Houtrotspecialist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep houtrotspecialist
• Werken als allround houtrot hersteller
• Hoe ontstaat houtrot?
• Houtrot voorkomen
• Moet ik houtrot verwijderen?
• Zijn alle kozijnen te repareren
• Houtreparatiemiddel kopen
• Film houtrot repareren:
Opleidingen tot houtrotspecialist
Bedrijven waar een houtrotspecialist werkzaam kan zijn
Competenties houtrotspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als houtrotspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris houtrotspecialist
Eigen bedrijf starten als Houtrotspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Houtrotspecialist
Beroep houtrotspecialist
Een houtrotspecialist is gespecialiseerd in het herstellen van hout dat is aangetast door houtrot. Dit doet de houtrotspecialist door het verwijderen van het aangetaste hout en het opvullen van de aangetaste plekken met een speciaal opvulmiddel. Ook deelvervanging van kozijnen wordt vaak uitgevoerd door een houtrotspecialist. Deelvervanging van kozijnen wordt toegepast als een onderdeel van een kozijn te slecht is om nog te kunnen repareren. Denk bijvoorbeeld aan een onderdorpel of een kozijnstijl. Onderdorpels worden meestal in zijn geheel vervangen als dat nodig is. Kozijnstijlen kunnen in de meeste gevallen ook deels vervangen worden. Houtrotspecialisten werken vaak projectmatig voor de schilder uit, zodat de schilder de gerepareerde kozijnen netjes kan schilderen en afwerken met de juiste garantie. Houtreparaties kunnen van klein tot groot uitgevoerd worden met de benodigde garanties als ze op de juiste manier uitgevoerd worden door een vakman. De werkzaamheden van een houtrotspecialist zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het op een goede manier repareren van kozijnen die aangetast zijn door houtrot om de nodige vakmanschap vraagt. Houtrot plekken zijn in veel gevallen prima te repareren, alleen is het wel belangrijk om de werkzaamheden op de juiste manier uit te voeren. Het is niet zo dat alle houtmaterialen gerepareerd kunnen worden met houtvuller. Boeiboorden bijvoorbeeld, die opgebouwd zijn uit fineer, kunnen niet gerepareerd worden met houtvuller. Houtvulmiddel kan alleen toegepast worden bij massief hout. Houtrot reparaties gaan lang mee als ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Een houtrotspecialist gebruikt in bijna alle gevallen een twee componenten vuller. Deze twee componenten vuller moet op de juiste manier samengesteld worden om de hardheid te kunnen garanderen van het vulmiddel. Er zijn ook twee componenten vullers te koop die binnen vijftien minuten uitharden. Dit kan een voorbeeld zijn, omdat de houtrotspecialist hierdoor sneller kan doorwerken.
Werken als allround houtrot hersteller
Een houtrotspecialist is dus gespecialiseerd in het herstellen van kozijnen die aangetast zijn door houtrot. Wanneer we spreken van houtrot zal het in de meeste gevallen gaan om kozijnen. Het repareren van kozijnen is meestal goedkoper dan het vervangen van kozijnen. Het vervangen van kozijnen is in de meeste gevallen niet nodig, omdat aangetaste kozijnen gerepareerd kunnen worden. Met de juiste gereedschappen en materialen kunnen houtreparaties bijna of in het geheel onzichtbaar weggewerkt worden. Wel is het belangrijk dat er een vakman aan het werk is, omdat het onzichtbaar wegwerken van houtrot om de juiste kennis vraagt. Zo moet het houtrot middel op de juiste manier aangebracht worden, zodat het aansluit bij de bestaande profilering van het kozijn. Soms is het zelfs nodig om het houtrot middel meerdere keren aan te brengen, voordat het gewenste resultaat bereikt wordt. Dit is vooral het geval bij lastige hoeken of profileringen. Houtrotspecialisten werken tegenwoordig met een vochtigheidsmeter, waardoor ze op een makkelijke manier houtrot kunnen ontdekken. Echter, werkt de oude methode ook prima, zoals prikken met een priem of schroevendraaier in het hout. Wanneer er sprake is van houtrot dan is het binnentreden met een priem of schroevendraaier makkelijk. Houtrot zit meestal in de verbindingen van kozijnen of ergens anders in de onderdorpel van een kozijn. Andere delen zoals de bovendorpel of de bovenkant van de stijlen hebben minder snel last van houtrot, omdat ze niet nat worden.
Hoe ontstaat houtrot?
