Setdresser
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep setdresser
• Wat doet een setdresser
• Werken als setdresser
• Diverse taken als setdresser:
• Film: setdresser
• Film: beroep setdresser
Opleidingen tot setdresser
Bedrijven waar een setdresser werkzaam kan zijn
Competenties setdresser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als setdresser
Arbeidsvoorwaarden en salaris setdresser
Eigen bedrijf starten als Setdresser
Boekhoudprogramma vergelijken Setdresser
Beroep setdresser
Een setdresser is verantwoordelijk voor de decor aankleding van filmopnames of andere soorten voorstellingen op locatie, zoals een musical of theatervoorstelling. Een andere benaming voor setdresser is ook wel rekwisiteur. Een setdresser werkt met zogenaamde rekwisieten. Rekwisieten zijn spullen of materialen die nodig zijn voor de opnames of andere soort voorstelling. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op speciale meubels die passen bij de tijdgeest van de opname. Maar denk ook aan andere materialen en/of producten die nodig zijn, zoals eten, nepbloed of pistolen. In het kort kunnen we stellen dat een setdresser verantwoordelijk is voor de aankleding van het decor. Een setdresser maakt dus geen decor, maar is verantwoordelijk voor de aankleding hiervan. Rekwisiet is oorspronkelijk een Frans woord dat “het vereiste” betekent. Een van de belangrijkste taken van een setdresser is het kloppend maken van een decor. Dit betekent dat er geen voorwerpen aanwezig mogen zijn, die niet passen bij de filmopname. Denk bijvoorbeeld aan een klok die zichtbaar is en een verkeerde tijd aangeeft, of aan een klok die niet past bij de tijdgeest van de film. Daarnaast is het de taak van de setdresser om ervoor te zorgen dat spullen en andere materialen steeds op de goede plek liggen of staan. Omdat er meestal verschillende scenes worden opgenomen van één of meerdere locaties is het belangrijk dat de rekwisieten op de juiste plek liggen of staan. Met andere woorden mag het niet voorkomen dat een fruitschaal eerst links op tafel staat en vervolgens rechts op de tafel staat. Rekwisieten die nodig zijn voor een voorstelling of filmopname kunnen nogal verschillen per voorstelling of filmopname. Het kan dus ook de taak van de setdresser zijn om de juiste spullen of materialen te zoeken, die nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de setdresser rommelmarkten moet bezoeken om de juiste rekwisieten te vinden. Maar ook het laten maken of zelf maken van rekwisieten kan tot het takenpakket behoren van de setdresser.
Wat doet een setdresser
Als setdresser ben je meestal werkzaam voor een filmcrew of voor een theatergezelschap, die gebruikmaken van rekwisieten. Het is de setdresser die verantwoordelijk is voor het voorradig hebben van alle rekwisieten, en het is de setdresser die verantwoordelijk is voor de juiste toepassing van de rekwisieten. Zoals eerder omschreven heeft rekwisieten betrekking op alle voorwerpen die nodig kunnen zijn voor een filmopname of theatervoorstelling. Denk bijvoorbeeld aan oldtimers, jachtgeweren, beelden of aan antieke voorwerpen. Welke spullen een setdresser precies nodig heeft in meestal omschreven binnen het filmscript of het toneelscript. Ook de locatie van de verschillende rekwisieten staat meestal precies omschreven. Een andere benaming voor setdresser kan soms ook stagehand zijn. Een stagehand is verantwoordelijk voor verschillende ondersteunende werkzaamheden achter de schermen.
