Podotherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep podotherapeut
Werken als podotherapeut
Wanneer naar een podotherapeut
Wanneer naar de podotherapeut:
Verschil podotherapeut en podoloog
Film: Opleiding Podologie:
Wat doet een podotherapeut:
Opleidingen tot podotherapeut
Bedrijven waar een podotherapeut werkzaam kan zijn
Competenties podotherapeut
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als podotherapeut
Arbeidsvoorwaarden en salaris podotherapeut
Eigen bedrijf starten als Podotherapeut
Boekhoudprogramma vergelijken Podotherapeut

Beroep podotherapeut

Een podotherapeut is een paramedicus die zich gespecialiseerd heeft in podotherapie. Podotherapie heeft betrekking op voetklachten, die op verschillende manieren kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een afwijkende voetstand, afwijkend looppatroon, klachten ten gevolgen van overbelasting, aan sportblessures of aan huid- en nagelaandoeningen, die niet behandeld kunnen worden door een medische pedicure. Daarnaast kan een podotherapeut te maken krijgen met mensen die diabetes mellitus (suikerziekte) hebben. Naast het behandelen van voetklachten kan een podotherapeut behandelingen uitvoeren met betrekking tot andere gewrichtsklachten, die ontstaan door het afwijkend functioneren van de voeten. Denk hierbij aan de enkels, knieën, heupen en bijvoorbeeld aan de rug. Podotherapie is binnen Nederland een wettelijk erkend paramedisch beroep. De titel podotherapeut is dan ook een bij wet beschermde titel, die niet zomaar gebruikt mag worden. Het beroep podotherapeut is een paramedisch beroep, wat inhoudt dat een podotherapeut zelfstandig bepaalde vastgestelde medische handelingen mag uitvoeren ondanks dat een podotherapeut niet aangemerkt kan worden als arts. Het is niet zo dat alleen mensen met standsafwijkingen van de voeten te maken kunnen krijgen met een podotherapeut, omdat de werkzaamheden van een podotherapeut breder gezien moeten worden. Een andere benaming voor podotherapie is ook wel voettherapie. Als podotherapeut krijg je dus te maken met cliënten, die problemen hebben aan hun voeten en gewrichten. Het is aan de podotherapeut om corrigerende of beschermende technieken toe te passen om de klachten op te lossen of te verminderen. Andere werkzaamheden van een podotherapeut zijn het corrigeren van afwijkende teenstanden en het behandelen van huid- en nagelaandoeningen. Een podotherapeut kan cliënten door verwijzen naar andere specialisten, zoals orthopedisch schoenmakers.

Werken als podotherapeut

Een podotherapeut is dus een paramedicus die zich gespecialiseerd heeft in podotherapie. Als podotherapeut heb je te maken met cliënten die problemen ondervinden aan hun voeten en/of gewrichten. Daarnaast kan een podotherapeut mensen helpen, die huid- en nagelaandoeningen hebben of mensen helpen, die open wonden hebben. In alle gevallen zal een podotherapeut proberen om de klachten te verminderen of op te lossen door het toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken. Een podotherapeut onderzoekt klachten van patiënten en bepaalt de behandelmethode na zijn onderzoek. Het onderzoek houdt meestal in het aanhoren van de klachten, het analyseren van het looppatroon en eventueel het uitvoeren van metingen of scans. Als alle gegevens binnen zijn kan de podotherapeut een behandelplan opstellen. Dit kan bijvoorbeeld een aangepaste zool inhouden of een teenprothese. Afhankelijk van de aandoening kan een podotherapeut mensen ook doorverwijzen naar andere specialisten, zoals een orthopedisch technoloog of een orthopedisch schoenmaker.

Wanneer naar een podotherapeut

De meeste mensen die te maken krijgen met een podotherapeut zijn door de huisarts doorverwezen naar een medisch specialist, zoals een orthopeed of een revalidatiearts. Voetklachten kunnen diverse andere problemen veroorzaken, omdat er meestal sprake is van een afwijkende voetstand. Een afwijkende voetstand kan problemen veroorzaken aan de knieën, enkels en aan de rug. Om de voetstand aan te kunnen passen kan een podotherapeut adviseren om een orthese te gaan gebruiken of bijvoorbeeld om orthopedische schoenen te gaan dragen. Ook mensen, die suikerziekte hebben of bijvoorbeeld reuma hebben, komen over het algemeen vaak in aanraking met een podotherapeut. Daarnaast kunnen mensen doorverwezen worden door bedrijfsartsen als er bijvoorbeeld sprake is van overbelasting. Een alternatieve therapie gericht op de voeten is reflexologie.

Wanneer naar de podotherapeut:

  • Bij klachten ten gevolge van overbelasting.
  • Bij nagelproblemen.
  • Bij specifieke voetproblemen bij kinderen.
  • Bij specifieke ziektes zoals reuma, diabetes en vaatleiden.
  • Bij sportblessures.
  • Bij standsafwijkingen aan de voeten, tenen of nagels.

Verschil podotherapeut en podoloog

Hoewel de termen "podotherapeut" en "podoloog" op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen. Een podotherapeut is een paramedicus die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen en afwijkingen. Ze zijn opgeleid om voetaandoeningen te behandelen die voortvloeien uit biomechanische problemen en/of de stand van de voet. Podotherapeuten hebben een vierjarige hbo-opleiding in de Podotherapie afgerond. Ze kunnen zowel curatieve als preventieve zorg bieden en zijn gespecialiseerd in het voorkomen, behandelen en verlichten van voet- en enkelklachten. Podotherapeuten kunnen ook individueel aangepaste steunzolen, orthopedische schoenen en andere orthopedische hulpmiddelen voorschrijven. Een podoloog is eigenlijk alleen gespecialiseerd in het aanmeten van steunzolen.

Film: Opleiding Podologie:

Wat doet een podotherapeut:

Opleidingen tot podotherapeut

Wie een carrière ambieert als podotherapeut kan het beste kiezen voor de hbo-opleiding Podotherapie van ongeveer vier jaar. Na de hbo-opleiding Podotherapie kan een podotherapeut zich nog verder specialiseren door het volgen van een post hbo-opleiding tot diabetespodotherapie of sportpodotherapie. Deze opleidingen nemen ongeveer twee jaar in beslag. Ook kiezen sommige podotherapeuten er voor om een studie bewegingswetenschappen te volgen. Zie voor meer informatie de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig podotherapeut.

Bedrijven waar een podotherapeut werkzaam kan zijn

De meeste podotherapeuten zijn werkzaam als ondernemer binnen een eigen podotherapeutische praktijk. Daarnaast kan een podotherapeut werkzaam zijn voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, gezondheidscentra, reumaklinieken of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een orthopedische kliniek. De meeste podotherapeut zijn wel werkzaam als ondernemer.

Competenties podotherapeut

Als podotherapeut is het kunnen analyseren een van de belangrijke competenties, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden. Het op een goede manier analyseren is alleen mogelijk als de podotherapeut goed luistert naar cliënten. Een podotherapeut moet dan ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat over commerciële vaardigheden beschikt. Denk hierbij aan alle taken die bij een eigen praktijk horen, zoals het voeren van een administratie, boekhouding en netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, innovatie, zelfstandigheid, techniek, oplossingsgericht, plannen, secuur en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als podotherapeut

Het arbeidsmarktperspectief van een podotherapeut is goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleiding. De vraag naar afgestudeerde podotherapeuten groeit nog steeds ieder jaar. Dit komt ook doordat veel mensen voetproblemen hebben, die kunnen variëren van hinderlijke klachten tot ernstige klachten. Als podotherapeut zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden, zoals het verkrijgen van een leidinggevende functie. Ook kan een podotherapeut zich verder specialiseren binnen zijn vakgebied. Daarnaast kan het starten van een eigen praktijk gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris podotherapeut

De arbeidsvoorwaarden als podotherapeut zijn niet zomaar aan te geven, omdat je voor verschillende soorten instellingen werkzaam kan zijn. Daarnaast is het zo dat redelijk veel podotherapeuten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een podotherapeut in loondienst verdient een salaris tussen de 2200 en 3400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je als podotherapeut over het algemeen meer verdienen dan in loondienst. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal cliënten en andere zaken zoals praktijkkosten.

Eigen bedrijf starten als Podotherapeut

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Podotherapeut, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Podotherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Podotherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Podotherapeut.

Mijnzzp.nl