Stratenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep stratenmaker
Werken als allround stratenmaker
Het beroep stratenmaker is niet voor iedereen geschikt
Levensduur nieuwe bestrating
Verschillende soorten sierbestrating
Beroepsrisico's stratenmaker:
Stratenmakers gereedschap
Beroepsfilm stratenmaker:
Opleidingen tot stratenmaker
Bedrijven waar een stratenmaker werkzaam kan zijn
Competenties stratenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stratenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris stratenmaker
Eigen bedrijf starten als Stratenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Stratenmaker

Beroep stratenmaker

Een stratenmaker is verantwoordelijk voor het aanleggen van straten, stoepen, pleinen of tuinen door middel van bestrating. Als stratenmaker is het belangrijk dat je beschikt over vakinhoudelijke kennis van ondergronden, omdat je te maken kan krijgen met verschillende ondergronden. Daarnaast is het als stratenmaker belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis van de verschillende legpatronen, omdat niet alle klinkers en tegels op dezelfde manier gelegd worden. De meeste bestrating die een stratenmaker aanlegt komt op een zandbed te liggen, die eerst stevig verdicht wordt door middel van een trilmachine. Als een stratenmaker de ondergrond niet verdicht is de kans groot dat de bestrating na het leggen zal verzakken. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden als stratenmaker is het mooi vlak kunnen werken. Als de ondergrond niet goed vlak gemaakt is komen de klinkers of tegels niet vlak te liggen. Als stratenmaker ben je meestal voor een aannemer of bestratingsbedrijf werkzaam, die openbare wegen en/of terreinen voorzien van bestrating. Daarnaast kan een stratenmaker tuinen en dergelijke bestraten. Het beroep stratenmaker is een mooi beroep, omdat je verantwoordelijk bent voor het maken van zichtwerk. Met andere woorden zijn de resultaten meteen zichtbaar voor iedereen. Een mooie bestrating, die op een goede manier is aangelegd, is dan ook in de meeste gevallen een echte aanwinst voor een tuin of ander soort omgeving. Het beroep stratenmaker moet gezien worden als een echt ambacht, omdat het netjes aanleggen van bestrating om de nodige kennis en ervaring vraagt. Als stratenmaker is het belangrijk om op de arbeidsomstandigheden te letten, omdat het beroep stratenmaker aangemerkt kan worden als zwaar beroep. Stratenmakers hebben tegenwoordig wel steeds vaak moderne hulpmiddelen tot hun beschikking. De meeste stratenmakers werken binnen een ploeg van stratenmakers.

Werken als allround stratenmaker

Een stratenmaker is dus aan te merken als ambachtsman, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende bestratingswerkzaamheden. Ondanks dat het beroep stratenmaker aan te merken is als mooi beroep is het ook een lichamelijk zwaar beroep. Vandaag de dag kunnen stratenmakers gebruikmaken van moderne machines of uitvindingen, die bedoeld zijn om de werkzaamheden van een stratenmaker te verlichten. Helaas moeten er nog steeds erg veel werkzaamheden met de hand verricht worden, waardoor het beroep stratenmaker nog steeds een zwaar beroep is. De persoonlijke gereedschappen die een stratenmaker gebruikt voor zijn werkzaamheden zijn onder andere knielappen, straathamer, moker, draad, draadpennen, meetband, krijt, waterpas en een afreibalk. Een stratenmaker zal voor zijn werkzaamheden gebruikmaken van verschillende machines, zoals een knipmachine, trilmachine en een laser. Een lazer gebruikt een stratenmaker om grotere oppervlaktes op de juiste hoogte te kunnen uitzetten. Daarnaast kan een stratenmaker gebruikmaken van een shovel of een minikraan om materialen, zoals klinkers en zand, te kunnen vervoeren, afhankelijk van de werkzaamheden.

Het beroep stratenmaker is niet voor iedereen geschikt

Het beroep stratenmaker zal bij je moeten passen, omdat het werken als stratenmaker aan te merken is als zware arbeid. Dit heeft niet alleen betrekking op de fysieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan de weersomstandigheden die de werkzaamheden extra zwaar kunnen maken. Er zijn veel verschillende soorten bestrating en bestratingsverbanden waarmee een stratenmaker te maken kan krijgen. Bijna iedere steenvorm heeft wel zo zijn eigen verband. In het algemeen is een stratenmaker verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het maken van trottoirs met tegels, het maken van straten met gebakken en/of betonklinkers, het aanleggen van terrassen, het aanleggen van wandelpaden en voor het aanleggen van opritten. De meeste stratenmakers maken ook gebruik van een opperman. De opperman is verantwoordelijk voor het tijdig aanvullen van alle werkmaterialen. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een stratenmaker ook te maken hebben met grondwerkers of buizenleggers.

