Groothandelaar (horecasector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep groothandelaar (horecasector)
Wat doet een groothandelaar gericht op de horecasector
Inkopen doen zelfbedieningsgroothandel
Kennis horeca groothandel
Groothandel horeca
Film: Horecagroothandel:
Opleidingen tot groothandelaar
Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn
Competenties groothandelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar
Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (horecasector)
Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (horecasector)

Beroep groothandelaar (horecasector)

Een horeca groothandel is een commerciële onderneming die zich richt op horecaondernemers. Horeca groothandels worden ook wel aangemerkt als zelfbedieningsgroothandel. Een zelfbedieningsgroothandel is een warenhuis voor ondernemers. Het belangrijkste verschil met gebruikelijke winkels is dat de artikelen en goederen groot ingekocht kunnen worden. Een ander belangrijk verschil is dat particulieren niet terechtkunnen bij een groothandel. Omdat horeca groothandels regelmatig te maken hebben met grote bestellingen en vaste klanten bezorgen de meeste horeca groothandels. De horeca branche kent verschillende groothandels, die gericht kunnen zijn op verschillende vakgebieden en specialisaties of deze gecombineerd hebben. De meeste horeca groothandels verkopen dranken, etenswaren, koel- en diepvriesproducten, rookwaren, groente en fruit en non-food artikelen, zoals servies, bestek, glaswerk, tafellakens, verlichting en horecamachines. Daarnaast bestaan er gespecialiseerde horeca groothandelsbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan wijngroothandels, visgroothandels en aan groothandels, die zich richten op professionele horeca keukens. De keukens die gebruikt worden in de horeca zijn niet te vergelijken met gewone keukens, omdat de eisen die gesteld worden aan horecakeukens veel strenger zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ergonomie, het onderhoud en aan de hygiëne-eisen. Het goed kunnen schoonmaken van keukens is binnen de horeca belangrijk. Daarom zijn horecakeukens in de meeste gevallen gemaakt van roestvast staal, omdat dit makkelijk schoon te maken is en duurzaam is in gebruik. Ook op het gebied van horecakeukens bestaan er veel groothandels, die gebruikte en nieuwe machines verkopen. Een professionele horecakeuken is niet goedkoop en kan zeer uitgebreid zijn. Het beroep groothandelaar moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een groothandelaar binnen de horeca op diverse manieren werkzaam kan zijn.

Wat doet een groothandelaar gericht op de horecasector

Over het algemeen zal een groothandelaar werkzaam zijn als ondernemer of als bedrijfsleider. Als horeca groothandelaar heb je te maken met professionele horecaondernemers, die inkopen doen. Het inkopen doen kan betrekking hebben verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan groente, fruit, wijn, vis, vlees, keukens, machines, serviesgoed en aan tafellakens. Zoals eerder omschreven bestaan er ook horeca groothandels die zich richten op professionele keukenapparatuur. In dat geval zal een groothandelaar meestal werkzaam zijn als handelaar. Handelaren die zich richten op keukenapparatuur verkopen niet alleen nieuwe keukenapparatuur. Denk ook aan het inkopen van keukenapparatuur van ondernemers die failliet gegaan zijn. Er zijn redelijk veel horecaondernemers, die gebruikte keukenapparatuur kopen vanwege de kosten. Denk bijvoorbeeld aan startende bakkers, die gebruikmaken van gerenoveerde ovens. Als horeca groothandelaar zal je over het algemeen veel te maken hebben met restauranthouders, restaurant managers, hoteliers, cateringbeheerders en uitbaters die inkopen komen doen. Het grote voordeel van horeca groothandels is het ruime aanbod van producten en de kwaliteit. De meeste horeca groothandels beschikken tegenwoordig ook over een eigen webshop, waarbinnen alle producten aangeboden worden. Ook via de webshop is het in de meeste gevallen alleen mogelijk om inkopen te doen als ondernemer.

Inkopen doen zelfbedieningsgroothandel

Binnen de horeca is het niet ongebruikelijk dat chef-koks zelf hun inkopen doen bij de groothandel. De meeste chef-koks weten precies waar de beste producten te halen zijn. In sommige gevallen doen chef-koks ook inkopen op de markt als het om specifieke producten gaat. Het is niet zo dat alle horecamedewerkers zelf gaan winkelen voor hun inkoop, omdat de meeste horeca groothandels de producten afleveren en strikte afspraken hebben gemaakt over de gewenste hoeveelheden en kwaliteit. Dit kan wel per horecaondernemer verschillen, omdat de betere restaurants zeer kritisch zijn op de inkopen. Er zijn ook horecaondernemers die kiezen voor streekproducten, die niet zomaar bij de groothandel te vinden zijn. In dat geval worden er meestal afspraken gemaakt met lokale akkerbouwers en zuivelboerderijen. De meeste horecaondernemer doen wel hun inkopen bij de groothandel.

