Bedrijfsarts
Overzichtspagina
Wat doet een Bedrijfsarts?
Een bedrijfsarts is een medisch specialist die de studie arbeid en gezondheid heeft gevolgd. De kerntaak van een bedrijfsarts komt neer op ziektepreventie, het signaleren van beroepsziektes, het begeleiden van zieke mensen en de re-integratie van mensen op de werkvloer. Mensen die te maken krijgen met een bedrijfsarts zijn over het algemeen een langere periode arbeidsongeschikt wegens een ziekte of aandoening. Mensen die bijvoorbeeld enkele dagen griep hebben zullen over het algemeen niet met een bedrijfsarts te maken krijgen. Een bedrijfsarts is dus een medisch specialist die zieke mensen kan oproepen om te bekijken of mensen ziek zijn en wat ze precies mankeren. Een bedrijfsarts kan patiënten ook doorverwijzen naar een huisarts of naar een andere medisch specialist als hij of zij denkt dat dat nodig is. Andere belangrijke taken van een bedrijfsarts zijn het herkennen van mogelijke beroepsziekten en het adviseren van werkgevers om beroepsziekten preventief te voorkomen. Een bedrijfsarts is dus een deskundige op het gebied van arbeid en gezondheid. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bedrijfsarts het beste omschrijven als het begeleiden van ziekteverzuim, inclusief alle bijkomende werkzaamheden zoals het uitvoeren van onderzoek of het doorverwijzen van patiënten naar andere specialisten. Het is ook de bedrijfsarts die zal bepalen of het terecht is dat mensen hun arbeidsovereenkomst niet nakomen. Ook werkgevers kunnen een bedrijfsarts inschakelen, als de werkgever eraan twijfelt of een werknemer wel echt ziek is. Als een bedrijfsarts een zieke werknemer oproept, is de werknemer verplicht om te komen op het spreekuur. Het beroep bedrijfsarts betreft een beschermende titel, die niet zomaar gebruikt mag worden. Een bedrijfsarts moet ook ingeschreven staan in het BIG-register. Binnen Nederland is het verplicht dat alle werknemers toegang hebben tot een bedrijfsarts. Een bedrijfsarts heeft beroepsgeheim, echter mag een bedrijfsarts sommige informatie wel delen met de werkgever.
Opleiding tot Bedrijfsarts
Welke opleiding is nodig om Bedrijfsarts te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bedrijfsarts? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.
Salaris en tarief van een Bedrijfsarts
Wat is het salaris en tarief van een Bedrijfsarts? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bedrijfsarts in loondienst of als zzp-er.
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfsarts
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedrijfsarts bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl