeren binnen een laboratorium. Daarnaast kan een viroloog deze onderzoeksresultaten toepassen in de praktijk door het doen van nog meer onderzoeken naar virussen. Een viroloog kan bijvoorbeeld verbonden zijn aan een gezondheidsorganisatie en ingezet worden om bepaalde volksgezondheidsrisico's te voorkomen, zoals een virus besmetting. Een viroloog kan ook onderzoeken uitvoeren naar het ontstaan van virussen, de bestrijding van virussen, het voorkomen van virussen, de verspreiding van virussen en onderzoek uitvoeren naar ziektes, die door een virus veroorzaakt zijn. Het werk van een viroloog is belangrijk, omdat het virologen zijn die verschillende virussen bestuderen om infectieziekten te voorkomen. Virologen werken over het algemeen binnen een laboratorium met moderne en complexe apparatuur om virussen te kunnen onderzoeken. Als viroloog kan je dus op verschillende manieren werkzaam zijn. Een viroloog kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van nuttige toepassingen binnen de biotechnologie. Daarnaast kan een viroloog onderzoek uitvoeren binnen de veterinaire en de medische microbiologie. In dat geval kan een viroloog meestal aangemerkt worden als dierenarts of arts-microbioloog. Virologisch onderzoek is op verschillende manieren belangrijk en kan betrekking hebben op verschillende specialisten. Het is niet zo dat alleen artsen gespecialiseerd zijn in virologie. Virologie speelt ook een belangrijke rol binnen de levensmiddelindustrie.

Wat doet een viroloog

Een viroloog is dus gespecialiseerd in de wetenschap virologie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een viroloog het beste omschrijven als het uitvoeren van onderzoek naar virussen, die mensen, dieren en planten kunnen infecteren. Virussen kunnen op verschillende manieren verspreid worden, zoals door de lucht, via speekseldeeltjes, via lichaamsvloeistoffen, via insecten of via lichamelijk contact. Virussen zijn gespecialiseerd in het binnendringen van cellen en het daar inbouwen van hun genen, die in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn. Een virus kan zichzelf nooit voortplanten, omdat dit alleen kan door een gastheer. Een virus koppelt zich aan een cel, en injecteert daarin het eigen erfelijk materiaal of versmelt met de bestaande cel. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alleen artsen zich gespecialiseerd kunnen hebben in virologie. Denk bijvoorbeeld ook aan scheikundigen die werkzaam zijn als farmacoloog. Vanzelfsprekend zijn de werkzaamheden van een viroloog aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden.

Medische microbiologie

Medische microbiologie is belangrijk voor de mensheid met betrekking tot het bestrijden infectieziekten. Virologen houden zich volop bezig met het onderzoeken van infectieziektes. Virologen proberen dan ook virussen te begrijpen en te herkennen, zodat er maatregelen genomen kunnen worden. Door het uitvoeren van veel onderzoek zijn er inmiddels diverse medicijnen uitgevonden die ziektes en virussen kunnen bestrijden. Er zijn echter veel ziektes en virussen die onbekend zijn voor virologen en nog steeds ernstige gevolgen kunnen hebben voor de mensheid. Ook komen er nog steeds nieuwe virussen bij of worden ontdekt, die vaak op bestaande, al bekende virussen lijken, maar toch weer andere eigenschappen hebben. Medische microbiologie heeft niet alleen betrekking op virussen maar ook op bacteriën, parasieten en op schimmels. Als mensen een ziekenhuis bezoeken met een infectieziekte is het in de meeste gevallen erg belangrijk om snel een diagnostisch onderzoek uit te voeren om te kunnen bepalen welke behandeling precies toegepast moet worden. Een arts die onderzoek uitvoert naar infectieziekten noemt men een arts-microbioloog.

Film: viroloog

Film: Mexicaanse griep

Opleidingen tot viroloog

Wie een carrière ambieert als viroloog zal de universitaire bacheloropleiding biomedische wetenschappen moeten volgen met als master de richting virologie. Deze opleidingen zal ongeveer vijf jaar in beslag nemen. Binnen de studie biomedische wetenschappen zijn de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde belangrijk. Zoals eerder omschreven kunnen virologen in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn. Met andere woorden kan er ook een andere studie van toepassing zijn, afhankelijk van het specifieke beroep. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp viroloog is het belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van een goed zzp pakket.

Bedrijven waar een viroloog werkzaam kan zijn

Een viroloog kan voor verschillende onderzoeksinstellingen en bedrijven werkzaam zijn, zoals ziekenhuizen, de farmaceutische industrie en de levensmiddelindustrie. Daarnaast kan je als viroloog werkzaam zijn voor gezondheidsorganisaties. Zoals eerder omschreven kan een viroloog ook werkzaam zijn als arts, dierenarts of als biotechnoloog.

Competenties viroloog

Een viroloog is in de eerste plaats een wetenschapper die over onderzoeksvaardigheden moet beschikken. Ook communicatief gezien zal een viroloog goed onderlegd moeten zijn, omdat een viroloog in de meeste gevallen veel zal samenwerken met andere collega's. Daarnaast speelt innovatie een belangrijke rol bij virologie. Ook technische kennis is belangrijk als viroloog, omdat je meestal binnen moderne laboratoriums werkzaam bent. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, bijscholing, ontwikkeling, controleren, monitoren, presteren, onafhankelijkheid en kritisch denken. Vanzelfsprekend heeft een viroloog te maken met vaste beroepscompetenties die aangeleerd worden tijdens de studie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als viroloog

Het arbeidsmarktperspectief van een viroloog is goed te noemen, mede doordat het een zware opleiding betreft en er niet veel virologen zijn. Daarnaast kan je als viroloog in verschillende vakgebieden komen te werken en zal het verkrijgen van een baan geen enkel probleem zijn. Als viroloog zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden mede doordat je universitair opgeleid bent en een managementfunctie tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is het denkbaar dat een viroloog vroeg of laat zal promoveren als wetenschapper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris viroloog

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep omdat je werkzaam kan zijn voor verschillende soorten bedrijven in verschillende branches. Het salaris als viroloog kan nogal verschillend zijn, maar over het algemeen zal het salaris van een viroloog tussen de 3000 en 6000 euro bruto per maand bedragen afhankelijk van leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Viroloog

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Viroloog, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Viroloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Viroloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Viroloog.

Mijnzzp.nl