Webdesigner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep webdesigner
Werken als webdesigner
Wat doet een webdesigner?
Webdesign en gebruiksvriendelijkheid
HTML en CSS
Beroepsfilm webdesigner:
Stagiair grafische vormgeving:
Opleidingen tot webdesigner
Bedrijven waar een webdesigner werkzaam kan zijn
Competenties webdesigner
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webdesigner
Arbeidsvoorwaarden en salaris webdesigner
Eigen bedrijf starten als Webdesigner
Boekhoudprogramma vergelijken Webdesigner

Beroep webdesigner

Een webdesigner is een vormgever die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en vormgeven van nieuwe en bestaande websites. Naast het ontwerpen en vormgeven van websites is de gebruiksvriendelijkheid van websites een belangrijk aandachtspunt voor webdesigners. De gebruiksvriendelijkheid van een website wordt over het algemeen in grote mate bepaald door de uiteindelijke vormgeving van een website. Ondanks dat een webdesigner geen programmeur hoeft te zijn is het wel handig dat webdesigners ook verstand hebben van programmeren. Webdesign is erg belangrijk, omdat dit voor een groot deel zal bepalen hoelang bezoekers blijven hangen op een website, en wat ze uiteindelijk precies doen op de website. Een webdesigner levert dan ook maatwerk voor klanten en zal over de benodigde hoeveelheid creativiteit moeten beschikken, omdat iedere website anders is en een ander doel kan hebben. Een website gericht op jongeren zal bijvoorbeeld een andere uitstraling krijgen dan een zakelijke website. Tegenwoordig zijn er veel webdesigners actief die als zelfstandig ondernemer werken, of die bijvoorbeeld werken voor een gespecialiseerd designbureau. Welke werkzaamheden een webdesigner precies allemaal uitvoert kan per webdesigner verschillen, maar over het algemeen zal een webdesigner een allround medewerker zijn, die van meerdere disciplines kennis heeft. Het ontwerpen van websites is een samenspel van verschillende disciplines, die allemaal het uiteindelijke succes van een website bepalen. Naast de vormgeving is het belangrijk dat een website technisch goed gebouwd is en dat de website vindbaar is voor de verschillende zoekmachines. Tegenwoordig speelt de vormgeving van websites een belangrijke rol, omdat vormgeving voor een belangrijk deel zal bijdragen aan de uiteindelijke conversie van websites. Goed webdesign van een website of webshop zal voor een groot deel bijdragen aan de uiteindelijke responsiviteit.

Werken als webdesigner

Een webdesigner is dus meestal een grafisch vormgever, met het belangrijke verschil dat een webdesigner alleen met websites te maken heeft. Een grafisch vormgever kan ook met drukwerk te maken hebben. Als webdesigner ben je alleen verantwoordelijk voor de vormgeving en functionaliteit van websites en/of webshops. Zoals eerder omschreven kan een webdesigner over het algemeen niet gezien worden als programmeur, omdat het programmeren van websites niet tot de verantwoordelijkheid behoort van een webdesigner. Het is wel zo dat een webdesigner veel te maken heeft met programmeurs, omdat webdesign en programmeerwerkzaamheden niet los van elkaar gezien kunnen worden. De werkzaamheden van een webdesigner moeten in de meeste gevallen gezien worden als maatwerk, omdat een webdesigner over het algemeen te maken heeft met een huisstijl, die terug moet komen binnen een website. Dit kan wel verschillen per opdracht, omdat een webdesigner niet alleen te maken krijgt met bestaande bedrijven. Het is denkbaar dat een webdesigner ook andere grafische ontwerpen maakt naast websites. Denk bijvoorbeeld aan een webdesigner die verantwoordelijk is voor het vormgeven van games.

Wat doet een webdesigner?

Een webdesigner is verantwoordelijk voor het ontwerpen en creëren van de visuele elementen en het uiterlijk van een website. Ze combineren creatieve ontwerpvaardigheden met technische kennis om aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke websites te maken. Hier zijn enkele taken die een webdesigner typisch uitvoert:

  • Ontwerpen van de gebruikersinterface (UI): Een webdesigner creëert het visuele ontwerp van de website, inclusief de lay-out, kleurenschema's, typografie, grafische elementen en andere visuele aspecten. Ze zorgen ervoor dat het ontwerp aantrekkelijk is en aansluit bij de branding en doelstellingen van de website.
  • Ontwerpen van de gebruikerservaring (UX): Naast het visuele aspect houdt een webdesigner ook rekening met de gebruikerservaring. Ze creëren een gebruiksvriendelijke en intuïtieve navigatie, zorgen voor een logische informatiehiërarchie en optimaliseren de interactie-elementen om een prettige ervaring voor de gebruikers te bieden.
  • Wireframing en prototyping: Een webdesigner maakt gebruik van wireframing-tools om de structuur en lay-out van een website te visualiseren voordat deze wordt ontwikkeld. Ze creëren ook interactieve prototypes om de functionaliteit en gebruikerservaring te testen voordat het volledige ontwikkelingsproces begint.
  • Grafisch ontwerp: Een webdesigner maakt gebruik van grafische ontwerptools zoals Adobe Photoshop, Illustrator of Sketch om afbeeldingen, pictogrammen, logo's en andere grafische elementen te maken die in het ontwerp van de website worden gebruikt. Ze zorgen ervoor dat de visuele elementen consistent zijn en passen bij het algemene ontwerpconcept.
  • Responsief ontwerp: Met de toename van het gebruik van mobiele apparaten is het belangrijk dat een website goed werkt en er goed uitziet op verschillende schermformaten. Een webdesigner zorgt voor responsief ontwerp, waarbij de website zich aanpast aan verschillende apparaten en schermgroottes, om een consistente ervaring te bieden aan gebruikers op alle platforms.
  • Samenwerking met ontwikkelaars: Een webdesigner werkt vaak samen met webontwikkelaars om het ontwerp om te zetten in een functionele website. Ze leveren ontwerpspecificaties, geven feedback tijdens het ontwikkelingsproces en zorgen ervoor dat het uiteindelijke resultaat overeenkomt met het oorspronkelijke ontwerp.
  • Op de hoogte blijven van trends en technologieën: Een webdesigner volgt de nieuwste trends, ontwerptechnieken en technologieën op het gebied van webdesign. Ze blijven zich ontwikkelen en leren om bij te blijven met veranderingen in de industrie en om innovatieve en moderne ontwerpen te kunnen leveren. Dit kan tegenwoordig ook betrekking hebben op AI-webdesign.

Een webdesigner is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van de visuele aspecten en gebruikerservaring van een website. Ze creëren aantrekkelijke ontwerpen, houden rekening met gebruikerservaring, maken gebruik van grafische tools en werken samen met ontwikkelaars om een goed functionerende en visueel aantrekkelijke website te leveren.

Webdesign en gebruiksvriendelijkheid

Webdesign en gebruiksvriendelijkheid zijn twee belangrijke woorden die eigenlijk niet los van elkaar gezien mogen worden. Webdesign heeft namelijk alles met gebruiksvriendelijkheid te maken van een website. Het plaatsen van actieknoppen op de juiste plek in de juiste vorm en het begrijpen van leespatronen zal in grote mate bepalen wat gebruikers uiteindelijk precies doen op een website. De uiteindelijke gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit van een website worden dan ook niet alleen bepaald door technische vaardigheden, maar ook door webdesign. Een goede webdesigner moet bewust zijn van de uiteindelijke gebruiksvriendelijkheid van een website. De gebruiksvriendelijkheid van een website is niet altijd even makkelijk te bepalen en zal in de meeste gevallen ook gemonitord moeten worden wanneer een website live gegaan is. In dat geval kan een webanalist verantwoordelijk zijn voor het monitoren van websitebezoekers en het bezoekersgedrag op websites. Het is denkbaar dat na de bevindingen van een webanalist er nog enkele aanpassingen doorgevoerd worden, waardoor de conversie van de website verder zal toenemen.

