Inkoper (bouw)
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep inkoper (bouw)
• Een verantwoordelijke baan als inkoper
• Inkopen van bouwmaterialen
• Enkele werkzaamheden van een inkoper:
• Film over een inkoper:
Opleidingen tot inkoper
Bedrijven waar een inkoper werkzaam kan zijn
Competenties inkoper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inkoper
Arbeidsvoorwaarden en salaris inkoper
Eigen bedrijf starten als Inkoper (bouw)
Boekhoudprogramma vergelijken Inkoper (bouw)
Beroep inkoper (bouw)
Een inkoper bouw is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met de inkoop van boutmaterialen en diensten. Het inkopen van diensten heeft betrekking op het opvragen van offertes bij onderaannemers. De werkzaamheden van een inkoper zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het de inkopers zijn die verantwoordelijk zijn voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door het op een goede manier inkopen van producten en diensten kunnen aannemers en andere bedrijven veel kosten besparen. Als inkoper ben je dus verantwoordelijk voor het inkopen van goederen en diensten bij externe leveranciers en bedrijven. Het inkoopproces van bedrijven is belangrijk te noemen, omdat hierdoor de kosten gereduceerd kunnen worden, wat uiteindelijk meer winst zal opleveren voor de organisatie. Een inkoper onderhandelt met bedrijven tegen welke prijs goederen of diensten geleverd kunnen worden. Daarnaast is een inkoper verantwoordelijk voor het uitonderhandelen van alle relevante voorwaarden en garanties, die van toepassing kunnen zijn op de producten en diensten. Als inkoper zal je dus veel offertes opvragen bij verschillende bedrijven om tot de beste aanbieder te kunnen komen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een inkoper het beste omschrijven als het begeleiden van het inkoopproces. Een inkoper zal vaak een raamcontract afsluiten met externe bedrijven. Een raamcontract is een overeenkomst waarbinnen precies is omschreven wat beide partijen van elkaar kunnen verwachten en hoe lang deze afspraken precies vastliggen. De functie inkoper bouw komt eigenlijk alleen voor binnen de grotere organisaties. In andere gevallen behoort het inkopen van bouwmaterialen en diensten meestal tot de werkzaamheden van een werkvoorbereider of calculator.
Een verantwoordelijke baan als inkoper
Een inkoper bouw is dus verantwoordelijk voor het inkopen van bouwmaterialen en diensten bij externe partijen. Het beroep inkoper kan een zelfstandig beroep betreffen, echter kan het beroep inkoper ook een gecombineerde functie betreffen met de beroepen werkvoorbereider en/of calculator. Over het algemeen is het zo dat de functie inkoper binnen de bouwsector alleen voorkomt binnen de grotere bedrijven. Het scherp inkopen van bouwmaterialen en diensten is belangrijk voor bedrijven, omdat de uiteindelijke winst dan groter is. Ook is het belangrijk om vooraf de kwaliteit te kunnen controleren van ingekochte bouwmaterialen en diensten. Vooral bij de grotere opdrachten kan er met een juiste inkoop veel kosten bespaard worden. Het inkoopproces moet in een vroeg stadium starten, zodat er meerdere prijzen naast elkaar gelegd kunnen worden. Als inkoopwerkzaamheden op het laatste moment uitgevoerd worden, betreft dit meestal haastklussen, waardoor het mogelijk is dat er te duur ingekocht wordt. Binnen grotere organisaties is het niet ongebruikelijk dat er meerdere inkopers aan het werk zijn, omdat dit de organisaties veel kosten kan besparen. Een inkoper is meestal ook verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, en wellicht andere taken die tot de voorbereiding behoren. Als inkoper binnen de bouwsector krijg je te maken met verschillende bedrijven, zoals groothandels, installateurs, constructeurs en metaalbedrijven. Een inkoper kan in sommige gevallen ook aangemerkt worden als contractmanager.