Levensduur nieuwe bestrating

Bestrating gaat lang mee als de bestrating vakkundig aangelegd is door de stratenmaker. Een goede stratenmaker weet precies hoe bestrating op de juiste manier aangebracht moet worden om problemen te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat er voldoende zand onder de stenen ligt en dat het zand goed verdicht is. Als één van beide niet goed gedaan is zal het eindresultaat teleurstellend zijn, of gaat de bestrating na verloop verzakken. Daarnaast is het zo dat het gebruik van bestrating direct invloed heeft op de aanlegmethode en alle voorbehandelingen. Bestrating van een oprit moet bijvoorbeeld extra goed verdicht worden, omdat er anders snel rijsporen ontstaan in de bestrating. Een andere belangrijk punt kan zijn dat bestrating snel water moeten kunnen afvoeren in de bodem. Het snel afvoeren van veel water in de bodem is alleen mogelijk als er voldoende zand is aangebracht onder de bestrating.

Verschillende soorten sierbestrating

Sierbestrating is er in veel verschillende soorten en maten. De meeste sierbestrating kan in verschillende verbanden gelegd worden. Enkele verbanden zijn wildverband, molenvlak, hoekverband, blokverband, elleboogverband en halfsteensverband. Het is echter wel zo dat niet iedere steen in alle verbanden gelegd kan worden. Als iemand een bepaald verband in gedachten heeft, beperkt dit de keuze van sierbestrating. Ook het gebruik van sierbestrating kan een beperking inhouden van de soort sierbestrating. Zo kunnen bepaalde tegels of klinkers voor een oprit minder geschikt zijn. Ook zal er voor een oprit meer zand nodig zijn en moet het zand goed getrild worden. Daarnaast is een goede opsluiting van de bestrating bij een oprit erg belangrijk. Het laten bestraten wordt tegenwoordig allang niet meer alleen uitgevoerd om praktische redenen. Zo is het bestraten van een tuin met mooie sierbestrating een aanvulling op het woongenot. Er zijn tegenwoordig veel soorten sierbestrating te verkrijgen. Het bestraten van een tuin is naast de praktische redenen dus ook gewoon mooi.

Beroepsrisico's stratenmaker:

  • Blootstelling uitlaatgassen voertuigen.
  • De fysieke belasting is aanzienlijk (te zwaar en verkeerd tillen).
  • Inademen van kankerverwekkende kwartsstof (zagen betonbanden en stenen).
  • Kans omvergereden te worden door verkeer.
  • Kans op gehoorschade.

Stratenmakers gereedschap

Stratenmakers maken gebruik van verschillende soorten gereedschap om hun werk efficiënt en nauwkeurig uit te voeren. Enkele veelvoorkomende gereedschappen die stratenmakers gebruiken, zijn:

  • Straathamer: Dit is een zware hamer met een platte kop aan de ene kant en een beitelvormige kop aan de andere kant. Het wordt gebruikt om stenen, tegels of klinkers in de grond te slaan en aan te passen. Stratenmakers maken ook gebruik van een rubberen hamer.
  • Steenknipper: Een steenknipper is een speciaal gereedschap dat wordt gebruikt door stratenmakers om stenen op maat te knippen. Het is een handmatig bediend werktuig dat het mogelijk maakt om stenen met precisie en gemak te snijden, waardoor ze passen in specifieke patronen.
  • Metselkoord: Een metselkoord wordt ook vaak gebruikt door stratenmakers bij bestratingswerkzaamheden. Het principe van het metselkoord blijft hetzelfde, namelijk het creëren van een rechte richtlijn voor het plaatsen van stenen, maar de toepassing ervan verschilt enigszins.
  • Waterpas: Een waterpas is een instrument dat wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat oppervlakken of lijnen horizontaal (waterpas) of verticaal (loodrecht) zijn. Stratenmakers gebruiken een waterpas om ervoor te zorgen dat de bestrating gelijk en vlak is.
  • Trilplaat: Een trilplaat is een machine die wordt gebruikt om de bestrating stevig aan te drukken en te verdichten. Het genereert trillingen die helpen om de bestrating op zijn plaats te houden en stabiliteit te bieden.
  • Meetlint: Een meetlint is essentieel voor het nauwkeurig meten van afstanden, lengtes en breedtes bij het plaatsen van stenen of tegels. Het helpt stratenmakers bij het bepalen van de juiste afmetingen en het uitzetten van de bestrating.
  • Bats: Stratenmakers gebruiken de bast veel om grondwerk ui te voeren. Er kan ook sprake zijn van machinaal grondverzet.
  • Randafwerking gereedschap: Om een nette afwerking te creëren langs de randen van de bestrating, maken stratenmakers gebruik van een diamantzaag.

