Aanhangwagen monteur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep aanhangwagen monteur
• Werken als aanhangwagen monteur
• Verschillende aanhangers
• Aanhangwagen trekken
• Hoe zit het nu eigenlijk allemaal:
Opleidingen tot aanhangwagen monteur
Bedrijven waar een aanhangwagen monteur werkzaam kan zijn
Competenties aanhangwagen monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aanhangwagen monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris aanhangwagen monteur
Eigen bedrijf starten als Aanhangwagen monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Aanhangwagen monteur
Beroep aanhangwagen monteur
Een aanhangwagen monteur is gespecialiseerd in het onderhouden, repareren, aanpassen en keuren van aanhangers. Daarnaast is het denkbaar dat een aanhangwagen monteur verantwoordelijk is voor het inkopen en verkopen van aanhangers. Aanhangers worden gebruikt door bedrijven en particulieren om goederen te vervoeren. Afhankelijk van het doel kan het ook om speciaal ingerichte aanhangers gaan. Over het algemeen is het zo dat particulieren gebruik van kleinere aanhangers, die meestal niet beschikken over een eigen kenteken. Het zijn vooral bedrijven die gebruikmaken van grotere aanhangers, die voorzien zijn van een eigen kenteken. Om dit soort aanhangers te mogen trekken is het belangrijk dat de bestuurder beschikt over het rijbewijs BE. Aanhangers worden tegenwoordig op verschillende manieren gebruikt, waardoor er behoefte is aan gespecialiseerde bedrijven, die deze aanhangwagens bouwen en onderhouden. Afhankelijk van het doel kan het om complexe aanhangwagens gaan, die gebouwd worden voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan aanhangwagens, die voorzien zijn van een kraan om goederen te kunnen laden en te lossen. Aanhangers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat lang niet alle bestuurders over het vrachtwagenrijbewijs beschikken. Het behalen van het vrachtwagenrijbewijs is tegenwoordig kostbaar. Daarom kiezen veel bedrijven er voor om BE combinaties aan te schaffen. Autobedrijven maken bijvoorbeeld lang niet altijd gebruik van vrachtwagens om auto's te vervoeren. Autobedrijven maken steeds vaker gebruik van combinaties, die met een BE rijbewijs bestuurd mogen worden. Er bestaan tegenwoordig veel aanhangers, die op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan autotransporters, machinetransporters, paardentrailers en aan de bekende bakwagens of plateauwagens. Het onderhouden van aanhangers betreft specialistische werkzaamheden waarbij de veiligheid een belangrijke rol speelt.
Werken als aanhangwagen monteur
Een aanhangwagen monteur is dus gespecialiseerd in het onderhouden van aanhangwagens. Het onderhouden van aanhangwagens betreft specialistische werkzaamheden, die uitgevoerd moeten worden door de juiste monteurs. Afhankelijk van het bedrijf is het denkbaar dat een aanhangwagen monteur aangemerkt kan worden als carrosseriebouwer. In dat geval is een aanhangwagen monteur verantwoordelijk voor het opbouwen en/of aanpassen van aanhangers. Aanhangers hebben net zo als andere voertuigen regelmatig onderhoud nodig. Denk hierbij vooral aan het controleren van de verlichting, de banden, wiellagers en aan het controleren van de reminrichting. Het zijn meestal alleen de goed onderhouden aanhangers die zonder problemen te gebruiken zijn. Er zijn veel aanhangers te vinden waarvan de verlichting niet werkt of de banden versleten zijn. Het zijn de aanhangwagen monteurs, die dit soort relatief simpele gebreken helpen of voorkomen door het uitvoeren van preventief onderhoud. Aanhangwagens hebben over het algemeen veel aandacht van de verkeerspolitie, waardoor er regelmatig bekeuringen uitgeschreven worden voor gebreken. Deze aandacht heeft ook betrekking op het gewicht dat een aanhanger en combinatie mag vervoeren en de manier van beladen. Een andere belangrijk punt is het controleren of bestuurders wel over het BE rijbewijs beschikken.