HTML en CSS

Als webdesigner moet je in de eerste plaat natuurlijk beschikken over de nodige creativiteit, maar zal ook je zeker over voldoende kennis moeten beschikken van programmeertalen zoals HTML en CSS. HTML is een opmaak taal en CSS staat voor Cascading Style Sheets. Door middel van CSS zijn webdesigners in staat om de vormgeving van een website los te koppelen van de HTML-code, waardoor het eenvoudiger is om ingewikkelde vormgeving te realiseren. Lees hier meer over Cascading Style Sheets. Een andere benaming voor webdesigner kan ook zijn front-end developer.

Beroepsfilm webdesigner:

Stagiair grafische vormgeving:

Opleidingen tot webdesigner

Een webdesigner kan kiezen uit verschillende opleidingsmogelijkheden die van opleidingsniveau kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding Grafisch vormgever op niveau vier of aan de Hbo-opleiding Illustration en de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Naast erkende opleidingen als webdesigner worden er veel cursussen geven voor mensen die meer willen leren van ontwerpen en vormgeving. Dit soort externe opleidingen is zeer geschikt voor mensen die wellicht al wel kunnen programmeren, maar die minder goed zijn in het vormgeven. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een eigen bedrijf gaat starten als ondernemer, dan ben je verplicht om de administratie bij te houden. Hiervoor kun je gebruikmaken van een goed online boekhoudprogramma. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar voor zzp'ers met een eenmanszaak.

Bedrijven waar een webdesigner werkzaam kan zijn

Een webdesigner is over het algemeen werkzaam voor een webdesign bureau, die gespecialiseerd zijn in het vormgeven van websites. Daarnaast is het goed denkbaar dat een webdesigner werkzaam is als ondernemer. Er zijn redelijk veel webdesigners werkzaam als zelfstandig ondernemer, die in opdracht van andere werken. Denk bijvoorbeeld aan een webdesigner die verantwoordelijk is voor het vormgeven van een webwinkel of aan een webdesigner, die in opdracht zal werken van een websitebouwer. Ook komt het regelmatig voor dat webmasters zelfstandig een webdesigner benaderen als ze behoefte hebben aan een andere vormgeving.

Competenties webdesigner

De belangrijkste competentie als webdesigner is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt van de ICT-branche en grafische sector. Daarnaast is creativiteit aan te merken als belangrijke competentie, omdat een webdesigner iedere keer unieke ontwerpen moet bedenken, die passen bij de wensen van de opdrachtgever. Omdat een webdesigner te maken heeft met opdrachtgevers en verschillende ICT-medewerkers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het netwerken belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden als webdesigner zijn zelfstandigheid, inzicht, luisteren, presteren, bijscholing, analytisch, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webdesigner

Het arbeidsmarktperspectief als webdesigner is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en creativiteit. Wel is het zo dat er redelijk veel webdesigners werkzaam zijn, waardoor er sprake is van concurrentie. Vooral onder de zelfstandig werkende webdesigners is er inmiddels behoorlijk veel concurrentie. Dit neemt niet weg dat er veel vraag is naar goede webdesigners, omdat het internet tegenwoordig zo belangrijk is. Een goede webdesigner zal dan ook in de meeste gevallen geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. Daarnaast kan een webdesigner op andere manieren werkzaam zijn als we spreken van grafische vormgeving. De doorgroeimogelijkheden als webdesigner zijn niet zomaar aan te geven, omdat een webdesigner voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. Een mogelijke vervolgfunctie is de functie projectleider ICT. Dit kan wel per werkgever verschillen en zal afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webdesigner

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als webdesigner, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn in verschillende branches. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Een webdesigner met een afgeronde hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een webdesigner werkzaam als zelfstandig ondernemer zal doorgaans meer kunnen verdienen dan in loondienst, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Webdesigner

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Webdesigner, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Webdesigner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Webdesigner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Webdesigner.

Mijnzzp.nl