Kennis horeca groothandel

De meeste horeca groothandelaren bieden ook kennis aan en niet alleen producten. Denk bijvoorbeeld aan demonstratie medewerkers die nieuwe producten demonstreren, en aan horeca groothandelaren die hun klanten meenemen naar een wijnboer. Relatiebeheer speelt binnen de horeca net zo als binnen andere branches een belangrijke rol. Over het algemeen zal een horeca groothandelaar ook gebruikmaken van vertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van nieuwe klanten. De horecasector is een grote branche, waarbinnen veel verschillende ondernemers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan cafetaria's, broodjeszaken, pizzabakkers en aan caféhouders, die allemaal afhankelijk zijn van de groothandel. Het zijn de vertegenwoordigers, die deze verschillende horecaondernemer bezoeken.

Groothandel horeca

Een groothandel in de horeca is een bedrijf dat zich specialiseert in het leveren van diverse producten en benodigdheden aan de horecasector. Ze fungeren als tussenpersoon tussen fabrikanten, producenten en leveranciers van voedsel, dranken, apparatuur, meubilair en andere benodigdheden, en de horecaondernemingen, zoals restaurants, cafés, hotels, cateringbedrijven en andere eet- en drinkgelegenheden. De groothandel in de horeca biedt een breed scala aan producten en kan diensten aanbieden zoals:

  • Voedsel en dranken: Ze leveren een verscheidenheid aan verse, bevroren en verpakte voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, groenten, zuivelproducten, bakkerijproducten, dranken, alcoholische dranken en meer.
  • Keukenapparatuur en benodigdheden: Groothandels in de horeca kunnen ook keukenapparatuur, kookgerei, serviesgoed, bestek en andere benodigdheden leveren die nodig zijn voor de dagelijkse werking van een professionele keuken.
  • Schoonmaak- en hygiëneproducten: Ze kunnen ook schoonmaak- en hygiëneproducten leveren, zoals reinigingsmiddelen, toiletpapier, handzeep, wegwerpartikelen en meer.
  • Meubilair en interieurartikelen: Sommige groothandels bieden ook meubilair en interieurartikelen voor de horecasector, zoals tafels, stoelen, decoratieve items en andere inrichtingsartikelen.

Groothandels in de horeca werken vaak samen met horecaondernemingen om hun specifieke behoeften te begrijpen en op maat gemaakte oplossingen te bieden. Ze kunnen producten op grote schaal inkopen, opslaan en distribueren naar de horecaklanten, vaak met een snelle en efficiënte levering.

De groothandel in de horeca speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de horecasector door ervoor te zorgen dat horecaondernemingen toegang hebben tot hoogwaardige producten en benodigdheden die nodig zijn voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Film: Horecagroothandel:

Opleidingen tot groothandelaar

Er bestaan verschillende geschikte opleidingsmogelijkheden tot groothandelaar. Over het algemeen zal een hbo-opleiding richting management en ondernemerschap raadzaam zijn. Een andere opleiding op Hbo-niveau is ook denkbaar. Vanzelfsprekend kan een horeca groothandelaar op verschillende manieren werkzaam zijn, waardoor ook een geheel andere opleiding tot de mogelijkheden behoort. Een handelaar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een opleiding bedrijfskunde. De inhoudelijke werkzaamheden zullen in de meeste gevallen bepalen welke opleiding het meest geschikt is. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Een horeca groothandelaar zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een horeca groothandelaar werkzaam is als franchisenemer. In alle andere gevallen zal een groothandelaar aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider, die de leiding heeft over een groothandel. Het is denkbaar dat een horeca groothandelaar aangemerkt kan worden als internetondernemer.

Competenties groothandelaar

De belangrijkste competentie van een horeca groothandelaar is dat je beschikt over branchekennis en productkennis. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je meestal te maken hebt met verschillende leveranciers, accountmanagers, verkoopmedewerkers en klanten. Ook algemene managementvaardigheden zijn in de meeste gevallen belangrijk. Een andere belangrijke competentie is het kunnen onderhandelen. Het onderhandelen zal als horeca groothandelaar veel voorkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn netwerken, voorraadbeheer, logistiek, kwaliteit, plannen, organiseren en financieel management.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een groothandelaar is niet echt van toepassing, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar ook in loondienst werkzaam zijn als bedrijfsleider. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De doorgroeimogelijkheden van een groothandelaar moeten gezien worden in het mogen aansturen van een belangrijke vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een horeca groothandelaar zal in de meeste gevallen onder de cao groothandel en horecaproducten vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een horeca groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring een salaris verdienen tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de meeste groothandelaars te maken hebben met een bonusregeling, waardoor het salaris hoger kan uitvallen. Dit is meestal sterk afhankelijk van de behaalde jaaromzet.

Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (horecasector)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groothandelaar (horecasector), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (horecasector)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groothandelaar (horecasector) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groothandelaar (horecasector).

Mijnzzp.nl