Spackspuiter
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep spackspuiter
• Als spackspuiter zorg je voor de afwerking
• Mogelijkheden spackspuiten
• Wat doet een spackspuiter:
• Film woning spackspuiten:
Opleidingen tot spackspuiter
Bedrijven waar een spackspuiter werkzaam kan zijn
Competenties spackspuiter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spackspuiter
Arbeidsvoorwaarden en salaris spackspuiter
Eigen bedrijf starten als Spackspuiter
Boekhoudprogramma vergelijken Spackspuiter
Beroep spackspuiter
Een spackspuiter is een afbouwspecialist die zich heeft gespecialiseerd in het afwerken van wanden en plafonds door het toepassen van spuitpleister (spack), dat door middel van een compressor en spuit aangebracht wordt op wanden en plafonds. Er bestaan verschillende afwerkingsmogelijkheden, zoals het behangklaar maken van wanden of het toepassen van een korrelstructuur, die qua korrel kan verschillen. Over het algemeen worden spackspuiters ingeschakeld bij nieuwbouwprojecten en bij renovatiewerkzaamheden. Spackspuiters brengen meestal minimaal twee lagen aan om tot een mooi resultaat te kunnen komen. De eerste laag wordt vlak afgepleisterd, zodat er een vlakke ondergrond ontstaat. Deze onderlaag kan ook in kleur aangebracht worden als dat nodig is. De tweede laag die een spackspuiter zal aanbrengen is de afwerklaag. De werkzaamheden van een spackspuiter zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het op een mooie en egale manier aanbrengen van spuitpleister niet makkelijk is. Het hanteren van de juiste spuittechniek als spackspuiter is dan ook erg belangrijk. De werkzaamheden van een spackspuiter bestaan niet alleen uit het aanbrengen van spuitpleister, omdat een spackspuiter ook verantwoordelijk is voor het afplakken van woningen. Het op de juiste manier afplakken is belangrijk omdat anders alles onder komt te zitten met spuitpleister. Ook het schoonmaken van de spuitmachine is als spackspuiter belangrijk, omdat anders de spuitmachine niet meer gebruikt kan worden voor de volgende opdracht. Het beroep spackspuiter kan onderdeel uitmaken van het beroep stukadoor, echter hoeft dit niet het geval te zijn. De meeste spackspuiters zijn vooral actief binnen de nieuwbouw. Dit laat niet weg dat een spackspuiter ook betrokken kan zijn bij renovatieprojecten.
Als spackspuiter zorg je voor de afwerking
Een spackspuiter is dus verantwoordelijk voor het afwerken van woningen door het aanbrengen van spuitpleister De werkzaamheden van een spackspuiter hebben veel weg van stukadoorswerkzaamheden, maar zijn niet helemaal met elkaar te vergelijken. Dit omdat het spackspuiten meestal alleen de afwerking betreft van wanden en plafonds. Het spackspuiten kan alleen toegepast worden op vlakke ondergronden, omdat de afwerklaag slechts enkele millimeters dik is. Wanden en plafonds die grote oneffenheden vertonen moeten eerst vlak gemaakt worden door een stukadoor voordat ze afgewerkt kunnen worden. Spackspuiten kan niet toegepast worden op alle ondergronden, omdat de ondergrond vlak en draagkrachtig moet zijn. Daarnaast kunnen er kleine haarscheuren optreden wanneer de spack op bepaalde ondergronden wordt toegepast. Deze zogenaamde haarscheuren worden over het algemeen veroorzaakt door de werking van de verschillende ondergronden.
Mogelijkheden spackspuiten
Spackspuiten is populair om de vele mogelijkheden en het fraaie resultaat. Daarnaast is het spackspuiten relatief gezien goedkoop en kunnen de meeste woningen in enkele uren afgewerkt worden. Wel is het erg belangrijk om goede voorbereidingen te treffen, zoals het afplakken van kozijnen en andere delen die niet gespoten hoeven te worden. Het afplakken van een woning voor het spuiten is belangrijk omdat anders alles onder komt te zitten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om direct in kleur te spuiten, waardoor het sauzen van de wanden niet meer nodig is. Het beroep spackspuiter komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Een spackspuiter maakt gebruik van een speciale machine om te kunnen spuiten. Een spackspuiter zal meestal meerdere lagen aanbrengen. De eerste laag maakt het mogelijk om kleine oneffenheden in wanden en plafonds weg te werken. Indien nodig kunnen er dus ook twee lagen aangebracht worden. Belangrijk hierbij is wel dat de eerste laag afgewerkt is tot een egale laag.
Wat doet een spackspuiter:
- Het geven van deskundig advies.
- Het voorbereiden van alle werkzaamheden (afplakken).
- Het bedienen van de spackspuitmachine.
- Het schoonmaken van de spackspuitmachine, slang en spuit.
- Het opruimen van de werkplek.
Film woning spackspuiten:
Opleidingen tot spackspuiter
Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden voor het beroep spackspuiter binnen Nederland. De meest passende opleiding als aanstaande spackspuiter is de Mbo-opleiding allround stukadoor van drie jaar. De meeste spackspuiters hebben ook ervaring met stukadoorswerkzaamheden en combineren de werkzaamheden wellicht. Als zzp'er in de bouw is het belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je het makkelijkst gebruikmaken van online boekhouden. Met een eenvoudig boekhoudprogramma kun je als de complete administratie bijhouden.
Bedrijven waar een spackspuiter werkzaam kan zijn
De meeste spackspuiters werken voor afwerkingsbedrijven, zoals een spackspuitbedrijf die wellicht ook gebruikelijke stukadoorswerkzaamheden uitvoert. Er zijn ook redelijk veel zelfstandig ondernemers actief als spackspuiter. Een spackspuiter kan niet aangemerkt worden als lakspuiter, omdat dit andere werkzaamheden betreft.
Competenties spackspuiter
Als spackspuiter ben je actief binnen de afwerkingssector en zul je dus secuur en netjes moeten kunnen werken. Daarnaast is het belangrijk om bekend te zijn met de verschillende technieken en materialen die er gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld meer dan duizend verschillende kleuren toepasbaar en worden er bijzondere technieken toegepast, zoals het creëren van betonlook. De vakinhoudelijke kennis binnen dit beroep is dan ook zeer belangrijk. Ook veiligheid in het algemeen kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat het als spackspuiter belangrijk is om de juiste veiligheidsmiddelen te dragen, zoals oorkappen en stofmaskers.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spackspuiter
Het arbeidsmarktperspectief als spackspuiter is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat de meeste bedrijven het spackspuiten combineren met andere werkzaamheden, zoals het gebruikelijke stukadoren. De doorgroeimogelijkheden als spackspuiter moeten gezien worden in het uitbreiden van je diensten zodat je een allround vakman wordt. Verder doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt binnen dit beroep. Wel kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris spackspuiter
Een spackspuiter werkt doorgaans per vierkante meter en niet per uur. De meeste spackspuiters voeren hun werkzaamheden dan ook niet per uur uit maar per vierkante meter. Het salaris van een spackspuiter hangt sterk af van het aantal vierkante meters. Een spackspuiter in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd tussen de 1600 euro tot 2600 euro. Een spackspuiter die als zelfstandige werkt, verdient niet automatisch veel meer dan in loondienst, omdat de productie van het aantal vierkante meters niet zal stijgen. Natuurlijk kan de spackspuiter er wel voor kiezen om meer meters per dag te maken of zijn klussen beter aan te nemen.
Eigen bedrijf starten als Spackspuiter
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Spackspuiter, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Spackspuiter
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Spackspuiter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Spackspuiter.
Mijnzzp.nl