Kleuterleidster

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kleuterleidster
Werken als kleuterleidster
Kleuterschool of basisschool
Wat doet een kleuterleidster:
Leraar Basisonderwijs:
Opleidingen tot kleuterleidster
Bedrijven waar een kleuterleidster werkzaam kan zijn
Competenties kleuterleidster
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleuterleidster
Arbeidsvoorwaarden en salaris kleuterleidster
Eigen bedrijf starten als Kleuterleidster
Boekhoudprogramma vergelijken Kleuterleidster

Beroep kleuterleidster

Een kleuterleidster is een leerkracht, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met de opvang van peuters in de leeftijd tussen de drie en zes jaar. Een kleuterleidster is werkzaam binnen het basisonderwijs en zal peuters in groep één en twee onderwijzen en opvangen. Kleuterleidsters zijn belangrijk voor de algemene ontwikkeling van peuters, omdat kleuterleidsters sterk bijdragen aan de eerste ontwikkelfase van peuters op verschillende gebieden, zoals motorisch, taalkundig, creativiteit, intellectueel en op sociaal gebied. Ook zijn het de kleuterleidsters die een belangrijke bijdragen leveren aan de eerste reken- en taalvaardigheden van peuters. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kleuterleidster het beste omschrijven als het spelenderwijs bijbrengen van onderwijs aan peuters, inclusief het bijbrengen van algemene sociale vaardigheden. Andere werkzaamheden zijn het bijhouden van alle vorderingen en het overleggen met de ouders of de verzorgers van peuters. Een kleuterleidster kan ook te maken hebben met andere specialisten als peuters problemen ondervinden bij hun algemene ontwikkeling. Als kleuterleidster ben je dus ook verantwoordelijk voor het observeren van kleuters, zodat mogelijke problemen in een vroeg stadium aangepakt kunnen worden. Een kleuterleidster is verantwoordelijk voor het opvangen van peuters, inclusief het bieden van passende speel-leeractiviteiten, die gericht zijn op de algemene ontwikkeling van peuters. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen, liedjes zingen, (taal-)spelletjes en aan creatieve werkvormen. Het beroep kleuterleidster is een mooi beroep, echter is het ook een beroep waarbinnen je grote verantwoordelijkheden zal dragen, omdat je met peuters te maken hebt. Over het algemeen zijn het voornamelijk vrouwen die werkzaam zijn als kleuterleidster. Binnen Nederland bestaan er geen speciale kleuterscholen. Een kleuterleidster is dus gewoon werkzaam als leerkracht binnen het basisonderwijs.

Werken als kleuterleidster

Een kleuterleidster is dus verantwoordelijk voor het opvangen, begeleiden, onderwijzen en sociaal ontwikkelen van peuters. De kleuterleidster zal onderwijs bieden op verschillende gebieden, die bijdragen aan de algemene pedagogische ontwikkeling van peuters. Dit doet een kleuterleidster door het bieden van verschillende speel-leeractiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan het leren fietsen op een driewieler, het vertellen van verhaaltjes, het samen zingen, het samen dansen, het samen spelen en het leren tekenen. Het spelen is voor peuters belangrijk, omdat het spelen voor een belangrijk deel bijdraagt in de sociale ontwikkeling, de creativiteit, de fantasie en het probleemoplossend vermogen van peuters. Binnen het kleuteronderwijs is er niet alleen aandacht voor het spelen, omdat kleuteronderwijs ook gericht is op de eerste taalontwikkeling van peuters. De meeste kleuterleidster hebben ook te maken met logopedisten, die kleuters logopedisch screenen op mogelijke logopedische problemen. Binnen de kleuterklas is het belangrijk dat peuters zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen. Kleuters worden over het algemeen niet gezien als leerling, omdat er pas sprake is van leerlingen als de kleuters doorgroeien tot groep drie. Vanaf groep drie krijgen peuters voor het eerste te maken met een echte klas waarbij de leerlingen aan een tafel moeten zitten. Binnen de kleutergroepen zitten de peuters in de meeste gevallen in een kringopstelling.

