Inkoper (kleding)
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep inkoper (kleding)
• Het commercieel inkopen van kleding voor de handel
• Werken als kleding inkoper
• Bezoeken beurzen
• Trends kledingbranche
• Enkele taken van een kleding inkoper zijn:
• Opleiding Fashion & Textile Technologies:
Opleidingen tot kleding inkoper
Bedrijven waar een kleding inkoper werkzaam kan zijn
Competenties kleding inkoper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleding inkoper
Arbeidsvoorwaarden en salaris kleding inkoper
Eigen bedrijf starten als Inkoper (kleding)
Boekhoudprogramma vergelijken Inkoper (kleding)
Beroep inkoper (kleding)
Een kleding inkoper is een inkoopmedewerker die verantwoordelijk is voor het inkopen van kleding. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kleding inkoper het beste omschrijven als het verwerven van geschikte kleding voor de organisatie. Een inkoper is gespecialiseerd in inkoopprocessen, wat betrekking heeft op tactische inkoop, strategische inkoop en operationele inkoop. Tactische inkoop heeft betrekking op het selecteren van de juiste leveranciers en het opstellen van contracten. Strategische inkoop heeft betrekking op het gehele inkoopproces, waarbinnen rekening gehouden wordt met de gestelde doelstellingen van de organisatie (inkoopbeleid, inkoopprocessen, procedures). Operationele inkoop heeft betrekking op alle administratieve handelingen, zoals het bestellen van kleding, het nazorgen van kleding en het bewaken van processen. Een kleding inkoper is dus verantwoordelijk voor het inkoopproces dat betrekking kan hebben op verschillende werkzaamheden. Het beroep kleding inkoper moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat niet alle inkopers op dezelfde manier werkzaam zijn. Een inkoper van kleding kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Over het algemeen zijn alleen het de grote retailers die gebruikmaken van kleding inkopers. In dat geval ben je als kleding inkoper werkzaam op de inkoopafdeling en ben werkzaam onder de inkoopmanager. Het inkopen van kleding is een proces dat niet onderschat moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het controleren onder welke arbeidsomstandigheden kleding gemaakt wordt, aan de kwaliteitseisen en aan het onderhandelen over de prijs, leveringsvoorwaarden en aan garantiebepalingen mocht er iets mis blijken te zijn met kleding. Daarnaast zal een kleding inkoper over kennis moeten beschikken van mode en trends. Het inkopen van de juiste kleding is een proces waarbij meestal verschillende specialisten betrokken zijn.
Het commercieel inkopen van kleding voor de handel
Een kleding inkoper is dus verantwoordelijk voor het inkopen van kleding volgens de doelstelling van de organisatie. Grotere retailers maken meestal gebruik van verschillende inkoopmedewerkers, die allemaal werkzaam zijn onder de inkoopmanager. Het inkopen van kleding is meestal een complex proces, omdat kleding niet zomaar ingekocht wordt. Het selecteren van de juiste fabrikanten, die tegen de juiste voorwaarden leveren, is meestal veel werk. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke punten met betrekking tot de geleverde kwaliteit, aan de periode van naleveringen of aan het kunnen annuleren van bestellingen als kleding niet verkoopt. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken onder welke arbeidsomstandigheden kleding gemaakt wordt. Dit heeft vooral betrekking op het voorkomen dat kinderen misbruikt worden om kleding te maken. De meeste retailers zullen dit soort kleding niet meer importeren en verkopen binnen hun winkels. Daarnaast hebben kleding inkopers te maken met textielproducten, die moeten voldoen aan Europese regelgeving, omdat kleding anders niet ingevoerd mag worden. Denk hierbij aan de vermelding van de vezelbenaming, aan de vermelding van de samenstelling en aan de juiste etikettering. Ook mogen er geen materialen toegepast worden die brandgevaarlijk zijn. De werkzaamheden van een kleding inkoper moeten dus breder gezien worden dan alleen het onderhandelen over inkoopprijzen.
Werken als kleding inkoper
Als kleding inkoper ben je meestal verantwoordelijk voor specifieke werkzaamheden, die te maken hebben met de inkoop. In de meeste gevallen heb je ook te maken met de retail manager, de productmanager en met de brand manager, die allemaal op verschillende manieren betrokken kunnen zijn bij het inkoopproces. Voor een brand manager is het bijvoorbeeld belangrijk om vroegtijdig op de hoogte te zijn van nieuwe collecties, omdat er aan de marketing gedacht moet worden. Vanzelfsprekend kan dit per organisatie verschillen, omdat niet alle retailers op dezelfde manier werkzaam zijn. De meeste grote kleding retailers besteden veel aandacht aan het selecteren van de juiste kleding. Dit kan inhouden dat modeontwerpers betrokken worden bij de wensen van de kleding retailer.
