Fruitteler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep fruitteler
Wat doet een fruitteler?
Werken als fruitteler
Op bezoek bij een fruitteler:
Beroepsfilm fruitteler:
Opleidingen tot fruitteler
Bedrijven waar een fruitteler werkzaam kan zijn
Competenties fruitteler
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fruitteler
Arbeidsvoorwaarden en salaris fruitteler
Eigen bedrijf starten als Fruitteler
Boekhoudprogramma vergelijken Fruitteler

Beroep fruitteler

Een fruitteler is een tuinbouwer die zich gespecialiseerd heeft in het telen van fruit, zoals appels, aardbeien, frambozen, druiven, peren, kersen of sinaasappels, wat men in zijn geheel de fruitteelt noemt. De meeste fruittelers zijn gespecialiseerd in één of enkele soorten fruit. Welke fruitsoort of fruitras een fruitteler precies zal telen hangt over het algemeen af van de locatie van de fruitteler, de bodemkwaliteit en de vraag naar bepaalde fruitsoorten vanuit de markt. In Nederland zijn er redelijk veel bedrijven actief binnen de fruitteelt, die verschillende fruitsoorten kunnen telen. Tegenwoordig bestaan er steeds meer verschillende soorten fruittelers, die zich bijvoorbeeld ook kunnen richten op biologisch fruit, omdat steeds meer consumenten dit belangrijk vinden. Daarnaast wordt er veel fruit geïmporteerd, maar deze werkzaamheden behoren over het algemeen niet toe aan de werkzaamheden van een fruitteler. Als fruitteler ben je doorgaans het hele jaar bezig met de fruitbomen en de grondkwaliteit, om het best mogelijke resultaat te verkrijgen, zodat de opbrengst zo hoog mogelijk is. Enkele belangrijke werkzaamheden voor een fruitteler zijn snoeiwerkzaamheden, bodemgesteldheid werkzaamheden, het aanbinden van fruit en takken en het voorkomen van ziekten en plagen, die het fruit waardeloos kunnen maken. Over het algemeen zal een fruitteler ook personeel in dienst hebben, afhankelijk van het bedrijf. Het kan het zijn dat een fruitteler gebruikmaakt van seizoensarbeiders tijdens de oogsttijd, omdat er dan veel fruit geoogst moet worden in een korte periode. De fruitteler zelf zal over het algemeen niet alleen in het veld werken, maar zich ook bezighouden met kantoorwerkzaamheden, zoals de administratie en de verkoop van het fruit. Maar een echte fruitteler is ook regelmatig terug te vinden in de boomgaard.

Wat doet een fruitteler?

Het fruit dat een fruitteler geoogst heeft, wordt in de meeste gevallen verkocht via fruitveilingen. Tijdens deze fruitveilingen zal er geboden worden op het fruit door diverse handelaren, zoals marktkooplui, groenteboeren en winkelketens, die vervolgens het fruit zelf zullen proberen te verkopen. Voor de fruitteler is het daarom belangrijk dat de kwaliteit van zijn fruit goed is, zodat de uiteindelijke opbrengst van de veiling ook goed is voor de fruitteler. Naast fruitveilingen is het niet geheel ongebruikelijk dat een fruitteler zelf langs de weg fruit verkoopt aan particulieren, om zo wat extra te kunnen verdienen. Het is ook denkbaar dat een fruitteler zich ook bezighoudt met het telen van fruitbomen, die wellicht verkocht worden aan particulieren of tuincentrums. In dat geval kan een fruitteler ook aangemerkt worden als boomkweker. De fruitteelt behoort namelijk tot de tuinbouw. De tuinbouw is onderdeel van de akkerbouw, ondanks dat tuinbouw ook betrekking kan hebben op glastuinbouw. Fruitteelt komt veel voor in de volle grond en kan dus gezien worden als soort van akkerbouw. Het is denkbaar dat een fruitteler ook aan zaadveredeling doet.