Houtrot ontstaat wanneer er te veel vocht in het hout komt. Wanneer het houtvochtgehalte meer dan twintig procent bedraagt bij de juiste luchtvochtigheid (65 procent) in combinatie met de juiste temperatuur, kan er houtrot optreden. Belangrijk is dan wel dat er ook sprake is van een slechte ventilatie. Wanneer hout precies gaat rotten is niet zomaar aan te geven, omdat houtrot alleen optreedt wanneer er sprake is van de juiste factoren. Daarnaast zijn niet alle houtsoorten even gevoelig voor houtrot. Hardhout zoals meranti heeft een hogere weerstand dan bijvoorbeeld vurenhout. Dit is dan ook een van de belangrijkste reden dat hele kozijnen van hardhout gemaakt worden of dat alleen de onderdorpels van hardhout gemaakt worden. Daarnaast heeft meranti een mooiere structuur dan vurenhout en is meranti minder gevoelig voor scheuren in het hout. Bij oude kozijnen kunnen er ook andere factoren de kans op houtrot vergroten, zoals aangebrachte spijkers om de dorpels met de stijlen te verbinden of grote muurankers. Deze spijkers of ankers kunnen vocht aantrekken, waardoor ze gaan roesten. Daarnaast kunnen vochtige ruimtes, zoals badkamers, de kans op houtrot aanzienlijk vergroten omdat deze kozijnen te maken krijgen met een hoog vochtigheidsgehalte. Vanzelfsprekend kan slecht buitenschilderwerk ook houtrot veroorzaken, omdat de regen dan ongehinderd het hout kan binnen trekken.
Houtrot voorkomen
Houtrot voorkomen heeft alles te maken met preventief onderhoud en het toepassen van de juiste verfsoorten. Een ademende verfsoort zorgt ervoor dat vocht uit het hout kan trekken, waardoor het minder gevoelig is voor houtrot. Ook het dichtkitten van kieren en het afwaterend kitten van glas kan veel problemen voorkomen. Klemmende ramen of deuren kunnen problemen veroorzaken, omdat bij te strakke naden het vocht niet weg kan waardoor problemen kunnen ontstaan. Ramen en deuren moeten een vrije hangnaad hebben van ongeveer twee à drie millimeter, zodat zich geen vocht kan ophopen. Onderdorpels van bijvoorbeeld een voordeurkozijn moeten vrij liggen van zand, omdat zand tegen een onderdorpel houtrot zal veroorzaken. Het is dus belangrijk de tuin niet te hoog te maken of de onderdorpel vrij te houden. Als laatste speelt het schilderwerk een grote rol om houtrot te voorkomen. Een goed geschilderd kozijn staat aan de buitenkant dik in de hoogglansverf, waardoor regen makkelijk van het kozijn afloopt en het kozijn sneller droogt na een regenbui. Buitenkozijnen kunnen het beste met hoogglansverf geschilderd worden, omdat deze verf gladder is dan een zijdeglansverf, waardoor het geheel beter droogt. Het is aan te raden om buitenkozijnen regelmatig schoon te maken, zodat de verf langer mooi en goed blijft. Onderdorpels kunnen het beste om twee of drie jaar geschilderd worden om problemen te voorkomen.
Moet ik houtrot verwijderen?
Wie te maken heeft met houtrot doet er verstandig aan dit snel te verhelpen, omdat houtrot over het algemeen snel erger zal worden. Een houtreparatie heeft alleen zin wanneer het goed aangepakt wordt. Dit betekent dat al het rotte hout en aangetaste hout verwijderd moet worden voordat een houtvuller toegepast kan worden. Ook is het belangrijk de oorzaak van het houtrot te verhelpen, zoals openstaande naden. Alleen een oppervlakkige reparatie zoals het dicht smeren over houtrot heeft geen zin, omdat door de aanwezige houtrot de verf snel zal knappen. Houtreparaties worden alleen in echt hout toegepast en niet in plaatmateriaal, omdat de fineerlagen los laten door de reparatie. Aangetast plaatmateriaal zal in de meeste gevallen vervangen moeten worden, omdat het slecht te repareren is.
Zijn alle kozijnen te repareren
Een houtreparatie heeft geen zin meer wanneer bepaalde onderdelen te erg aangetast zijn, zoals een onderdorpel. In dit soort gevallen is het vaak nodig om de hele onderdorpel te vernieuwen inclusief alle onderkanten van de stijlen. Dit noemt men ook wel deelvervanging van kozijnen. Deelvervanging is een stuk lastiger dan een simpele houtreparatie, maar in de meeste gevallen nog steeds stukken goedkoper dan een nieuw kozijn. Bij deelvervanging is het nodig dat het glas in het kozijn verwijderd wordt, omdat anders de dorpel niet geplaatst kan worden. Ook is het niet mogelijk om de stijlen in te zagen wanneer het glas nog in het kozijn zit. Bij grote projecten waar veel met dezelfde soort kozijnen gewerkt wordt maakt een machinaal houtbewerker van tevoren de bestaande profileringen na, zodat deze klaar liggen wanneer ze nodig zijn. Houtreparaties aan ramen en deuren worden over het algemeen minder snel toegepast, omdat bij de ramen en deuren de verbindingen aangetast kunnen zijn waardoor ze hun sterkte verliezen. Draaiende delen worden eerder vervangen dan gerepareerd.