Inkopen van bouwmaterialen
Inkoopwerkzaamheden zijn onder te verdelen in verschillende inkoopprocessen, namelijk in strategische inkoop, tactische inkoop en operationele inkoop. Deze drie verschillende processen kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat er inhoudelijke verschillen zijn. Strategische inkoop heeft betrekking op het gehele inkoopproces, waarbinnen rekening gehouden wordt met de gestelde doelstellingen van de organisatie (inkoopbeleid, inkoopprocessen, procedures). Tactische inkoop heeft betrekking op het selecteren van de juiste leveranciers en het opstellen van de contracten die daarbij horen. Operationele inkoop heeft betrekking op alle administratieve handelingen, zoals het bestellen van bouwmaterialen, het nazorgen van materialen en het bewaken van processen. Afhankelijk van de organisatie kan er ook sprake zijn van een inkoopmanager. Afhankelijk van de organisatie kan er ook sprake zijn van een interne of externe bouwkostendeskundige.
Enkele werkzaamheden van een inkoper:
- Aanvragen van offertes.
- Administratieve werkzaamheden.
- Betalingen verzorgen.
- Facturen opsturen.
- Opdrachtbevestigingen versturen.
- Opstellen van raamcontracten.
- Onderhandelingen voeren.
- Overleggen met managers en de directie.
- Waken over eisen, wensen en de kwaliteit.
Film over een inkoper:
Opleidingen tot inkoper
Wie een carrière ambieert als inkoper kan het beste kiezen voor een opleiding in de richting van inkoopmanagement op minimaal Hbo-niveau. Welke specifieke opleiding het beste zal passen is afhankelijk van de soort branche waarbinnen een inkoper werkzaam wil zijn. Over het algemeen is het zo dat een inkoper het beste kan kiezen voor een commerciële opleiding die gecombineerd is met economie. Over het algemeen zal een commerciële hbo-opleiding ongeveer vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor allround bedrijfskunde, wat sterk gericht is op inkoopmanagement en bedrijfsprocessen. Ook het op een goede manier kunnen adviseren en duidelijk communiceren zijn belangrijke onderdelen tijdens de opleiding. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Als zzp inkoper is het verstandig om gebruik te maken van online boekhouden. Hiermee kun je de complete financiële administratie bijhouden met behulp van een online boekhoudprogramma. Dit werkt beter en bespaart een hoop tijd op de administratieve zaken.
Bedrijven waar een inkoper werkzaam kan zijn
Over het algemeen is het zo dat een inkoper binnen de bouwsector werkzaam is voor de grotere aannemersbedrijven. Als inkoper kan je ook werkzaam zijn binnen andere sectoren, omdat het beroep inkoper binnen veel meer sectoren belangrijk is. Denk bijvoorbeeld ook aan de civiele sector. Daarnaast is het denkbaar dat een inkoper werkzaam is voor gespecialiseerde calculatiebureaus, die wellicht inkoopwerkzaamheden uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Als inkoper kan je in sommige gevallen ook werkzaam zijn als ambtenaar. In dat geval is een inkoper bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het beoordelen van binnenkomende offertes namens een gemeente of andere overheidsdienst.
Competenties inkoper
De belangrijkste competentie van een inkoper binnen de bouwsector is de algemene kennis van inkoopprocessen. Daarnaast is het belangrijk dat een inkoper die werkzaam is binnen de bouwsector beschikt over voldoende vakinhoudelijke kennis van bouwmaterialen en de werkzaamheden van onderaannemers. Omdat een inkoper veel te maken heeft met verschillende bedrijven kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook zal een inkoper moeten beschikken over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, bedrijfskunde, economie, onderhandelen, netwerken, controleren, monitoren en presteren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inkoper
Het arbeidsmarktperspectief als inkoper is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat het beroep inkoper over het algemeen alleen voorkomt binnen de grotere organisaties, die veel te maken hebben met inkoopwerkzaamheden. Lang niet alle bedrijven maken specifiek gebruik van inkopers. Als inkoper hoef je niet altijd binnen de bouwsector werkzaam te zijn, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen enkel probleem is. De doorgroeimogelijkheden als inkoper kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie afdelingsmanager of de functie inkoopmanager.
Arbeidsvoorwaarden en salaris inkoper
Een goede inkoper in loondienst kan afhankelijk van zijn opleiding, ervaring, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen. Wel is het zo dat in het beroep van inkoper grote verschillen kunnen zijn, omdat het salaris vaak afhankelijk is van de verantwoordelijkheid als inkoper. Ook kan een inkoper een bonus krijgen als de gestelde doelstellingen behaald worden.
Eigen bedrijf starten als Inkoper (bouw)
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Inkoper (bouw), waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Inkoper (bouw)
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Inkoper (bouw) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Inkoper (bouw).
Mijnzzp.nl