Gereedschapmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gereedschapmaker
Wat doet een gereedschapmaker
Verschil gereedschapmaker en matrijzenmaker
Werkzaamheden als gereedschapmaker:
Film: opleiding gereedschapsmaker:
Film: gereedschapmakers gezocht:
Opleidingen tot gereedschapmaker
Bedrijven waar een gereedschapmaker werkzaam kan zijn
Competenties gereedschapmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gereedschapmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris gereedschapmaker
Eigen bedrijf starten als Gereedschapmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Gereedschapmaker

Beroep gereedschapmaker

Een gereedschapmaker is een metaalbewerker die gespecialiseerd is in het maken van stempels en matrijzen, die gebruikt worden om metalen of kunststof onderdelen te maken. Als gereedschapmaker is het kunnen werken met moderne machines belangrijk, omdat het om precisie werkzaamheden gaat. Denk bijvoorbeeld aan maken van matrijzen, die gebruikt worden door de maakindustrie. Deze matrijzen moeten op de honderdste millimeter nauwkeurig zijn. Het is de gereedschapmaker die het mogelijk maakt dat producten gemaakt kunnen worden door het maken van gereedschap. Het ontwerpen en maken van gereedschap is een complex proces, dat in sommige gevallen enkele maanden in beslag kan nemen afhankelijk van het gereedschap. Als gereedschapmaker maak je gebruik van een werktekening, waarbinnen alle specificaties zijn opgenomen van het te ontwikkelen gereedschap. Het werken volgens de werktekening is belangrijk, omdat het gereedschap moet voldoen aan strenge richtlijnen. Deze richtlijnen hebben niet alleen betrekking op de afmetingen, omdat ook andere factoren belangrijk zijn, zoals de hardheid van de materialen en de scherpheid van materialen. In alle gevallen is een gereedschapmaker verantwoordelijk voor het maken van precisie onderdelen, die gebruikt worden door verschillende fabrikanten. Als gereedschapmaker heb je veel te maken met frezen, draaien en slijpen om gereedschap te kunnen maken. Ook het opbouwen van losse onderdelen tot een matrijs kan tot de verantwoordelijkheid behoren van de gereedschapmaker. Andere werkzaamheden van een gereedschapmaker zijn het onderhouden of repareren van gereedschappen. Het beroep gereedschapmaker is een beroep dat bij je moet passen, omdat een gereedschapmaker zeer nauwkeurig moet kunnen werken. Het zijn de gereedschapmakers die ervoor zorgen dat fabrikanten producten in massa kunnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van gereedschap voor het maken van flessen, auto-onderdelen en plastic voorwerpen.

Wat doet een gereedschapmaker

Een gereedschapmaker is dus verantwoordelijk voor het maken van stempels en matrijzen, die door fabrikanten gebruikt worden om onderdelen te kunnen fabriceren. Zonder stempels en matrijzen is het voor fabrikanten onmogelijk om in massaproducten te fabriceren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van nieuwe auto-onderdelen, flessen of aan het maken van onderdelen voor meubels en machines. Productiegereedschappen moeten in alle gevallen zeer nauwkeurig gemaakt worden. Als gereedschapmaker is het belangrijk dat je beschikt over technisch en ruimtelijk inzicht. Het is niet zo dat een gereedschapmaker alleen stempels en matrijzen maakt voor metalen voorwerpen. Een gereedschapmaker kan ook verantwoordelijk zijn voor het maken van matrijzen en stempels die gebruikt worden voor het maken van plastic voorwerpen. In dat geval hebben we het meestal over spuitgieten. In alle gevallen zal een gereedschapmaker matrijzen en stempels maken voor voorwerpen, die in massa gereproduceerd worden. Dit soort voorwerpen wordt in de meeste gevallen ontworpen door een industrieel vormgever.

Verschil gereedschapmaker en matrijzenmaker

Het belangrijkste verschil tussen een gereedschapmaker en matrijzenmaker is dat een gereedschapmaker geen matrijzenmaker hoeft te zijn. Een gereedschapmaker kan ook alleen verantwoordelijk zijn voor het maken van onderdelen. Het opbouwen van matrijzen kan zeer complex zijn, waardoor er gebruikgemaakt kan worden van gespecialiseerde matrijzenbouwers. Of een gereedschapmaker ook een matrijzenmaker is kan in de praktijk verschillen.

Werkzaamheden als gereedschapmaker:

  • Het onderhouden van productiegereedschappen.
  • Het schrijven en maken van CNC-programma's.
  • Het draaien, vrezen en slijpen van materialen.
  • Het samenbouwen van stempels en matrijzen.
  • Het testen van productiegereedschappen.
  • Het produceren van onderdelen.
  • Het testen van gereedschappen.
  • Het uitvoeren van metingen.

Film: opleiding gereedschapsmaker:

Film: gereedschapmakers gezocht:

Opleidingen tot gereedschapmaker

Er bestaan binnen Nederland geen specifieke opleidingen tot gereedschapmaker. Wel bestaan er voldoende andere opleidingsmogelijkheden binnen het metaal die geschikt kunnen zijn, zoals de Mbo-opleiding Allround Bankwerker, de Mbo-opleiding Allround Constructiebankwerker of de specialistische Mbo-opleiding Research Instrumentmaker. Het beroep gereedschapmaker is echt een beroep dat binnen de praktijk geleerd zal moeten worden door het opdoen van veel ervaring. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een gereedschapmaker werkzaam kan zijn

Als gereedschapmaker ben je over het algemeen werkzaam voor een gereedschapmakerij of matrijzenmakerij. Daarnaast is het denkbaar dat grote bedrijven, die veel gebruikmaken van gereedschappen, zelf een werkplaats hebben. In de praktijk kan je voor verschillende bedrijven werkzaam zijn binnen het metaal.

Competenties gereedschapmaker

De belangrijkste competentie van gereedschapmaker is dat je beschikt over technisch inzicht. Daarnaast moet een gereedschapmaker aangemerkt kunnen worden als monteur, die zelfstandig machines kan onderhouden en instellen. Een andere belangrijke competentie is dat je zeer nauwkeurig moet kunnen werken. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren, samenwerken, inzicht, presteren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gereedschapmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een gereedschapmaker is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. De meeste gereedschapsmakerijen en matrijzenmakerijen zitten te springen om goede vakmensen. De doorgroeimogelijkheden van een gereedschapmaker moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je meer verantwoordelijkheden krijgt. Een vervolgfunctie met de juiste opleidingen is de functie werktuigbouwkundige.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gereedschapmaker

Als gereedschapmaker val je doorgaans onder de cao Kleinmetaal of de cao Metaal en Techniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een gereedschapmaker zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Gereedschapmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gereedschapmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gereedschapmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gereedschapmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gereedschapmaker.

Mijnzzp.nl