Houtreparatiemiddel kopen
Professionele houtrotspecialisten werken met een goed houtreparatiemiddel dat meestal alleen te koop is bij de gespecialiseerde groothandels. Een houtreparatiemiddel bestaat uit twee componenten, een vuller en een verharder, die samen goed gemengd moeten worden, totdat er een homogene kleur ontstaat voordat deze aangebracht kan worden. Daarnaast kan het nodig zijn dat er eerst een hechtmiddel aangebracht wordt op het verse hout, afhankelijk van het gekozen product. Belangrijke eigenschappen van een houtreparatiemiddel zijn dat deze krimpvrij is, geen vocht aantrekt, dat deze niet inzakt na het opbrengen, een goed hechtvermogen heeft, goed verwerkbaar is (schuren) en dat deze goed overschilderbaar is. Er zijn tegenwoordig veel goede houtreparatiemiddelen te koop, die qua prijs en eigenschappen niet veel voor elkaar onder doen.
Film houtrot repareren:
Opleidingen tot houtrotspecialist
Er bestaan geen erkende opleidingen tot houtrotspecialist. Een houtrotspecialist is meestal een timmerman of schilder die het vak vanuit de praktijk geleerd heeft. Daarnaast worden er voldoende cursussen aangeboden op het gebied van houtrot reparaties, door toeleveranciers. Er bestaan veel verschillende soorten producten die allemaal zo hun eigen werkwijze hebben. Het werken met houtvulmiddel vraagt om vakkennis, omdat reparaties alleen op een goede manier uitgevoerd kunnen worden als alle voorschriften gehanteerd worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat al het aangetaste hout weggehaald moet worden. Ook is het belangrijk dat er geen sprake meer is van vocht. Dit betekent ook dat de oorzaak van de vochtproblemen opgelost moet zijn voordat een reparatie uitgevoerd wordt. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Als zzp'er binnen de bouwbranche is het belangrijk om de financiële administratie nauwkeurig bij te houden. Dit doe je het eenvoudigst met een goed boekhoudprogramma voor de complete administratie.
Bedrijven waar een houtrotspecialist werkzaam kan zijn
Een houtrotspecialist is over het algemeen werkzaam als onderhoudsman of voor een schildersbedrijf of aannemersbedrijf. Een onderhoudsman kan betrekking hebben op verschillende vaklieden, zoals een timmerman, schilder of klusjesman. Daarnaast is het denkbaar dat een houtrotspecialist werkzaam is als ondernemer. In alle gevallen zal een houtrotspecialist samenwerken met een schildersbedrijf, die over het algemeen regelmatig te maken heeft met houtrot.
Competenties houtrotspecialist
De belangrijkste competenties van een houtrotspecialist is het werken volgens de productspecificatie en het secuur kunnen werken. Het werken volgens de productspecificatie is belangrijk met betrekking tot garanties. Het secuur werken is belangrijk zodat er een net eindresultaat bereikt wordt. Hoe onzichtbaarder de reparaties uitgevoerd worden hoe beter. Een andere belangrijke competentie is dat een houtrotspecialist gezien kan worden als een soort van niet destructief onderzoeker. Dit houdt in dat een houtrotspecialist in staat is om mogelijke houtrot op te sporen, zodat houtrot in een vroeg stadium verholpen kan worden. Het opsporen van houtrot vraagt nu eenmaal om bepaalde onderzoeksvaardigheden. Ook is communicatie aan te merken als belangrijke competentie, omdat een houtrotspecialist in veel gevallen zal samenwerken met diverse andere vaklieden, zoals schilders en opzichters.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als houtrotspecialist
Het arbeidsmarktperspectief als houtrotspecialist is over het algemeen goed te noemen, mits de vakman of vakvrouw over voldoende ervaring en kennis beschikt. Het repareren van kozijnen of andere gevelbekleding is iets wat bij je moet passen. De meeste onderhoudsbedrijven staan te springen om goed opgeleide vakmensen. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van je eigen opleidingsniveau en competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris houtrotspecialist
Een houtrotspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werken en dus onder verschillende cao's vallen, zoals de cao bouw of de cao afwerkingsbedrijven. Een houtrotspecialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Houtrotspecialist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Houtrotspecialist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Houtrotspecialist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Houtrotspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Houtrotspecialist.
Mijnzzp.nl