Traiteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep traiteur
Wat doet een traiteur
Wat is het verschil tussen een traiteur, slager en kok
Film: op bezoek bij een slager-traiteur:
Opleidingen tot traiteur
Bedrijven waar een traiteur werkzaam kan zijn
Competenties traiteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als traiteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris traiteur
Eigen bedrijf starten als Traiteur
Boekhoudprogramma vergelijken Traiteur

Beroep traiteur

Een traiteur is een kok, cateraar en/of slager die zich gespecialiseerd heeft in het bereiden van dagverse maaltijden, zoals soepen, salades, sauzen, luxe hapjes en andere soorten maaltijden. Over het algemeen spreekt men ook wel van slager-traiteur, afhankelijk van de soort maaltijden die de traiteur maakt. Een traiteur maakt over het algemeen niet alleen gerechten of maaltijden, die in de winkel verkocht worden. Hij maakt bijvoorbeeld ook gerechten en/of maaltijden op bestelling voor klanten. Het beroep traiteur heeft dus ook raakvlakken met de cateringsbranche. Een belangrijk kenmerk van de traiteur is dat deze luxe en kwalitatief goede dagverse producten of maaltijden maakt. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een traiteur het beste omschrijven als het bereiden van kant-en-klaar maaltijden, die in de meeste gevallen een luxe uitstraling hebben. Een traiteur kan dus in veel gevallen aangemerkt worden als kok, omdat de traiteur gerechten maakt. Het beroep traiteur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat kant-en-klaar maaltijden ook door andere soorten horecagelegenheden gemaakt en verkocht kunnen worden. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat binnen een luxe broodjeszaak of lunchrooms ook kant-en-klaar maaltijden gemaakt en verkocht worden. Zoals eerder omschreven kan een traiteur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als slager. Het is niet zo dat alle slagers automatisch aangemerkt kunnen worden als traiteur, omdat niet alle slagers kant-en-klaar maaltijden bereiden voor klanten. In de meeste gevallen betreft dit de betere en luxere slagers. Een ander belangrijk kenmerk als we over het beroep traiteur spreken is dat de meeste kant-en-klaar maaltijden alleen op bestelling gemaakt worden. Het is dus niet zo dat een traiteur iedere dag dezelfde gerechten en/of maaltijden maakt, die zomaar te koop zijn.

Wat doet een traiteur

Een bekendere benaming voor het beroep traiteur is tegenwoordig ook wel cateraar. Ondanks dat veel mensen een traiteur zien als cateraar klopt dit niet helemaal. Een traiteur kan bijvoorbeeld ook alleen werkzaam zijn in een winkel en maaltijden bereiden en verkopen zonder dat de traiteur verantwoordelijk is voor de catering. Pas als een traiteur ook verantwoordelijk is voor het afleveren en opstellen van de gerechten kan er gesproken worden van een cateraar. Deze scheidslijn is vrij dun, echter is een cateraar verantwoordelijk voor meer werkzaamheden dan alleen het bereiden en verkopen van gerechten. Een andere belangrijk aanvulling op het beroep traiteur is dat de traiteur over het algemeen ook niet aangemerkt kan worden als thuiskok. Een traiteur zal gerechten niet op locatie bereiden. In alle gevallen is een traiteur wel verantwoordelijk voor het bereiden van dagverse kant-en-klare gerechten. Afhankelijk van de hapjes kan het voorkomen dat de gerechten op locatie nog opgewarmd moeten worden voordat ze geserveerd kunnen worden.

Wat is het verschil tussen een traiteur, slager en kok

Een traiteur, slager en kok werken allemaal met voedsel, maar op verschillende manieren. Een slager is bijvoorbeeld te vinden bij de bekende supermarkten of speciaalzaken en een kok werkt hoofdzakelijk in een restaurant. Een traiteur speciaalzaak is juist meer gericht op kant- en klare dagverse maaltijden en op de luxe catering voor particulieren of bedrijven. Een traiteur kan ook werkzaam zijn op locatie om de catering te verzorgen. Welke maaltijden of andere producten een traiteur precies maakt kan erg verschillen en is dus zeer divers te noemen. Een traiteur werkt niet alleen met vleesproducten. Een moderne traiteur biedt over het algemeen diverse producten en maaltijden aan. Naast het maken van maaltijden en andere producten heeft de traiteur ook een grote adviserende rol naar klanten op het gebied van eten en etenscombinaties.

Film: op bezoek bij een slager-traiteur:

Opleidingen tot traiteur

Wie een passende opleiding zoekt als traiteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding slager-traiteur, die ongeveer twee tot vier jaar in beslag zal nemen, afhankelijk van je vooropleidingen. De Mbo-opleiding slager-traiteur is een brede opleiding, waarbinnen je meestal ook diverse keren stage zal lopen bij verschillende traiteur speciaalzaken. Daarnaast volgen veel leerlingen deze opleiding in de zogenaamde BBL-vorm. Tijdens een bbl-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. Een andere mogelijk passende opleiding kan de Mbo-opleiding kok zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een traiteur werkzaam kan zijn

Een traiteur kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een luxe slager, traiteur of groothandelsbedrijf. Daarnaast zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als traiteur en wellicht ook cateringdiensten aanbieden. In dat geval kan een traiteur in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als middenstander die over een eigen winkel beschikt. Zoals als eerder omschreven is het niet zo dat alle traiteurs automatisch aangemerkt kunnen worden als cateraar. Een traiteur kan dus ook gewoon een slager zijn, die verder niet verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke catering op locatie.

Competenties traiteur

Een traiteur moet over een brede vakkennis beschikken, omdat het adviseren van klanten binnen dit beroep een grote rol zal spelen. Daarnaast is het als traiteur belangrijk dat deze op de hoogte is van de laatste trends en mogelijkheden, omdat klanten steeds opnieuw verrast willen worden. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de traiteur goed opgeleid is en kennis heeft van voedselveiligheid en hygiëneregels. Wanneer een traiteur werkzaam is als zelfstandig ondernemer moet deze natuurlijk ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden als traiteur zijn inspiratie, presteren, kwaliteit, service, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als traiteur

Als goed opgeleide traiteur is het over het algemeen niet heel moeilijk om werk te vinden. Wel is het zo dat de echte traiteur speciaalzaken niet overal te vinden zijn, en een gewone slager niet meteen een traiteur speciaalzaak hoeft te zijn. Met de opkomst van steeds meer speciaalzaken en cateringbedrijven is het arbeidsmarktperspectief voor het beroep traiteur wel goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden als traiteur moeten gezien worden als het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de vergelijkbare functie chef-kok of de functie filiaalmanager. Daarnaast kan natuurlijk het starten van een eigen onderneming als traiteur gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris traiteur

Een traiteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere specifieke verantwoordelijkheden. Een traiteur werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en eventuele kosten zoals de huur en personeelskosten.

Eigen bedrijf starten als Traiteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Traiteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Traiteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Traiteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Traiteur.

Mijnzzp.nl