Douanier
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep douanier
• Wat doet een douanier
• Douane luchthavens
• Douane en namaakartikelen
• Douane en autohandel
• Douane internetaankopen
• Film: douane op Schiphol
• Film: douane in de haven
Opleidingen tot Douanier
Bedrijven waar een Douanier werkzaam kan zijn
Competenties Douanier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Douanier
Arbeidsvoorwaarden en salaris Douanier
Eigen bedrijf starten als Douanier
Boekhoudprogramma vergelijken Douanier
Beroep douanier
Een douanier is een ambtenaar die werkzaam is voor de douane. De douane heeft als belangrijkste taak het handhaven van de douanewetgeving. Binnen Nederland is de douane onderdeel van de Belastingdienst, die toeziet op de douanewetgeving. De douanewetgeving is van toepassing op alle goederen, van klein tot groot, en heeft betrekking op de in- en uitvoer van goederen en de bijkomende in- en uitvoerrechten. Daarnaast heeft de douane als taak het opsporen van economische delicten, zoals het niet afdragen van verschuldigde belastingen, en controleert de douane of goederen op de juiste manier in- of uitgevoerd worden. De verschillende werkzaamheden van de douane hebben betrekking op veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Een douaneambtenaar is in de meeste gevallen ook een buitengewoon opsporingsambtenaar, die kan samenwerken met verschillende andere instanties. In het kort kunnen we de werkzaamheden van de douane omschrijven als het houden van toezicht op alle goederen, die Nederland in-, door- en uitgevoerd worden. Dit betreft niet alleen bedrijven, omdat de douane ook particulieren controleert op de in-, door- en uitvoer van goederen. Een douanier is dus verantwoordelijk voor het controleren van goederen met betrekking tot wet- en regelgeving, gezondheid en belastingen. Alle goederen hebben een bepaalde douanewaarde, die voldaan moet worden door bedrijven en burgers. Als bedrijven of burgers de douanewaarde proberen te vermijden kan de douane naheffingen en boetes opleggen. De invoerrechten van goederen zijn afhankelijk van de douanewaarde. Het beroep douanier moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat de douane op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het actief handhaven en controleren van alle grenzen om smokkel van goederen te voorkomen. Zoals eerder omschreven behoort de douane toe tot de Belastingdienst en kan een douanier samenwerken met andere overheidsinstanties, zoals de politie en de marechaussee.
Wat doet een douanier
Een douanier is dus een ambtenaar, die aangemerkt kan worden als belastinginspecteur, toezichthouder en buitengewoon opsporingsambtenaar. De douane komt binnen Nederland overal voor en is niet alleen actief langs de landsgrenzen. De douane kan bijvoorbeeld ook ingezet worden bij grote verkeerscontroles samen met de politie en marechaussee. Als de politie of de marechaussee iemand controleert en de persoon heeft een schuld bij de belastingdienst, is het meestal de douane die ingeschakeld wordt. In dat geval kan een douanier bijvoorbeeld overgaan tot het beslag leggen op het voertuig. Ook zal de douane controleren of iemand wel in een bepaalde auto mag rijden, zoals in een auto met buitenlands kenteken. Daarnaast maakt de douanedienst net zo als andere overheidsinstanties gebruik van speurhonden om te zoeken naar illegale goederen. Ook heeft de douanedienst aandacht voor het gebruiken van de juiste brandstof.
Het controleren van de brandstof heeft in de meeste gevallen betrekking op de zogenaamde "rode diesel", die toebehoort tot een lager accijnstarief en niet door het gewone verkeer gebruikt mag worden. De benaming rode diesel heeft betrekking op de toegevoegde rode kleurstof in de diesel, die langdurig terug te vinden is in een benzinetank. Tegenwoordig mag alleen nog de beroepsvaart rode diesel gebruiken en is het verdere gebruik van rode diesel verboden. In het verleden mocht rode diesel voor meer doeleinden gebruikt worden, zoals in aggregaten, tractors en andere werktuigmachines. Het opsporen van illegale rode diesel is door de toegevoegde kleurstof een koud kunstje, en is zelfs na meerdere tankbeurten nog op te sporen. Mensen, die gebruikmaken van rode diesel betalen dus minder accijns over hun brandstof dan gewone verkeersdeelnemers.
Douane luchthavens
De meeste mensen krijgen alleen met de douane te maken wanneer ze op vakantie gaan met het vliegtuig en ze eventueel gecontroleerd worden door de douane. In de meeste gevallen zal de douane controleren of vakantiegangers niet te veel sigaretten invoeren of andere goederen bij zich hebben, zoals namaakkleding. Daarnaast kan de aandacht van de douane liggen op mogelijke luxe goederen die ingevoerd worden, zoals fotocamera's, parfums of sieraden, waar in de meeste gevallen invoerrechten over afgedragen zal moet worden. Vooral namaakkleding en namaakparfums kunnen nogal eens een probleem vormen, omdat deze in de meeste gevallen alleen zeer beperkt ingevoerd mogen worden. Het invoeren van namaakartikelen is binnen Nederland volgens de wet verboden en zal alleen toegelaten worden als het om een zeer kleine hoeveelheid gaat, die aangemerkt kan worden als eigen gebruik.
Douane en namaakartikelen
Wanneer de douane een vermoeden heeft dat het om handel gaat zullen de namaakartikelen ingevorderd worden en vernietigd worden. Daarnaast is het invoeren of uitvoeren van contant geld boven de tienduizend euro verboden zonder dit te melden aan de douane. Overigens gaat het niet alleen om contant geld, maar bijvoorbeeld ook om andere waardepapieren. Voor het invoeren van handelsgoederen via de luchthaven moet men zich in de meeste gevallen melden bij de douane. De douane kijken niet alleen naar eventuele verdovende middelen. Het niet aangeven van goederen kan meestal afgedaan worden door het betalen van belasting en/of een boete. Deze controle wordt de administratieve controle genoemd. Verschuldigde douanerechten moeten in de meeste gevallen direct voldaan worden.
