Schadehersteller
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep schadehersteller
• Werken als schadehersteller
• Schade repareren voertuigen
• Werkzaamheden van een schadehersteller zijn:
• Film: schadehersteller:
• Film: autoschadehersteller:
Opleidingen tot schadehersteller
Bedrijven waar een schadehersteller werkzaam kan zijn
Competenties schadehersteller
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schadehersteller
Arbeidsvoorwaarden en salaris schadehersteller
Eigen bedrijf starten als Schadehersteller
Boekhoudprogramma vergelijken Schadehersteller
Beroep schadehersteller
Een schadehersteller is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met schade te maken hebben aan voertuigen. Een andere benaming voor schadehersteller is autoschadehersteller, echter hebben de meeste schadeherstellers niet alleen met auto's te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan campers, caravans, bestelwagens of vrachtwagens. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een schadehersteller het beste omschrijven als het repareren van schade aan carrosserieën van voertuigen. Voordat een schadehersteller schade aan voertuigen mag herstellen moet er eerst vastgesteld worden door een schadebehandelaar of het voertuig economisch gezien nog gerepareerd kan worden. Als een voertuig economisch gezien total loss is, heeft het geen zin meer om het voertuig te herstellen. In dat geval zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van het voertuig. Of een voertuig total loss verklaard wordt is sterk afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de ernst van de schade. Over het algemeen zijn de schades die een schadehersteller zal herstellen relatief gezien kleine schades, zoals parkeerschade, hagelschade, inbraakschade of schades, die ontstaan zijn na een aanrijding. Het beroep schadehersteller is een veelzijdig beroep te noemen, waarbinnen je te maken hebt met verschillende werkzaamheden en computers om schades te kunnen herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van laswerkzaamheden, montagewerkzaamheden, het schuren, het slijpen en aan het bedienen van meetapparatuur. De meeste schadeherstellers moeten aangemerkt worden als allround medewerker, die inzetbaar zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Technisch inzicht speelt als schadehersteller een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van koplampen, deuren, motorkappen en aan het terug monteren van alle onderdelen. Ook zul je te maken hebben met elektronica die vervangen moet worden.
Werken als schadehersteller
Een schadehersteller is dus een allround vakman, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Het slijpen, lassen en demonteren en monteren van onderdelen zal veel voorkomen als schadehersteller. Een schadehersteller moet dan ook aangemerkt worden als allround monteur en technicus, die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden. Ook het vervangen van voertuigelektronica behoort meestal tot de werkzaamheden van een schadehersteller. Andere werkzaamheden kunnen zijn het vervangen van kapotte autoruiten, het schoonmaken van voertuiginterieurs en eventueel het oppoetsen van auto's die afgeleverd worden aan de klant. Zoals eerder omschreven zal een schadehersteller in de meeste gevallen te maken hebben met voertuigen die relatief kleine schade hebben. Het is de schadebehandelaar of taxateur die zal bepalen hoe groot de schade precies is. Dit is belangrijk, omdat het meestal een verzekeringsmaatschappij is die goedkeuring moeten geven voor de herstelwerkzaamheden. De onderdelen die gedeukt of kapot zijn worden door het schadeherstelbedrijf verwijderd en indien nodig vervangen door nieuwe onderdelen. Het terugplaatsen van onderdelen zoals panelen is nauwkeurig werk, omdat alle naden netjes moeten aansluiten en evenwijdig moeten lopen met de andere panelen. Als alle onderdelen vervangen zijn, kan het voertuig klaar gemaakt worden voor de spuitcabine.
Schade repareren voertuigen
Hoe een schadehersteller voertuigen zal repareren is afhankelijk van de schade aan het voertuig. Er bestaan ook speciale technieken waarmee kleine schades, zoals deukjes, gerepareerd kunnen worden zonder het vervangen van panelen of het spuiten van het voertuig. Dit noemt men ook wel uitdeuken zonder spuiten. Als er sprake is van grotere schade zal de schadehersteller de panelen vervangen en de carrosserie desnoods uitlijnen. Het herstellen van voertuigen is in alle gevallen aan te merken als maatwerk, omdat schades nooit hetzelfde zijn. Daarnaast kan het repareren van schade aan auto's niet zomaar vergeleken worden met schades aan campers. Bij campers zal er gebruikgemaakt worden van andere technieken en materialen.
Werkzaamheden van een schadehersteller zijn:
- Het herstellen van beschadigde carrosseriedelen.
- Het vervangen van kapotte plaatdelen.
- Het richten van carrosserieën.
- Het uitvoeren van metingen en uitlijnen.
- Het demonteren van onderdelen (deuren, lampen).
- Het demonteren en monteren van onderdelen.
- Het demonteren en vervangen van elektronica.
- Het verwijderen en vervangen van autoruiten.
Film: schadehersteller:
Film: autoschadehersteller:
Opleidingen tot schadehersteller
Wie een carrière ambieert als schadehersteller kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround schadehersteller. De opleiding allround schadehersteller zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Tijdens de opleiding zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn onder het toezicht van een ervaren schadehersteller, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Als je werkzaam wil zijn als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een schadehersteller werkzaam kan zijn
Een schadehersteller is in de meeste gevallen werkzaam voor een schadeherstelbedrijf of voor een carrosseriebedrijf. Daarnaast kan een allround schadehersteller werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval heb je meestal te maken met verschillende opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan oldtimer bezitters of aan particulieren, die niet verzekerd zijn voor schadeherstel. De grotere schadeherstelbedrijven werken bijna allemaal in opdracht voor garagehouders, verzekeringsmaatschappijen en lease bedrijven.
Competenties schadehersteller
De belangrijkste competentie van een schadehersteller is de allround kennis van schadehersteltechniek. Daarnaast moet productkennis aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat herstelwerkzaamheden alleen goed uitgevoerd kunnen worden met de juiste materialen. Ook het secuur werken volgens de fabrieksopgave is een belangrijke competentie met betrekking tot de garantie. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, samenwerken, overleggen, zelfstandigheid, presteren, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schadehersteller
Het arbeidsmarktperspectief van een schadehersteller is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast is het zo dat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Met andere woorden zal een ervaren schadehersteller niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een schadehersteller moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats of aan de functie bedrijfsleider.
Arbeidsvoorwaarden en salaris schadehersteller
Een schadehersteller zal in de meeste gevallen onder de cao carrosseriebedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een schadehersteller zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2200 en 3200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende schadehersteller verdient, is niet zomaar aan te geven.
Eigen bedrijf starten als Schadehersteller
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schadehersteller, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Schadehersteller
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schadehersteller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schadehersteller.
Mijnzzp.nl