Monteur mobiele werktuigen
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep monteur mobiele werktuigen
• Werken als monteur mobiele werktuigen
• Verschillende mobiele werktuigmachines
• Werkzaamheden monteur mobiele werktuigen:
• Opleiding Monteur Mobiele Werktuigen:
Opleidingen tot monteur mobiele werktuigen
Bedrijven waar een monteur mobiele werktuigen werkzaam kan zijn
Competenties monteur mobiele werktuigen
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur mobiele werktuigen
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur mobiele werktuigen
Eigen bedrijf starten als Monteur mobiele werktuigen
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur mobiele werktuigen
Beroep monteur mobiele werktuigen
Een monteur mobiele werktuigen is een onderhoudsspecialist op het gebied van mobiele werktuigen, die op verschillende manieren voorkomen. Naast de specialistische kennis van mobiele werktuigen is het belangrijk dat de monteur kennis heeft van de besturingen van verschillende werktuigen. Mobiele werktuigen kunnen om verschillende redenen stuk gaan. Het is de monteur mobiele werktuigen die in staat moet zijn om zelfstandig storingen te analyseren en te verhelpen, zodat de machine weer gebruikt kan worden. Het is bij mobiele machines niet altijd mogelijk om deze in een werkplaats te repareren. Dan zal de machine op locatie gerepareerd moeten worden. De monteur mobiele werktuigen heeft dan ook een uitgebreide bedrijfswagen vol met onderdelen en gereedschap tot zijn beschikking, om reparatiewerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het beroep monteur mobiele werktuigen moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten mobiele werktuigen bestaan van klein tot zeer groot. Over het algemeen maken de meeste mobiele werktuigen gebruik van dezelfde techniek, echter kan de complexiteit van de techniek wel per mobiele werktuig verschillen. Een monteur mobiele werktuigen kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die ook zullen bepalen met welke machines een monteur mobiele werktuigen precies zal werken. Daarnaast is het denkbaar dat een monteur mobiele werktuigen werkzaam is op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan loonwerkers, die veel te maken hebben met mobiele landbouwvoertuigen en werktuigmachines. In dat geval is het denkbaar dat een loonwerker ook aangemerkt kan worden als monteur mobiele werktuigen. Zoals eerder omschreven kan het beroep monteur mobiele werktuigen in de praktijk op verschillende manieren voorkomen.
Werken als monteur mobiele werktuigen
Als monteur mobiele werktuigen moet je over veel technische kennis beschikken, omdat mobiele werktuigen niet alleen qua mechanica kapot kunnen gaan, maar ook qua hydraulica storingen kunnen ondervinden. Hydraulica kent een aparte opleiding, omdat het werken met hydraulica specialistenwerk is dat niet zomaar aan iedereen overgelaten kan worden. Als monteur mobiele werktuigen is het dan ook aan te raden om de vervolgopleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw te volgen. Als monteur mobiele werktuigen ben je over het algemeen veel werkzaam in de grond-, water- en wegenbouw en de landbouwsector voor verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loonwerkers, landbouwers, akkerbouwers, wegenbouwers en aan waterbouwers. Dit soort ondernemers maakt over het algemeen veel gebruik van verschillende mobiele werktuigen. Voor dit soort bedrijven is betrouwbaarheid met betrekking tot werktuigmachines erg belangrijk.
Verschillende mobiele werktuigmachines
Enkele voorbeelden van mobiele werktuigmachines kunnen zijn een graafmachine, grondverzetmachines en tractors. Deze verschillende mobiele werktuigmachines worden over het algemeen onderhouden binnen speciale onderhoudswerkplaatsen, echter kan het ook voorkomen dat ze in het veld stuk gaan. Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken van mobiele werktuigen. Denk bijvoorbeeld ook aan de grote bouwkranen, die gebruikt worden door aannemers. Ook vrachtwagens kunnen aangemerkt worden als mobiele werktuigen. Dit is vooral het geval als vrachtwagens voorzien zijn van complexe installaties. In dat geval kan een monteur mobiele werktuigen wellicht ook aangemerkt worden als bedrijfswagenmonteur of als tank container monteur. Zoals eerder omschreven komt het beroep monteur mobiele werktuigen in de praktijk op verschillende manieren voor. In de meeste gevallen kan een monteur mobiele werktuigen niet aangemerkt worden als torenkraanmonteur.
