Huidtherapeut
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep huidtherapeut
• Werken als huidtherapeut
• Wat doet een huidtherapeut
• Verschil huidtherapeut en dermatoloog
• Taken als huidtherapeut:
• Beroepsfilm huidtherapeut:
Opleidingen tot huidtherapeut
Bedrijven waar een huidtherapeut werkzaam kan zijn
Competenties huidtherapeut
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als huidtherapeut
Arbeidsvoorwaarden en salaris huidtherapeut
Eigen bedrijf starten als Huidtherapeut
Boekhoudprogramma vergelijken Huidtherapeut
Beroep huidtherapeut
Een huidtherapeut is een paramedicus, die patiënten behandelt die te maken hebben met een zieke of beschadigde huid. De patiënten komen meestal in aanraking met een huidtherapeut, omdat ze doorverwezen zijn door een medisch specialist of huisarts. Een huidtherapeut is dan ook een huidspecialist, die een groot aantal huidaandoeningen kan behandelen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een huidtherapeut het beste omschrijven als het verminderen, oplossen of voorkomen van huidproblemen. Enkele voorbeelden van klachten waarmee mensen bij een huidtherapeut terecht kunnen zijn lichte vormen van acne, vaataandoeningen, pigmentvlekken, littekens, huidveroudering en overbeharing. Het vakgebied van de huidtherapeut behoort tot de paramedici, waardoor de huidtherapeut bepaalde medische handelingen mag uitvoeren. Huidtherapeuten vallen onder de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en moeten ingeschreven zijn om als huidtherapeut te mogen werken. Een huidtherapeut is dus gespecialiseerd in het behandelen van cliënten die te maken hebben met een zieke of beschadigde huid. Daarnaast is een huidtherapeut gespecialiseerd hebben in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen). Therapeutisch elastische kousen worden toegepast om de bloedvaten te ondersteunen bij het afvoeren van vocht en afvalstoffen. Het beroep huidtherapeut heeft raakvlakken met de werkzaamheden van een dermatoloog en schoonheidsspecialist, echter kunnen deze beroepen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Ook de verantwoordelijke en de bevoegdheden binnen deze verschillende beroepen kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Tegenwoordig kan een huidtherapeut ook medische tatoeages toepassen om littekenweefsel te camoufleren. Een huidtherapeut is dus op een brede manier gespecialiseerd in het behandelen van huidaandoeningen.
Werken als huidtherapeut
Een huidtherapeut is dus een paramedisch specialist, die gespecialiseerd is in het verminderen van huidproblemen. Naast het verminderen van huidproblemen behoort het verminderen van mogelijke jeuk en pijn tot het takenpakket van de huidtherapeut. Ook klachten met betrekking tot de onderliggende (bind)weefsels van de huid kunnen door de huidtherapeut behandeld worden. Het verminderen van huidproblemen is een breed vakgebied, omdat dit op veel verschillende manieren uitgevoerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan cosmetische behandelingen, zoals het camoufleren van verkleuringen, het verwijderen tatoeages, het voorkomen van ongewenste haargroei of aan het camoufleren van littekens, die ontstaan zijn door brandwonden. Zoals eerder omschreven kan een huidtherapeut niet aangemerkt worden als dermatoloog, echter heeft een huidtherapeut wel regelmatig te maken met dermatologen. Een huidtherapeut heeft over het algemeen ook veel te maken met huisartsen. Een huidtherapeut kan met verschillende patiënten te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen, die te maken hebben met chronische huidaandoeningen. Om een huidtherapeut te bezoeken is het niet strikt noodzakelijk om een verwijzing te hebben van een arts of specialist. In sommige gevallen kan het wel raadzaam zijn om eerste de zorgverzekeraar te raadplegen.
