Ergotherapeut
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep ergotherapeut
• Werken als ergotherapeut
• Wat doet een ergotherapeut?
• De vijf werkgebieden van een ergotherapeut zijn:
• Beroepsfilm ergotherapeut:
• Opleiding tot ergotherapeut:
Opleidingen tot ergotherapeut
Bedrijven waar een ergotherapeut werkzaam kan zijn
Competenties ergotherapeut
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ergotherapeut
Arbeidsvoorwaarden en salaris ergotherapeut
Eigen bedrijf starten als Ergotherapeut
Boekhoudprogramma vergelijken Ergotherapeut
Beroep ergotherapeut
Een ergotherapeut helpt mensen die door een ziekte, handicap of psychische beperking niet meer goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. De kerntaak van een ergotherapeut richt zich specifiek op de betreffende persoon, zijn omgeving, de dagelijkse activiteiten en de familie. Over het algemeen zullen de behandelingen die een ergotherapeut geeft gericht zijn op zelfredzaamheid van mensen, zodat ze zich beter kunnen redden in het dagelijkse leven. Een ergotherapeut is geen arts, maar heeft een belangrijke ondersteunende rol in het verbeteren van de levenskwaliteit. Ergotherapeut is een paramedisch beroep dat mensen leert zo optimaal en zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren binnen hun eigen woonomgeving of werkomgeving. Als mensen lichamelijke of psychische klachten hebben kunnen ze dus te maken krijgen met een ergotherapeut. Deze klachten hebben niet alleen betrekking op zware klachten omdat het ook om relatief gezien simpele klachten kan gaan zoals het niet meer zelfstandig kunnen eten of aankleden. Het is de ergotherapeut die zal helpen met het vinden van een passende oplossing als dit mogelijk is. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een ergotherapeut het beste omschrijven als het helpen van mensen die om welke reden dan ook niet meer goed zelfstandig kunnen functioneren. Deze verminderde zelfstandigheid kan betrekking hebben op lichamelijke en psychische beperkingen of problemen. Als ergotherapeut is het ook je verantwoordelijkheid om mensen te adviseren en te trainen, zodat ze meer zelfredzaam worden binnen de mogelijkheden. Als ergotherapeut bestaan er weer verschillende aandachtsgebieden en werkvelden waarbinnen een ergotherapeut zich kan specialiseren zoals kinderen, ouderen, revalidatie, verstandelijk gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg.
Werken als ergotherapeut
Een ergotherapeut is dus een paramedicus en kan niet aangemerkt worden als arts. Als ergotherapeut kan je te maken krijgen met verschillende cliënten, die op verschillende manieren ondersteuning nodig hebben. De belangrijkste aandachtspunten van een ergotherapeut zijn over het algemeen de woonomgeving en de eventuele werkomgeving van cliënten. Vooral in huis zijn er veel maatregelen die genomen kunnen worden om mensen te helpen in hun dagelijks functioneren, zoals een traplift, steunen in de badkamer, het verwijderen van drempels, hulpmiddelen bij computergebruik en speciaal bestek om zelfstandig te kunnen eten. Ook het aanpassen van de keuken behoort over het algemeen tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken waarbij cliënten onder het aanrecht kunnen komen met de rolstoel om zelfstandig te kunnen koken. Een ergotherapeut zal over oplossingen intensief overleggen met de cliënt, de gemeente en andere betrokkenen. Ook het geven van trainingen kan een taak zijn van de ergotherapeut. Trainingen kunnen bijvoorbeeld gegeven worden op het gebied van het opnieuw leren aankleden of het gebruiken van bestek. Voor een ergotherapeut is het leveren van maatwerk belangrijk, omdat alle cliënten hun eigen beperkingen hebben. Zoals eerder aangegeven speelt ook de eventuele werkomgeving een belangrijke rol en kan het nodig zijn om daar aanpassingen door te voeren. Dit kunnen zijn een ander bureau, bureaustoel of andere aanpassingen, die helpen bij het dagelijks functioneren op de werkvloer. Het resultaat dat bereikt moet worden is dat iemand zo volwaardig mogelijk kan meedraaien in het dagelijks leven. Een ergotherapeut kan ook samenwerken met andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan ergonomen en aan jobcoaches.
Wat doet een ergotherapeut?
Een ergotherapeut is een therapeut, die zich zal richten op praktische oplossingen, zodat cliënten zo goed als mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Het beroep ergotherapeut verder niks te maken met ziektes, maar wel met de gevolgen van ziektes. Een ergotherapeut heeft over het algemeen wel te maken met verschillende medische specialisten en andere zorgmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan revalidatieartsen, avg-artsen, begeleiders, fysiotherapeuten en aan mantelzorgers. Ook kan een ergotherapeut te maken krijgen met leerkrachten als het kinderen betreft. Ze werken met mensen van alle leeftijden, variërend van kinderen tot ouderen, die fysieke, cognitieve, psychische of ontwikkelingsproblemen hebben. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een ergotherapeut:
- Evaluatie en beoordeling: Ergotherapeuten voeren uitgebreide evaluaties uit om de behoeften, capaciteiten en beperkingen van individuen te beoordelen. Ze kijken naar de fysieke mogelijkheden, cognitieve vaardigheden, emotionele en psychosociale factoren, evenals de omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van een persoon.
- Behandelplanning en interventie: Op basis van de evaluatie ontwikkelen ergotherapeuten een behandelplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van de persoon. Ze bieden individuele therapie en implementeren interventies die gericht zijn op het verbeteren van de zelfstandigheid en het functioneren in dagelijkse activiteiten. Dit kan het aanleren van nieuwe technieken, het trainen van fysieke vaardigheden, het gebruik van adaptieve hulpmiddelen en het aanpassen van de omgeving omvatten.
