Moderator
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep moderator
• Werken als online moderator
• Moderator betekenis
• Werken als online moderator is best zwaar te noemen
• Wat doet een moderator:
• Discussie reacties op internet:
Opleidingen tot moderator
Bedrijven waar een moderator werkzaam kan zijn
Competenties moderator
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als moderator
Arbeidsvoorwaarden en salaris moderator
Eigen bedrijf starten als Moderator
Boekhoudprogramma vergelijken Moderator
Beroep moderator
Een moderator is een gespreksleider, wat meestal betrekking heeft op het internet. Het beroep moderator kan ook betrekking hebben op echte gesprekken, maar dan spreken we eerder van een gespreksleider dan van een moderator. Als moderator ben je dus een gespreksleider en toezichtouder op het internet. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een moderator het beste omschrijven als het begeleiden van internetgesprekken en het eventueel aansturen van internetgesprekken. Het aansturen van internetgesprekken heeft vooral betrekking op het opwekken van bepaalde discussies, zodat gesprekken op gang komen. Als moderator kan je professioneel werkzaam zijn of ben je als vrijwillig moderator actief. De meeste mensen die vrijwillig moderator zijn geworden doen dit omdat ze bepaalde onderwerpen hobbymatig of professioneel gezien interessant vinden. Vooral de grote bekende websites, die actieve forums hebben, maken vaak gebruik van moderators. Een moderator is de toezichthouder van één of meerdere forums op het internet. Een moderator kan ook gezien worden als het beheer van bepaalde discussiepagina's, zoals een forum. De werkzaamheden van een moderator zijn professioneel en hobbymatig gezien belangrijke werkzaamheden, omdat het houden van toezicht op reacties in de meeste gevallen belangrijk is op het internet. Veel voorkomende problemen op forums zijn het offtopic gaan met betrekking tot onderwerpen, kwetsende opmerkingen en forumleden die alleen reclame willen maken voor een eigen website. Het is de moderator die een actieve bijdrage zal leveren om forums schoon en netjes te houden, zodat alle goedwillende forumleden kunnen genieten van het forum.
Werken als online moderator
De moderator van een forum heeft doorgaans meer rechten dan een gewone gebruiker van de website, omdat hij de beheerder is van het forum. Dit betekent dat er een vertrouwensband is tussen de website-eigenaar of content manager en de moderator. Met andere woorden is het de moderator toegestaan om bepaalde forumdiscussies in goede banen te leiden, zoals door het verwijderen van berichten omdat deze kwetsend zijn of omdat ze niks te maken hebben met het onderwerp (Offtopic). De functie moderator draait volkomen op vertrouwen tussen de moderator en de website-eigenaar. Wanneer een moderator zelf het forum misbruikt om bijvoorbeeld reclame te maken voor een eigen website of gewoon niet actief genoeg meer is kunnen de bezoekers dit meestal via een speciale link melden aan de eigenaren. Het komt redelijk vaak voor dat moderators stoppen met controleren en dit niet melden aan de eigenaren, waardoor forums op den duur niet meer interessant zijn voor bezoekers. In dit soort gevallen staan er doorgaans genoeg andere moderators klaar die de werkzaamheden willen overnemen. In alle gevallen is het belangrijk dat je beschikt over voldoende energie en passie met betrekking tot de onderwerpen. In sommige gevallen kan een moderator aangemerkt worden als ervaringsdeskundige. Denk bijvoorbeeld aan een ervaren automonteur die hobbymatig actief is als autojournalist op een forum.
Moderator betekenis
Een moderator is dus een persoon die verantwoordelijk is voor het beheren en begeleiden van discussies, forums, sociale media, evenementen of andere interactieve platforms. De rol van een moderator is om ervoor te zorgen dat de regels en richtlijnen van het platform worden nageleefd en dat de interactie tussen gebruikers op een respectvolle en constructieve manier verloopt. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een moderator:
- Regelhandhaving: Moderators handhaven de regels en richtlijnen van het platform waarop ze actief zijn. Ze zorgen ervoor dat gebruikers zich houden aan de gedragscodes, taalgebruik en andere beleidsregels.
- Discussiebegeleiding: Ze houden toezicht op de discussies en interacties tussen gebruikers. Ze kunnen off-topic berichten verwijderen, discussies sturen naar relevante onderwerpen en ervoor zorgen dat de discussie op een respectvolle en constructieve manier verloopt.
