Pruikenmaker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep pruikenmaker
• Werken als zelfstandig pruikenmaker
• Toepassing pruiken
• Beroep pruikenmaker:
• Haarwerken:
Opleidingen tot pruikenmaker
Bedrijven waar een pruikenmaker werkzaam kan zijn
Competenties pruikenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pruikenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris pruikenmaker
Eigen bedrijf starten als Pruikenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Pruikenmaker
Beroep pruikenmaker
Een pruikenmaker is een ambachtsman of ambachtsvrouw, die zich heeft gespecialiseerd in het verkopen en aanpassen van pruiken. Het is in de meeste gevallen niet zo dat pruikenmakers zelfstandig pruiken maken. Moderne pruiken worden bijna allemaal gemaakt in de Filipijnen, Indonesië of in Thailand. Pruiken worden meestal gemaakt van kunstvezels (synthetisch haar), paardenharen of van mensenharen. De term pruikenmaker zal dan ook in de meeste gevallen niet meer helemaal juist zijn, omdat de meeste pruiken ingevoerd worden en niet meer zelf gemaakt worden. Een pruikenmaker is over het algemeen wel een allround vakman, die zelfstandig pruiken kan aanpassen en kan onderhouden voor klanten. Of een pruikenmaker zelf pruiken maakt kan verschillen per pruikenmaker, echter zal dit in de meeste gevallen niet het geval zijn. Pruiken worden om verschillende redenen toegepast, en niet alleen omdat mensen zelf geen haar meer hebben. Denk bijvoorbeeld aan mode, een nieuw uiterlijk of aan acteurs, die voor opnames een pruik moeten dragen. Waarom iemand een pruik zal dragen is verder persoonlijk. De werkzaamheden van een pruikenmaker zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Materiaalkennis, pasvormen en verschillende stijlen moeten vanzelfsprekende woorden zijn voor een pruikenmaker. Het beroep pruikenmaker komt niet veel voor, omdat het zulke specialistische werkzaamheden betreft. In de meeste gevallen zal een pruikenmaker werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en beschikken over een eigen pruikenwinkel. Als pruikenmaker is het belangrijk dat je op een goede manier kunt adviseren, omdat het uitzoeken en/of aanpassen van pruiken voor de meeste mensen niet heel makkelijk is. Met andere woorden moet een pruikenmaker over een brede kennis beschikken om mensen op de juiste manier te kunnen helpen.
Werken als zelfstandig pruikenmaker
Een pruikenmaker moet dus aangemerkt worden als creatieve vakman of vakvrouw, die zich gespecialiseerd heeft in het samenstellen en opbouwen van pruiken. Als een pruikenmaker alleen verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden, is de benaming verkoopmedewerker van toepassing. Zoals eerder omschreven kan een pruikenwinkel ook geïmporteerde pruiken verkopen. De moderne kunstvezel-pruiken van tegenwoordig zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Ze hebben als groot voordeel dat ze veel goedkoper zijn dan pruiken die van mensenharen gemaakt worden. Andere voordelen van kunstvezel-pruiken zijn dat ze kleurvast en vormvast zijn en bijna niet slijten. Mensen kunnen om verschillende redenen pruiken dragen, maar over het algemeen dragen mensen een pruik omdat ze ontevreden zijn over de eigen haardracht, of omdat iemand kaal is geworden, bijvoorbeeld door een chemokuur. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de kosten van een pruik geheel of deels vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Een pruikenmaker, die te maken heeft met zieke mensen, is werkzaam binnen de creatieve zorgverlening.
Toepassing pruiken
Pruiken bestaan al heel lang en worden tegenwoordig niet alleen gedragen door mensen, die niet tevreden zijn over hun eigen haardracht. Denk bijvoorbeeld ook aan theatervoorstellingen waar toneelspelers tijdens een voorstelling een pruik dragen, of aan rechters, die nog steeds een witte pruik kunnen dragen. Maar over het algemeen zullen de meeste mensen een pruik dragen, omdat het noodzakelijk is. Naast het dragen van pruiken is het tegenwoordig mogelijk om haar te laten implementeren. Dit is zeer kostbaar en zal lang niet altijd het gewenste resultaat opleveren.
Beroep pruikenmaker:
Haarwerken:
Opleidingen tot pruikenmaker
Er bestaan enkele opleidingsmogelijkheden voor het beroep pruikenmaker. De meeste gericht opleiding voor een pruikenmaker is de Mbo-opleiding allround kapper, waar je de nodige kennis op zal doen over kapsels en haarverzorging. Daarnaast leren aspirant kappers werken met oefenhoofden, die ook voorzien zijn van een pruik. De meeste pruiken worden tegenwoordig geïmporteerd en niet meer zelf gemaakt. Een andere mogelijke opleiding kan de Mbo-opleiding allround grimeur zijn, die ook met pruiken te maken hebben. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk wanneer je start met je eigen onderneming. Dit kun je het beste doen door middel van een online zzp administratie opzetten.
Bedrijven waar een pruikenmaker werkzaam kan zijn
Een pruikenmaker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen winkel. Het is mogelijk dat een pruikenmaker ook werkzaam is voor theatergezelschappen, die ook regelmatig te maken hebben met pruiken. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat theatergezelschappen ook gebruik kunnen maken van gespecialiseerde grimeurs. Grimeurs kunnen over het algemeen ook gebruiksvoorwerpen maken, zoals mogelijk een pruik. In de meeste gevallen zal een pruikenmaker te maken hebben met particulieren.
Competenties pruikenmaker
De belangrijkste competentie van een pruikenmaker is de vakinhoudelijke kennis van pruiken. Daarnaast moet een pruikenmaker over kennis beschikken van haar, haardrachten en vormgeving. Omdat een pruikenmaker met verschillende klanten te maken krijgt, is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ook integriteit kan een belangrijke competentie zijn, omdat het dragen van een pruik niet voor iedereen even leuk is. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, styling, vakmanschap, zelfstandigheid, overleggen, kwaliteit, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pruikenmaker
Het arbeidsmarktperspectief van een pruikenmaker is niet echt van toepassing, omdat de meeste pruikenmakers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een pruikenmaker moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam.
Arbeidsvoorwaarden en salaris pruikenmaker
Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer binnen je eigen pruikenwinkel zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat je deze als zelfstandig ondernemer natuurlijk zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie af te geven, omdat het inkomen sterk afhankelijk zal zijn van je omzet en bedrijfskosten zoals inkoop, huur en eventuele personeelskosten.
Eigen bedrijf starten als Pruikenmaker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pruikenmaker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Pruikenmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pruikenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pruikenmaker.
Mijnzzp.nl