Naast deze gereedschappen maken stratenmakers ook gebruik van beschermende uitrusting, zoals veiligheidsschoenen, kniebeschermers, handschoenen en veiligheidsbrillen, om zichzelf te beschermen tijdens het werk. Het juiste gebruik van deze gereedschappen en uitrusting is essentieel om veilig en efficiënt te kunnen werken als stratenmaker.

Beroepsfilm stratenmaker:

Opleidingen tot stratenmaker

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden van toepassing op het beroep stratenmaker. Naast het volgen van de Mbo-opleiding allround stratenmaker op niveau drie kan je bijvoorbeeld ook de hoveniersopleiding volgen, waarbinnen ruimte is voor het vak stratenmaker. De Mbo-opleiding allround stratenmaker zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en moet gezien worden als een praktijkopleiding, waarbij je veel zal samenwerken met een leermeester. Tijdens de opleiding tot stratenmaker leer je welke soorten bestratingen er allemaal zijn, zoals bakstenen, tegels, keien en natuursteen. Ook leer je de eigenschappen van deze materialen kennen. Een ander belangrijk punt binnen de opleiding is het leren herkennen van verschillende ondergronden waarmee een stratenmaker te maken kan krijgen. Tijdens de opleiding zal er ook veel aandacht zijn voor het leren lezen van werktekeningen, omdat dit belangrijk is als stratenmaker. Ook beroepsvorming maakt over het algemeen een belangrijk onderdeel uit van de opleiding, omdat beroepsvorming zo belangrijk is als stratenmaker. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende stratenmaker. Als stratenmaker kun je het beste gebruikmaken van een goed boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een stratenmaker werkzaam kan zijn

Een stratenmaker kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stratenmakersbedrijf, hoveniersbedrijf of aan een wegenbouwbedrijf. Afhankelijk van de soort werkgever is het denkbaar dat een stratenmaker ook andere werkzaamheden uitvoert dan alleen bestratingswerkzaamheden. In dat geval kan een stratenmaker wellicht ook gezien worden als hovenier. Het is ook mogelijk dat een stratenmaker werkzaam is als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Het beroep stratenmaker komt in de praktijk op verschillende manieren voor, echter zal de klassieke stratenmaker werkzaam zijn voor een stratenmakersbedrijf.

Competenties stratenmaker

De belangrijkste competentie van een stratenmaker is het op een gezonde en veilige manier kunnen werken. Het voorkomen van rugklachten of andere soorten klachten moet in alle gevallen voorop staan bij een stratenmaker. In zijn algemeenheid is veiligheid dan ook aan te merken als de belangrijkste competentie van een stratenmaker. Dit is ook de belangrijkste reden dat er tijdens de opleiding veel aandacht is voor de juiste beroepshouding. De beroepshouding heeft ook betrekking op de arbeidsomstandigheden. Omdat de meeste stratenmakers samenwerken met diverse collega's kan communicatie ook aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemene belangrijke woorden zijn energie, flexibiliteit, vakmanschap, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, plannen, organiseren en nauwkeurigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stratenmaker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide stratenmaker is over het algemeen erg goed te noemen. De meeste stratenmakersbedrijven staan te springen om goede stratenmakers. Daarnaast kan een stratenmaker voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Met andere woorden zal een goede stratenmaker over het algemeen geen enkele moeite hebben met verkrijgen van werk als stratenmaker. De doorgroeimogelijkheden als stratenmaker kunnen gezien worden in de functie ploegbaas of de functie assistent-uitvoerder. Welke doorstroommogelijkheden als stratenmaker precies van toepassing zullen zijn is over het algemeen afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Het worden van een assistent-uitvoerder is alleen mogelijk als je beschikt over de juiste opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stratenmaker

Als stratenmaker zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zoals omschreven in je cao. Een stratenmaker in loondienst verdient doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand afhankelijk van je opleiding, leeftijd en dienstjaren. Een zelfstandig werkende stratenmaker kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden. De meeste kleine zelfstandige stratenmakers nemen ook andere werkzaamheden aan, omdat het rondkomen van alleen straatwerk toch wel lastig kan zijn als zelfstandige. Als stratenmaker val je meestal onder de cao bouw & infra.

Eigen bedrijf starten als Stratenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stratenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Stratenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stratenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stratenmaker.

Mijnzzp.nl