Vastgoedbeheerder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep vastgoedbeheerder
• Werken als vastgoedbeheerder
• Wat doet een vastgoedbeheerder?
• Voordelen van een vastgoedbeheerder
• Film: Vernieuwend vastgoedbeheer:
• Film: Alles over vastgoed:
Opleidingen tot vastgoedbeheerder
Bedrijven waar een vastgoedbeheerder werkzaam kan zijn
Competenties vastgoedbeheerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vastgoedbeheerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris vastgoedbeheerder
Eigen bedrijf starten als Vastgoedbeheerder
Boekhoudprogramma vergelijken Vastgoedbeheerder
Beroep vastgoedbeheerder
Een vastgoedbeheerder is een zaakwaarnemer, die de belangen behartigt van vastgoedeigenaren en huurders. Dit betekent dat huurders niet direct communiceren met de vastgoedeigenaar maar met de vastgoedbeheerder. Voor vastgoedeigenaren kan het inschakelen van een vastgoedbeheerder zinvol zijn, omdat de meeste vastgoedeigenaren andere dagelijkse werkzaamheden hebben, of omdat ze niet gebeld willen worden door huurders met vragen of problemen. Daarnaast is het zo dat vastgoedbeheerders veel kennis hebben van de verhuursector en dat ze op de hoogte zijn van alle regels. Over het algemeen zijn vastgoedbeheerders verantwoordelijk voor het regelen van onderhoudswerkzaamheden, de verhuur en de incasso. Wat een vastgoedbeheerder inhoudelijk precies doet, hangt af van het vastgoed, omdat lang niet al het vastgoed even beheersintenties is. Het beheren van kamerverhuurpanden is bijvoorbeeld intensiever dan het beheren van eengezinswoningen. In de meeste gevallen kan een vastgoedbeheerder ook aangemerkt worden als verhuurmakelaar. In dat geval is een vastgoedbeheerder ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van nieuwe huurders en begeleiden van huurders, die gaan verhuizen. Dit kan wel verschillen per vastgoedbeheerder, omdat er ook vastgoedbeheerders zijn, die specifiek verantwoordelijk zijn voor technisch vastgoedmanagement. In dat geval is een vastgoedbeheerder alleen verantwoordelijk voor het oplossen van storingen en algemene onderhoudswerkzaamheden. Het beroep vastgoedbeheerder moet aangemerkt worden als verantwoordelijke functie, omdat vastgoedeigenaren sterk afhankelijk zijn van goed beheer. Als vastgoedbeheerder heb je over het algemeen te maken met particuliere vastgoedbeleggers of met institutionele vastgoedbeleggers. Vastgoedmanagement is een discipline die niet onderschat moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het coördineren van werkzaamheden, incassowerkzaamheden, administratieve werkzaamheden en aan het houden van toezicht.
Werken als vastgoedbeheerder
Een vastgoedbeheerder is dus een beheerder, die specifiek verantwoordelijk is voor het beheren van vastgoed. Over het algemeen zal een vastgoedbeheerder met verschillende partijen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan huisbazen die over meerdere woningen beschikken, en aan institutionele vastgoedbeleggers die over woningen of ander vastgoed beschikken. In alle gevallen is een vastgoedbeheerder verantwoordelijk voor vastgoedmanagement. Dit betekent dat een vastgoedbeheerder verantwoordelijk is voor het inplannen van onderhoud, het controleren van onderhoudswerkzaamheden, het inspecteren van vastgoed, administratieve werkzaamheden en het incasseren van de huurpenningen. Als vastgoedbeheerder is het belangrijk dat je over technisch inzicht beschikt en kan het belangrijk zijn dat je over bouwkundig inzicht beschikt. De inhoudelijke werkzaamheden van een vastgoedbeheerder kunnen per opdrachtgever verschillen, omdat niet alle vastgoedeigenaren het volledig beheerder uit handen geven. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedeigenaren die zelf beschikken over een eigen onderhoudsdienst, waarbinnen verschillende vaklieden werkzaam zijn, zoals timmerlieden en klusjesmannen. De meeste vastgoedbeheerders bieden verschillende diensten aan, die neerkomen op financieel beheer, technisch beheer en commercieel beheer. Commercieel beheer houdt in dat een vastgoedbeheerder ook verantwoordelijk is voor verhuurwerkzaamheden.
Wat doet een vastgoedbeheerder?