- Functionele training: Ergotherapeuten richten zich op het herstel, behoud of verbetering van de vaardigheden die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg (bijvoorbeeld aankleden, eten, wassen), huishoudelijke taken, werkgerelateerde activiteiten en vrijetijdsbesteding. Ze gebruiken verschillende therapeutische technieken en oefeningen om motorische, cognitieve en perceptuele vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren.
- Advies en aanpassingen: Ergotherapeuten verstrekken advies aan individuen en hun families over de beste manieren om activiteiten uit te voeren en omgevingen aan te passen om functionele beperkingen te compenseren. Ze kunnen aanpassingen aanbevelen, zoals ergonomische aanpassingen, hulpmiddelen, technologische ondersteuning of woningaanpassingen, om de onafhankelijkheid en veiligheid te vergroten.
- Educatie en training: Ergotherapeuten bieden educatie en training aan individuen, families en zorgverleners over de aard van de aandoening, behandeltechnieken, preventieve maatregelen en het gebruik van hulpmiddelen. Ze leren mensen hoe ze strategieën kunnen toepassen om hun dagelijkse activiteiten te verbeteren en om mogelijke risico's te vermijden.
- Samenwerking en overleg: Ergotherapeuten werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, logopedisten, artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers, om een holistische zorgbenadering te bieden. Ze overleggen en coördineren de behandelingen en stellen gezamenlijke doelen om het functioneren en de kwaliteit van leven van individuen te verbeteren.
Het werk van een ergotherapeut kan plaatsvinden in verschillende zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, scholen, geestelijke gezondheidsinstellingen, particuliere praktijken en thuiszorg.
De vijf werkgebieden van een ergotherapeut zijn:
- Revalidatietherapie.
- Ontwikkelingsstoornis.
- Fysieke revalidatie.
- Geestelijke gezondheidszorg.
- Geriatrie (medisch specialisme).
Beroepsfilm ergotherapeut:
Opleiding tot ergotherapeut:
Opleidingen tot ergotherapeut
Wie een carrière ambieert als ergotherapeut zal een Hbo-opleiding ergotherapie moeten volgen die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. De opleiding ergotherapie is niet op alle Hbo-scholen te volgen en is over het algemeen een voltijdopleiding. Tijdens deze opleiding is er onder andere aandacht voor ergotherapie dicht bij huis, het langer thuis laten wonen van ouderen, fysiotherapie en het deelnemen aan dagelijkse activiteiten. Tijdens het derde en vierde jaar zal je over het algemeen verschillende keren stage lopen om praktijkervaring op te doen. Zie voor meer informatie ook de beroepen arbospecialist en activiteitenbegeleider. Er is overigens ook een beroepsvereniging voor ergotherapeuten waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden volgens de richtlijnen van de Belastingdienst is nodig als ergotherapeut.
Bedrijven waar een ergotherapeut werkzaam kan zijn
Als ergotherapeut werk je over het algemeen voor bedrijven of instellingen die verbonden zijn met zorginstellingen, zoals een revalidatiecentrum, verzorgingshuis, ziekenhuis of een thuiszorgorganisatie. Een ergotherapeut kan ook werkzaam zijn binnen het speciaal onderwijs. Daarnaast kan een ergotherapeut werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn redelijk veel ergotherapeuten, die beschikken over een eigen ergo-praktijk. Dit betreft vaak ergotherapeuten, die ook werkzaam kunnen zijn als consultant.
Competenties ergotherapeut
Als ergotherapeut moet je een creatief persoon zijn om de juiste oplossingen te kunnen realiseren die je cliënten kunnen helpen. Daarnaast moet je analytisch zijn zodat je snel tot de kernpunten weet door te breken. Maar ook het kunnen inleven in cliënten is zeer belangrijk omdat deze meestal veel meegemaakt hebben. Omdat je veel met mensen bezig bent zul je communicatief goed onderlegd moeten zijn. Als ergotherapeut werk je over het algemeen veel alleen en zal je dus zelfstandig moeten kunnen werken. Algemeen belangrijke woorden zijn wet- en regelgeving, kennis, overleggen, sensitiviteit, plannen, organiseren, behulpzaam, inzicht, analyseren, analytisch en geduld.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ergotherapeut
Het arbeidsmarktperspectief van een ergotherapeut is goed te noemen. Als ergotherapeut kan je voor verschillende soorten bedrijven en zorginstellingen werkzaam zijn. Daarnaast kan een ergotherapeut voor gemeentes werkzaam zijn. Als ergotherapeut is het verkrijgen van een baan meestal geen enkel probleem. De doorgroeimogelijkheden zijn over het algemeen sterk afhankelijk van de werkgever. Een leidinggevende functie behoort tot de mogelijkheden afhankelijk van de ervaring en je eigen competenties. Daarnaast kun je als ergotherapeut een eigen ergo-praktijk oprichten.
Arbeidsvoorwaarden en salaris ergotherapeut
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als ergotherapeut omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder ook niet van toepassing. Een Hbo-opgeleide ergotherapeut zal een salaris verdienen tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke opleidingen. Een zelfstandig werkende ergotherapeut kan doorgaans stukken meer verdienen, maar moet wel voldoende opdrachten binnen weten te halen.
Eigen bedrijf starten als Ergotherapeut
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ergotherapeut, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Ergotherapeut
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ergotherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ergotherapeut.
Mijnzzp.nl