Werken als fruitteler

Het beroep fruitteler is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat fruittelers in de meeste gevallen het hele jaar druk zijn om uiteindelijk fruit te kunnen oogsten. Het is niet zo dat de werkzaamheden van een fruitteler alleen plaatsvinden gedurende de zomermaanden. Een fruitteler is ook in de winter en tijdens het voorjaar druk met de fruitteelt. Denk hierbij vooral aan snoeiwerkzaamheden en aan het beregenen tegen de vorst. Daarnaast kan een fruitteler heel druk zijn met algemene onderhoudswerkzaamheden aan installaties en machines, zodat alles klaar is voor de oogstperiode. Ook het beschermen van gewassen tegen volgens kan een hele uitdaging zijn voor fruittelers. Zoals eerder omschreven zal een fruitteler het pas echt druk krijgen tijdens de oogstperiode. Gedurende de oogstperiode zal een fruitteler dan ook veel gebruikmaken van verschillende plukkers en/of seizoenarbeiders.

Op bezoek bij een fruitteler:

Beroepsfilm fruitteler:

Opleidingen tot fruitteler

Wie een passende opleiding zoekt als fruitteler kan wellicht het beste kiezen voor de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt niveau drie. Omdat een fruitteler meestal een zelfstandige ondernemer zal zijn is het wel aan te raden om ook een Mbo-opleiding niveau vier te volgen, die meestal ook aandacht heeft voor zelfstandig ondernemerschap en management. Zie voor meer informatie over fruit, ook de website fruitteelt online en het beroep groenteteler. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als fruitteler, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een fruitteler werkzaam kan zijn

Een fruitteler zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen zijn eigen fruitteeltbedrijf en niet werkzaam zijn in loondienst. Wanneer een fruitteler in loondienst werkzaam is, spreekt men eerder van een plantenteelt medewerker. Zoals eerder omschreven is het mogelijk dat een fruitteler ook andere werkzaamheden uitvoert, die met de fruitteelt te maken kunnen hebben. Er zijn bijvoorbeeld redelijk veel fruittelers die ook fungeren als gids. In dat geval kan een fruitteler wellicht ook aangemerkt worden als educatief medewerker, die geïnteresseerde mensen meer zal vertellen over de fruitteelt. Dit komt bijvoorbeeld ook veel voor als we spreken van de wijnbouw. Dit kan wel per fruitteler verschillen, omdat niet alle fruittelers op dezelfde manier werkzaam zijn.

Competenties fruitteler

Als fruitteler moet je in de eerste plaats over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken met betrekking tot fruitsoorten en fruitbomen, maar ben je ondernemer met een commerciële instelling. Daarnaast zul je als fruitteler over bepaalde managementvaardigheden moeten beschikken, omdat de meeste fruittelers personeel in dienst hebben of andere arbeidskrachten zullen inhuren. Omdat je de hele dag met verschillende mensen te maken krijgt, is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Ook het onderhandelen en netwerken kunnen aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, presteren, veiligheid, waakzaamheid, motivatie en innovatie. Innovatie is belangrijk met betrekking tot vernieuwing en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van restwarmte of aan het toepassen van windenergie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fruitteler

Omdat wij er van uit gaan dat je als fruitteler werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets te maken met arbeidsmarktperspectief, maar eerder met productie en omzet. De doorgroeimogelijkheden als fruitteler zijn rechtstreeks verbonden met je eigen ondernemerskwaliteiten en doorzettingsvermogen. In algemene zin kunnen de doorgroeimogelijkheden gezien worden in het verder uitbouwen van de fruitkwekerij. Denk bijvoorbeeld aan het pachten van meer grond, zodat de fruitkwekerij kan blijven groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fruitteler

Als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je deze als zelfstandig ondernemer zelf zal bepalen. Wel is het aannemelijk om te denken dat een fruitteler veel uren zal maken om rond te kunnen komen van zijn bedrijfsvoering. Wat een fruitteler precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van de grootte van het fruittellers-bedrijf en de uiteindelijke verkoopopbrengst van het fruit.

Eigen bedrijf starten als Fruitteler

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Fruitteler, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Fruitteler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fruitteler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Fruitteler.

Mijnzzp.nl