Werkzaamheden monteur mobiele werktuigen:
- Complexe reparaties uitvoeren.
- Handleidingen kunnen lezen en begrijpen.
- Modificaties uitvoeren.
- Onderhoud uitvoeren.
- Storingen opsporen en verhelpen.
- Verschillende machines kunnen bedienen.
- Werken volgens de fabrieksopgave.
Opleiding Monteur Mobiele Werktuigen:
Opleidingen tot monteur mobiele werktuigen
Wie een carrière ambieert als monteur mobiele werktuigen kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Allround monteur mobiele werktuigen op niveau drie. Naast deze opleiding zijn er voldoende andere opleidingen denkbaar die raakvlakken hebben met de Mbo-opleiding Allround monteur mobiele werktuigen, zoals de Mbo-opleiding allround machinebouwer of de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw, die qua opleidingsniveau wel een stapje hoger liggen. Welke opleiding het beste past bij iemand is geheel afhankelijk van het huidige opleidingsniveau en verdere kennis. In de meeste gevallen zal een leerling-monteur mobiele werktuigen een praktijkgerichte beroepsopleiding volgen, waarbinnen je vier dagen in de week werkzaam bent onder begeleiding van een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een monteur mobiele werktuigen werkzaam kan zijn
Als monteur mobiele werktuigen werk je over het algemeen voor gespecialiseerde onderhoudsbedrijven, zoals een mechanisatiebedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een monteur mobiele werktuigen werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Een monteur mobiele werktuigen zal doorgaans alleen als zelfstandig ondernemer werken als hij of zij een allround vakspecialist is met een groot netwerk, omdat het verkrijgen van voldoende opdrachten belangrijks is. Zoals eerder omschreven kan een monteur mobiele werktuigen in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is goed denkbaar dat grotere bedrijven beschikken over een eigen werkplaats. Als monteur mobiele werktuigen kan je ook werkzaam zijn voor gereedschap en machine verhuurders.
Competenties monteur mobiele werktuigen
De belangrijkste competentie van een monteur mobiele werktuigen is dat je vakinhoudelijk over voldoende kennis beschikt, omdat je als monteur mobiele werktuigen er meestal alleen voor zal staan en je dus zelfstandig in staat moet zijn om storingen te verhelpen. Van een monteur mobiele werktuigen mag dan ook verwacht worden dat deze een allround monteur of technicus is, die zelfstandig in staat is om problemen op te lossen. Omdat een monteur mobiele werktuigen te maken krijgt met complexe storingen kan het belangrijk zijn dat je aangemerkt kan worden als diagnosetechnicus. In dat geval is er meestal wel sprake van een allround monteur mobiele werktuigen. Een andere belangrijke competentie is de kennis van versnellingsbakken. Algemeen belangrijke woorden zijn bijscholing, zelfstandigheid, samenwerken, overleggen, communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel, passie en flexibiliteit. Flexibiliteit heeft vooral betrekking op het kunnen en willen werken als storingsmonteur.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur mobiele werktuigen
Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide monteur mobiele werktuigen is redelijk goed te noemen, omdat de meeste bedrijven zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. De doorgroeimogelijkheden als monteur mobiele werktuigen moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat het verder doorgroeien ander lastig zal zijn. Zoals eerder aangegeven zijn er voldoende passende vervolgopleidingen die zeker nuttig zullen zijn voor je verdere carrière. In dat geval is het denkbaar dat een monteur mobiele werktuigen kan doorgroeien tot chef werkplaats of bedrijfsleider. Dit is wel afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur mobiele werktuigen
Als monteur mobiele werktuigen zal je doorgaans onder de cao-metaal of het cao-loonbedrijf vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een monteur mobiele werktuigen in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2650 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende monteur mobiele werktuigen kan over het algemeen meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.
Eigen bedrijf starten als Monteur mobiele werktuigen
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur mobiele werktuigen, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur mobiele werktuigen
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur mobiele werktuigen bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur mobiele werktuigen.
Mijnzzp.nl