- Spam en misbruikbestrijding: Moderators controleren en verwijderen spam, ongepaste inhoud, schadelijke links en ander misbruik op het platform. Ze nemen actie tegen gebruikers die zich schuldig maken aan overtredingen en kunnen waarschuwingen, tijdelijke schorsingen of permanente verbanningen opleggen.
- Beantwoorden van vragen en bieden van ondersteuning: Moderators zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor gebruikers die vragen hebben of hulp nodig hebben. Ze beantwoorden vragen, bieden ondersteuning en verwijzen gebruikers indien nodig door naar andere bronnen of personen.
- Conflicten: Bij geschillen of conflicten tussen gebruikers grijpen moderators in om de situatie te de-escaleren en een oplossing te zoeken. Ze kunnen bemiddelen tussen betrokken partijen, waarschuwingen geven of indien nodig gepaste maatregelen nemen om de situatie op te lossen.
Het werk van een moderator vereist goede communicatievaardigheden, het vermogen om kalm te blijven in uitdagende situaties en een grondige kennis van de regels en richtlijnen van het platform. Moderators spelen een essentiële rol bij het bevorderen van een positieve en veilige onlineomgeving waarin gebruikers kunnen communiceren en interactie kunnen hebben. De meeste grotere platforms maken tegenwoordig gebruik van meerdere moderatoren.
Werken als online moderator is best zwaar te noemen
De functie van moderator is meestal vrijwilligerswerk, dat wordt uitgevoerd omdat iemand interesse heeft in bepaalde onderwerpen. Wie zelf moderator wil worden voor een bepaalde website of forum, moet beseffen dat de werkzaamheden als moderator redelijk veel tijd in beslag kunnen nemen, afhankelijk van de populariteit van de website of forum. Daarnaast zal het werk van een moderator niet door iedereen even goed gewaardeerd worden, omdat je soms berichten of topics zal moeten verwijderen. Het is niet ongebruikelijk dat de moderator veel te verduren krijgt op het internet. De leuke kant van de werkzaamheden als moderator zijn natuurlijk dat je veel kennis kunt delen en dat je andere mensen leert kennen die dezelfde interesse hebben.
Wat doet een moderator:
Discussie reacties op internet:
Opleidingen tot moderator
Er bestaan geen opleidingen als moderator. Een moderator zal over het algemeen als vrijwilliger werken. Wanneer een moderator beroepsmatig werkzaam is spreken we wellicht eerder van een sociale media beheerder, blogger of communicatieadviseur. Wie toch een passende opleiding zoekt als moderator kan bijvoorbeeld denken aan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf gaat opstarten als zzp moderator, dan krijg je ook te maken met het bijhouden van de administratie. Hiervoor kun je online boekhoudprogramma zzp gebruiken. Voor kleine ondernemers zijn er verschillende goede boekhoudpakketten beschikbaar.
Bedrijven waar een moderator werkzaam kan zijn
Een moderator is over het algemeen niet beroepsmatig actief met moderator werkzaamheden. Het beroep moderator zal in veel gevallen betrekking hebben op een vrijwilliger. Als een moderator wel beroepsmatig werkzaam is kunnen andere benamingen van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benaming redactiemedewerker, webredacteur of webcare medewerker. Het is denkbaar dat een vrijwillig werkende moderator een kleine vergoeding ontvangt, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Een andere benaming voor moderator kan zijn gespreksleider.
Competenties moderator
Als moderator is de belangrijkste competentie het fungeren als toezichthouder en het actueel houden van discussies. Een andere belangrijke competentie als moderator is dat je communicatief gezien sterk onderlegd bent. Daarnaast zul je tekstueel gezien goed moeten kunnen schrijven. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, controleren, verantwoordelijkheidsgevoel, betrouwbaarheid en waakzaamheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als moderator
Als moderator heb je over het algemeen niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief of doorgroeimogelijkheden, omdat je werkzaam bent als vrijwilliger. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er binnen deze functie ook betaalde banen te vinden zijn. In dat geval is het wel belangrijk om de juiste opleiding te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan als chatoperator.
Arbeidsvoorwaarden en salaris moderator
Als moderator heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je niet in loondienst werkzaam bent. Een moderator zal doorgaans ook geen salaris of een andere vergoeding krijgen voor de werkzaamheden, omdat deze uitgevoerd worden als vrijwilliger.
Eigen bedrijf starten als Moderator
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Moderator, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Moderator
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Moderator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Moderator.
Mijnzzp.nl