Werken als setdresser
Als setdresser ben je dus een belangrijke aanvulling voor de filmcrew of de theaterleider. Zonder setdresser is het voor productieleiders bijna onmogelijk om te voldoen aan de eisen van de regisseur. Het is de productieleider die verantwoordelijk is voor het vertalen van een artistiek idee (script) naar de daadwerkelijke opname of voorstelling. Het is ook de productieleider, die het gehele productieteam zal aansturen, inclusief de setdresser. Als setdresser heb je de verantwoordelijkheid om het beeld te bewaken. Dit houdt in dat je als setdresser zal meekijken tijdens de opname of voorstelling dat alle rekwisieten steeds op de juiste plek staan op het juiste moment. De inhoudelijke werkzaamheden van een setdresser kunnen verschillen per opdracht, omdat niet alle opdrachten even moeilijk zullen zijn. Het zijn vooral de bijzondere filmopnames en voorstelling die veel creativiteit vragen van de setdresser. Denk bijvoorbeeld aan filmopnames op een bijzondere locatie, zoals bij een oud kasteel. In dat geval kan het bijvoorbeeld nodig zijn om afspraken te maken met ruiters, die fungeren als figurant op de achtergrond.
Diverse taken als setdresser:
- Het bewaken van het beeld (plek rekwisieten).
- Het controleren van de rekwisieten (werkt alles).
- Het klaarzetten van rekwisieten.
- Het ondersteunen van de filmcrew of theaterleider.
- Het regelen van rekwisieten.
- Het verzamelen van rekwisieten.
- Het waken over de tijdgeest (juiste rekwisieten).
Film: setdresser
Film: beroep setdresser
Opleidingen tot setdresser
Wie een carrière ambieert als setdresser kan kiezen uit verschillende soorten opleidingen, zoals de hbo-opleiding production design. De hbo-opleiding production design gaat echter wel verder dan het alleen verzorgen van rekwisieten. Denk bijvoorbeeld aan decors, kleding en aan special effects. Een andere mogelijke opleiding is de richting interieurarchitectuur aan de kunstacademie. Ook deze opleiding gaat verder dan het alleen verzorgen van rekwisieten. Een geheel andere opleiding behoort ook tot de mogelijkheden, omdat setdressers op verschillende manieren werkzaam zijn. Over welke opleiding een setdresser precies moet beschikken is ook afhankelijk van de specifieke werkzaamheden van een setdresser. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een setdresser werkzaam kan zijn
Een setdresser is over het algemeen werkzaam voor een productiemaatschappij of is werkzaam als ondernemer. Er zijn redelijk veel setdressers werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een setdresser werkzaam zijn voor een decorbouwer. Zoals eerder omschreven kan een setdresser in sommige gevallen ook aangemerkt worden als stagehand. Een stagehand is verantwoordelijk voor diverse ondersteunende werkzaamheden, die met filmopnames en theatervoorstellingen te maken hebben.
Competenties setdresser
Als setdresser is het belangrijk dat je oog voor detail hebt. Daarnaast speelt communicatie binnen dit beroep een grote rol, omdat je met veel verschillende mensen zal samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan de regisseur, acteurs, toneelspelers, cameramensen en aan decorbouwers. Twee andere belangrijke woorden zijn stressbestendigheid en doorzettingsvermogen, omdat je als setdresser meestal lange dagen maakt, die hectisch kunnen zijn. Als laatste is het ook belangrijk dat je over voldoende creativiteit beschikt, zodat mogelijke problemen op een goede manier opgelost worden. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie en motivatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als setdresser
Het arbeidsmarktperspectief als setdresser is redelijk te noemen, afhankelijk van je eigen opleidingen en ervaring. Het verkrijgen van werk als setdresser zal in de meeste gevallen alleen mogelijk zijn wanneer je de juiste opleidingen hebt genoten of wanneer je de juiste mensen kent binnen de branche. Als setdresser zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar de functie art director. Een art director heeft meer verantwoordelijkheden en ontwerpt bijvoorbeeld ook decors.
Arbeidsvoorwaarden en salaris setdresser
Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als setdresser omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Een setdresser zal doorgaans een salaris verdienen tussen 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende setdresser kan over het algemeen meer verdienen, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten.
Eigen bedrijf starten als Setdresser
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Setdresser, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Setdresser
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Setdresser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Setdresser.
Mijnzzp.nl