Een vastgoedbeheerder moet dus aangemerkt worden als vastgoedspecialist, die op de hoogte is van alle regels. Dit kan belangrijk zijn als er sprake is van bijzondere voorwaarden of wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van kamerverhuurpanden. In dat geval kan er sprake zijn van aanvullende voorwaarden waarmee vastgoedeigenaren en vastgoedbeheerders rekening moeten houden. Dit heeft meestal betrekking op de onttrekkingsvergunning, brandpreventie en het aantal bewoners van woningen. Een goede vastgoedbeheerder zal ervoor zorgen dat vastgoedeigenaren niet in de problemen komen door overtredingen. Het komt regelmatig voor dat handhavers woningen controleren op het aantal bewoners, de staat van onderhoud en de brandpreventie. Bij overtredingen kunnen vastgoedeigenaren te maken krijgen met handhavingsjuristen vanuit de gemeente. Het is de vastgoedbeheerder, die dit soort problemen kan voorkomen door alleen te verhuren volgens de regels.
Voordelen van een vastgoedbeheerder
- De vastgoedbeheerder beantwoordt vragen via de telefoon of mail.
- De vastgoedbeheerder heeft een brede kennis van de vastgoedmarkt.
- De vastgoedbeheerder heeft doorgaans een groot netwerk van klusjesmannen.
- De vastgoedbeheerder is bekend met wetgeving.
- De vastgoedbeheerder is bereikbaar wanneer de vastgoedeigenaar op vakantie is.
- De vastgoedbeheerder is niet emotioneel betrokken bij het vastgoed en gebruikers van het vastgoed.
- De vastgoedbeheerder kan jaarnota's opstellen.
- De vastgoedbeheerder kan ook de huurpenningen innen en doorstorten naar de vastgoedeigenaar.
- De vastgoedbeheerder kan optreden als toezichthouder.
Film: Vernieuwend vastgoedbeheer:
Film: Alles over vastgoed:
Opleidingen tot vastgoedbeheerder
Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden als vastgoedbeheerder. Een vastgoedbeheerder kan verschillende opleidingen genoten hebben, zoals de hbo-opleiding Makelaardij of de hbo-opleiding Business Management. Daarnaast kan een vastgoedbeheer een totaal andere opleiding genoten hebben en bijvoorbeeld werkzaam zijn als timmerman die ook vastgoed beheert. Het is niet ongebruikelijk dat vakmensen binnen de bouwwereld ook als vastgoedbeheerder werken, omdat ze bijvoorbeeld de vastgoedeigenaren en het vastgoed van de vastgoedeigenaren goed kennen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.
Bedrijven waar een vastgoedbeheerder werkzaam kan zijn
Een vastgoedbeheerder is meestal werkzaam voor een makelaarskantoor of is werkzaam voor een verhuurorganisatie. Daarnaast kan een vastgoedbeheerder werkzaam zijn als ondernemer. Ook grote organisaties, die te maken hebben met vastgoed, kunnen intern gebruikmaken van een vastgoedbeheerder. Denk bijvoorbeeld aan retailers, die veel panden huren of in bezit hebben.
Competenties vastgoedbeheerder
De belangrijkste competentie van een vastgoedbeheerder is de algemene kennis van vastgoedmanagement. Daarnaast moet een vastgoedbeheerder beschikken over organisatietalent, omdat het plannen en organiseren van werkzaamheden veel werk is. Vanzelfsprekend zal een vastgoedbeheerder ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je met verschillende partijen te maken hebt. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, netwerken, secuur, controleren, inspecteren, zelfstandigheid, monitoren, rapporteren, adviseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vastgoedbeheerder
Het arbeidsmarktperspectief van een vastgoedbeheerder is redelijk te noemen. Lang niet alle vastgoedeigenaren besteden beheerswerkzaamheden uit. Daarnaast is het als vastgoedbeheerder belangrijk om aanvullende diensten aan te bieden, omdat het beheren van vastgoed in de meeste gevallen niet aangemerkt kan worden als fulltime werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een vastgoedbeheerder moeten gezien worden in het opbouwen van een grote beheersorganisatie. Als je werkzaam bent voor een organisatie kan de functie vastgoedmanager aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris vastgoedbeheerder
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als vastgoedbeheerder voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Wat een vastgoedbeheerder precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat een vastgoedbeheerder over het algemeen een percentage van de totale huurstroom als vergoeding zal vragen. Een vastgoedbeheerder werkt over het algemeen niet op uurbasis. Om als vastgoedbeheerder een goed inkomen te verdienen is het belangrijk om voldoende panden te beheren. De meeste vastgoedbeheerders voeren ook andere werkzaamheden uit, omdat met het beheer alleen van vastgoed over het algemeen niet voldoende verdiend kan worden om rond te kunnen komen.
Eigen bedrijf starten als Vastgoedbeheerder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vastgoedbeheerder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Vastgoedbeheerder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vastgoedbeheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vastgoedbeheerder.
Mijnzzp.nl