Bezoeken beurzen
Omdat retailers sterk afhankelijk zijn van mode en trends is het belangrijk dat inkoopmedewerkers regelmatig beurzen bezoeken. Binnen de kledingbranche draait alles om de juiste kleding, zodat deze verkocht kan worden door de organisatie. Een inkoper kan dan ook verantwoordelijk zijn voor het bezoeken van beurzen in het binnenland en het buitenland. Ook het bezoeken van andere winkels om nieuwe trends te signaleren kan tot de mogelijkheden behoren als inkoper. Als kleding inkoper heb je over het algemeen niet alleen te maken met kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan tassen, riemen, schoenen en aan hoeden. Vanzelfsprekend is het voor alle vaklieden binnen de kledingsector belangrijk om op de juiste manier in te kopen. Dit heeft niet alleen betrekking op landelijke organisaties.
Trends kledingbranche
Als kleding inkoper is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in de kledingbranche. Trends spelen een cruciale rol bij het bepalen van welke kledingstukken en stijlen populair zullen zijn bij consumenten. Het volgen van trends stelt kleding inkopers in staat om de juiste keuzes te maken bij het selecteren van collecties en het inkopen van voorraad die aansluit bij de smaak en voorkeuren van de consumenten van vandaag. Trends dienen als een waardevolle bron van inspiratie en kunnen helpen bij het creëren van een actuele en aantrekkelijke selectie van kledingstukken. Ze bieden inzicht in de kleuren, patronen, stoffen, silhouetten en thema's die momenteel in de mode zijn.
Door de nieuwste trends te volgen, kunnen kleding inkopers inspelen op de veranderende vraag van de consument en ervoor zorgen dat hun assortiment relevant blijft. Het volgen van trends biedt ook een concurrentievoordeel. In de modebranche is het belangrijk om vooruit te lopen op de concurrentie en aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Bovendien kan het volgen van trends helpen bij het identificeren van opkomende ontwerpers, nieuwe merken en innovatieve stijlen. Dit opent mogelijkheden voor samenwerkingen en het ontdekken van unieke kledingstukken die een onderscheidende factor kunnen vormen in het assortiment.
Enkele taken van een kleding inkoper zijn:
- Budgetbewaking.
- Het aansturen van andere medewerkers.
- Het bezoeken van beurzen en fabrieken.
- Het opstellen van reclamemateriaal.
- Het vaststellen van verkoopprijzen en uitverkoopprijzen.
- Het waken over de kwaliteit.
- Nieuwe collecties samenstellen.
- Offertes opvragen.
- Onderhandelen over prijzen en leveringsvoorwaarden.
- Overleggen met leveranciers.
Opleiding Fashion & Textile Technologies:
Opleidingen tot kleding inkoper
De meest gerichte opleiding tot kleding inkoper is de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies van ongeveer vier jaar. Een andere geschikte opleiding kan zijn de hbo-opleiding Small Business en Retail Management. Beide opleidingen zijn sterk gericht op management en de detailhandel, echter is de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies meer gericht op de kleding- en modebranche. Welke opleiding het beste zal passen kan verschillen per winkelbedrijf, omdat het goed denkbaar is dat een inkoper kleding ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het inkopen van kleding. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een kleding inkoper werkzaam kan zijn
Een kleding inkoper is over het algemeen werkzaam voor een groothandel of landelijke retailer, die beschikken over meerdere winkels. Daarnaast kan een kleding inkoper werkzaam zijn voor webshophouders, die zich richten op kleding. Vanzelfsprekend kan een kleding inkoper ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval hebben we het meestal over een middenstander of marktkoopman.
Competenties kleding inkoper
De belangrijkste competentie van een kleding inkoper is dat je beschikt over een commerciële instelling. Daarnaast kan het onderhandelen aanmerkt worden als belangrijke competentie. Als het om grote internationale deals gaat waarbij kleding geïmporteerd wordt moet een kleding inkoper ook beschikken over juridische kennis. In dat geval kan een kleding inkoper ook aangemerkt worden als contractmanager. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als kleding inkoper niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, productkennis, waakzaamheid, controleren, adviseren, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren en financiële kennis.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleding inkoper
Het arbeidsmarktperspectief van een kleding inkoper is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Wie beschikt over de juiste opleidingen zal over het algemeen vroeg of laat werk vinden, omdat inkoopprocessen belangrijk zijn voor bedrijven. Het beroep inkoper komt voor binnen verschillende branches, waardoor het verkrijgen van werk vroeg of laat moet lukken. De doorgroeimogelijkheden van een kleding inkoper moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie afdelingsmanager, of aan de functie handelsvertegenwoordiger.
Arbeidsvoorwaarden en salaris kleding inkoper
Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een kleding inkoper met een afgeronde hbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker denkbaar, als je een goede naam hebt opgebouwd en werkzaam bent voor de grotere bedrijven of merken.
Eigen bedrijf starten als Inkoper (kleding)
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Inkoper (kleding), waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Inkoper (kleding)
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Inkoper (kleding) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Inkoper (kleding).
Mijnzzp.nl