Cartoonist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cartoonist
Werken als zelfstandig cartoonist
Wat is een cartoonist?
Bekende cartoonisten
Cartoonist aan het werk:
Cartoonist wint Inkspotprijs:
Opleidingen tot cartoonist
Bedrijven waar een cartoonist kan zijn
Competenties cartoonist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cartoonist
Arbeidsvoorwaarden en salaris cartoonist
Eigen bedrijf starten als Cartoonist
Boekhoudprogramma vergelijken Cartoonist

Beroep cartoonist

Een cartoonist is een tekenaar die zich heeft gespecialiseerd in het maken van cartoons. Een cartoon kan het beste omschreven worden als een humoristische tekening die inhoudelijk ook een boodschap zal omvatten. Een cartoonist tekent dus bijzondere tekeningen, die een bepaalde boodschap moeten overbrengen met een gezonde dosis humor. De inhoudelijke boodschap van de cartoon is vaak gericht op actualiteiten, zoals politiek of andere belangrijke maatschappelijke onderwerpen. De tekeningen die een cartoonist maakt worden doorgaans geplaatst in kranten, tijdschriften of regionale dagbladen. Een cartoonist maakt over het algemeen één tekening per dag voor een bepaalde uitgever, die een korte, maar meestal duidelijke boodschap bevat. Ondanks dat we in moderne tijden leven kijken veel lezers van kranten en dagbladen iedere dag weer uit naar de nieuwe cartoon vanwege het humoristische karakter. Over het algemeen maken cartoonisten in hun tekening op een korte manier duidelijk hoe krom een bepaald onderwerp is, of worden bepaalde personen uitgelicht die actueel in het nieuws zijn. Een andere benaming voor dit soort cartoons is ook wel spotprent. Een cartoonist kan met vaste figuren werken die dagelijks terug te zien zijn, of een cartoonist tekent iedere dag andere figuren, wat per cartoonist kan verschillen. Een cartoon heeft over het algemeen inhoudelijk iedere keer te maken met actualiteiten en bevat ook een kritische ondertoon die mensen aan het denken moet zetten. Het is denkbaar dat een cartoonist ook andere werkzaamheden zal uitvoeren dan het alleen tekenen van cartoons.

Werken als zelfstandig cartoonist

Ondanks dat een cartoonist tekent is de cartoonist in de meeste gevallen geen striptekenaar, omdat de cartoonist meestal maar één cartoon per dag zal maken over een bepaalde actualiteit en geen stripverhalen tekent. Een cartoonist heeft wellicht meer raakvlakken met het beroep illustrator of rechtbanktekenaar, omdat deze doorgaans ook maar één of enkele afbeeldingen tekenen voor hun werkzaamheden. Hoe en wat een cartoonist precies zal tekenen en over welk onderwerp dit precies zal gaan is geheel aan de cartoonist zelf en zal per cartoonist verschillen. Het is overigens niet zo dat een cartoonist verplicht over actualiteiten moet tekenen, omdat een cartoonist ook gewoon een grappige afbeelding kan tekenen die verder niet gericht is op een actualiteit. Over het algemeen zijn de tekeningen van cartoonisten geliefd bij het brede publiek. Soms komt het wel voor dat bepaalde mensen zich beledigd voelen door een cartoon of spotprent, wat zelfs tot rechtszaken kan leiden.

Wat is een cartoonist?

Een cartoonist is een kunstenaar die gespecialiseerd is in het creëren van cartoons. Cartoons zijn tekeningen of illustraties die vaak een humoristische of satirische boodschap overbrengen. Cartoonisten kunnen werken in verschillende media, zoals kranten, tijdschriften, boeken, animaties of online platforms. De taken van een cartoonist omvatten:

  • Creëren van visuele concepten: Cartoonisten bedenken originele ideeën en concepten voor hun cartoons. Ze kunnen zich laten inspireren door actualiteiten, sociale kwesties, politiek, cultuur of andere onderwerpen.
  • Tekenen en illustreren: Cartoonisten zijn bedreven in tekenen en illustreren. Ze gebruiken verschillende technieken en stijlen om hun cartoons tot leven te brengen, zoals potloodtekeningen, inkt, digitale tekenprogramma's of een combinatie van deze technieken.
  • Humor en satire: Het vermogen om humor en satire te gebruiken is essentieel voor cartoonisten. Ze maken vaak gebruik van grappige situaties, woordspelingen, overdrijvingen of ironie om hun boodschap over te brengen en mensen aan het lachen te maken.
  • Communicatie en expressie: Cartoonisten hebben een talent om complexe ideeën of boodschappen op een eenvoudige en visuele manier te communiceren. Ze kunnen expressieve gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en symbolen gebruiken om emoties en gedachten uit te drukken.
  • Publicatie en distributie: Cartoonisten werken vaak samen met uitgevers, kranten of tijdschriften om hun cartoons te publiceren. Ze kunnen hun werk ook delen via sociale media, blogs of hun eigen websites om een breder publiek te bereiken.
  • Maatschappelijke impact: Cartoons hebben vaak een maatschappelijke impact. Ze kunnen belangrijke kwesties aankaarten, sociale commentaar leveren, politieke satire bedrijven of mensen bewust maken van bepaalde problemen. Cartoonisten dragen bij aan de vrijheid van meningsuiting en spelen een rol in het stimuleren van discussie en reflectie.

Het werk van een cartoonist vereist creativiteit, artistieke vaardigheden, observatievermogen en een scherp gevoel voor humor. Ze kunnen zowel professioneel als freelance werken, afhankelijk van hun voorkeur en kansen in de industrie.

Bekende cartoonisten

Naast de bekende cartoonisten die de meeste mensen wel kennen vanuit kranten en tijdschriften bestaan er ook andere cartoonisten, die vaak gezien worden als straatartiest. Deze cartoonisten zijn meestal te vinden op drukke plekken waar veel toeristen komen, waar zij als betaalde dienst een karikatuur maken van mensen. Een karikatuur is een tekening van een persoon die meestal op een grappige manier overdreven weergegeven zal worden. Deze karikaturen worden doorgaans ook getekend door cartoonisten. Bekende cartoonisten kunnen beschikken over een eigen column als columnist. Een bekende Nederlandse cartoonist is Stefan Verwey. Stefan Verwey was ruim een halve eeuw de vaste cartooniste voor de Volkskrant.

Cartoonist aan het werk:

Cartoonist wint Inkspotprijs:

Opleidingen tot cartoonist

Wie een carrière ambieert als cartoonist kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden, zoals de hbo-opleiding Illustration of de hbo-opleiding Comic Design. Daarnaast is het prima denkbaar dat een cartoonist een geheel andere opleiding genoten heeft en het vak geleerd heeft vanuit de praktijk. Lang niet alle cartoonisten hebben een gerichte grafische opleiding genoten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een cartoonist kan zijn

Een cartoonist zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer en niet in loondienst werkzaam zijn. Met andere woorden zal een cartoonist in opdracht van een krantenuitgever of tijdschriftenuitgever cartoons tekenen. Het beroep cartoonist betreft een zeer specifiek beroep dat niet door iedereen zomaar uitgevoerd kan worden, omdat creativiteit belangrijk is. Zoals eerder omschreven is het denkbaar dat een cartoonist ook andere werkzaamheden zal uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken als straatartiest tijdens de zomerperiode. In dat geval kan een cartoonist ook weer zogenaamde karikaturen tekenen voor particulieren. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Competenties cartoonist

De belangrijkste competenties als cartoonist zijn creativiteit, inzicht en natuurlijk een gezonde dosis humor. Omdat een cartoonist over het algemeen werkzaam is als ondernemer moet een cartoonist ook over een commerciële instelling beschikken. In algemene zin moet een cartoonist ook weer aan te merken zijn als communicatieadviseur, ondanks dat communicatie in dit geval betrekking zal hebben op getekende communicatie. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, passie, energie, verantwoordelijkheidsgevoel, lef, inzicht, zelfreflectie, plannen en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cartoonist

Als cartoonist heb je niet echt te maken met een arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste cartoonisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet werkzaam zijn als werknemer. Het arbeidsmarktperspectief als cartoonist zal dan ook sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties, doorzettingsvermogen en netwerk. De doorgroeimogelijkheden als cartoonist zijn sterk afhankelijk van de populariteit van de gemaakt cartoons. Wanneer de cartoonist goed is in zijn werkzaamheden kunnen de doorgroeimogelijkheden groot zijn, omdat je dan wellicht voor landelijke dagbladen of tijdschriften mag werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cartoonist

Als cartoonist ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je deze als ondernemer zelf zal bepalen. Wat een cartoonist precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste cartoonisten per opdracht werken en wellicht ook nog andere werkzaamheden uitvoeren.

Eigen bedrijf starten als Cartoonist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cartoonist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cartoonist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cartoonist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cartoonist.

Mijnzzp.nl