Kleuterschool of basisschool

In Nederland bestaat er tegenwoordig geen kleuterschool meer. De éérste en tweede groep van de basisschool zijn voor de peuters bedoeld, waarna ze doorstromen naar groep drie van de basisschool. In vroegere dagen, tot 1984 was er binnen Nederland ook een aparte opleiding tot kleuterleidster, maar tegenwoordig zal een kleuterleidster dezelfde opleiding moeten volgen als andere leerkrachten binnen het basisonderwijs. Wanneer een leerkracht in het speciale onderwijs wil gaan werken zal er nog een extra opleiding genoten moeten worden.

Wat doet een kleuterleidster:

Leraar Basisonderwijs:

Opleidingen tot kleuterleidster

Wie een carrière ambieert als kleuterleidster op een basisschool zal de lerarenopleiding basisonderwijs (PABO) op Hbo-niveau moeten volgen. De lerarenopleiding zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen, maar er zijn ook mogelijkheden voor een verkorte opleiding mits je over de juiste vooropleidingen beschikt. Ook kennen wij tegenwoordig de opleiding tot onderwijsassistent op Mbo-niveau vier die gevolgd kan worden, maar beperkte bevoegdheden zal opleveren als onderwijzer. Er zijn ook andere opleidingen op Mbo-niveau te volgen zoals de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Deze opleidingen zijn gericht op het opvangen van peuters in de bekende peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp kleuterleidster krijg je ook te maken met het bijhouden van de administratie. Voor de administratie en boekhouding kun je het beste gebruikmaken van een compleet boekhoudpakket.

Bedrijven waar een kleuterleidster werkzaam kan zijn

Een kleuterleidster is werkzaam binnen het basisonderwijs. Wil je als kleuterleidster werken op een basisschool dan zul je de lerarenopleiding moeten afronden of de opleiding onderwijsassistent. Een onderwijsassistent beschikt wel over minder bevoegdheden, omdat een onderwijsassistent niet aangemerkt kan worden als leerkracht. Als je voor een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal wil werken is een Mbo-opleiding op niveau vier voldoenden.

Competenties kleuterleidster

De belangrijkste competentie van een kleuterleidster is dat je het leuk vindt om met peuters te werken. Daarnaast moet een kleuterleidster over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Een andere belangrijke competentie is je communicatieve vaardigheid, omdat een kleuterleidster met veel verschillende peuters, ouders en verzorgers te maken krijgt. Daarnaast zal je behoorlijk creatief moeten zijn, omdat je vaak samen aan het knutselen bent met de peuters. Algemeen belangrijke woorden zijn waakzaamheid, energie, controleren, monitoren, motiveren, inspireren, ondersteunen, zorgzaamheid, plannen en organiseren. Omdat een kleuterleidster een leerkracht is moet je ook beschikken over didactische vaardigheden. Met andere woorden is een kleuterleidster ook een onderwijskundige.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleuterleidster

Het arbeidsmarktperspectief van een kleuterleidster is goed te noemen. De meeste kleuterleidster hebben geen enkele moeite om werk te vinden. Daarnaast is het zo dat een kleuterleidster met een afgeronde lerarenopleiding op verschillende manieren werkzaam kan zijn binnen het onderwijs. De doorgroeimogelijkheden van een kleuterleidster zijn over het algemeen wel beperkt. In de meeste gevallen zal een leerkracht moeten beschikken over aanvullende opleidingen om door te kunnen groeien binnen het onderwijs.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kleuterleidster

Als kleuterleidster zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en vastgesteld in de cao. Het onderwijs kent diverse belangenbehartigers die zich inzetten voor het onderwijs, zoals de algemene onderwijsbond. Het salaris als kleuterleidster wordt vastgesteld aan de hand van vaste schalen die gebruikt worden in het onderwijs. Maar ook de ervaring en dienstjaren spelen een belangrijk factor voor het vaststellen van het salaris. Het salaris als kleuterleidster zal doorgaans tussen de 3800 en 5800 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van de soort school, diploma's, leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Kleuterleidster

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kleuterleidster, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kleuterleidster

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kleuterleidster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kleuterleidster.

Mijnzzp.nl