Verschillende aanhangers
Zoals eerder omschreven bestaan er tegenwoordig veel verschillende aanhangers, die ook gebruikt kunnen worden voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan hoveniers of grondwerkers, die regelmatig een minikraan vervoeren op een aanhangwagen. Een ander voorbeeld zijn aanhangers, die speciaal gebouwd worden om steigers op te kunnen vervoeren. Ook facilitair medewerkers hebben regelmatig te maken met speciaal ingerichte aanhangers. Dit zijn bijvoorbeeld aanhangers, die voorzien zijn van een aggregaat om graffiti te verwijderen. De meeste aanhangwagenbedrijven kunnen dit soort aanhangwagens compleet opbouwen voor klanten. Een aanhangwagen monteur heeft in de meeste gevallen niet te maken met beroepsvervoerders. Beroepsvervoerders maken geen gebruik van aanhangwagens, maar van trailers en tankcontainers.
Aanhangwagen trekken
Sinds het invoeren van het BE rijbewijs zijn de regels met betrekking tot het mogen trekken van aanhangers niet altijd even duidelijk, omdat de regels per combinatie kunnen verschillen. Daarnaast is dit niet alleen afhankelijk van de aanhanger. Ook het trekkend voertuig is bepalend of een bestuurder over het BE rijbewijs moet beschikken. Een aanhangwagen monteur is uiteraard ook op de hoogte van alle regels en kan een adviserende rol spelen. Het kopen van de juiste aanhanger is belangrijk om niet in de problemen te komen. Tegenwoordig is het al snel nodig dat je beschikt over het BE rijbewijs. Dit is al helemaal het geval als we spreken van een aanhangwagen die beschikt over een eigen kenteken.
Hoe zit het nu eigenlijk allemaal:
Opleidingen tot aanhangwagen monteur
Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden tot aanhangwagen monteur. De meest passende opleiding is de Mbo-opleiding allround bedrijfswagenmonteur, Mbo-opleiding allround lasser of de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer. Daarnaast is het denkbaar dat een aanhangwagen monteur een geheel andere opleiding genoten heeft. Over welke opleiding een aanhangwagen monteur precies zal beschikken is verder niet zomaar aan te geven. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste pakket voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een aanhangwagen monteur werkzaam kan zijn
Een aanhangwagen monteur is in de meeste gevallen werkzaam voor een aanhangwagenbedrijf. Daarnaast kan een aanhangwagen monteur werkzaam zijn voor verhuurorganisaties. Dit soort bedrijven heeft ook veel te maken met onderhoudswerkzaamheden. Het is denkbaar dat een aanhangwagen monteur werkzaam is als ondernemer. In dat geval is een aanhangwagen monteur verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden.
Competenties aanhangwagen monteur
De belangrijkste competentie van een aanhangwagen monteur is de allround vakkennis van aanhangwagen techniek. Daarnaast moet een aanhangwagen monteur aangemerkt worden als allround technicus en monteur. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's en te maken heeft met klanten moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je verantwoordelijk bent voor verkoopwerkzaamheden is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, inzicht, adviseren, inspecteren, controleren, zelfstandigheid, plannen, secuur en service.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aanhangwagen monteur
Het arbeidsmarktperspectief van een aanhangwagen monteur is over het algemeen goed te noemen. De meeste monteurs die aangemerkt moeten worden als allround vakman hebben geen moeite bij het vinden van werk. Vanzelfsprekend betreft het werken met aanhangers wel specifieke werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een aanhangwagen monteur moeten gezien worden in de functie bedrijfsleider of in de functie chef-werkplaats. Vanzelfsprekend kan een aanhangwagen monteur ook een eigen aanhangwagenbedrijf starten.
Arbeidsvoorwaarden en salaris aanhangwagen monteur
Een aanhangwagen monteur zal in de meeste gevallen onder de cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een aanhangwagen monteur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2400 en 3400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Aanhangwagen monteur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Aanhangwagen monteur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Aanhangwagen monteur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Aanhangwagen monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Aanhangwagen monteur.
Mijnzzp.nl