Douane en autohandel
De douane of belastingdienst krijgt ook veel te maken met autohandelaren, die auto's of andere voertuigen willen in- of uitvoeren. Bij het invoeren van auto's zal in de meeste gevallen een aangifte bpm gedaan moeten worden. De afkorting bpm staat voor "belasting van personenauto's en motorrijtuigen". Naast de wettelijke RDW-keuring zal er over een voertuig in de meeste gevallen ook bpm betaald moeten worden. De bpm staat overigens los van de zogenaamde douanerechten. Het is een afzonderlijke belasting die voldaan moet worden. Wanneer een voertuig uitgevoerd wordt is het in sommige gevallen ook mogelijk om een terugvordering in te dienen. De bpm premie wordt over het algemeen berekend over de CO2-uitstoot en de netto catalogusprijs van een voertuig. Daarnaast zal de bpm premie berekend worden over mogelijke extra opties en accessoires zoals velgen, metalliek kleur, leren bekleding enzovoort. De douane controleert natuurlijk op nog veel meer wetgeving. Denk ook aan de zogenaamde fysieke controle. Dit heeft betrekking op het controleren op rode diesel.
Douane internetaankopen
Met de opkomst van webwinkels heeft de douane er een grote taak bijgekregen, omdat steeds meer particulieren via webwinkels kopen en deze webwinkels zich ook buiten de EU kunnen bevinden. Webwinkels buiten de EU zoals China, Amerika en andere niet EU-landen bieden doorgaans concurrerende prijzen aan, maar vergeten vaak te melden dat er nog extra kosten bijkomen voor de ontvanger zoals de invoerrechten. Binnen Nederland is het postbedrijf of koeriersbedrijf verantwoordelijk voor het afdragen van de invoerrechten en het doorberekenen van deze kosten aan de consument. Het is overigens niet zomaar toegestaan om alles in te voeren. Goederen zoals namaakartikelen, geld, verdovende middelen, wapens, munitie, nepwapens, planten, dieren, fruit, levensmiddelen, dierlijke producten en kunst & antiek mogen over het algemeen niet zomaar ingevoerd worden. Over aankopen via een webwinkel binnen de EU-gelden geen invoerrechten. De invoerrechten van aankopen buiten de EU hangen meestal af van het soort goederen en de waarde die deze goederen vertegenwoordigen. Ook binnen de Rotterdamse haven is de douane zeer actief.
Film: douane op Schiphol
Film: douane in de haven
Opleidingen tot Douanier
Wie een carrière ambieert bij de douane en dus voor de belastingdienst wil gaan werken kan kiezen voor uiteenlopende functies, die qua opleidingsniveau kunnen verschillen van Mbo-niveau, hbo-niveau tot universitaire niveau. Binnen de douane en belastingdienst bestaan er veel verschillende functies zoals boekhouders, belastinginspecteurs, accountants, fiscalisten en de bekende buitendiensten zoals de douane. Wie een passende vooropleiding zoekt op Mbo-niveau om uiteindelijk voor de douane te kunnen werken kan bijvoorbeeld kiezen voor de Mbo-opleiding handhaver toezicht & veiligheid.
Bedrijven waar een Douanier werkzaam kan zijn
Als douanier ben je als ambtenaar werkzaam voor de belastingdienst. Waar je precies werkt en wat je precies zal doen binnen de douane is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en gekozen richting. De douane is een grote organisatie die veel functies kent, zoals kantoorfuncties en de bekende buitendienstfuncties. In alle gevallen is een douanier actief voor de douane. Zoals eerder omschreven komt het beroep douanier op verschillende manier voor. Een medewerker douane kan verschillende beroepen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan een medewerker douane binnendienst.
Competenties Douanier
De competenties waarover een douanier precies moet beschikken kunnen verschillen per douanier, omdat de douane met veel verschillende soorten vaklieden werkt. In het algemeen kunnen we stellen dat een douanier over goede communicatieve vaardigheden moet beschikken, omdat je binnen je werkzaamheden veel te maken zal krijgen met verschillende bedrijven en burgers. Daarnaast kan het als douanier erg belangrijk zijn dat je beschikt over juridische kennis, omdat een douanier ook te maken kan krijgen met handhavingszaken. Algemeen belangrijk woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, daadkracht, onderzoeksvaardigheden, belastingrecht, belastingregels, betrouwbaarheid, zelfstandigheid, luisteren, waakzaamheid en controleren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Douanier
Het arbeidsmarktperspectief van een douanier is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. De douane is een grote professionele organisatie die alleen op zoek is naar goed opgeleide vakmensen. Doorgroeimogelijkheden als douanier zijn over het algemeen voldoende, maar over het algemeen wel sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Het doorgroeien binnen een overheidsorganisatie is over het algemeen altijd mogelijk, maar meestal niet zonder verdere opleidingen te volgen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris Douanier
De arbeidsvoorwaarden bij de belastingdienst en dus ook de douane zijn over het algemeen prima geregeld, zoals dit meestal het geval is binnen een overheidsorganisatie. Op de website van de belastingdienst is meer informatie te vinden over specifieke arbeidsvoorwaarden. Het salaris als douanier kan erg verschillen per functie en zal vastgesteld worden aan de hand van vaste salarisschalen. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat de diverse functies en opleidingsniveaus binnen de douane erg verschillend kunnen zijn.
Eigen bedrijf starten als Douanier
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Douanier, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Douanier
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Douanier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Douanier.
Mijnzzp.nl