Wat doet een huidtherapeut
De werkzaamheden van een huidtherapeut lijken wellicht op de werkzaamheden van een schoonheidsspecialist, maar ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Dit omdat de huidtherapeut een veel breder takkenpakket heeft en ook een zwaardere opleiding genoten heeft dan een schoonheidsspecialist. Een huidtherapeut mag bijvoorbeeld ook wondzorg toepassen en kleine chirurgische ingrepen uitvoeren, zoals het verwijderen van fibromen (kleine goedaardige huidgezwelletjes). Het beroep huidtherapeut betreft daarnaast een beschermd beroep. Het is dus verboden om jezelf zomaar uit te geven als huidtherapeut. Het beroep schoonheidsspecialist kent verder geen beroepsbescherming.
Verschil huidtherapeut en dermatoloog
Een dermatoloog is een arts die beschikt over de studie dermatologie en venereologie. Een dermatoloog heeft dus meer bevoegdheden dan een huidtherapeut omdat deze laatste geen arts is. Een huidtherapeut werkt wel samen met dermatologen en huisartsen ondanks dat hij of zij zelf geen arts is.
Taken als huidtherapeut:
- Het geven van voorlichting.
- Het diagnosticeren van huidaandoeningen.
- Het opstellen van behandelplannen.
- Het informeren van patiënten (omgang huidaandoening).
- Het uitvoeren van handmatige behandelingen.
- Het toepassen van licht- en laserbehandelingen.
- Het overleggen met andere specialisten.
- Het bijhouden van de administratie.
- Het camoufleren van littekenweefsel en verkleuringen.
Beroepsfilm huidtherapeut:
Opleidingen tot huidtherapeut
Om als huidtherapeut te kunnen werken zul je de hbo-opleiding Huidtherapie moeten volgen en afronden. De hbo-opleiding Huidtherapie zal ongeveer vier jaar in beslag nemen en is alleen aan de hogeschool Utrecht of Den Haag te volgen. Een huidtherapeut moet zich inschrijven in het zogenaamd BIG-register om te mogen werken als huidtherapeut. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse Verenging van Huidtherapeuten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding op de juiste manier bijhouden is belangrijk als ondernemer. Dit kan gedaan worden met behulp van een goed boekhoudprogramma.
Bedrijven waar een huidtherapeut werkzaam kan zijn
Een huidtherapeut moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen praktijk. Daarnaast kan een huidtherapeut werkzaam zijn binnen ziekenhuizen, poliklinieken, gezondheidscentrums of andere medische instellingen. Denk bijvoorbeeld ook aan een medische instelling voor plastische chirurgie. Er zijn relatief gezien veel huidtherapeuten die werkzaam zijn als ondernemer.
Competenties huidtherapeut
De belangrijkste competentie van een huidtherapeut is de vakinhoudelijke kennis van huidaandoeningen en de professionaliteit als paramedicus. Daarnaast moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken en analytisch zijn. Ook technische kennis en innovatie kunnen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je meestal gebruikmaakt van moderne en vooral complexe apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van licht- en lasertherapie. Ook goede handvaardigheid is belangrijk als huidtherapeut. Handvaardigheid heeft vooral betrekking op het hebben van een vaste hand. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, bijscholing, wet- en regelgeving, samenwerken, plannen, organiseren, adviseren, voorlichting, zelfstandigheid en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als huidtherapeut
Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide huidtherapeut is over het algemeen prima te noemen. Als huidtherapeut kan je voor veel bedrijven binnen de gezondheidszorg werkzaam zijn en zal het verkrijgen van een baan over het algemeen geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als huidtherapeut moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie of het starten als zelfstandig ondernemer.
Arbeidsvoorwaarden en salaris huidtherapeut
Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als huidtherapeut voor verschillende soorten bedrijven binnen de gezondheidszorg werkzaam kan zijn. Een huidtherapeut in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3700 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende huidtherapeut kan over het algemeen stukken meer verdienen.
Eigen bedrijf starten als Huidtherapeut
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Huidtherapeut, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Huidtherapeut
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Huidtherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Huidtherapeut.
Mijnzzp.nl