Groom

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep groom
Werken als professionele paardenverzorger
Wat is een groom?
Paardensport
Taken van een groom:
Film: Wat doet een groom:
Beroepsfilm Groom:
Opleidingen tot groom
Bedrijven waar een groom werkzaam kan zijn
Competenties groom
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groom
Arbeidsvoorwaarden en salaris groom
Eigen bedrijf starten als Groom
Boekhoudprogramma vergelijken Groom

Beroep groom

Een groom is een professionele paardenverzorger, die meestal in dienst staat van een vaste ruiter of koetsier. Een groom heeft onder andere kennis van gezondheid, voeding en uiterlijke verzorging van paarden. De termen groomen en grooming hebben betrekking op de totale vacht- en lichaamsverzorging van paarden. Een groom kan ook als hulpkoetsier aangemerkt worden. Denk bij de werkzaamheden aan de verzorging van de paarden wanneer ze stil staan, zoals het geven van water en het controleren van het tuig. Ook het geven van koeling aan paarden is een onderdeel van de werkzaamheden. In het kort kunnen we een groom omschrijven als paardenverzorger die beroepsmatig actief is. De werkzaamheden van een groom zijn verder zeer specifiek waardoor het beroep ook niet veel voorkomt anders dan binnen de professionele paardensport. Een groom is dus een veelzijdige medewerker die tijdens wedstrijden alles zo zal regelen voor de ruiter dat deze zichzelf kan concentreren op de wedstrijd. Het is dus de groom die veel werkzaamheden uit handen zal nemen van de ruiter. Wanneer een groom werkzaam is voor een ruiter kan deze ook andere hand-en-spandiensten verlenen, zoals het verzorgen van de wedstrijdinschrijving, helpen bij trainingen of het paard opzadelen. De diverse werkzaamheden die een groom kan verzorgen moeten ruim gezien worden, omdat een groom een allround vakman of vakvrouw is. Als groom hoeft het dus niet zo te zijn dat je alleen de stallen schoonmaakt. De verzorging van het paard staat wel altijd voorop. Als professioneel groom verzorg je dus paarden van derden en ben je dienstbaar naar de ruiter of koetsier. Eigenlijk moet een groom aangemerkt worden als allround medewerker, die voor alle voorkomende werkzaamheden verantwoordelijk is. Denk bijvoorbeeld ook aan het klaarzetten van de paardenwagen of paardentrailer. Ook simpele administratieve werkzaamheden kan tot de verantwoordelijkheden van de groom behoren.

Werken als professionele paardenverzorger

Een groom is dus een professionele dierenverzorger binnen de paardensport, die in dienst is van een ruiter of koetsier. In sommige gevallen kan een groom ook aangemerkt worden als paardrij-instructeur. Het is niet zo dat een groom alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken van stallen of het onderhouden van het tuig en zadels. Een groom is verantwoordelijk voor de totale verzorging van paarden. Het Engels woord grooming staat dan ook voor verzorging. Met andere woorden is de kerntaak van een groom het verzorgen van de paarden. Ook het trainen van paarden behoort tot de werkzaamheden van een groom. Een groom kan ook aangemerkt worden als tussenpersoon, die contact zal onderhouden met andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een dierenarts, hoefsmid of eventuele voedingsdeskundigen. Een groom kan dus ook veel organisatorische werkzaamheden uit handen nemen van een ruiter of koetsier.

Wat is een groom?

Een groom is dus een persoon die verantwoordelijk is voor de verzorging en het welzijn van paarden, met name in de context van de paardensport. Een groom werkt nauw samen met de ruiter of eigenaar van het paard en ondersteunt hen bij verschillende taken met betrekking tot het paard. De rol van een groom kan variëren afhankelijk van de specifieke discipline of context waarin hij of zij werkt, maar over het algemeen omvatten de taken van een groom het volgende:

  • Verzorging van het paard: Een groom is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van het paard. Dit omvat het voeren van het paard, het schoonhouden van de stal of het verblijf, het verzorgen van de vacht, het borstelen van de manen en staart, het uitkrabben van hoeven en het zorgen voor algemeen welzijn en comfort van het paard.
  • Voorbereiding op training of wedstrijden: Een groom helpt bij het voorbereiden van het paard voor trainingssessies of wedstrijden. Dit kan het opzadelen van het paard, het controleren van de tuigage, het opwarmen van het paard door middel van het lopen of longeren, en het klaarmaken van alle benodigde uitrusting omvatten.
  • Assistentie tijdens training of wedstrijden: Tijdens trainingssessies of wedstrijden ondersteunt een groom de ruiter door te helpen bij het opstijgen en afstijgen, het vasthouden van het paard tijdens rustpauzes, het aanreiken van benodigde uitrusting en het observeren van het paard tijdens de activiteiten.
  • Gezondheidsmonitoring: Een groom houdt de gezondheidstoestand van het paard in de gaten en rapporteert eventuele afwijkingen of problemen aan de eigenaar of de verantwoordelijke dierenarts. Ze kunnen ook helpen bij het plannen en uitvoeren van veterinaire zorg, zoals het toedienen van medicijnen, het bijhouden van vaccinatieschema's en het assisteren bij medische behandelingen indien nodig.
  • Onderhoud van uitrusting en faciliteiten: Een groom zorgt voor het onderhoud en de reiniging van de paardenuitrusting, zoals zadels, hoofdstellen, dekens en andere benodigdheden. Ze helpen ook bij het onderhoud van de paardenstallen, het schoonmaken van de paddocks of weiden, en het ordenen van de opslagruimtes.

De rol van een groom is van groot belang om ervoor te zorgen dat de paarden goed worden verzorgd, comfortabel zijn en in optimale conditie verkeren. Het biedt ondersteuning aan de ruiter of eigenaar, waardoor ze zich kunnen richten op hun training, prestaties of andere taken in de paardensport.

Paardensport

Paardensport of hippische sport is de verzamelnaam voor alle sporten die te maken hebben met paarden. Vooral ruiters die gebruikmaken van kostbare wedstrijdpaarden maken gebruik van een professionele groom om ondersteunende werkzaamheden uit handen te nemen van de ruiter. Een groom is niet alleen werkzaam tijdens wedstrijden omdat een groom ook voor de algemene verzorging ingezet kan worden. Zoals eerder omschreven kan een groom in sommige gevallen ook aangemerkt worden als hulpkoetsier.

Taken van een groom:

  • Het dagelijks verzorgen van paarden.
  • Het trainen van paarden.
  • Het bijstaan van de ruiter of koetsier.
  • Het verzamelen en klaarzetten van alle spullen.
  • Het inschakelen van andere specialisten.
  • Het uitvoeren van hand-en-spandiensten.

Film: Wat doet een groom:

Beroepsfilm Groom:

Opleidingen tot groom

Er bestaan geen gerichte opleidingen voor het beroep groom. De meest voor de hand liggende opleidingen zijn de Mbo-opleiding paardenhouderij en de Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Beide opleidingen zijn geschikt voor een toekomstig groom. Welke van deze opleidingen het beste past is persoonlijk. Kennis en ervaring spelen binnen dit beroep over het algemeen een grote rol. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een groom werkzaam kan zijn

Een groom is meestal in dienst van een ruiter of koetsier, of is in dienst van een wedstrijdteam. Zoals eerder omschreven komt het beroep groom in de praktijk niet veel voor, omdat het zeer specifiek werkzaamheden betreft. Het is ook denkbaar dat een groom niet fulltime werkzaam is als groom.

Competenties groom

Als groom moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken met betrekking tot de verzorging van paarden. Daarnaast moet je over een dienstbare instelling beschikken. Ook de juiste motivatie en passie voor de paardensport mag niet ontbreken als groom. Omdat een groom verantwoordelijk is voor veel verschillende werkzaamheden is het ook belangrijk dat een groom beschikt over goede communicatie vaardigheden. Ook stressbestendigheid kan belangrijk zijn als groom. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, controleren, plannen, energie, flexibiliteit en inzicht. Omdat een groom veel zal samenwerken met een ruiter of koetsier is het ook belangrijk om regelmatig met elkaar te overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groom

Het arbeidsmarktperspectief als groom is matig te noemen. Er zijn relatief gezien weinig ruiters die gebruikmaken van een groom. Het beroep groom komt zowel beroepsmatig als hobbymatig voor. Als groom zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel kan het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Denk hierbij aan het mogen verzorgen van bekende paarden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groom

Er is geen voorbeeld te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat dit beroep niet veel voorkomt. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven. Binnen dit beroep hoeft het overigens niet te gaan om een fulltime functie, waardoor het salaris erg kan verschillen.

Eigen bedrijf starten als Groom

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groom, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Groom

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groom bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groom.

Mijnzzp.nl