Onderwijsassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep onderwijsassistent
Ondersteunende werkzaamheden als onderwijsassistent
Wat doet een klassenassistent precies
Taken van een onderwijsassistent:
Film: onderwijsassistent
Film: opleiding onderwijsassistent
Opleidingen tot onderwijsassistent
Bedrijven waar een onderwijsassistent werkzaam kan zijn
Competenties onderwijsassistent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderwijsassistent
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderwijsassistent
Eigen bedrijf starten als Onderwijsassistent
Boekhoudprogramma vergelijken Onderwijsassistent

Beroep onderwijsassistent

Een onderwijsassistent is verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden om leerkrachten te ontlasten bij hun werkzaamheden. Als onderwijsassistent kan je actief zijn binnen verschillende vormen van het onderwijs, zoals het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Daarnaast kan een onderwijsassistent werkzaam zijn binnen het volwassenenonderwijs. Veruit de meeste onderwijsassistenten zijn werkzaam binnen het basisonderwijs. De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn voornamelijk ondersteunend, zoals het leren aankleden, helpen opruimen, orde handhaven, het begeleiden van leerlingen en het samenstellen van lesmateriaal. De functie onderwijsassistent is de laatste jaren steeds populairder geworden en komt inmiddels op veel scholen voor. Ook administratieve werkzaamheden kunnen tot het takenpakket behoren van een onderwijsassistent. Een onderwijsassistent krijgt zijn of haar taken van de leerkrachten en voert deze taken vervolgens zelfstandig uit. Over het algemeen moeten deze verschillende werkzaamheden als eenvoudig en routinematig aangemerkt worden. Een andere benaming voor onderwijsassistent kan ook zijn klassenassistent, afhankelijk van de school, waarbinnen de onderwijsassistent werkzaam is. Het zijn de onderwijsassistenten, die leerkrachten ondersteunen door het uit handen nemen van verschillende werkzaamheden. Een onderwijsassistent is niet alleen verantwoordelijk voor verzorgende taken, omdat een onderwijsassistent leerlingen ook extra uitleg kan geven als ze bepaalde leerstof niet begrijpen. Een belangrijk verschil tussen een onderwijsassistent en leraar is dat de onderwijsassistent geen lesbevoegdheid heeft. Als een onderwijsassistent zelf les wil geven moet deze een lerarenopleiding volgen en afronden. Als onderwijsassistent ben je dus een belangrijke steun voor leraren op verschillende gebieden, maar geef je zelf geen les.

Ondersteunende werkzaamheden als onderwijsassistent

Een onderwijsassistent is dus verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaam om leerkrachten te ontlasten. Over het algemeen zal een onderwijsassistent werkzaam zijn binnen basisscholen en dus veel samenwerken met verschillende leraren basisonderwijs. Over het algemeen zal een onderwijsassistent daar ingezet worden waar dat nodig is. Het is in de meeste gevallen zo dat je geen vaste klas of groep hebt als onderwijsassistent. Net zo als leerkrachten krijgt een onderwijsassistent ook les in pedagogiek, didactiek en in ontwikkelingspsychologie. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een onderwijsassistent alleen verantwoordelijk is voor facilitaire werkzaamheden. Een onderwijsassistent is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het houden van kringgesprekken en het bijhouden van de voortgang van de verschillende leerlingen. Daarnaast zijn de meeste onderwijsassistenten verantwoordelijk voor het organiseren van groepsactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een dierentuin of aan het organiseren van verschillende spelletjes. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het extra uitleggen van leerstof aan leerlingen, als die moeite hebben met bepaalde leerstof. Dit heeft meestal betrekking op rekenen, Nederlands, Engels of burgerschap.

Wat doet een klassenassistent precies

De taken en verantwoordelijkheden van een klassenassistent kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften van de school, de klas en de individuele leerlingen. Over het algemeen omvat het werk van een klassenassistent echter de volgende aspecten:

  • Ondersteuning van individuele leerlingen: Een klassenassistent kan werken met individuele leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zoals kinderen met speciale behoeften, leerproblemen of gedragsproblemen. Ze bieden extra begeleiding, beantwoorden vragen, helpen bij opdrachten en ondersteunen de leerlingen bij het begrijpen van de lesstof.
  • Groepsactiviteiten en begeleiding: Klassenassistenten helpen bij het organiseren en begeleiden van groepsactiviteiten, zoals groepswerk, educatieve spellen of buitenschoolse activiteiten. Ze assisteren de leraar bij het handhaven van de discipline en het creëren van een positieve leeromgeving.
  • Voorbereiden van lesmateriaal: Klassenassistenten kunnen helpen bij het voorbereiden van lesmateriaal, zoals het kopiëren van werkbladen, het verzamelen van benodigde materialen of het opzetten van audiovisuele apparatuur.
  • Administratieve taken: Ze kunnen ook betrokken zijn bij administratieve taken, zoals het bijhouden van aanwezigheidslijsten, het organiseren van documenten of het voorbereiden van rapporten.
  • Observatie en rapportage: Klassenassistenten kunnen de ontwikkeling en het gedrag van individuele leerlingen observeren en relevante informatie rapporteren aan de leraar of het zorgteam. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen of het evalueren van de voortgang van de leerlingen.

Het doel van een klassenassistent is om de leraar te ondersteunen, de leerlingen te helpen bij hun leerproces en een positieve en inclusieve leeromgeving te bevorderen. Door hun aanwezigheid en ondersteuning dragen klassenassistenten bij aan het verbeteren van het onderwijs en het bieden van gepaste zorg aan de leerlingen.

Taken van een onderwijsassistent:

  • Het begeleiden van leerlingen.
  • Het inrichten van klaslokalen.
  • Het opruimen van klaslokalen.
  • Het observeren van leerlingen.
  • Het helpen aankleden van leerlingen.
  • Het bijhouden van leerlingenadministratie.
  • Het begeleiden bij opdrachten of huiswerk.
  • Het begeleiden van activiteiten.

Film: onderwijsassistent

Film: opleiding onderwijsassistent

Opleidingen tot onderwijsassistent

Voor de functie onderwijsassistent bestaan er tegenwoordig een Mbo-opleiding onderwijsassistent op niveau vier van ongeveer drie jaar en een hbo-opleiding associate degree tot lerarenondersteuner van ongeveer twee jaar. De titel associate degree geeft ook mogelijkheden tot een volwaardige lerarenopleiding. Om toegelaten te worden voor de hbo-opleiding associate degree moet je minimaal over een Mbo-diploma niveau vier beschikken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp onderwijsassistent, dan is het tevens belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je gebruikmaken van online boekhoudsoftware. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar voor zzp'ers.

Bedrijven waar een onderwijsassistent werkzaam kan zijn

Als onderwijsassistent werk je hoofdzakelijk voor basisscholen, maar kun je ook zeker werkzaam zijn in het volwassenenonderwijs. Met een afgeronde hbo-opleiding tot lerarenondersteuner ben je over het algemeen breder inzetbaar dan alleen met een Mbo-opleiding onderwijsassistent.

Competenties onderwijsassistent

Als onderwijsassistent moet je het in de eerste plaats leuk vinden om met kinderen te werken. Daarnaast moet je als onderwijsassistent een groot verantwoordelijkheidsgevoel bezitten en goed kunnen communiceren. Maar ook inlevingsvermogen en flexibiliteit zijn belangrijke competenties. Net zoals het goed kunnen samenwerken met collega's, zoals leraren. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, sociaal, creativiteit, luisteren, motiveren, inspireren, monitoren, controleren, plannen, organiseren en coachen. Ondanks dat een onderwijsassistent niet over onderwijsbevoegdheid beschikt is het wel belangrijk dat je over didactische vaardigheden beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderwijsassistent

Het arbeidsmarktperspectief van een onderwijsassistent is goed te noemen, omdat de laatste jaren onderwijsassistenten steeds vaker ingezet worden binnen het onderwijs. Het is wel belangrijk om over de juiste opleidingen te beschikken, zoals de Mbo-opleiding onderwijsassistent. De doorgroeimogelijkheden van een onderwijsassistent moeten gezien worden in het volgen van de hbo-opleiding associate degree tot lerarenondersteuner en het eventueel volgen van een volwaardige lerarenopleiding, zodat je zelf les mag geven. Binnen het onderwijs is het doorgroeien zonder de juiste papieren over het algemeen niet mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderwijsassistent

Als onderwijsassistent zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en vastgesteld in de cao. Het onderwijs kent diverse belangenbehartigers die zich inzetten voor het onderwijs, zoals de algemene onderwijsbond. Het salaris als onderwijsassistent wordt vastgesteld aan de hand van vaste schalen. Maar ook de ervaring en dienstjaren zijn een belangrijke factor voor het vaststellen van het salaris. Het salaris als onderwijsassistent zal doorgaans tussen de 2100 en 3600 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van diploma's, leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Onderwijsassistent

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Onderwijsassistent, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Onderwijsassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderwijsassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Onderwijsassistent.

Mijnzzp.nl