Schadehersteller
Overzichtspagina
Wat doet een Schadehersteller?
Een schadehersteller is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met schade te maken hebben aan voertuigen. Een andere benaming voor schadehersteller is autoschadehersteller, echter hebben de meeste schadeherstellers niet alleen met auto's te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan campers, caravans, bestelwagens of vrachtwagens. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een schadehersteller het beste omschrijven als het repareren van schade aan carrosserieën van voertuigen. Voordat een schadehersteller schade aan voertuigen mag herstellen moet er eerst vastgesteld worden door een schadebehandelaar of het voertuig economisch gezien nog gerepareerd kan worden. Als een voertuig economisch gezien total loss is, heeft het geen zin meer om het voertuig te herstellen. In dat geval zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van het voertuig. Of een voertuig total loss verklaard wordt is sterk afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de ernst van de schade. Over het algemeen zijn de schades die een schadehersteller zal herstellen relatief gezien kleine schades, zoals parkeerschade, hagelschade, inbraakschade of schades, die ontstaan zijn na een aanrijding. Het beroep schadehersteller is een veelzijdig beroep te noemen, waarbinnen je te maken hebt met verschillende werkzaamheden en computers om schades te kunnen herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van laswerkzaamheden, montagewerkzaamheden, het schuren, het slijpen en aan het bedienen van meetapparatuur. De meeste schadeherstellers moeten aangemerkt worden als allround medewerker, die inzetbaar zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Technisch inzicht speelt als schadehersteller een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van koplampen, deuren, motorkappen en aan het terug monteren van alle onderdelen. Ook zul je te maken hebben met elektronica die vervangen moet worden.
Bedrijven met het beroep Schadehersteller
Bezoek het overzicht van bedrijven...
Opleiding tot Schadehersteller
Welke opleiding is nodig om Schadehersteller te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Schadehersteller? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.
Salaris en tarief van een Schadehersteller
Wat is het salaris en tarief van een Schadehersteller? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Schadehersteller in loondienst of als zzp-er.
Aanverwante beroepen
Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Schadehersteller zijn vaak ook:
- Automonteur (4)
- APK keurmeester (3)
- Bandenmonteur (3)
- Garagehouder (3)
- Autohandelaar (2)
- Monteur voertuigelektronica (2)
- Interieurreiniger (voertuigen) (2)
Boekhoudprogramma vergelijken Schadehersteller
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schadehersteller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl